12:e maj

NAMNSDAG

Charlotta:
Charlotta är en fransk feminin form av namnet Charlot som betyder lille Charles. Charles är en fransk och engelsk form av det nordiska namnet Karl som betyder karl, fri man.

Lotta:
Lotta är en kortform av det fransk namnet Charlotta som är en feminin form av namnet Charlot som betyder lille Charles. Namnet har funnits i Sverige sedan 1700-talet.

VIP födda den 12:e maj

Några andra som också är födda den 12:e maj

1665 – 1717  Magnus Stenbock
Svensk greve och general, En ryttarstaty av Magnus Stenbock, skapad av skulptören John Börjeson, avtäcktes den 3 december 1901 på Stortorget i Helsingborg.

1820 – 1910  Florence Nightingale
Brittisk sjuksköterska, känd för sina insatser under Krimkriget och som grundare av det moderna sjuksköterskeyrket

1942 –  Susan Hampshire
Brittisk skådespelare, som är mest känd för sin roll som Fleur i Forsytesagan (1967)

1978 –  Malin Åkerman
Svensk-kanadensisk skådespelare och fotomodell. Hon hade huvudrollen Isabella i sin första svenska film, Tomas Ledin-baserade musikalfilmen En del av mitt hjärta (2019).

2003 – ????  Madeleine McCann
Brittisk flicka, som försvann den 3 maj 2007 i Portugal under semestern tillsammans med sin familj.

Några i musikens värld som är födda den 12:e maj

1909 – 1978  Maybelle Carter
Amerikansk countrymusiker. Medlem i The Carter Family åren 1927–1943. Johnny Cashs svärmor.

1942 –  Billy Swan
Amerikansk countrymusiker. Största hit var "I can help".

1948 –  Steve Winwood
Brittisk sångare, gitarrist ochhammondorganist. Han var med i The Spencer Davis Group, Traffic och Blind Faith.

1955 –  Kix Brooks
Amerikansk countryartist som är ena halvan i duon Brooks & Dunn.

1958 –  Eric Singer
Amerikansk trumslagare, medlem i gruppen Kiss.

Några kända personer som avled den 12:e maj

1884  Bedřich Smetana dog 60 år gammal i sviter av misstänkt syfilis. Han var en tjeckisk kompositör, pianist och dirigent. Framför allt förknippas hans namn med Má vlast (Mitt fosterland), och då i synnerhet ”Moldau” ur detta.

2001  Perry Como dog 89 år gammal i sömnen med i sviter av  Alzheimer's. Han var en amerikansk sångare och skådespelare. Han betraktades som en crooner "smörsångare", och hade en egen TV-show sin gick i bl a svensk TV på 1960-talet.

2005  Monica Zetterlund dog 67 år gammal i en brand i sin lägenhet på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Hon var en svensk jazz- och schlagersångerska, revyartist och skådespelerska. Hon kallades ibland bara Monica Z

Today in history 12:e maj

Några händelser som inträffat den 12:e maj

1873
SISTA SVENSKA KUNGEN KRÖNS
 

Oscar II kröns till Sveriges kung i Storkyrkan i Stockholm. Detta blir sista gången en svensk regent kröns, då hans efterträdare Gustaf V väljer att avstå från kröning, vilket sedan blir tradition.

1918
SVEABORG LÄMNAS TILLBAKA TILL FINLAND
 

Ett halvår efter utbrottet av ryska revolutionen i november och Finlands självständighetsförklaring från Ryssland i december 1917 utrymmer ryssarna fästningen Sveaborg vid inloppet till Helsingfors och överlämnar fästningen till Finland. På finska döps fästningen snart om till Suomenlinna (Finlands borg).

1926
FÖRST ÖVER NORDPOLEN
 

Den italienske luftskeppspionjären Umberto Nobile flyger tillsammans med den norske polarforskaren Roald Amundsen över nordpolen med luftskeppet Norge. Detta blir den första verifierade flygningen över polen, då den amerikanska flygarduon Richard Byrds och Floyd Bennetts hävdade flygning tre dagar tidigare troligtvis är ett falsarium.

1949
BLOCKAD AV VÄSTBERLIN UPPHÄVS
 

Sovjetunionen upphäver den blockad av Västberlin, som har pågått sedan 24 juni året innan. Genom att skära av de västallierades delar av Berlin från omvärlden har sovjetledningen hoppats att de ska ge upp dem och överlåta hela staden till Sovjet (Östberlin är redan i sovjetiska händer). Detta har dock inte fungerat, eftersom de allierade har tillåtits flyga in förnödenheter till västberlinarna och på så vis har lyckats försörja dem. Senare samma år bildar de allierade staten Västtyskland av sina ockupationszoner i västra Tyskland, vilket Sovjet besvarar genom att bilda Östtyskland av sin ockupationszon. Västberlin förblir i de allierades händer och kommer därmed att bli en del av Västtyskland – trots att det ligger djupt inne i Östtyskland.

1968
POSTNUMMER INFÖRS I SVERIGE
 

För att förenkla den svenska postsorteringen införs från och med denna dag ett system med postnummer i Sverige. Fram till dess har posten sorterats efter ort, vilket har inneburit, att postsorterarna har varit tvungna att lära sig samtliga postorter i hela landet. Med det nya systemet får olika områden istället olika nummer, som är högre ju längre norrut orten ligger (med undantag för Stockholm, vars postnummer inleds med 1).

1971
ALMSTRIDEN I STOCKHOLM AVSLUTAS
 

Den så kallade Almstriden i Kungsträdgården i Stockholm avslutas. Då det har beslutats att 13 almar i området, vilka är över 100 år gamla, ska sågas ner för att ge plats åt en tunnelbaneuppgång, har tusentals stockholmare i en veckas tid kraftigt demonstrerat mot detta och organisationen Alternativ stad har till och med ordnat aktioner, där man bland annat har sovit uppe i almarna, för att förhindra nersågningen. Efter att det även har utbrutit kravaller mellan protestanter och polis beslutar man denna dag, att almarna ska få stå kvar, vilket de gör än idag (2014).

1977
GIORGIANA MASI DÖDAS AV POLIS I ITALIEN
 

Den 19-åriga Giorgiana Masi blir ihjälskjuten av polis under en demonstration i den italienska huvudstaden Rom, där kvinnor demonstrerar för en ny och friare abortlag i Italien. Masi ses därefter som en martyr för den italienska kampen för ökad jämställdhet.