• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e juli 2018

Sverige överpresterade i VM även om avslutningen var usel.
Med tanke på materialet var 2018 bättre än 1994.

Fullt rättvis engelsk seger.
Ska Kroatien göra en "Portugal"? Vinna VM på straffar!
Sverige sjua i VM.
​​​​​​​Lite tidig höststart av Allsvenskan.



FOTBOLLSHISTORIA:
1990: Västtyskland vinner VM-historiens tråkigaste final.
1991: Sextonårige Beckham skriver på för Manchester United.
2006: Tyskland vinner bronsmatchen i hemma-VM.

FÖDDA IDAG:
Son, Virgil, Juan, Robbie, Magnus.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs andratröja 2006/07

Det känns inte bra att ha en Engelsk tröja idag då de slog ut Sverige från VM. Ryssland och Kroatien spelade oavgjort och den matchen avgjordes på straffar. Därför går jag på Liverpools träningsmatch borta mot Chester. 7-0 slutade det och därför blir det denna Liverpoolbortatröja, med gult i för att hedra Sveriges VM-prestation.

Sverige överpresterade i VM även om avslutningen var usel.


Om någon sagt att Sverige skulle spela kvartsfinal i VM i fotboll då detta mästerskap startade så hade nog de flesta skakat på huvudet. Dessa skakade säkert på huvudet igår också över hur ynkligt och dåligt det svenska laget uppträdde mot England. Men för mig har svenskarna gjort en otrolig bdrift. Tänt att ställa upp med ett lag helt utan några som helst stjärnspelare. De flesta på reservbänken i mestadels mindre lag i Europa. De som för oss svenskar trots allt har framstått som lite av stjärnor har misslyckats totalt med sitt målskytte. Försvaret har varit strålande och då anfallarna underpresterat har förvararna överpresterat. Vihar ju dessutom en mittback som skytteligavinnare i Sverige. Anders Granqvist på två mål. Båda straffar.
 

Med tanke på materialet var 2018 bättre än 1994.


Jag som var med redan 1994 och minns bronslaget kommer ihåg att det var ett helt annat lag Sverige hade den gången. Då fanns proffs som gjorde succé utomlands och vi hade riktiga målgörare som Dahlin, Brolin och Kennet Andersson. Dessutom Schwarz och Thernpå mittfältet och ett solitt försvar med Ravelli som sista vakt. Så att jämföra 1994 med 2018 års lag är helt omöjligt. Frågan är, med tanke på spelarmaterialet om inte årets VM-prestation är vassare än 1994?
 

Fullt rättvis engelsk seger.


Matchen mot England var en dödligt tråkig match fram till 30:e minuten. Då gjorde England 1-0 på en hörna som Emil Krafth bjöd på. Istället för att bara låta bollen passera till inspark så nickade han den vidare över kortlinjen. Detta var inget bra bevis på den svenska gemenskapen. Om inte Krafth själv hade så bra spelarblick att han kunde släppa bollen borde de andra försvarana kunna skrika på honom att släppa bollen. I och med Maguires mål på hörnan släppte det för England som upptäckte att Sverige inte var så märkvärdigt som man trott. I andra blev det ytterligare ett nickmål och dessa två mål var också de enda bollar som England hade på mål. Effektivt och faktiskt ingen vidare insats av Olsen i målet. Han räddade inte en enda boll. Sverige hade så småningom några chanser att göra mål, men då gjorde Pickford i Englands mål vad sverige inte kunde, nämligen att rädda skotten. Förlusten med 2-0 känns inte så tung med tanke på att det var fullkomligt rättvist.
 

Ska Kroatien göra en "Portugal"? Vinna VM på straffar!


Sverige var de nästsämsta laget på FIFAs ranking som tagit sig till kvartsfinal. Det sämsta är Ryssland och de tog sig an Kroatien i den sena matchen. Kvartsfinal numer fyra. Till sist blev det som jag tippat och många med mig, att Kroatien får möta England i semifinal, men det satt långt inne. Det vari det stora hela en betydligt trevligare match att titta på än gårdagens första match. Ryssland brydde sig inte om att de mötte ett lag som var 50 platser bättre på rankingen. Det var till och med så att ryssarna tog ledningen på ett sådant skott som ingen svensk klarar av. Kroatien kom igen och kvitterade på ett annat snyggt mål. En nick. Sedan var det mest trötta spelare i andra och inga riktigt vassa chanser. Slutet bestod mest i att ta hand om ”skadade” spelare. I förlängningen kom så Kroatiens ledning och alla trodde att Ryssland var ute, men fem minuter innan förlängningens slut kvitterade Ryssland och de båda lagen hade kommit till sin andra straffavgörande. I de tidigare hade Ryssland skickat hem Spanien och Kroatien vann över Danmark. Man kan säga att brasilienfödde ryssen Mario Fernandes blev  först hjälte genom den sena kvitteringen, men sedan syndabock genom att med sin straff helt missa målet. Kroatien börjar likna Portugal från EM. De spelar oavgjort och tar sig sedan vidare på straffläggning.
 

Sverige sjua i VM.


Semifinalerna spelas tisdag och onsdag. Först ut är tredjerankade Belgien mot sjunderankade Frankrike. Belgien till final? Tolfterankade England tar sig av tjugonderankade Kroatien på onsdag. Det känns som om England är favorit. Fast en final mellan Belgien och Kroatien innebär att det blir en världsmästare som tar sitt första VM. Placeringen mellan de fyra kvarvarande lagen avgörs med inbördes möten, men placeringen  fem till åtta har jag räknat ut med de poäng lagen tagit på de fem matcher de spelat.
5.  Uruguay     5   4  0  1   7-3    12
6.  Brasilien     5   3  1  1   8-3    10
7.  Sverige       5   3  0  2    6-4      9
8.  Ryssland    5   2  2  1    10-6    8
 

Lite tidig höststart av Allsvenskan.


Fast det har spelats annat än VM. Det var ju lördag. En match som gick samtidigt som Sveriges visades på Viasport. Frågan är om min gamle arbetskollega Göran Bylund inte satt och kollade den matchen istället. Det var en träningsmatch mellan Chester och Liverpool. Den slutade 7-0 till Liverpool, så om man var ute efter mål var den matchen tre och en halv gånger så bra som Sverige – England. Sedan ser man var svenska fotbollsförbundet trodde om landslaget. De trodde givetvis att Sverige skulle åkt ut efter gruppspelet, eller möjligen åttondelsfinalen. Annars hade de ju inte satt Allsvenskan till att starta igen igår. Malmö FF inledde höstomgångarna med 4-0 borta mot bottenlaget Sirius, och det är inte mycket att säga om. Trelleborg förlorade hemma med 1-4 till serieledarna AIK och det är också väntat resultat. Möjligen kan man tycka att det andra bottenlaget Dalkurds seger hemma med 3-0 över Brommapojkarna var omgångens största överraskning. Omgång och omgång. Allsvenskan fortsätter detta ed att man inte vet vilken omgång man är inne i. Vissa lag har spelat elva matcher och andra tretton. Så det känns lite knepigt att ha koll på någon tabell.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 8:e juli.

1990 Västtyskland – Argentina 1-0

 
På Olympiastadion i Rom hade det idag 1990 blivit dags för final i VM. Den stod mellan Västtyskland och Argentina. Båda lagen hade kommit hit från semifinaler som avgjordes på straffar. Västtyskland slog ut England och Argentina vann över hemmanationen Italien. Lite typiskt var det att även finalen avgjordes på straff, men det behövdes bara en. Den kom i 85:e minuten och det var Andreas Brehme som placerade in den till Västtysklands andra VM-titel. Denna final brukar klassas som den tråkigaste finalen i VM-historien. För Franz Beckenbauer blev den historisk. Han blev den andre personen som vunnit VM som både spelare och idag manager.
 

För Sverige blev det också en tråkig VM-tillställning. Det var det VM vi åkte ut i marschtakt 1-2, 1-2, 1-2. Mot Brasilien, Skottland och Costa Rica.

1991 Beckham blir Manchester Uniteds

 
Sexton år gammal skriver David Beckham idag 1991 kontrakt med Manchester United. Han ingick i det som kallades "Fergie's Fledglings" (Alex Fergusons spirande stjärnor). Ungdomarna plockades av Freguson och tränades till början av  Brian Kidd och Eric Harrison. I denna årskull ingick förutom David Beckham även Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Paul Scholes och Phil Neville.

2006 Sista matchen för Tyskland i VM vinner de.

 
Tyskland hade förlorat finalen för fyra år sedan mot Brasilien. Nu skulle de ta revansch på hemmaplan. Allt gick som på räls fram till semifinalen. Då chockade Italien de tyska spelarna med att vinna i förlängning med 2-0. Alltså blev värdlandets sista match dagens bronsmatch. Men här återställdes ordningen. Efter 0-0 i paus mot Portugal tog tyskarna över i andra och Bastian Schweinsteiger gjorde två mål innan Armando Teixeira Petit hjälpte till med ett portugisiskt självmål. Nuno Gomes reducerade till 3-1, men då återstod bara två minuter och Tyskland fick nöja sig med ett brons på hemmaplan.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 8:e juli.

26 år SON Heung-min född 1992 i Chuncheon, Sydkorea.
Anfallare
22 U- och 70 A-landskamper för Sydkorea.
Klubbar som spelare:

FC Seoul (2004-08),
Hamburger SV (2008–13),
Bayer Leverkusen (2013–15),
Tottenham Hotspur (2015–).

27 år Virgil van DIJK född 1991 i Breda, Nederländerna.
Försvarave
4 U- och 19 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:

Willem II (2002–10),
Groningen (2010–13),
Celtic (2013–15),
Southampton (2015–18),
Liverpool (2018–).

31 år Juan PAREDES född 1987 i Esmeraldas, Ecuador.
Anfallare
69 landskamper för Ecuador.
Klubbar som spelare:
Huracán SC (2004-06),
Barcelona SC (2006-07),
Deportivo Cuenca (2007-10),
Rocafuerte (2008 lån),
Deportivo Quito (2010-13),
Barcelona SC igen (2013-14),
Granada (2014),
Watford (2014-17),
Olympiakos (2017 lån),
Emelec (2017-).

38 år Robbie KEANE född 1980 i Tallaght, Irland.
Anfallare
146 landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:

Fettercairn YFC (1986–90),
Crumlin United (1990–96),
Wolverhampton Wanderers (1996-99),
Coventry City (1999-2000),
Inter Milan (2000-01),
Leeds United (2000-01 lån)
Leeds United (2001-02),
Tottenham Hotspur (2002-08),
Liverpool (2008-09),
Tottenham Hotspur igen (2009-11),
Celtic (2010 lån),
West Ham United (2011 lån),
Los Angeles Galaxy (2011-16),
Aston Villa (2012 lån)
ATK (Indien) (2017-).
Lag som tränare:
ATK (Indien) (2018- spelande).

50 år Magnus ERLINGMARK född 1968 i Jönköping, Småland.
Försvarare
37 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
BK Forward (1978-88),
Örebro SK (1989-92),
IFK Göteborg (1993-2004),
BK Häcken (2005).
Han var en i truppen i laget som tog VM-brons 1994 i USA, där han endast spelade en minut mot Ryssland.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln