• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e oktober 2017.

USA på väg mot sitt åttonde raka VM.
För exakt ett år sedan blev Luxemburg - Sverige 0-1
Igår blev Sverige - Luxemburg 8-0.

Dick Advocaat fick en fråga före Sverigematchen
Frankrike säkrade seriesegern och VM-biljetten?
NEDERLÄNDERNA inte Holland.
​​​​​​​Tre grupper spelar klart idag. Ska det bli direktkval mellan Sverige och Danmark igen?


FOTBOLLSHISTORIA:
2011: Stort räknefel i Sydafrika.

FÖDDA IDAG:
Nils, Egon.

USA på väg mot sitt åttonde raka VM.


Gårdagens VM-kval startade tidigt. Egentligen var det i förrgår lokal tid. Det handlar givetvis om VM-kval på andra sidan Atlanten. Här spelade Nord-och Centralamerika nästsista omgången, och USA som varit med i sju VM i rad var tvungna att vinna sina återstående kamper. De vann med 4-0 över Panama och gick med det om landet där USA ägde ett område. Det runt Panamakanalen, men 1999 lämnades detta över till Panama. Mexiko, som redan var klara för VM besegrade bottenlaget Trinidad & Tobago.
 

För exakt ett år sedan blev Luxemburg - Sverige 0-1


Trots FA-cup och en massa annan fotboll så koncentrerades givetvis intresset på Europas VM-kval. Speciellt då Sverige hade en tuff match hemma mot Luxemburg. Jag menar allvar med tanke på Luxemburgs senaste matcher mot Vitryssland (seger) och Frankrike (oavgjort). Det var dessutom på dagen exakt ett år sedan som Sverige med nöd och näppe lyckades vinna med 1-0 i Luxemburg.
 

Igår blev Sverige - Luxemburg 8-0.


Fast det var ju som Anders Svensson sa att Luxemburg har gjort sitt de två senaste matcherna. 8-0 pratar man inte bort, men Sverige hade stor hjälp av domaren. Åter hade den gode Svensson rätt. Det var ingen straff som gjorde att kapten Granqvist kunde sätta igång målskyttet. Efter matchen var även publikrekordet slaget på Friends Arena, 50 022 betydde att fem av dem som köpt biljett stannade hemma. Två gånger har det blivit seger med 12-0, 1927 mot Lettland och 1958 mot Sydkorea. Precis som jag gratulerade Island till VM så stod det klart efter matchen att Sverige inte kan missa att åtminstone bli tvåa i gruppen och få ytterligare två kvalmatcher.
 

Dick Advocaat fick en fråga före Sverigematchen

Frankrike säkrade seriesegern och VM-biljetten?


Diverse ”svenska” TV-kanaler visade matcherna i Sveriges grupp. Det var Bulgarien mot Frankrike och ingen trodde något annat än att fransmännen skulle vinna och ta tillbaka ledningen i gruppen. I tredje minuten tog Frankrike ledningen. Sedan hände inte mer. Inget av lagen omponerade och det gjorde inte kommentatorerna heller.
 

NEDERLÄNDERNA inte Holland.


De berättade hela tiden om hur det stod mellan Vitryssland och Holland. Holland??? En hel sommar under fotbolls-EM för damer fik alla reda på att Holland är ett landskap i Nederlnderna och därför står det Nederländerna i alla tidningar, tabeller, hos UEFA och FIFA. Därför furundrar jag mig över att de som kommenterade i Nian inte haft någon koll på när andra svenska kanaler visar fotboll. Minst 100 gånger rapporterade de att Holland gjorde det och detta. På TV skärmen stod att Nederländerna i slutet hade gjort 3-1, och vi fick reda på att Holland gjort 3-1. Nej, femma och nian. I geografi får Ni underkänt! (Också!)
 

Tre grupper spelar klart idag. Ska det bli direktkval mellan Sverige och Danmark igen?


Detta betyder att när Sverige åker till Nederländerna så har de råd att förlora med 5-0 och ändå ta sig till extrakvalet som är till för grupptvåorna. Frankrike möter Vitryssland hemma och det är tre bergsäkra poäng så de utnämner jag som klara för VM. I grupp B kommer ledande Schweiz och tvåan Portugal att mötas i sista matchen. Seger eller oavgjort för Schweiz och de är klara. Sista omgången i Europakvalet spelas i Grupp C, E och F. I grupp C är det redan klart att Tyskland spelar VM och Nordirland kvalar vidare. Grupp E är nästan klar. Att Polen tar sig vidare som segrare eller tvåa är klart. Jag tippar Polen etta och sedan kan ju Sverige få möta Danmark igen i direktkval. Och i grupp F är England etta. Bäst möjlighet att bli tvåa har Skottland, men då måste de åka till Slovenien för att vinna. Slovakien har annars bästa utgångsläge genom att de bör vinna över Malta hemma. Fast då krävs det att Skottland förlorar. Men sedan finns det ytterligare ett hinder för tvåorna och det är att det är nio grupper och bara de åtta bästa tvåorna som går vidare. Just nu är Skottland sämsta tvåan.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 8:e oktober

2011 Sydafrikansk glädje till ingen nytta.

 
Sista omgången i kvalet till de Afrikanska fotbollsmästerskapen 2012 spelades idag 2011. Sydafrika mötte Sierra Leone och behövde vinna. Samtidigt spelade Egypten mot Niger i samma grupp. Här tog Egypten ledningen i början av andra halvlek. När resultatet nådde Sydafrika anade de att det räckte med oavgjort för att ta sig vidare. När sedan Egypten gjorde både tvåan och trean räknade de Sydafrikanska ledarna snabbt ut att De ledde tabellen. Både Sydafrika, Niger och Sierra Leone hade nio poäng, men Sydafrika var de enda som hade plus i målskillnaden. De bytte in försvarande spelare för att kunna hålla 0-0 och det lyckades.
 

Överlyckliga Sydafrikanska spelare och ledare dansade runt på Mbombela Stadium i Nelspruit och firade att de tagit sig till de Afrikanska mästerskapen. Tyvärr hade ingen läst igenom reglerna. Då tre lag hamnar på samma poäng räknar man bara de matcher dessa lag spelat mot varandra. Då hade Niger sex poäng och Sydafrika och Sierra Leone bara fem poäng. Alltså var det Niger som tog sig till slutspelet 2012 i Gabon och Ekvatorialguinea. De slutade där sist i sin grupp med noll poäng.

FÖDDA IDAG

Blev 85 år Nils LIEDHOLM född 1922 i Valdemarsvik, Östergötland och död den 5: november 2007 i Cuccaro Monferrato, Piemonte i Italien
Mittfältare/anfallare
24 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
1938-43 Valdemarsviks IF,
1943-46 IK Sleipner,
1946-49 IFK Norrköping,
1949-61 AC Milan. 
Lag som tränare:
1961-66 AC Milan,
1966-68 Hellas Verona FC,
1968-69 AC Monza,
1969-71 AS Varese 1910,
1971-73 ACF Fiorentina,
1973-77 AS Roma,
1977-79 AC Milan igen,
1979-84 AS Roma igen,
1984-87 AC Milan igen,
1987-89 AS Roma igen,
1992 Hellas Verona FC igen,
1997 AS Roma för fjärde gången.  
OS-guld 1948 och VM-silver 1958.

Blev 78 år Egon JÖNSSON född 1921 i Malmö och död den 19:e mars 2000
Anfallare
22 landskamper för Sverige.
Klubb som spelare:
Malmö FF (1943-54).
VM brons 1950.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln