• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e juni 2023

RUBRIKER.

Golf, Volleyboll, Friidrott och Helsingör.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/6:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/6:
Joel CAMPBELL, 
Samir NASRI, 
Paolo MALDINI.

NATIONALDAG:
Madagaskar

NAMNSDAG:
Rakel
Lea
 
TEMADAG:
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer.
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika.
Nationella entreprenörsdagen.
Chokladpuddingens dag.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 25 JUNI 2023.

Golf, Volleyboll, Friidrott och Helsingör.
 

Det var inte alldeles lätt att komma upp till Söderslätts GK klockan åtta i går morse. Har man sedan väl kommit ut på den vindstilla soliga banan så känner man ingen trötthet under de arton hålen. Detta trots att det inte finns någon chans på den lite märkliga golfklubben att ha en kiosk öppen efter nio hål. Går man ut klockan åtta så är man vid kiosken vid halvtiotiden. Och krögaren vägrar att öppna kiosken förrän klockan tio. Ynkligt! Ynkligt var inte min söndagsgolfväns spel. Förra söndagen hade han 50 poäng. Igår fick han 46, och det blev givetvis ytterligare en sänkning av hans handikapp. Själv hade jag ett acceptabelt resultat med fyra slag sämre än mitt handikapp. Det blev 32 poäng och dessa poäng är lika mycket värda, då jag har ett lägre handikapp, som 36 poäng med mitt tidigare högre handikapp. Alltså blev även min runda en handikappssänkning. Från 15,5 till 15,4.
 
Med bara hustrun och hundarna hemma så firade vi lite midsommar för oss själva. På väg från golfen stannade jag på ICA Maxi och inhandlade nypotatis, gräddfil, gräslök och jordgubbar. Matjessill hade vi två burkar kvar av. Det blev alltså middag på altanen och hundarna fick lie grillad kyckling till sin nypotatis.

Sedan blev det till att bara ta igen tid och vila. Detta gjorde jag fram till att sporten på TV startade. De var damvolleyboll i Lund igen. Semifinalen i  Golden European League Women spelades i Lund. Det var första matchen och Sverige som blev bästa tvåa i gruppspelet skulle möta bästa ettan i det tre grupperna. Det var än en gång Belgien. Jag letade efter den belgiska stjärnan Britt Herbots. Som väl var för Sverige så var hon inte med i laget. Det visade sig att det v ar många spelare i A-uppställningen som inte var med i Belgiens lag. Förbundskaptenen Gert Van de Broek hade stängs av i ett år för tjänstefel. Detta efter att flera tidigare landslagsspelare i en tv-dokumentär vittnat om maktmissbruk. Han ska bland annat kallat spelarna för ”feta kor”. Det nuvarande laget vill dock ha Gert kvar och som en protest mot avstängningen vägrar de spela. Alltså mötte svenskorna ett B-lag. Men detta lag var nog så bra som Sverige. I första set hade Sverige fem matchbollar, men lyckades med konsten att trots detta förlora setet. Sedan vann de vartannat set och då ställningen var 2-2 så skulle det enligt statistiken i matchen vara Belgien som skulle vinna sista set. Men då Sverige hade tre matchbollar så verkade det som om statistiken skulle vända. Då lade belgiskorna åter in en stöt och gick ifatt och skaffade sig en matchboll. Svenskorna lyckades vända och vann sista set med 18-16. Sista set spelas normalt endast till 15. Sverige vann första semifinalen med 3-2 i set. Returen går på onsdag. Frågan är om A-laget fortfarande ska bojkotta att spela.
 
Efter volleyboll var det friidrott. EM för landslag som gick i Krakow, Polen. 16 nationer deltar och de tre sista faller bort från A-gruppen till nästa EM. Sverige låg fast förankrade på en elfte plats och det krävdes att Finland var fyra placeringar sämre på den avslutande stafetten för att Sverige skulle ta sig förbi och slå dem med ett halvt poäng. Rent sportsligt lyckades inte Sverige då det egentligen bara var två lag emellan, men ett fall av Finland gjorde att det skilde tre placeringar och då de bästa nationerna körde sin stafett fick en i Nederländernas lag en bristning och så hamnade de mellan Sverige och Finland. Det gjorde att det svenska friidrottslandslaget slutade tio. Vann gjorde Italien.
 
Efter lite EM för U-21 i fotboll avslutade vi kvällen med det nästsista fallet för säsong tre av Morden i Helsingör. Ett mord i nunneklostret skulle utredas och det hade sin koppling till hemmet för krigsveteraner. Danmark har ju varit inblandad i att sända styrkor till krigshärjade länder och många har kommit tillbaka med posttraumatiska stressymptom. Detta i sig är ju en sanning som är ganska grym och som hade med mordet på nunnan att göra. Nunnans syster skulle vara från Helsingborg och det var ett stolpskott till skådespelare de fått in i den korta rollen. Men i övrigt ett fall där det fanns lite skurkar utanför fallet som förhoppningsvis sätts dit i sista fallet går säsong tre.

I dag kommer det varken blogg eller dagens olika saker då jag befinner mig i Göteborg frfån tidig morgon till sena natten.

IDAG! MÅNDAG 26 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:

Madagaskar

 

Madagaskar är beläget på en ö i Indiska oceanen, öster om södra Afrika. Ön är till ytan världens fjärde största ö. Från år 1896 var Madagaskar en fransk koloni. 29 juni 1960 blev landet en självständig republik.

NAMNSDAG: 

Rakel
Lea

 

Namnsdagar för den 26:e juni i kronologisk ordning:
 
Till 1600-talet – Johannes (nu 27 december) och Paulus (nu 25 januari)(Johannes är till minne av en hovman hos den romerske kejsaren Konstantin den store, som tillsammans med sin bror Paulus led martyrdöden.)
1600-talet–1900 – Jeremias (till minne av profeten med detta namn i Gamla testamentet)
1901–1985 – Rakel
1986–1992 – Rakel, Rafael (nu 24 mars) och Ralf (nu 27 mars)
1993–2000 – Gunni (utgått) och Jim (utgått)
Från 2001 – Rakel och Lea

TEMADAG:

Internationell solidaritetsdag för tortyroffer.
och
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika.

FN har instiftat två temadagar den 26:e juni. Dagar som inte direkt är till för att firas utan mer för att minnas och tänka på de hemskheter som fortfarande finns runt om i världen.
1998 instiftades Internationell solidaritetsdag för tortyroffer och redan 1987 fastställde FN: s generalförsamling Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika, Denna dag ska fungera som en påminnelse om de mål som fastställdes för medlemsstaterna att skapa ett internationellt samhälle fritt från drogmissbruk.

 

Nationella entreprenörsdagen.

Nationella entreprenörsdagen infaller sista måndagen i juni och är instiftad av Founders Alliance 2015.


Chokladpuddingens dag.

Sedan har vi en lite trevligare temadag som man väl kan försöka sig på att fira. Chokladpuddingens dag passar utmärkt till lite av de överblivna jordgubbarna och grädden från midsommarafton. Fast det gäller bara de år då midsommaren är sen. Chokladpuddingens dag är alltid den 26:e juni.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26 JUNI.

1992 En riktig askungesaga.
 

Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 
Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2015 gjordes en film om detta under som heter "Sommeren '92". Inför denna film kontaktades jag av Meta Film som stod för produktionen. De fick låna ett antal fotbollströjor av mig som de hade som mall då de sydde upp de matchtröjor som användes av skådespelarna i filmen. Så på ett litet sätt var även jag inblandad. Se trailern till filmen HÄR.

 

Se ett sammandrag av finalen HÄR!

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.
 

Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 
Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

 

Se en film till minnet av Marc-Vivien HÄR!

2006 Schweiz två VM-rekord.
 

Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 
Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

 

Se sammandrag av matchen HÄR!

2011 det gick utför för River Plate.
 

Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.
 

Se då River Plate åker ur. HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 26 JUNI.

Joel CAMPBELL blir 31 år.
 

Joel Nathaniel CAMPBELL Samuels är född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 127 A-landskamper för Costa Rica (2008-).

Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-18),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån),
Frosinone (2018–20),
León (2019–20 lån),
León (2020-23),
Monterrey (2021–22 lån),
LD Alajuelense (2023-).

Trots att han tilhör en viss klubb så har han mest varit utlånad till andra klubbar.

Samir NASRI blir 36 år.
 

Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike (2002-13).

Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).,
West Ham (2019),
Anderlecht (2019-20).

Paolo MALDINI blir 55 år.
 

Paolo Cesare MALDINI är född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien (1986-2002).

Klubb som spelare:
Milan (1984-2009) där han spelade 976 matcher.

Han anses idag vara världens bästa försvarsspelare någonsin och en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

DAGENS MATCHTRÖJA 26 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv