• Boris dagliga blogg

Söndagen den 23:e april 2023

NATIONALDAG:
England

NAMNSDAG:
Georg
Göran

TEMADAG:
Världsbokdagen
Sankt Georgsdagen


RUBRIKER.

Eksjö, trä, Lennarts och Budapest.
Mahrez rekord.
Belgaren bra på ryggbiff och 7 Wonders.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 23/4:
1923: Turkiet får ett fotbollsförbund.
2006: Att vinna över Middlesbrough i FA-cupen innebär förlust i finalen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 23/4:
Steph HOUGHTON, 
LEE Young-Pyo.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGOANDRA APRIL 2023.

Eksjö, trä, Lennarts och Budapest.
 

På Granbacken 1 i Hagafors var det sommar då vi tog förmiddagspromenaden i skogen med hundarna. Temperaturen var 20 grader och sedan sol på det. Vi hade förberett en dagsutflykt till Eksjö. Dottern som jobbat på sjukhuset i Jönköping har som uppgift att en gång i veckan åka till Eksjö för att se till deras röntgenmaskiner och lite annat. Därför hade hon rekommenderat Eksjö som ett utflyktsmål. ”Eksjö, den unika trästaden!” är ortens slogan och visst är det så. Förutom dotterns förtjusning över staden hade hustrun och andra dottern läst en bok om sevärdheter i Småland. En var givetvis Eksjö och speciellt ett besök på ”Lennarts Konditori”.

Efter en dryg timmes resa var vi framme i trästaden. Det tog lite längre tid då vi stannade till på Jem & Fix i Nässjö där yngsta dottern skulle handla två saker till sommarens uteverksamheter. Det finns tre unika trästäder i Sverige som varit förskonade för storbränder. De är Hjo, Nora och Eksjö där nog Eksjö är den den finaste. Sedan måste jag tillstå att fikat på Lennarts Konditori inte var så dum. Dessutom passade jag på att smaka av deras välkända Budapestbakelse.

Mahrez rekord.
 

Hemma i huset i Hagafors kunde jag ägna eftermiddagen åt fotboll. Intressant var att se att HIF som kickade sina tränare efter tre matcher inte fick någon förbättrande effekt. Uppe i Borlänge mötte de IF Brage och det var ganska lätt att gissa slutresultatet. För fjärde matchen i rad blev det förlust för Helsingborgs IF med 0-1. Fyra matcher som alla slutat 0-1 innebär att laget spelat drygt sex timmar utan att något fattat att det är en sport som går ut på att göra mål.

I Premier League följde jag Brentford mot Aston Villa. Det var så mycket toppmatch som gick att frambringa i England igår. Det var dock ingen toppfotboll lagen på sjätte och nionde plats presterade. Till sist fick de in var sitt mål och de slutade rättvist 1-1.

I vanlig ordning hade Engelska FA klantat in cupmatcher under seriespelets veckoslut. Manchester City spelade semifinal och det var noll och intet spännande då de mötte Sheffield United som ligger i League Championship. Visserligen är de tvåa och chansen är stor att lagen möts till hösten i Premier League, men igår var det klasskillnad. 3-0 och det unika var att Riyad Mahrez gjorde alla tre målen. Ett hat trick alltså. Det var första gången sedan 1958 som en spelare gjort ett hattrick i en semifinal i FA-cupen. Det var även första gången en spelare från Manchester City gjort ett hat trick på Wembley. Så på så sätt var matcher lite historisk.

Belgaren bra på ryggbiff och 7 Wonders.
 

Det blev, vad jag brukade göra förr i tiden, en riktig lördagsmiddag. Det betyder klyftpotatis och ryggbiff. Nu har yngsta dottern fört denna tradition med sig till henne själv och hennes belgare. Hon har också för traditionen vidare att hon inte lagar middagen själv. Nu är det belgaren som står för anrättningen. Efter den goda middagen blev det kvällsrunda med hundarna innan kvällsfikat.

Till fikat satt två i TV-soffan och såg på Let’s dance, medan vi tre brädspelare kastade oss ut i nya omgångar av 7 Wonders. Vi hann faktiskt med två omgångar. Äldsta dottern och jag turades om att komma tv åa och trea medan belgaren bara vann. Fast det var i och för sig han som räknade ihop poängen. Nåja, det var säkert rätt. Vi är inga dåliga förlorare, men det hade varit kul att slå honom någon gång.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TJUGOTREDJE APRIL 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

England
 

Storbritannien och Danmark är de enda länder som inte har någon nationaldag. Däremot har de fyra riksdelarna (England, Wales, Skottland och Nordirland) varsina nationaldagar. Den 23:e april är det Englands nationaldag. Englands nationaldag som också kallas St George’s Day. St George är Englands skyddshelgon. Hans emblem, ett rött kors på vit bakgrund, är Englands flagga och utgör en del av den brittiska flaggan.

NAMNSDAG:

Georg
Göran

 

Namnsdagar den 23:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1786 – Georgius
1786–1795 – Göran
1796–1900 – Georgius (till minne av helgonet med detta namn, som dog den denna dag 303; utgått)
1901–1985 – Georg
1986–1992 – Georg, Georgina (utgått) och Jörgen (nu 9 juli)
1993–2000 – Georg och Göran

TEMADAG:

Världsbokdagen
 

Världsbokdagen är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Temadagen infaller 23 april varje år. Idén kommer ursprungligen från en valenciansk författare Vicente Clavel Andrés som en väg att fira Miguel de Cervantes, vars dödsdag troddes vara den 23 april, liksom William Shakespeares, fast med olika kalendrar. Den 23 april är en minnesdag för många fler författare. Vid Unescos beslut fanns även med minnesdagen för Garcilaso de la Vega.


Sankt Georgsdagen
 

Sankt Georg- eller Sankt Göransdagen, är en årligen återkommande högtid den 23 april som firas av scouter världen över eftersom Sankt Göran är scouternas skyddshelgon. Det finns också en religiös högtid som firas i främst den katolska kyrkan den 23 april som Sankt Göran eller Đurđevdan.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOTREDJE APRIL.

1923 Turkiet får ett landslag.
 

Idag 1923 bildades det turkiska fotbollsförbundet. De blev snabbt medlemmar av FIFA. Det skulle dock dröja till 1950 innan de kvalificerade sig till ett VM. Tyvärr för Turkiet var det VM i Brasilien och turkarna drog sig ur för att de inte hade råd att ta sig över Atlanten. 1954 var de åter kvalificerade, men då åkte de ut i en omspelsmatch från Grupp 2 mot de blivande världsmästarna Västtyskland men 7-2. Nästa gång de var med var i Japan/Sydkorea 2002. Då blev Turkiet sensationellt bronsmedaljörer. Det var senaste gången landet spelade VM.

2006 West Ham slår ut Middlesbrough.
 

Idag 2006 spelades semifinal i FA-cupen och West Ham slog ut Middlesbrough. I finalen förlorade sedan West Ham mot Liverpool. Det märkliga är att detta var det andra året av fem år på raken som det lag som slog ut Middlesborough gick till final, men alltid förlorade finalen. 2005 var det Manchester United som sedan förlorade finalen till Arsenal. 2007 Manchester United igen förlorade sedan till Chelsea. 2008 vann Cardiff med förlorade finalen till Portsmouth och 2009 vann Everton men gick på pumpen mot Chelsea i finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOTREDJE APRIL.

Steph HOUGHTON blir 35 år.
 

Stephanie Jayne "Steph" HOUGHTON är född 1988 i Durham, England
Försvarare
7 U- och 121 A-landskamper för England, och 8 OS-landskamper för Storbritannien (2007-).

Klubbar som spelare:
Sunderland Women (1999–2007),
Leeds United Ladies (2007–10),
Arsenal Ladies (2010–13),
Manchester City (2014–).

LEE Young-Pyo blir 46 år.
 

LEE Young-Pyo (이영표) är född 1977 i Hongcheon County, Sydkorea.
Försvarare
23 U- och 127 A-landskamper för Sydkorea (1999-2011).

Klubbar som spelare:
Konkuk University (1996-99),
Anyang LG Cheetahs (2000-02),
PSV Eindhoven (2003-05),
Tottenham Hotspur (2005-08),
Borussia Dortmund (2008-09),
Al Hilal (2009-11),
Vancouver Whitecaps (2011-13).

Han har deltagit i tre VM för Sydkorea, 2002 2006 och 2010.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv