• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 11:e maj 2022

Varför tittar du på fotboll? eler Varför spelar du golf?
ESC semifinal ett.
Liverpool vann, Bengan dog.


​NAMNSDAG
Märta och Märit

TEMADAGAR:
Gamla vänners dag
Chokladbollens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/5:
1976: Elton John ny ordförande i Watford.
1983: Sir Alex vinner Cupvinnarcupen med Aberdeen.
1985: 56 personer dör i Valley Parade-katastrofen.
2002: Upptågsmakaren Rémi Gaillard firar med FC Lorient.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/5:
Thibaut COURTOIS, Giovani DOS SANTOS, Andres INIESTA.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 10:E MAJ 2022.

Varför tittar du på fotboll? eler Varför spelar du golf?
 

Varför tittar du på fotboll? Än en gång dök denna fråga upp och då skulle jag kunna jämföra fotbollstittandet med det som jag inledde gårdagen med. Nämligen att åka till Söderslätts Golfklubb och spela veckans tisdagsrunda med Koko-gänget. Här skulle också en fråga kunna ställas: Varför spelar du golf? För om man undrar om mitt fotbollstittande då jag oftast klagar på idrottens luddiga regler och spelarnas bortskämda attityd som gr att all rytm i spelet försvinner, så skulle man kunna vara förvånad över att jag envisas spela golf då mina resultat är ganska usla just nu.

Förhoppningen är att jag så småningom ska kunna bli bättre i år. Kanske är det inte i år som fotbollen kommer att ändra på vissa regler och bli bättre, men skulle jag sluta titta så får jag inte reda på om attityder bland spelare, UEFA, FIFA och nationella förbund blir bättre. Så därför kommer jag att även i fortsättningen se matcher. Nog snackat om min nuvarande inställning till fotboll och mitt tittande.

ESC semifinal ett.
 

Det var ju frågan om det var fotboll eller Eurovision Song Contest som gällde på TV igår. Hustrun valde att också titta på TV och då var valet ganska enkelt. Hon har ingen fotbollskultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden och är därför än mer kritisk till vad hon råkar se då spelare ligger och vrider sig i tillgjorda plågor. Alltså blev det förstasemifinalen i ESC. Svensk kommentator var i vanlig ordning Edward af Sillén. Han är kul att lyssna på då han har en härlig inställning till tävlingen och artisterna. För övrigt var det inte länge sedan jag träffade honom då han hälsade all publik välkomna till första genrepet på Malmö Opera av musikalen Så som i Himmelen. Han är regissör till den uppsättningen.

Nåja, det var en ganska lustig blandning av låtar som spelades upp. Vissa länder tar tävlingen på blodigt allvar och andra verkar bara försöka skoja till det. Ukrainas bidrag var helkasst, men gick givetvis vidare och min farhåga är att de kommer att vinna alltihop på lördag. Inte för låt eller framträdande utan för att hela Europa vill sympatisera med Ukraina. Bäst tyckte jag om Danmark, men det kom inte vidare bland de tio som gick till final. De tio länderna var; Schweiz, Armenien, Island, Litauen, Portugal, Norge, Grekland, Ukraina, Moldavien och Nederländerna.

Liverpool vann, Bengan dog.
 

Jag skulle ljuga om jag hade skrivit att jag inte var intresserad av gårdagens fotbollsmatch. Frågan var om det oavgjorda resultatet mot Tottenham hade fått Liverpool att tappa sugen på att försöka vinna ligan. Tanken slog mig då matchen knappt hade hunnit starta innan Aston Villa tog ledningen. Sedan blev det avspark och helt plötsligt var det 1-1. Sedan verkade det vara stopp i målskyttet. I andra halvlek låg Liverpool på för ett ledningsmål och efter 65 minuter kom det. 1-2 blev slutresultatet och än hänger Liverpool med. Fast med Manchester Citys senaste storseger så har de nu bättre målskillnad än Liverpool. Så det ser trots vinsten igår dåligt ut för Liverpool. Pep Guardiola hade ett uttalande för några dagar sedan att han upptäck att inga höll på Manchester City då det gällde ligatiteln. Hela England och även utanför landet hoppades att Liverpool skulle ta ligan.

Pep och Klopp i all ära i den engelska fotbollen. I Sverige hade vi den allra största och mest framgångsrika ledaren inom handbollen. Bengt Bengan Johansson. I hans stora dagar kallades det svenska landslaget Bengan boys. Han uppfann en anfallsvariant som kallades gurkburk. Med detta vann han 13 medaljer (3 OS-silver, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons och 4 EM-guld) med landslaget. I söndags så avled han 79 år gammal. Detta efter en tids sjukdom, som det stod i tidningarna. En ganska morbid detalj som alla har då en känd person avlider är att få reda på exakt vad personen dog av. Alltså var det så att Bengan led av Parkinsons sjukdom, och att detta var en bidragande orsak.

IDAG: ONSDAGEN DEN 11:E MAJ.

NAMNSDAG:

Märta och Märit
 

Namnsdagar den 11:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Mamertus (till minne av en fransk biskop på 400-talet, som blev helgonförklarad efter sin död; utgått), Natanael (nu 22 december) och Måns (nu 19 augusti)
1901–1985 – Märta
1986–1992 – Märta, Märit och Meta (utgått)
1993–2000 – Märta och Märit
Från 2001 – Märta och Märit

TEMADAGAR:

Gamla vänners dag
Chokladbollens dag

 

Temadagen är instiftad av Bo Bergendal, som år 2006 skickade ut ett allmänt pressmeddelande om Gamla vänners dag. Dagen handlar om vänskap. Denna dag bör vi verkligen höra av oss till de vi länge tänkt att vi ska höra av oss till, genom att t.ex skicka ett mejl, ett sms eller ringa. Dagen firas alltid den andra onsdagen i maj.

Till 2010 hade några användare lyckats få ihop sidan negerbollensdag.se som inte finns längre.  Eftersom debatten under tidigt 2010-tal lutade åt att det nog ändå var rimligare att säga ”chokladboll” än ”negerboll” så började folk i stället att uppmärksamma chokladbollens dag 11 maj. Varför det är just den 11 maj finns det ingen förklaring till, fast det finns ju många som firar med en chokladboll även på andra datum. Då vi var på skidsemester i Sälen gick bakverket under namnet Goknul. Det lär vara jämtländskt och betyder "sötnos". I vår familj har chokladbollar alltid kallats "knuttisar". Hur som helst så är detta den temadag jag kommer att fira.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E MAJ.

1976 ny ordförande i Watford FC.
 

Idag 1976 var det kris i den lilla fotbollsklubben Watford FC. Laget låg i fjärde divisionen och hade hamnat på åttonde plats. De hade en stor supporter i sångaren och artisten Elton John. Han tillfrågades och accepterade att bli ordförande i klubben. Detta var ett klokt beslut. Sju år senare slutade Watford tvåa efter Liverpool i högsta divisionen.

1983 Cupvinnarcup i Göteborg.
 

Idag 1983 spelades cupvinnarcup-finalen på Ullevi i Göteborg. Typiskt svenskt sommarväder med regn och en dyblöt plan gjorde att skottska Aberdeen drog mer fördel än spanska Real Madrid. 1-1 efter full tid krävde en förlängning. I denna gjorde John Hewitt segermålet efter 112 minuter. Mästare blev ett helskotskt lag. Även tränaren var skotte. Han hette Alex Ferguson.

Bild: Klicka för att se Aberdeens mål.

1985 Branden på Valley Parade.
 

Idag 1985 spelades matchen mellan Bradford City och Lincoln City. 11 076 åskådare hade kommit till Valley Parade för att hylla sitt lag då de redan var klara Division tre vinnare. Pokalen hade redan visats upp innan matchen startade. Matchen stod 0-0 efter 40 minuter och där tog den också slut. Arenan som var en gammal träläktare började brinna, troligen av en cigarettfimp eller tappad tändsticka. På nolltid var hela läktaren övertänd. 56 personer miste livet och 265 skadades. Glädjens dag vändes snabbt i en stor tragedi.

Bild: Klicka och se då Valley Parade brinner

2002 FC Lorient cupmästare.
 

Idag 2002 spelades finalen i franska cupen mellan SC Bastia och FC Lorient på Stade de France i Paris. Två saker var speciella med just denna final. Den ena var att Lorient hade slutat klart sist i ligan som färdigspelades veckan innan. Trots detta lyckades de vinna finalen med 1-0 och ta sin enda titel i Fransk fotboll. Andra detaljen var att i segeryran hade den franske komikern och upptågsmakaren Rémi Gaillard klätt sig i Lorients klubbdress, och han var med och firade segern. Han fanns på segerfotot och blev gratulerad av president Jacques Chirac, utan att någon tänkte på att han inte tillhörde laget.
 

Bild: Klicka och se då Remi firar med laget.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E MAJ.

Thibaut COURTOIS blir 30 år.
 

Thibaut Nicolas Marc COURTOIS är född 1992 i Bree, Belgien.
Målvakt
4 U- och 94 A-landskamper för Belgien (2009-).

Klubbar som spelare:
Bilzen V.V. (1997-99),
Genk (1999-2011),
Chelsea (2011-18),
Atlético Madrid (2011-14 lån),
Real Madrid (2018-).

Courtois spelade samtliga Belgiens matcher i VM 2018, där landet tog brons. Han gjorde sammanlagt 27 räddningar i turneringen, fler än någon annan målvakt.

Giovani DOS SANTOS blir 33 år.
 

Giovani DOS SANTOS Ramírez är född 1989 i Monterrey, Mexiko.
Anfallare
23 U- och 107 A-landskamper för Mexiko (2005-18).

Klubbar som spelare:
Monterrey (2001),
FC Barcelona (2002-08),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Ipswich Town (2009 lån),
Galatasaray (2010 lån),
Racing Santander (2011 lån),
Mallorca(2012-13),
Villarreal (2013-15),
LA Galaxy (2015-18),
América (2019-21)

Giovani har två bröder, en äldre, Eder dos Santos och en yngre, Jonathan dos Santos, som spelar för América.

ANDRÉS INIESTA blir 38 år.
 

ANDRÉS INIESTA Luján är född 1984 i Fuentealbilla, Spanien.
Mittfältare
45 U- och 131 A-landskamper för Spanien och 2 landskamp för Katalonien (2000-18).

Klubbar som spelare:
Albacete (1994-96),
Barcelona (1996-2018),
Vissel Kobe (2018-).

Han är Europeisk U-16 och U-19 mästare. Två gånger Europamästare 2008 och 2012 och en gång världsmästare 2010. dessutom har han valts till världslaget nio år i rad 2009 till 2017.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv