2006: Ronaldo slår rekord som meste målgörare i VM.

FÖDDA:
Gökhan, Raul.

DAGENS TRÖJA

Jag äger bara denna USA-tröja som är från VM 2010. Den passar bra idag då USAs herrlandslag vann i natt över Panama med 1-0 i de Nord- och Mellanamerikanska mästerskapen som kallas Gold Cup. Det betyder att USA vann sin grupp och kommer att möta Curacao i kvartsfinalen på måndag.

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 26:e JUNI 2019

Årets varmaste dag hittills var inte ens upplagd till en promenad med hundarna. Det var för varmt. Jag passade på att hämta ut ett paket innehållande fyra böcker som Adlibris hade ett erbjudande om 169 kronor för. Det var min motion innan jag slank ner i loungegruppen med den tredje Emelie Scheppboken ”Prio ett”.

Gold Cup.

Fotbollen hade lite av en vilodag igår, men några turneringar höll igång. En jag inte nämnt tidigare är Gold Cup. Det är en turnering som går vartannat år och även kan kallas Nord- och Mellanamerikanska mästerskapen. Segraren av turneringen får en plats i kommande Confederations Cup ifall de vinner även 2021. Det är ganska troligt att det blir så. Under de fjorton senaste mästerskapen (sedan den fick namnet Gold Cup) har Kanada vunnit år 2000. De resterande tretton har bara två segrande lag. Sex vinster för USA och sju för Mexiko. Skulle det vara två olika nationer som vinner de två närmaste Gold Cup så kommer dessa mästare att mötas hemma och borta om vem som ska få representera världsdelen i Confederations Cup.

Gold Cup har alltid gått i USA. Tre gånger har det varit ett medarrangerade land. Mexiko, två gånger och Kanada en gång, men i år är det USA ensamt som är värd. Natten till idag var gruppspelet klart och även om inte sista gruppen är färdigspelad då jag skriver detta så står det klart att ettan och tvåan blir USA och Panama. Det är väl mest tänkbart att USA vinner över Panama eller åtminstone får oavgjort. I så fall kommer kvartsfinalerna att se ut så här: Haiti mot Kanada. Mexiko mot Costa Rica. Sedan kan USA och Panama byta plats, men troligast är att Jamaika möter Panama och USA möter Curacao.

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e juni.

1984 Europamästare på hemmaplan.

Frankrike stod som värd för EM och givetvis gick det bra för hemmalaget. De vann sin grupp och tog sig sedan hela vägen till final. På Parc des Princes i Paris fanns idag 1984 47 368 personer som såg Frankrike ta sitt första stora mästerskap då de besegrade Spanien med 2-0 i finalen. Lagets store hjälte var kaptenen och mittfältaren Michel Platini. På Frankrikes fem matcher gjorde han nio mål.

2006 Ronaldo bästa VM-målskytt

Brasilien spelade idag 2006 åttondelsfinal mot Ghana. De hade inga problem att besegra afrikanerna. Redan i 5:e minuten var VMs skyttekung Ronaldo framme och gjorde sitt 15:e mål i VM. Detta gjorde att han slog sitt eget och västtysken Gerd Müllers tidigare rekord på 14 mål. Målet betydde också att Ronaldo delar ett annat rekord med tysken Jürgen Klinsmann. Nämligen att ha gjort minst tre mål i tre på varandra följande VM-turneringar. 2014 slog tysken Miroslav Klose Ronaldos målrekord i VM med att ha gjort 16 mål. Det var lite typiskt att det var just Brasilien som Klose gjorde sitt 16:e mål mot.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e juni.