• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 28:e juni 2018

Jag fick en vision av 3-0 igår morse.
Viljen jäkla tur att inte Zlatan kom med och förstörde landslagets fin stämning!
Tre mål!?! Fast bara ett spelmål!
Undrar om tyska förbunder kommer att stå fast vid Joachim Löws förängning som tränare?

Grupp E blev extra intressant då Sveriges motståndare skulle plockas ut.

FOTBOLLSHISTORIA:
1994 Salenko slår ett VM-rekord som står sig än.
2006 Två nya fotbollsförbund föds.

FÖDDA IDAG:
Kevin, Fabien, Kenny, Heribert.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs andratröja i VM i Ryssland 2018

Förstatröjan från årets VM ligger fortfarande i tvättkorgen efter segern över Sydkorea. Därför blir det andratröjan idag. Den är faktiskt snyggare. Orsaken till tröjvalet är givetvis segern med 3-0 över Mexiko och förstaplatsen i gruppen.

Jag fick en vision av 3-0 igår morse.


I senaste numret av en tidning som heter Kvällsstunden läste jag igår morse om VM 1958 i Sverige. Där hade man inga större förhoppningar på det svenska laget, men det blev final. Det räknades upp vägen dit. Hur Sverige inledde gruppspelet med att besegra Mexiko med 3-0. Just i det ögonblicket slog det mig att det kommer det att bli även denna gång. Eftersom jag slutade satsa på tips och lotteri samtidigt som jag slutade dricka alhohol för drygt 15 år sedan, så satte jag inget på detta resultat på något spel. Men det gör ingenting.
 

Viljen jäkla tur att inte Zlatan kom med och förstörde landslagets fin stämning!


Just då matchen var över och det hade blivit 3-0 över Mexiko och alla spelare och ledare som intervjuades lovordade den svenska sammanhållningen och att alla följde de planer de hade. Sedan måste det också ha viss betydelse att ha en lagkapten och positiv ledare som Andreas Granqvist. Det är då jag tänker på att trots att Zlatan varit en duktig fotbollsspelare så har han lyckats förstöra denna svenska landslagskänsla under alla år han styrt och ställt i landslaget. Jag hoppas att alla som ansåg att Zlatan skulle spela med i VM inser vad jag hela tiden har sagt. Han hade inte haft något att tillföra. Tvärtom hade han kunnat förstöra allt. Han har ju till och med varit i Ryssland och tramsat till det genom att framhäva sig själv istället för att stötta det svenska laget. Där finns faktiskt något att lära sig med tanke på stollen Maradona. Han är åtminstone i Ryssland för att supporta sitt Argentina.
 

Tre mål!?! Fast bara ett spelmål!


Sverige hade att vinna över Mexiko för att ta sig till åttondelsfinal. 1-0 var önskeresultatet för då skulle de hamna på samma poäng och målskillnad som Mexiko, men då skulle inbördes möte avgöra och så skulle Sverige klara sig. Men det blev hela 3-0 och garanterat till åttondelsfinal. Åter ett spelmål, en straff och så fick man hjälp med ett självmål. Anfallet är fortfarande lite si och så, men försvaret är styrkan. Sverige och Tyskland till åttondelsfinal. Så trodde alla för att Tyskland skulle hämta hem tre poäng mot ett Sydkorea som förlorat sina två första matcherna var utan tvivel.
 

Undrar om tyska förbunder kommer att stå fast vid Joachim Löws förängning som tränare?


Att aldrig ändra en vinnande uppställning var tydligen inget som Joachim Löw hört talas om. Nästan hela laget som besegrade Sverige var utbytt. Sedan blev det lite som jag skrivit om tidigare; nämligen att gruppen skulle kallas ”De dödas grupp”. Tyskarna kunde inte få in bollen och då de satsade extra på slutet fick Sydkorea en kontring där de fick mål. Normalt borde det varit offside, men VAR och domaren tyckte att bollen touchat en tysk på väg till den fristående målgöraren. Då målet kom på övertid och domaren lagt till nio minuter satsade till och med målvakt Neuer på att gå upp i anfallet. Tottenhamspelaren Son fick bollen vid mittlinjen och sprintade in 2-0 i tomt mål. 2-0 till Sydkorea var lite upprättelse till dem, men att Tyskland skulle bli sist i gruppen och inte klara sig till åttondelsfinal, var detta VMs största sensation. Frågan är vad som händer med Löws nya kontrakt med det tyska landslaget? Tysklands resultat i VM var föresten unikt. De har aldrig någonsin tidigare försvunnit redan efter gruppspelet, och då har de deltagit i VM 18 gånger. De var inte med i första VM 1930 i Uruguay och 1950 var de uteslutna efter händelserna med andra världskriget.
 

Grupp E blev extra intressant då Sveriges motståndare skulle plockas ut.


Efter Sveriges framgångar blev matcherna under kvällen också väldigt intressanta då det var från denna grupp som svenskarnas motståndare i åtondelsfinalen skulle komma från. Tyvärr så gick det ju inte att följa båda matcherna då det var TV 4 som bestämt att vi vanliga dödliga skulle se Serbien mot Brasilien. Schweiz mot Costa Rica gick skandalöst nog på betalkanal. Jag fattar inte varför inte TV 4 kan bjuda sina tittare på den andra matchen på sitt TV 4 play, men nej. Nåja, jag hittade en ”fulstreaming” där jag hjälpligt kunde se den andra matchen ockå på datorn. Serbien mot Brasilien gällde vinna eller försvinna. Segraren skulle gå vidare och förloraren hade spelat klart. Om vinnaren skulle vinna gruppen gällde hur det gick för Schweiz. Först så tänkte jag att det skulle vara intressant med ännu en överraskning, och att Brasilien skulle åka ut mot Serbien, men då matchen kom igång insåg jag att detta inte skulle bli fallet. Nu gällde det att Brasilien vann med ett mål mer än Schweiz skulle vinna sin match. Då skulle Brasilien vinna gruppen och få Mexiko i åttondelen medan Sverige skulle få Schweiz. Brasilien har svenskarna för stor respekt för, men Schweiz har landslaget slagit tidigare. Jag behövde aldrig vara orolig då Schweiz faktiskt inte vann sin match. 2-2 blev det på en dråplig straff på övertid som Bryan Ruiz satte i ribban så att den träffade målvakt Sommer i nacken och blev till ett självmål. Brasilien klarade av ett mål i varje halvlek och ingen grät efter denna match som brassarna nog kände sig ganska säkra på att vinna. Det blev alltså full pott för Sverige denna dag med seger i sin grupp och bästa möjliga motståndare i åttondelen på tisdag.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 28:e juni.

1994 Oleg Salenko sätter VM-rekord.

 
Vid VM i USA spelade Ryssland i grupp B med Brasilien, Sverige och Kamerun. Ryssland hade förlorat 1-3 till Sverige och hade inga större förhoppningar att kunna gå vidare. De hade en liten chans att bli en av de fyra bästa treorna om det gjorde bra ifrån sig i dagens match mot Kamerun. En som verkligen gjorde bra ifrån sig var Oleg Salenko. Han slog rekord i VM genom att bli den förste som gjort fem mål i en och samma match. Ryssland vann med 6-1. Det räckte inte för att gå till slutspel. Oleg själv hade också otur att blev skadad strax efter sitt VM och tvingades sluta med fotboll. Det blev bara åtta landskamper för rekordmannen.

2006 Två nya fotbollsförbund, Serbien och Montenegro.

 
Jugoslaviens fotbollsförbund har funnits sedan 1920. Storhetsperioden var på 1930-talet då laget nådde semifinal i VM och 1948 och 1952 då de tog silver i OS. Sedan 1991 delades fotbollsnationen upp i Slovenien, Kroatien, Bosnien Hercegovina, Makedonien och Serbien Montenegro. Idag 2006 delade den sistnämnda nationen på sig och Serbien blev en fotbollsnation och Montenegro en. Sist av gamla Jugoslavien blev Kosovo medlem i FIFA och UEFA.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 28:e juni.

27 år Kevin DE BRUYNE född 1991 i Drongen, Belgien.
Mittfältare
19 U- och 64 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
KVV Drongen (1997-99),
Gent (1999-2005),
Genk (2005-12),
Chelsea (2012-14),
Genk (2012 lån),
Werder Bremen (2012-13 lån),
VfL Wolfsburg (2014-15),
Manchester City (2015- ).

47 år Fabien BARTHEZ född 1971 i Lavelanet, Frankrike.
Målvakt
87 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Tolouse (1986-92),
Marseille (1992-95),
Monaco (1995-2000),
Manchester United (2000-04),
Marseille igen (2004-06),
Nantes (2006-07).

47 år Kenny CUNNINGHAM född 1971 i Dublin, Irland
Försvarare
1 B- och 72 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Home Farm (1981-88),
Tolka Rovers (1988-89),
Millwall (1989-94),
Wimbledon (1994-2002),
Birmingham City (2002-06),
Sunderland (2006-07).

63 år Heribert WEBER född 1955 i Pöls, Österrike.
Försvarare
68 landskamper för Österrike.
Klubbar som spelare:
FC Pöls (1968-74)
Sturm Graz (1974-78),
Rapid Wien (1978-89),
SV Salzburg (1989-94).  
Lag som tränare:
FC Puch (1994-95),
Österriks ungdomslandslag (1995-96),
SV Salzburg (1996-98),
Rapid Wien (1998-2000),
1. FC Saarbrücken (2000-01),
SC Untersiebenbrunn (2003-04),
FC Admira Wacker Mödling (2008-10 Sportdirektör)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv