• Boris dagliga blogg

Fredagen den 23:e december 2016.

Därför har jag dagens tröja på mig!
Inga sensationer innan Serie A går i kortvarigt ide.
Däremot överraskande att Espanyol blev utslaget i Copa del Rey.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1889: Spaniens första fotbollsklubb bildas.
2000: Real Madrid, världens bästa fotbollsklubb enligt FIFA.

FÖDDA IDAG: Kenny, Jefferey.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs förstatröja 2012/13.

Därför har jag dagens tröja på mig!
 

Det är ju rött som gäller för mig på julen. Då det inte spelats något som gör att jag kan ta en röd tröja, så tänker jag ha Liverpools förstatröja från 2012/13. jag läste nämligen att Liverpools svenska fans samlat pengar så att sjuke 7-årige Sigge ska kunna komma till Anfield. I detta fall är Liverpool tomten. Att det sedan är min arbetskollega Göran Bylunds son Robin som är initiativtagaren till insamlingen gör nästan att jag också känner mig lite stolt.

Inga sensationer innan Serie A går i kortvarigt ide.


Nu börjar de Europeiska ligorna gå i ide. Igår var det dags för Italien och Serie A att spela årets sista omgång. Sedan tartar det igen den 7:e och 8:e januari. Det såg ut att kunna bli en del förvånande resultat, men i de flesta fall kom favoriterna tillbaka och kunde ta hem alla tre poängen. Trots underläge kunde Roma försvara sin andra plats i Serie A genom att vinna med 3-1 över Chievo. Trea ligger Napoli och där fanns det en liten ögonbrynshöjare. Napoli spelade borta 3-3 mot Fiorentina, så där kan an säga att Neapellaget tappade två poäng i toppen.
                

Däremot överraskande att Espanyol blev utslaget i Copa del Rey.
 

Enda något sånär stora matcher får väl anses vara Spanska Cupen, Copa del Rey. Här spelade man 16-delsfinaler. Redan på detta stadium spelas det dubbelmöten och det var andra matchen. Ganska överlägsna segrar totalt utom i matchen Espanyol mot Alcorcon. Barcelonalaget borde klarat av detta galant, men efter 1-1 i första matchen slutade även andra 1-1 och det krävdes förlängning och straffar. Då kan allt hända, och det var precis vad det gjorde. Alcorcon gjorde sensationellt fyra straffmål medan Espanyol bara fick in tre. Division tvålaget gick vidare.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Det fanns många bud om när denna tröja skulle komma till Fotbollsaffären. Den släpps den första juni. Efter att Liverpool själv fick sälja tröjan första månaden skulle bara Sam Dodds få sälja nästa månad. Den första augusti kunde jag skaffa denns tröja om detta hade stämt. Nu visade det sig att fredagen den 25:e maj dök tröjan upp på Fotbollsaffären i Malmö. Alltså blev jag troligen en av de första i världen som kunde skaffa denna tröja. Tröja nummer 501.
 

Det har varit mycket skvaller och hysteri om att Liverpool sålt sig till ett i Europa okänt sportföretag. Tröja är tillverkad av Warrior Sport. Standard Chartered står som sponsor för tredje säsongen. Klubbmärket på tröjan är nytt, eller rättare sagt gammalt. Liverpool har gått tillbaka till det märke som bara har Liverbirden och L.F.C.. Detta klubbmärke prydde även tröjorna 1968 till 1987.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1889 Huelva bildas. 2000 Real Madrid 1900-talets bästa klubb

1889 Recreativo de Huelva äldst i Spanien.


Dr. Alexander Mackay och några brittiska arbetare vid Rio Tinto-gruvan i den spanska staden Huelva satt på lillejulafton 1889 och spekulerade i att det borde finnas fotbollsklubbar även i detta land. Då kvällen var slut hade de bildat SPANIENS FÖRSTA FOTBOLLSKLUBB, Huelva Recreation Club. Som så många andra klubbar så har namnet finslipats lite genom åren. Nu heter klubben Recreativo de Huelva, men smeknamnet finns fortfarande kvar; "El Decano". De vann den andalusiska ligan 12 år i rad mellan 1903 och 1914. Efter att spanska ligan kom igång har laget ofta hållit till i andra divisionen. Senast de var i Premiera division var säsongerna 2006 till 2009.

2000 Real bäst


FIFA höll idag 2000 en gala som skulle kora de bästa inom fotboll under 1900-talet. Detta blev ju faktiskt de bästa i historien då fotboll är en så ung sport att den bara funnits i drygt ett sekel. Vad det gällde klubb så var Real Madrid överlägset. De fick nästan hälften av alla röster. Det var jämnare mellan de följande fem lagen som fick under 10 % av rösterna. De följande var i tur och ordning: Manchester United (9.69%), Bayern München (9.18%), Barcelona (5.61%) och Santos och Ajax fick 5.10% var. När det gäller världens bästa fotbollsspelare var FIFA riktigt fega och valde att della både herr- och damkategorin mellan Pelé och Diego Maradona och damerna Michelle Akers och Sun Wen.

FÖDDA IDAG

37 år Kenny MILLER född 1979 i Edinburgh, Skottland
Anfallare
69 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:

Hutchison Vale (1988-96),
Hibernian (1996-2000),
Stenhousemuir (lån 1998-99),
Glasgow Rangers (2000-01),
Wolverhampton (2001-06),
Celtic (2006-07),
Derby County (2007-08),
Glasgow Rangers igen (2008-11),
Bursaspor (2011),
Cardiff City (2011-12),
Vancouver Whitecaps (2012-14),
Glasgow Rangers än en gång (2014-).

24 år Jefferey SCHLUP född 1992 i Hamburg, Tyskland
Försvarare/Mittfältare/Anfallare
13 landskamper för Ghana.

Klubbar som spelare:
Leicester City (2005-),
Brentford lån (2011).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv