• Boris dagliga blogg

Måndagen den 24:e juli 2023

NAMNSDAG:
Kristina
Kerstin

NATIONALDAG:
Ingen

TEMADAG:
Drive-thru dagen

RUBRIKER.

Sverige fixade debuten. Barnförbjud Allsvenskan i fotboll!!! The Open regnig och föga spännande. Murder Mystery 2 något mer spännande.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 24/7:
1998: Wembley, Arsenals hemmaarena.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 24/7:
Daniele DE ROSSI, 
Dino BAGGIO, 
Martin KEOWN. 

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 23 JULI 2023.

Sverige fixade debuten. Barnförbjud Allsvenskan i fotboll!!! The Open regnig och föga spännande. Murder Mystery 2 något mer spännande.
 

Sverige damlandslag är rankat trea i världen. Sydafrika är 54. Den överkörning som förväntades tidigt igår morse blev istället till att många som orkat upp till klockan sju höll på att sätta söndagskaffet i vrångstrupen. Efter 0-0 i paus inledde Sydafrika med att göra 1-0. Det ska sägas att det knappast var rättvist, men idrott är inte alltid rättvis. Sverige vann hörnstatistiken med 13-1. Det säger lite om spelet. Efter en turlig reducering så var det en hörna i slutminuterna som räddade de svenska damernas premiärmatch i VM. Amanda Ilestedt nickade in hörna nummer tolv och så kunde Sverige lämna den kyliga och regniga Sky Stadium i Wellington inför 18 317 betalande åskådare som vinnare.

Vid morgonkaffet kunde jag berätta den trevliga händelsen och då berättade hustrun att hon läst en notis i tidningen om att damfotboll var mycket trevligare än herrfotboll. Det var inte en massa filmningar och ideliga klagomål på domarna och domsluten. Jag kunde konstatera att det också är en betydligt mer anfallsinriktad fotboll där det oftast satsas framåt och inte blir en massa bakåtspel och maskningar då man leder.

En annan detalj som hustrun kommenterade var en bild på publiken under en allsvensk match där alla de sju fotograferade hade rånarhuvor på sig och bengaler i händerna. Hon påpekade att hon aldrig någonsin skulle kunna gå på fotbollsmatch och undrade hur man kunde vara så oansvarig att man till exempel tog med sig sina barn på sådana här matcher. Jag håller med henne fullständigt och tänkte skriva lite om detta. Nämligen att spelare och kommentatorer höjer publiken till skyarna och påstår att det är underbart att spela inför fullsatta läktare. Ingen vill erkänna att det hela har urartat och att man borde ha en åldersgräns på arton år för att få gå på fotbollsmatch. Vid 18 är man myndig och får ta ansvar för sina egna handlingar.

Innan jag skulle skriva ner detta så passade jag på att se om Malmö FF skulle kunna vända sin nedåtgående trend mot ett av de sämre allsvenska lagen just nu, AIK. Efter 0-0 i paus passade vi på att äta lite pizza. Då jag skulle återgå till andra halvlek så var det ingen fotboll. Matchen var avbruten. En massa terroristklädda personer hade stormat planen med svartgula rånarhuvor och bengaler i händerna för att rusa över till MFF-klacken. Dessa svarade med att kasta tillbaka smällare och domaren kallade in alla spelare i omklädningsrummen. Under tiden hoppade och jublade hela AIK-klacken på sin del av läktaren. Detta tycker jag är ett tydligt bevis på att de flesta som går på fotboll och kan hylla att man lyckas avbryta en match saknar mycket under rånarhuvorna. Det blev 45 minuters uppehåll innan matchen kunde färdigspelas. Hur publiken betedde sig då vet jag inte då mitt intresse för den matchen var som bortblåst. På 45 minuter hade man kunnat hinna plocka ut all publik och låtit matchen färdigspelas inför tomma läktare.

Hur många matchers straff får AIK då de tvingas spela med tomma läktare? Mitt troliga svar är: Noll! I andra länder hade detta varit resultatet av den skandal som AIK och MFF skapade igår. Eller så kunde de gett fan i att spela matchen och bestämt att det skulle sluta 0-0, som det faktiskt gjorde. Så det kanske inte är så tokigt att gå över till damfotboll i stället för Allsvenskan. Många av dessa problem som finns på de svenska läktarna har andra länder i viss mån lyckats stävja, men det verkar som om det är okay i Sverige. För visst är det ganska enkelt att få tag på de värsta busarna igår och se till att de aldrig mer får komma in på en sportarena i hela sitt liv.

Jag funderade lite på vad som hänt om åskådarna i Liverpool på The Open i golf hade betett sig som AIKare eller MFFare. Intressant att golfen inte har dessa problem. Nu var det tufft inte bara för spelarna utan även åskådarna under den fjärde och sista dagen av denna 151 åriga turnering. Det var nämligen i Liverpool precis som i Åkarp en väldigt regnig dag. Det blev, som jag förutspådde, inte någon särskilt spännande dag. Då tänker jag på spänningen om segern. Där hade amerikanen Brian Harman en alldeles för stor ledning. Den var på fem slag efter tre dagar och Harman utökade detta till sex slag igår. Efter vinnaren slutade fyra spelare sex slag efter och två sju slag efter, så utan Harman hade det blivit en intressant tävling. Bäste svensk blev Henrik Stenson på delad trettonde plats tio slag efter vinnaren, men bara fyra slag från andra platsen.

Murder Mystery var ju kvällsfilmen i förrgår och då jag skrev om denna igår så lovade jag och äldsta dottern att vi skulle se tvåan också någon gång. Det blev redan igår. Den utspelar sig fyra år efter där ettan slutade. Paret Nick och Audrey Spitz (Adam Sandler och Jennifer Aniston) har lämnat hårfrisörske- och polisyrket och öppnat e egen detektivbyrå. Den är ett fiasko och då de blir inbjudna till Vikram "The Maharajah" Govindans bröllop så passar de på att hälsa på sin gamle vän och gratis uppehälle på hans egna ö med 200 inbjudna gäster. Mord inträffar och Vik kidnappas. Åter dras Spitz in i den spännande och hysteriska händelsen i jakten på kidnapparen. Då historien slutligen blir löst har ytterligare den liksom första filmen ytterligare en person som legat bakom allt. Än en gång komisk i alla dödsfall och underhållande att se.

 

Se trailern till Murder Mystery 2 HÄR

IDAG! MÅNDAG 24 JULI 2023.

NAMNSDAG: 

Kristina
Kerstin

 

Namnsdagar för den 23:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Kristina eller Christina (till minne av en romersk martyr från 300-talet, även i formen Christina).
1901–1985 – Kristina
1986–1992 – Kristina, Kerstin och Kristin (utgått)
1993–2000 – Kristina och Stina (utgått)
Från 2001 – Kristina och Kerstin

TEMADAG:

Drive-thru dagen

 

Den 24 juli är det drive thru-dagen. Byggmax, som 1993 var först i Sverige med drive in för byggvaror, firar i sina butiker dagen. Firandet av drive thru-dagen kommer från början från USA, men har sedan ett par år tillbaka även uppmärksammats i Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 24 JULI.

1998 Arsenal vill till Wembley.
 

FA godkände idag 1998 Arsenals förfrågan om att få spela sina kommande Champions League-matcher på Wembley istället för hemma på Highbury. Tanken var givetvis att få in mer från publikintäkterna och att de med säsongsbiljetter skulle på chansen att se även Champions League matcher. Wembley tog 70 000 mot Highburys 38 000. Arsene Wenger var med på detta även om han ansåg att ett problem kunde vara att laget inte skulle känna sig lika hemma på Wembley. Det blev två säsonger med cupmatcher på Wembley. Sex matcher som slutade i två vinster, två oavgjorda och två förluster. Ingen av dessa säsonger tog sig Arsenal vidare från gruppspelet.
 

Se Arsenals mål i Champions League 1998/99 HÄR.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 24 JULI.

Daniele DE ROSSI blir 40 år.
 

Daniele DE ROSSI är född 1983 i Rom, Italien
Mittfältare. 
23 U- och 117 A-landskamper för Italien (2001-17).

Klubbar som spelare:
Ostia Mare (1997–2000)
Roma (2000–19) (459 matcher),
Boca Juniors (2019-20).

Han var med i truppen när italienska landslaget vann VM i fotboll 2006.

Dino BAGGIO blir 52 år.
 

Dino BAGGIO är född 1971 i Camposampiero, Italien
Mittfältare. 
18 U- och 60 A-landskamper för Italien (1990-99).

Klubbar som spelare:
Tombolo (1976-84),
Torino (1984-92),
Inter (1991-92 lån),
Juventus (1992-94),
Parma (1994-2000),
Lazio (2000-05),
Blackburn Rovers (2003 lån),
Ancona (2004 lån),
Triestina (2005),
Tombolo igen (2008-09).

Han deltog bland annat i VM 1994 i USA.

Martin KEOWN blir 57 år.
 

Martin Raymond KEOWN är född 1966 Oxford, England.
Försvarare 
8 U- och 43 A-landskamper för England (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Arsenal (1980-96),
Brighton & Hove Albion (1985 lån),
Aston Villa (1986-89),
Everton (1989-93),
Arsenal igen (1993-2004),
Leicester City (2004-05),
Reading (2005),
Wembley (2012).

Han var uttagen till VM både 1998 och 2002, men fick aldrig spela någon match och valde därefter att sluta i landslaget.

DAGENS MATCHTRÖJA 24 JULI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN RIKTIGT FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv