• Boris dagliga blogg

Måndagen den 6:e februari 2023

NATIONALDAG:
Nya Zeeland

NAMNSDAG:
Dorotea
Doris

TEMADAGAR:
Samernas nationaldag
Semikolonets dag
Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning


INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Frozen Yogurt Day
Chopsticks Day

RUBRIKER.

Hundarna missade sin fikastund.
Fullspäckad dag för dottern och osynkad trummis.
Winchesters, CSI, Nottingham och Tottenham.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/2:
1958: Flygplanskatastrofen i München.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/2:
Carlos SÁNCHEZ, 
Billy WRIGHT.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN FEMTE FEBRUARI 2023.

Hundarna missade sin fikastund.
 

Igår var det äldsta dottern som hade späckat schema. Hon inledde med att träffa en del vänner där en är en arbetskamrat som är syster till en av dansarna som var med på Melodifestivalen. Han heter Kenny Lantz och är enda skälet till att vi kommer att följa de fyra deltävlingarna. Åter till dotterns första besök. Det var på ett fik som heter Vismarlövs Café & Bagerstuga och ligger i Vismarlöv utanför Svedala. Det visade sig att hela besöket på det caféet ställdes in och de åkte till en av de gäster som bor i Svedala. Att besöket blev inställt var att vi lever i en underlig värld. Inne i städerna så är de flesta fik hundvänliga, men ute på landet finns det hundförbud. Igår så var både gäster och hundar lika glada att vara på besök i ett Svedalahem. De enda förlorarna var Vismarlövs Café & Bagerstuga som förlorade ett stort antal gäster igår.

Fullspäckad dag för dottern och osynkad trummis.
 

Hundarna kom hem lagom till Rhianns medicinmacka med leverpastej. Sedan begav sig dottern iväg med hustrun. De skulle på ett födelsedagskalas till Lomma. Hundarna fick var hemma hos mig. Klockan fyra var dottern hemma igen. Hon lämnade av hustrun och plockade med mig för att vi skulle till Studiefrämjandet och spela med Bandet fram till klockan sju. Tyvärr blev det inte så bra spelning igår då trummisen var som då jag spelar golf. Ibland så spelar jag riktigt bra för att nästa gång inte kunna träffa bollen som man ska en enda gång. Vår trummis har kunnat spela riktigt bra, men igår var en av hans sämre dagar och det var ingen takt alls. Men vi får se det som ett socialt samkväm och hoppas på bättre takt och ton nästa gång.

Winchesters, CSI, Nottingham och Tottenham.
 

Efter lite fika så var det dags för läggning av de flesta i familjen utom mig. Jag hade lite TV-sysselsättning innan jag knoppade in. Det blev The Winchesters avsnitt åtta ”Hang On to Your Life”. Spinoffserien till Supernatural, fast i serien är det händelserna generationen innan Supernatural tar vid. Jag såg även avsnitt två av säsong två av CSI: Vegas. 2021 återupplivade man den serien med nya utredare på CSI i Las Vegas. I säsong ett hade man dessutom tagit in gamlingarna Gil Grissom och Sara Sidle. Till säsong två har de försvunnit, men nu är Catherine Willows tillbaka.

Det blev inte så mycket fotboll, men jag hann med första halvlek av Nottingham mot Leeds. Kommentatorerna ansåg att det var lite sämre kvalitet på spelet och att det mer liknade en League Championshipmatch. Det kunde jag hålla med om, men som publik var det en betydligt roligare match att titta på då spelet hela tiden är inriktat på anfall och inte en massa bollande fram och tillbaka på egen planhalva. Matchen slutade 1-0 till de i höstas dödsdömda Nottingham. Tottenham mot manchester City såg jag inte, men med tanke på att Arsenal förlorade i denna omgång så tog inte City chansen att knappa in. Tottenham vann med 1-0. Målgörare, Harry Kane som nu är ensam meste målgörare i Tottenhams historia.

IDAG: MÅNDAGEN DEN SJÄTTE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Nya Zeeland
 

Waitangifördraget undertecknades den 6 februari 1840 mellan Storbritannien och hövdingarna för Maorifolket på Nya Zeeland och det innebar brittisk suveränitet och beskydd av Nya Zeeland. På engelska kallas denna dag även New Zealand Day ("Nya Zeeland-dagen") alternativt Waitangi Day (Waitangidagen) och firas som landets nationaldag.

NAMNSDAG:

Dorotea
Doris

 

Namnsdagar den 6:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1702 – Brynolf (nu 16 augusti) och Dorotea
1702–1900 – Dorotea
1901–1985 – Dorotea
1986–1992 – Dorotea, Dora och Doris
1993–2000 – Dorotea och Dora (utgått)
Från 2001 – Dorotea och Doris

TEMADAGAR:

Samernas nationaldag
 

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i de samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan. I Norge utlystes dagen till allmän flaggdag inför 2004.

 
Semikolonets dag
 

Den 6 februari varje år firas Semikolonets dag runt om i världen; dagen uppmärksammas för att påminna oss om hur viktigt semikolonet är för vårt skrivspråk samt påminna oss om detta bortglömda tecken.
Under 1980-talet då skrivmaskinerna var populära i Sverige var användandet av semikolonet litet; det krävdes nämligen 3st tangenttryckningar för att skapa ett semikolon och många avstod därför att använda det. Detta skulle kunna vara orsaken till att många idag är osäkra på när semikolon skall användas och när det istället ska vara ett kommatecken.
Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon; det är till honom tankarna går en dag som denna.

 
Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning
 

Idag är det internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Var 8:e sekund könsstympas en flicka någonstans i världen, ofta med en enkel kniv – utan bedövning. UNICEF arbetar hårt för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter. Detta är alltså en av FNs minnesdagar som tillkom 2015.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Frozen Yogurt Day. Här följer ännu en trevlig matdag. Om man bara ser till produkten yoghurt så har den funnits i över 4000 år. Fast det var inte förrän under 1900-talet som den slog igenom i västvärlden. Den mjukglassliknande Frozen Yogurt utvecklades i Little Rock, Arkansas i USA 1981. Sedan dess har butiker som säljer produkten spridits till hela världen. Hur firar man dagen? Vilken dum fråga!
 

Chopsticks Day. Detta kan vi också kalla en matdag även om det är ätpinnarnas dag. Dessa har använts i över 3000 år och givetvis känner alla till att de härrör från Kina. Ska man äta med äkta ursprungspinnar så ska de vara tillverkade av bambu, men idag finns det mängder av material att välja mellan. För att fira dagen så passar det att äta någon kinesisk maträtt, eller varför inte japanskt som suchi till exempel.
Sedan kan man ju testa att äta frozen yoghurt med pinnar och slå två flugor men en smäll!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJÄTTE FEBRUARI.

1958 Flygolyckan i München.
 

Idag 1958 inträffade den hemska olyckan i München då Manchester Uniteds fotbollslag var på väg hem efter att ha varit i Belgrad och spelat en match mot Röda Stjärnan. Vid mellanlandningen i München var det tveksamt om det gick att lyfta i snöskasket, men United skulle hem till en FA-cupmatch.

Det visade sig vid utredningen att olyckan hade orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på flygplanet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

2011 gjordes en spelfilm som heter "United". Se hela filmen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJÄTTE FEBRUARI.

Carlos SÁNCHEZ blir 37 år.
 

Carlos Alberto SÁNCHEZ Moreno är född 1986 i Quibdó, Colombia
Mittfältare
88 A-landskamper för Colombia (2007-18).

Klubbar som spelare:
Danubio (2003–05),
River Plate Montevideo (2005–07),
Valenciennes (2007–13),
Elche (2013–14),
Aston Villa (2014–16),
Fiorentina (2016–17 lån),
Fiorentina (2017–18),
Espanyol (2018 lån),
West Ham United (2018–20),
Watford (2021),
Santa Fe (2021-23),
San Lorenzo de Almagro (2023-).

Vid fotbolls-VM 2018 skrev han in sig i historieböckerna. Tyvärr var det för att han var den första spelaren i turneringen som blev utvisad. Det blev han efter tre minuter mot Japan efter en hands.

Billy WRIGHT blev 70 år.
 

William Ambrose WRIGHT var född 1924 i Ironbridge, England och han dog den 3:e september 1994 i London.
Mittfältare
1 B- och 105 A-landskamper för England (1948-59).

Klubb som spelare:
Wolverhampton Wanderers (1939-59) 490 matcher. 

Lag som tränare:
Arsenal (1962-66).

Med Wolves blev han ligamästare 1954, 1958 och 1959. Trots sin defensiva position – han var från början ytterhalv, och flyttade senare ner som centerhalv – blev Wright aldrig varnad eller utvisad.
Wright blev den förste spelare att spela 100 landskamper för England. Totalt spelade han 105 landskamper och var lagkapten i 90 av dem. Wright var med i VM-turneringarna 1950, 1954 och 1958.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA 6!

Kommentera gärna:

  • Anton • 6 februari 2023 15:55:29
    Doris, nästan Boris.. När kommer din namnsdag? :D

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv