• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e februari 2021

Black Lives Matters, men inte asiatiska i fotbollsvärlden!

FOTBOLLSHISTORIA:
1967: Åska dödar spelare
2001: Första final i en Engelsk cup som avgörs på straffar.

FÖDDA:
Eduardo, Park, Yuji, Jenny.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TORSDAGEN DEN 25/2 2021.

NATIONALDAG:
Kuwait

Kuwaits nationaldag har firats på det datum då Sheikh Abdullah Al-Salem Al-Sabah tillträdde sitt ämbete, 25 februari 1950. Han var landets ledare då Kuwait blev självständigt den 19 juni 1961. Detta anses vara viktigare än dagen de blev självständiga från Storbritannien, men Kuwait firat även årsdagen av sin självständighet den 19 juni.
 

TEMADAG:
Grapefruktens dag

Grapefruktens dag den 25 februari instiftades av Florida Department of Citrus 2011. Studier har visat att grapefrukt kan hjälpa dig att gå ned i vikt och att hålla vikten. Detta eftersom grapefrukten ökar fristättningen av fett från fettcellerna. Grapefrukt har ett högt innehåll av C-vitamin som stärker immunförsvaret, skelett, tänder och hud. Det är faktiskt så att hela den dagliga rekommendationen av c-vitamin finns i en halv frukt. Sedan finns det ett antal andra positiva funktioner. Fast om man äter olika mediciner så ska man kolla upp om de går ihop med grapefrukt, för i vissa kombinationer kan frukten vara direkt farlig.
 

NAMNSDAG:
Sigvard och Sivert

Sigvard infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.
Sivert infördes 1986 på 6 september. 1993 flyttades det till dagens datum och har funnits där sedan dess.
Tre andra namn har också haft namnsdag idag, men alla har utgått. Det är Sigvald, Sigvor och Victorianus.

Victorianus , även i formen Victorinus, fanns till minne av en egyptisk martyr från 200-talet, på dagens datum fram till 1901, då det utgick.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 24/2 2021.

Det var en riktigt fin vårdag igår fast tidningen och fotbollen gjorde mig lite nedstämd. Jag fick en kommentar en gång där vederbörande undrade varför jag höll på med att kommentera fotbollen då jag verkade ogilla sporten så mycket. Ja, jag kan väl säga att jag ogillar det hyckleri som fotbollen står för. Vid varje match i större sammanhang ser man bindlar på spelarnas ärmar som säger ”Respect” eller ”No room for racism”. Före varje Premier Leaguematch ligger spelarna på knä och manifesterar för ”Black Lives Matter”. Sedan läser jag i gårdagens tidning att den engelska tidningen The Guardian har kartlagt byggena som ska vara till för fotbolls-VM i Qatar 2022.
 

Under den tioårsperiod som man konstruerat arenor och andra anläggningar till världsmästerskapen så har minst 6 500 arbetare fått sätta livet till. Det är gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka som i arbetsolyckor mist livet i Qatar. Många av de spelare som ställer upp för ”Black Lives Matter” kommer att vara med i VM. Ska spelarna där ha en manifestation före matcherna som säger ”Asian lives doesn’t matter”. Jag kan inte begripa hur FIFA kan tillåta att VM kommer att få lov att spelas i Qatar. Landet skulle omedelbart fråntas VM och dessutom sparkas ut ur FIFA. Blir det spel i Qatar så kommer jag troligen att ha koll på hur det kommer att gå i matcherna, men det blir inget VM som jag maniskt kommer att följa som jag gjort i all fotbolls-VM från 1966. Nej, VM i Qatar gör att jag inte tycker speciellt mycket om fotboll.
 

Men det spelades fotboll som jag var intresserad av igår. I omvända ligan. Med det menar jag att det var två matcher i Champions League. Omvända ligan är League Championship. Det är där mitt engelska och walesiska lag spelar. Tyvärr var det ingen av deras matcher Viasport sände så jag kunde bara se matcherna live i siffror. För att hålla koll brukar jag använda FlashScore.se. Watford var i Blackburn och vann med 3-2. Ken Sema var en av Watfords målskyttar. Laget ligger nu på tredjeplats i ligan.
 

Cardiff City var i Bournemouth och vann med 2-1. Den 21:a januari sparkade de sin tränare Neil Harris. Cardiff hade då förlorat fem raka ligamatcher och en FA-cupmatch. Dagen därpå, den 22a januari tog irländaren Mick McCarthy över. Han inledde med två oavgjorda och efter det så har det blivit sex raka segrar. Med gårdagens vinst klättrade de förbi Bournemouth i tabellen och ligger nu på en sjätte plats, vilket innebär kval till Premier League. Fast fortsätter det så här så kan Cardiff mycket väl ta sig direkt till Premier League. Det är dock elva poäng efter direktplats till högsta ligan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e februari.

1967 dödsfall i fotbollsmatch

Idag 1967 spelade Highgate United kvartsfinal i FA Amateur Cup mot Enfield. Efter knappt en halvtimmes spel inträffade det märkliga att ett åksväder hastigt drog in över fotbollsplanen. Blixten slog ner i mittcirkeln och tre spelare slogs till marken. Matchen bröts givetvis och spelarna kördes i ilfart till sjukhus. Två av dem klarade sig bra efter lite vård, men Tony Allden avled av sina skador dagen efter. Denna sorgliga händelse förde med sig att omspelet hade samlat över 30 000 åskådare som ville hylla minnet av Allden.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e februari.

2001 vann Liverpool som ingen annan gjort förr.
 

Idag 2001 spelades Ligacupfinalen i England. Matchen spelades i Cardiff på Millennium Stadium och det var Liverpool som mötte Birmingham City.  73 500 fanns på läktaren och fick se Liverpool ta ledningen med 1-0. Det verkade bli slutresultatet, men strax före 90 minuter kvitterade Birmingham på en straff. Det blev förlängning och efter det straffar. Då Jamie Carragher satte sin straff betydde detta 5-4 och Birminghams Andy Johnson var tvungen att göra mål, men hans straff var inte bättre än att Sander Westerveld kunde rädda och segern gick till Liverpool. Detta låter som en av många finaler, men den var den första i den Engelska finalen i FA eller Ligacuphistorien som avgjordes på straffar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e februari.

EDUARDO blir 38 år

EDUARDO Alves da Silva är född 1983 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
12 U- och 64 A-landskamper för Kroatien (2004-14).

Klubbar som spelare:
CBF Nova Kennedy (junior),
Bangu (1996-98),
Dinamo Zagreb (1999-2007),
Inter Zaprešić (2002-03 lån),
Arsenal (2007-10),
Sjachtar Donetsk (2010-14),
Flamengo (2014-15),
Sjachtar Donetsk igen (2015-16),
Atlético Paranaense (2017),
Legia Warsaw (2018).

Han flyttade till Kroatien som 15-åring då han blev värvad av Novalja. Eduardo fick kroatiskt medborgarskap 2002, två år senare debuterade han i både U21-landslaget och A-landslaget.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e februari.

PARK Ji-Sung blir 40 år

PARK Ji-Sung (박지성) är född 1981 i Goheung, Sydkorea
Mittfältare
25 U- och 100 A-landskamper för Sydkorea (1999-2011).

Klubbar som spelare:
Myongji University (1995-2000),
Kyoto Purple Sanga (2000-03),
PSV Eindhoven (2003-05),
Manchester United (2005-12),
Queens Park Rangers (2012-14),
PSV Eindhoven igen (2013-14 lån).

2005 ansågs Park vara storfavorit till att vinna "årets asiatiske fotbollsspelare". Chansen såg dock ut att gå förlorad då AFC meddelade att nominerade spelare som inte kom till galan i Kuala Lumpur i Malaysia skulle diskvalificeras. Detta skapade tumult i Asien, speciellt då andra favoriter som Japans Shunsuke Nakamura och Irans Ali Karimi inte heller kunde dyka upp.
Den officiella ceremonin hölls 30 november 2005 – exakt samma dag som Manchester United spelade en ligacupsmatch mot West Bromwich Albion. Park stod inför ett svårt beslut och valde att strunta i utmärkelsen och spelade matchen istället. Medan ceremonin pågick spelade Park matchen som tog Manchester till kvartsfinal genom en 3–1-vinst. Engelsk och koreansk media kritiserade starkt AFC för att ha uteslutit Park på grund av detta.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e februari.

Yuji NAKAZAWA blir 43 år

Yuji NAKAZAWA (中澤 佑二) är född 1978 i Yoshikawa, Saitama, Japan
Försvarare
12 U- och 112 A-landskamper för Japan (1999-2010).

Klubbar som spelare:
América (1996–97),
Tokyo Verdy (1999–2001),
Yokohama F. Marinos (2002–18).

Han startade spela för Yoshikawa Higashi Junior High School och Misato Technology High School, men väckte inget större intresse bland talangscouter. Dock hade han bestämt sig för att bli fotbollsproffs och flyttade till Brasilien. Där förbättrade han sin fotbollskunskaper och tränade och spelade med América Mineiro.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e februari.

Jenny BINDON blir 48 år

Jenny Lynn BINDON född 1973 i Belleville, Illinois, USA
Målvakt
77 A-landskamper för Nya Zeeland (2004-14).

Klubbar som spelare:
Belle-Clair Soccer (1979–86),
Three Kings United
Glenfield Rovers
Bay Olympic
Hibiscus Coast

Lag som tränare:
Takapuna AFC (2016),
UCLA Bruins (2017–19 assisterande och målvaktstränare),
Loyola Marymount Lions (2019-).

Mellan 1991 och 1998 spelade hon även basketboll och tennis på elitnivå. 
Då hon är gift med nyazeeländaren Grant Bindon, och flyttade dit så blev hon landslagskvinna för Nya Zeeland istället för USA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln