• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 6:e juni 2024

NAMNSDAG:
Gustav
Gösta.

NATIONALDAG:
Sverige.

TEMADAG:
Dagen-D,
Fruktens dag,
Färskpotatisens dag,
Sillens dag,
Den stora lupinbekämpardagen
Motorhistoriska dagen.

RUBRIKER.
Veterangolf på onsdagseftermiddagar, inte så bra.
Danmark bättre än Sverige.
Bortom Paradiset en bra serie utan mord.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/6:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/6:
Sebastian LARSSON, 
Tim CAHILL.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 5 JUNI 2024.

Veterangolf på onsdagseftermiddagar, inte så bra.

Förmiddagen blev lite snack med Västeråsövernattarna innan de begav sig till Blekinge och Sweden Rock. Jag hann förbereda maten till hundarna innan jag själv åkte iväg till Söderslätts GK. Då det inte är någon Koko-golf idag så hade jag anmält mig till Veterangolfen igår. Denna veckotävling har tidigare år alltid gått på torsdagsförmiddagar. I år har golfklubben kommit på att det inte ska vara någon lokal tävling på förmiddagar för då ska man tjäna pengar på golfare som ska komma från andra klubbar. Alltså är Veterangolfen i år flyttad till klockan ett på onsdagar. Det innebär att det är mycket färre som anmäler sig till tävlingen. Jag är en som hoppat av, men igår gjorde jag ett försök. Vi hade fint väder och sällskapet jag gick med var trevliga. Vi var väldigt jämna i resultat, men det var inget bra resultat. Jag blev åter igen sist av oss tre, men med bara ett slag bättre så hade jag blivit först. Resultatet gjorde att jag nog skulle kunna vara med fler gånger, men tiden var inte bra. Att vara hemma efter klockan sex är en dryg golfdag.
 
Danmark bättre än Sverige.

Kvällen var egentligen ämnad att se lite spännande fotboll. Det nya svenska landslaget var på Parken och spelade mot Danmark. Då jag kom in i matchen hade det redan blivit två mål, 1-1. Sedan satt hustrun och jag och tittade på en mållös match där någon fjantig kvinnlig ”expertkommentator” hela tiden satt och berättade vad vi just hade sett. Då det återstod tio minuter så stod vi inte ut längre utan tittade på lite engelska spänningsserier. Efteråt kollade jag upp att det givetvis hade blivit mål även under de sista tio minuterna. Danmark hade visat att de ska vara med i EM och att de fortfarande är ett nummer större än Sverige.
 
Bortom Paradiset en bra serie utan mord.

Då gästerna från Västerås dök upp igår så hade vi tio minuter kvar av avsnitt fyra från andra säsongen av serien Bortom Paradiset. Det visade sig inte handla om vare sig mord eller självmord som var polisens tankar. Då vi såg avsnitt fem så var det där också ett mystiskt fall som polis Humphrey Goodman hjälpte till att reda ut. Men inte heller här handlade det om något person som dog. Med tanke på Morden i Midsomer som har minst tre mord per avsnitt, så kan det vara lika intressant utan ond bråd död. Bortom Paradiset är en intressant och bra serie.

IDAG! TORSDAG 6 JUNI 2024.

NAMNSDAG:
Gustav          Gösta

Namnsdagar för den 6:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Candida, (till minne av en romersk martyr från 300-talet; utgått).
1774–1900 – Gustav eller Gustaf
1901–1985 – Gustav
1986–1992 – Gustav, Gusten (utgått) och Gösta
1993–2000 – Gustav och Gösta
Från 2001 – Gustav och Gösta

NATIONALDAG:
Sverige


Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.
 

TEMADAG:
Dagen-D

Dagen D, eller D-dagen, är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie, med början klockan 06:30.

TEMADAG:
Fruktens dag

Fruktens dag firas 6 juni varje år. Denna dag har spridit sig till andra delar av världen, till exempel har den firats i USA. Det som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men att dagen konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag.

TEMADAG:
Färskpotatisens dag

Den 6 juni firar man inte bara Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag, utan även Färskpotatisens dag – många anledningar att fira denna dag. Varför inte laga något gott, en potatissallad till grillat kött, kyckling eller halloumi, eller något mer traditionellt som kokt färskpotatis med extra mycket salt och dill, brynt smör och matjessill. Potatis är nyttigt, har lågt energiinnehåll och en hel hög med C-vitamin.

TEMADAG:
Sillens dag

För att fira lite av Nationaldagen har någon kommit på att det borde vara typiskt svenska matdagar den 6:e juni. Därför har man infört Sillens dag. Ett perfekt sätt att fira med en av de svenskaste maträtter som finns. Sillens dag är dock något som man oftast firar i Bohuslän. Går man ner till Skåne så har t ex Simrishamn sin Sillens Dag den 30 augusti.

TEMADAG:
Den stora lupinbekämpardagen

Den stora lupinbekämpardagen är just vad den säger. Helt enkelt att försöka utrota lupinerna. Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden. Lupinens stora utbredning är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.

TEMADAG:
Motorhistoriska dagen

Motorhistoriska dagen är en temadag som alltid firas den 6:e juni. Olika motororganisationer i Sverige brukar då ha träffar dit många kommer med historiska fordon, men även nyare modeller kan förekomma. Detta liksom många andra temadagar som utgår från att människor samlas har kommit av sig lite de två senaste åren.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 JUNI.

1955 Wilf Mannion avstängs.

Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

1998 Blatter vinner.

Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 

Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.
Många trodde då att det skulle rensas upp i FIFA då Gianni Infantino valdes till ny president. Tyvärr blev FIFA en ännu värre diktatur under den nye presidenten.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 JUNI.

Sebastian LARSSON blir 39 år.

Sebastian Bengt Ulf LARSSON är född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 129 A-landskamper för Sverige (2000-21).

Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-22).

Sebastian Larsson är den ende svenske fotbollsspelaren som gjort mål på bortaplan mot de största Premier League-klubbarna som brukar benämnas som ”the big-six”: Arsenal på Emirates Stadium (2011), Chelsea på Stamford Bridge (2011), Liverpool på Anfield (2011), Manchester City på Etihad Stadium (2012), Manchester United på Old Trafford (2014) och Tottenham Hotspur på White Hart Lane (2007, 2015).

Tim CAHILL blir 45 år.

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa (1994) och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (2004-18).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots sina endast 180 cm så har han gjort sina flesta mål på nick.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA SVENSKA FLAGGANS DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv