• Boris dagliga blogg

Måndagen den 17:e maj 2021

Väder, Söndagsmiddag, Alisson matchhjälte, Myhrer och Barcelona mästare, Tack och adjö Zlatan.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/5:
1974: Bayern München vinner sin första Europatitel.
2000: Första gången ett turkiskt lag vinner en Europatitel.
2004: Sepp Blatter får Hederslegionen. (mystiskt?)

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/5:
Marcus, Martin, Tom.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 16/5 2021.

Söndagsmiddag. Söndagsmiddag.

Det är intressant med väder och fotboll. Väldigt ofta så kan man studera engelskafotbollsmatcher bara för att se hur vädret är. Sedan väntar man på nästa dag och då har vi samma väder här. FA-cupfinal i regn och rusk, men också lite uppehållsväder på slutet av matchen och nästan lite sol också. Det var exakt samma väder som vi hade igår. Regn och lite rusk då jag vaknade. Det såg alltså inte ut att gå att klippa gräset då heller, men på eftermiddagen klarnade det upp och solen kom fram. Det blev både en längre hundpromenad och gräsklippning. Det var klippning i grevens tid, för det är otroligt var det gröna växer just nu.
 

Jag hade hittat en bit fläskytterfilé i frysen och kom på att denna skulle passa perfekt till det jag associerar till Söndagsmiddag. Det är alltså en stek, kotlett eller fläskfilé med brunsås, lingon och potatis. För att söndagsmiddagen ska bli riktigt klassisk så grävs det en burk konserver med ärtor och morötter. Det fanns även italiensk vegobiff till den delen av familjen som äter detta. Dottern som jobbar i Jönköping åkte iväg vid halvfemtiden och hade två portioner söndagsmiddag som blev över.
 

Sedan stod det tre intressen på programmet som var sportrelaterat. Först ville jag se hur Liverpool skulle kunna ta sig ifatt och förbi något att de två lag som ligger trea och fyra. Då krävdes seger igår. Det skulle vara en enkel match. Redan nedflyttade West Bromwich stod för motståndet. Fast det blev mer problem än vad någon kunde tro. West Brom gjorde 1-0. Salah gick upp i delad skytteligatopp då han gjorde 1-1. Sedan blev det inte fler mål och då skulle det i stort vara omöjligt för Liverpool att bli bättre än femma. De fyra tilläggsminuterna tog slut, men fotbollens lite märkliga regler säger att har något lag en målchans så ska man låta dem få den utan att blåsa av matchen. Liverpool fick en hörna. Som man så ofta brukar göra så skickas även målvakten upp på den hörnan. Liverpool borde tydligen skicka upp Alisson Becker på varje hörna. Hur snyggt som helst nickade han in segermålet till 2-1 och Liverpool har fortfarande chans att ta en Champions Leagueplats. En ganska häftig avslutning på den matchen.
 

Lika spännande blev det inte i nästa idrottsevenemang. Det var final i Mästarnas Mästare. Lite sensationellt var det nog att skidskytten Fredrik Lindström var den första som fick lämna. Däremot var det inget snack om att trean simmerskan Therese Alshammar hade gjort mer än någon kunnat tro. Dock var hon klart slagen av tennisspelaren Johanna Larsson och slalomåkaren André Myhrer. Jag som hållit Myhrer som segrare sedan hans första tävlingsdag fick rätt. Han var ganska överlägsen även i finalen. Alpina åkare har klarat sig bra i Mästarnas Mästare. Frida Hansdotter blev tvåa i fjol och 2011 var Ingemar Stenmark överlägsen. Under de tretton säsonger som MM har hållit på så är det endast två kvinnliga slutsegrare, Skidskytten Magdalena Forsberg 2013 och ishockeyspelerskan Danijela Rundqvist 2015.
 

Slutligen så var det Champions Leaguefinal i Göteborg. Det snackades i år om att det kunde bli något unikt. Nämligen att Chelsea skulle kunna bli mästare både bland herrar och damer. Jag tror nog att Chelsea får vara nöjda med att ha tagit sig till de båda finalerna. Bland herrar så är Manchester City storfavoriten. Däremot skulle Chelseas damer med svenska Magdalena Eriksson som lagkapten ge Barcelona en rejäl match. Redan innan en minut spelats hade Barcelona ledningen med 1-0. I paus stod det 4-0 och då kan man lätt påstå att de inte var en speciellt spännande final. Och inte blev det bättre i andra halvlek. 4-0 slutade finalen. Grattis Barcelona som inspirerade mig till dagens tröjval.
 

Sedan någon dag tillbaka har det stått klart att återvändande Zlatan Ibrahimovics knäskada är så allvarlig att han måste tacka nej till EM. Min inställning till Zlatan har ju varit sådan att jag välkomnar detta besked och tror att detta gynnar landslaget. Visserligen verkar Zlatan ha växt till sig lite och inte varit lika nonchalant som tidigare. Alla bollar måste inte gå över honom, men jag litar på att Janne Andersson kan klara svenska landslaget precis lika bra utan en halvskadad överåldrig fotbollsspelare.  

IDAG: MÅNDAGEN DEN 17/5 2021.

NATIONALDAG:
Norge

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan, den 16 maj). Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat. Den 14 augusti samma år ”tvingades Norge in i en union med Sverige som varade från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden. Norges nationaldag firas i stor omfattning. Det är kanske en av de nationaldagar som har störst tradition i i hela världen.

TEMADAGAR:
Internationella dagen mot homo- och transfobi
Internationella telekommunikationsdagen

Den internationella dagen mot homo- och transfobi, förkortning IDAHOT, är en internationell temadag vars syfte är att öka medvetande om HBTQ-rättigheter. Den firas årligt den 17 maj. Valet av datum beror av att den 17 maj 1990 slutade WHO att räkna homosexualitet som en psykisk sjukdom. Fransmannen Louis-Georges Tin nämns oftast som grundaren till temadagen.
 

Internationella telekommunikationsdagen är en FN-dag som vill uppmärksamma vikten av telekommunikation och internet för utveckling över hela världen. Instiftad 2006.

NAMNSDAGAR:
Rebecka och Ruben

Namnsdagar för den 17:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1776 – Torpesius eller Torpes (till minne av en kristen martyr vid den romerske kejsaren Neros hov).
1776–1900 – Rebecka
1901–1985 – Rebecka
1986–1992 – Rebecka, Renée (utgått) och Rosita (nu 2 juli)
1993–2000 – Nore (utgått) och Nora (utgått)
Från 2001 – Rebecka och Ruben

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E MAJ.

1974 Bayern europamästare

Idag 1974 spelades omspelsmatchen mellan Bayern München och Atlético Madrid i Champions League eller Mästarcupen som den kallades på denna tid. Då blev det omspel ifall finalen slutade oavgjort. Det hade matchen två dagar tidigare slutat. 1-1 efter förlängning. I dagens match var det aldrig något snack. Av de båda finaldebutanterna var Bayern överlägsen. 4-0 slutade matchen och det var Bayerns första seger i en räcka av tre raka Europamästerskap.

2000 UEFA-cup final i Köpenhamn

Dagens final i UEFA-cupen spelades år 2000 på Parken i Köpenhamn. Finallagen var Galatasaray och Arsenal. Många turkar från Malmö hade åkt över för att hålla på sina hjältar från Galatasaray. Matchen slutade 0-0 och nu hade man kommit fram till att avgörandet fick ske på straffar. Här var Galatasaray överlägsna och gjorde mål på de fyra de lade, medan Arsenal bara satte en straff på sina tre försök. Jag kan lova att många av de turkar jag kände från Malmö inte brydde sig om den muslimska regel som förbjuder inmundigandet av alkohol.

2004 Blatter får fransk utmärkelse?

Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur) Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur)

Idag 2004 var FIFAs dåvarande president, schweizaren Sepp Blatter inbjuden till Elyseepalatset i Paris. Här mottog han utmärkelsen Hederslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac. Hederslegionen är instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Det är presidenten som utser vem som ska få utmärkelsen, så tydligen hade Chirac ett gott öga till Blatter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E MAJ.

Martin OLSSON blir 33 år

Martin Tony Waikwa OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
39 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2006-).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-06),
Blackburn Rovers (2006-13),
Norwich City (2013-17),
Swansea City (2017-19),
Helsingborgs IF (2020-21),
BK Häcken (2021-).

De har en svensk far och en kenyansk mor.

Marcus OLSSON blir 33 år

Marcus Jonas Munuhe OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Mittfältare/anfallare
1 U- och 2 A-landskamper för Sverige (2012).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-07),
Halmstads BK (2008-12),
Blackburn Rovers (2012-16),
Derby County (2016-19),
Helsingborgs IF (2020-).

Han blev efter säsongen 2014/2015 utsedd till "årets spelare i Blackburn Rovers".

Tom TURESSON blev 62 år

Tomas "Tom" TURESSON född 1942 i Östervåla, Uppland, och dog den 13:e december 2004 efter långvariga njurproblem.
Anfallare
22 A-landskamper för Sverige (1962-71).

Klubbar som spelare:
Hammarby IF (1961-68),
Club Brügge (1968-70),
Hammarby IF igen (1970-76). 

Lag som tränare:
Hammarby IF (1978).

Tom deltog i VM i Mexiko 1970 där han bl a gjorde målet i 1-1 matchen mot Uruguay.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln