15:e juli

NAMNSDAG

Ragnhild:
Kvinnonamnet Ragnhild är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av ord som betyder härskare eller gudarna respektive beskydd eller strid. En tolkning av betydelsen skull kunna vara gudarnas strid eller under gudarnas beskydd.

Ragnvald:
Mansnamnet Ragnvald (ibland Ragvald) är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av Ragn med betydelsen "(guda)makt" eller "råd" och vald med betydelsen"härskare".
 

VIP födda den 15:e juli

Några andra som också är födda den 15:e juli

1946 – Louise Edlind Friberg,
Svensk skådespelare och folkpartistisk politiker. Känd som Malin på Saltkråkan

1956 – Joe Satriani,
Amerikansk gitarrist, en respekterad virtuos inom gitarrvärlden.
¤  Satch Boogie

Några kända personer som avled den 15:e juli

1958  Julia Lennon dog 44 år gammal då hon blev påkörd av en bil när hon väntade på bussen. Hon var en brittisk hemmafri som var mor till John Lennon. Det var hon som uppmuntrade honom att satsa på musiken och lärde honom spela gitarr, även om det var banjo och ukuleleackord hon lärde ut. Paul McCartney fick senare lära John riktiga gitarrackord.

1996  Dana Hill dog 32 år gammal av diabetes. Hon var en amerikansk skådespelare. Hon har bland annat spelat Audrey Griswold (dottern i familjen) i Ett päron till farsa på semester i Europa (1985).

2000  Kalle Svensson dog 74 år gammal. Han var en svensk fotbollsmålvakt och 73-faldig landslagsman som under hela sin karriär var sitt Helsingborgs IF trogen. Han var förutom OS-medaljör också tvåfaldig VM-medaljör med brons vid VM i Brasilien 1950 och silver vid VM i Sverige 1958. Till yrket var han brandman i Helsingborg.

2017  Martin Landau dog 89 år gammal av hypovolemisk chock til följd av hjärtproblem. Han var en amerikansk skådespelare. Landau är känd för sina roller i TV-serierna På farligt uppdrag (1966–1969) och Månbas Alpha (1975–1977). Han fick en Oscar 1995 för bästa manliga biroll, för rollen som Bela Lugosi i filmen Ed Wood.

Today in history 15:e juli

Några händelser som inträffat den 15:e juli

1099
 

KORSTÅGEN; BELÄGRINGEN AV JERUSALEM ÄR ÖVER


  De kristna korsfararna intar den heliga gravens kyrka och därmed är belägringen av Jerusalem, som har varat sedan 7 juni, över. Detta blir en stor framgång för de kristna under det första korståget (som har inletts 1096), men efter erövringen av Jerusalem massakrerar de alla i staden, som inte är katolskt kristna (muslimer, judar och ortodoxt kristna), varvid uppåt 70 000 civila blir mördade. Därmed är korståget över, eftersom korsfararna har uppnått målet att ”befria den heliga staden Jerusalem från de otrogna”. Därmed grundas också flera kristna kungariken i området, däribland Jerusalem, som varar i nästan 200 år (till 1291).

1815
 

NAPOLEON KAPITULERAR TILL BRITTERNA


  Sedan den franske kejsaren Napoleon I har förlorat slaget vid Waterloo den 18 juni och därmed tvingats att för andra gången abdikera från posten som fransk kejsare den 22 juni kapitulerar han denna dag till britterna ombord på det brittiska linjeskeppet HMS Bellerophon. Han har valt detta som alternativ, för att lämna fransk jord, snarare än att bli fånge hos den återinsatte bourbonske kungen Ludvig XVIII. Fartyget avseglar strax därpå till England och Napoleon förblir ombord i tre veckor (dock utan att stiga iland på engelsk mark). Den 7 augusti går han istället ombord på HMS Northumberland, som för honom till den sydatlantiska ön Sankta Helena, där han tvingas leva i exil till sin död 1821

1974

 

STATSKUPP PÅ CYPERN


  Den paramilitära organisationen EOKA B genomför en statskupp på Cypern, med stöd av det cypriotiska nationalgardet och militärjuntan i Grekland, där man avsätter president Makarios och istället insätter Nikos Sampson som Cyperns diktator. Då den nya regimen är för en fullständig förening av Cypern med Grekland känner sig Turkiet hotat av den nya situationen på ön och den 20 juli genomför turkiska trupper en invasion av ön, som delar den i en nordlig och en sydlig del, av vilka den nordliga blir en del av Turkiet. Denna invasion leder till att den grekiska militärjuntan faller den 23 juli. 1983 förklarar sig denna del som en självständig republik (även om Turkiet är det enda land i världen, som har erkänt den), men gränsen mellan nord och syd förblir stängd i flera årtionden och än idag (2014) ärfrågan om Cyperns återförening olöst.