Endast VAR kan få slut på tröjdragningar i straffområdet.

1897: Hammarby Roddförening blir Hammarby IdrottsFörening.
2007: Makaay snabbast i Champions League.

Jordan.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är samma modell som Manchester United så oförtjänt vann i igår mot Paris Saint-Gearmain med 3-1. Sammanlagt 3-3 och den där skumma bortamålsregeln tog United vidare till kvartsfinal. Första gången ett lag vänt ett underläge med 0-2 hemma i första matchen.

Så var avgörandets timme kommen. Jag tänker förståss på Algarve Cup och de sex placeringsmatcherna. Den viktigaste av dem var självklart finalen. Vädret i Portugal var bättre i år än förra året. Det blev en final, fast inte sörskilt spännande. Norge var för överlägsna och vann komfortabelt med 3-0 över Polen. Matchen man kunde se på TV var bronsmatchen. För där spelade Sverige mot Kanada. Jag kollade lite i början av andra halvlek, men i ärlighetens namn så var det inte mycket att se. 0-0 och som jag skrev häromdagen så blev det avgörande på straffar i denna 0-0 match. Som sagt så var fotbollen inte mycket att hurra föe, men spänningen fanns även när straffläggningen var klar. 4-4 efter fem straffar var. Alltså blev det ”sudden-death” straffar. Det krävdes ytterligare två straffar var innan Hanna Glas missade sin och Kanada kunde knipa tredjeplatsen med 6-5 på straffar.

Då Brasilien, England, Japan och USA samtidigt spelar turneringen SheBelieves Cup och Tyskland inte spelar någon Cup alls så måste man väl säga att en fjärde plats var en svensk besvikelse och man oroar sig lite hur det ska gå i VM till sommaren. Algarve Cup som hade placeringsmatcher ända ner till tolfte och sista plats stutade så här:
12. Kina

Annars handlade kvällen igår om Champions League. Givetvis var det Porto mot Roma som jag ansåg vara en öppen match och utgång. Men jag hade som vanligt lite saker att stå i som gjorde att jag  kom några minuter in i matcherna och då såg jag att Manchester United tagit ledningen mot Paris SG. Alltså letade jag utt denna match och hade på datorn. Då jag fick upp Parismatchen på skärmen stod det 1-1 och då var ordningen återställd. Fast då veteranen Buffon gjorde en tavla och släppte retur som Lukaku kunde göra sitt och Uniteds andra mål på så var det spännande igen. Ett mål till för Manchester United och de skulle gå vidare, och ett mål för PSG och de var klara för kvartsfinal. Resuntatet 1-2 stod sig i 90 minuter tills United fick en hörna. Nu visade det sig att hörnan styrdes ut av en arm på en PSG-spelare och med ett par minuter VAR dömde slovenske domaren Skomina straff. Rashford satte den säkert i mål och matchen var slut, men givervis lade domaren till mer än de tre minuter han först meddelat. VAR tog strax ett par minuter och målet ytterligare en minut. Trots detta så hittade domaren nio minuters tillägg. Nu hjälpte det inte PSG som åkte ur årets Champions League efter att ha vunnit första matchen borta med 2-0.

Det var första gången i turneringens historia som en sådan vändning skett. Och jag hade grundligt fel i mitt tips om utgången av matchen. Än en gång var det en grypptvåa som slog ut en gruppetta. I och för sig håller jag på engelska lag, men jag har ju klagat på att jag inte vill ha lag från samma nation i final och det gäller även om det skulle vara två engelska lag. Så därför hade det varit mer sporsligt om ett franskt lag fått gå vidare istället för ytterligare ett engelskt.

Den andra matchen stod mellan ett italienskt och ett porugisiskt lag. Där var det hugger som stucket vilket lag som gick vidare då det ser illa ut för det anda italienska laget som är kvar. Det verkar bli svårt för Juventus i returen mot Atletico Madrid nästa vecka. Det jag kan säga direkt om matchen är att jag här hade helt rätt då jag spådde att det kunde bli frlängning och kanske straffar. 1-0, 1-1 och 2-1. Så såg målen ut och det blev förlängning på 3-3 sammanlagt. Fast det blev inte förlängning och straffar utan bara förlängning och straff.

Med tre minuter kvar av förlängningen fick Porto en straff tack vare VAR. En helt meningslös lös tröjdragning, men dock en tröjdragning. Fernando som kastade sig hade ingen  chans att nå bollen, men han kände att Romas Florenzi ryckte honom i tröjan och det var detta som kollades upp. Jag tyckte det var så skönt att detta bestraffade och att ofoget att dra i tröjorna i straff området kommer att bestraffas. Men det kommer ju bara att ske om man har VAR. Straffen blevdet mål på och Porto är vidare till kvarten. Det var första matchen där en gruppetta tog sig vidare mot en grupptvåa. Så då var lite ordning återställd. Med hälften av kvartsfinallagen klara finns det två Engelska, ett Nederländskt och ett Portugisiskt lag vidare. Det är inte riktigt de nationer som brukar ta sig till final.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e mars.

1897: Hammarby IF bildas.

Den 10 april 1889 bildades Hammarby Roddförening på Södermalm i Stockholm. Vid tiden förekom roddtävlingar på Hammarby sjö, och av den anledningen bildades föreningen under just det namnet. År 1896 hörde några idrottsintresserade män som höll till på ”Lerbacken”, eller ”Sopbacken” som idrottsplatsen utanför Danvikstull också kallades, av sig till Hammarby. Det skapade möjligheter för breddande av idrottandet och sommaren 1896 hölls tävlingar i allmän idrott vid "Lerbacken", och i samband med detta kom det sig att Hammarby Roddklubb ombildades till Hammarby Idrottsförening. Idag 1897 träffades några personer, bland annat Otto Söderlund, för att föra protokoll över Hammarby Idrottsförenings första sammanträde.

2007 Makaay snabbast

Idag 2007 spelade Bayern München mot Real Madrid i Champions League. Holländaren Roy Makaay startade målskyttet för Bayern med ett mål efter 10,12 sekunder. Detta var och är fortfarande det snabbaste måler i Champions Leagues historia. Matchen slutade 2-1 och Bayern München gick vidare till kvartsfinal på fler gjorda mål på bortaplan. Fast de åkte dit i kvarten mot Milan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e mars.