• Boris dagliga blogg

Fredagen den 21:a september 2018

Europa League ett sämre utbud än UEFA-cupen.
MFF hade inget att hämta i Genk.

Nya starttider även i Europa League, men bara med fem minuter.
Åtminstone en lyckad svensk insats.
En poäng av tolv till Norden, och den knep danskarna.


FOTBOLLSHISTORIA:
2003: Det närmsta Arsenal var en förlust denna säsong.
2010: VM domare fast för heroinsmyggling.

FÖDDA IDAG:
Alexander, Richard, Oswaldo, Tab.

DAGENS TRÖJA
ARSENALs förstatröja 2011/12

Först hade jag tänkt en MFF-tröja idag, men de hade inte mycket att hämta i Genk. Förlust med 0-2 gjorde att jag letade vidare bland alla Europ Leaguematcher. Det är många underliga lag med, men det finns några lag vars tröjor jag har. En segrare igår var Arsenal. 4-2 mot ukrainska Vorskla gör att jag tar denna tröja idag.

Europa League ett sämre utbud än UEFA-cupen.


Europa League startade säsongen 2009-10. Innan dess kallades turneringen UEFA-cupen och då var det bättre lag som spelade. Dett beroende på att det endast fanns två lag från varje land som inte deltog. Det var det lag som vunnitligaoch de som vann cupen. De hade egna cuper, Mästarcupen och Cupvinnarcupen. Då Europa Leagues första final spelades i Hamburg 2010 så vann Athletico Madrid efter förlängning med 2-1. Det var kanske inte ett så dåligt lag, men vilka var deras motståndare som hade lyckats ta sig ända till final i första turneringen? Jo, Fulham. Därför vet i tusan hur stor turneringen är.
 

MFF hade inget att hämta i Genk.


Givetvis är den stor för Malmö FF. De var i Genk i Belgien och efter matchen så förklarade kommentatorerna att Belgien är världens tredje land i fotboll. Frågan är vad det hade med matchen attgöra då endast två spelare i truppen var belgare. I Malmö FF så var sex spelare i startelvan svenskar. Och sedan landslaget ett antal år tillbaka så vet vi att det inte finns några som klarar av att anfalla. Fast Genk var överlägsna och vann helt rättvist med 2-0, men om vi tittar på statistiken så är det under all kritik att skott på mål var 7-0 och målchanser 23-3. Tyvärr ser det inte ut som om förra säsongen då Östersund blev hela Sveriges Östersund. MFF för det svårt. Besiktas finns också i gruppen och de vann med 3-1 över Sarpsborg igår. Sedan vet i fan om jag håller med Kim Källström om att Genk är ett av de bästa lagen i Europa. Skitsnack, men de är betydligt bättre än Malmö FF.
 

Nya starttider även i Europa League, men bara med fem minuter.


Att Europa League är långt sämre än Champions League ser man på spelprogrammet. Det är tolv grupper, alltså 48 lag och 24 matcher. Alla dessa spelas samma dag och på två olika tider. Så har det även varit förr om åren. Nytt för denna säsong är att de båda starttiderna är framflyttade fem minuter. Tidig matchstart är fem i sju och den sena exakt klockan nio. Det är lite svårt att hänga med i vilket som är sensationer och favoritsegrar då mer än hälften av lagen har sådana namn att man inte riktigt ens vet vilket land de kommer ifrån.
 

Åtminstone en lyckad svensk insats.


FK Krasnodar är åtminstone från Ryssland. Det lärde jag mig under VM eftersom det var där Andreas Granqvist spelade innan han flyttade hem till HIF. Victor Claesson blev kvar och tur var det för ryssarna för han gjorde enda målet då Akhisar Belediyespor besegrades. Då laget slutar på stavelsen -spor så gissade jag på att de är från Turkiet. Det var rätt.
 

En poäng av tolv till Norden, och den knep danskarna.


Om jag granskar de nordiska prestationerna så är redan Malmö FF och Sarpsborg från Norge klara. De spelar i samma grupp och båda förlorade och kommer troligtvis att sluta trea och fyra. Rosenborg stod emot länge i Glasgow mot Celtic, men i minut 88 fick de kapitulera och så förlorade äver de. 1-0 slutade matchen. Då har vi bara FC Köpenhamn kvar. De mötte Zenit St Petersburg hemma och av tolv nordiska poäng så blev det ett. Köpenhamn lyckades få oavgjort 1-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 21:a september

2003 Manchester United - Arsenal

 
På Old Trafford spelades idag 2003 den match där det var närmst en Arsenalförlust. Det hade inte blivit ett enda mål på hela matchen då Manchester United på övertid får en straff, efter Martin Keowns attack på Diego Forlan i straffområdet. Förste straffskytt var givetvis Ruud van Nistelrooy. Trots att han missat de två senaste sprang han självsäkert fram och dunkade straffen i ribban. Matchen slutade 0-0 och det blev ingen förlust för Arsenal idag heller. Det blev det inte under hela säsongen och Londonlaget vann Premier League obesegrat med 26 vinster och 12 oavgjorda, elva poäng före tvåan Chelsea.

2010 två och ett halvt år för Byron Moreno

 
Byron Moreno, fotbollsdomare från Ecuador dömde den kontroversiella åttondelsfinalen i VM 2002 mellan Italien och Sydkorea. Han anklagades av italienarna för att ha varit mutad att se till att värdlandet Sydkorea skulle gå vidare. Visserligen vann Sydkorea för att de gjorde ett mål i förlängningen som innebar att matchen var slut och Italien utslaget, men innan dess hade Italien gjort ett regelrätt mål som blivit bortdömt. Dessutom hade Moreno gett Francesco Totti ett andra gult kort för filmning som betydde att Totti blev utvisad. Det blev ingen utredning om dessa mutanklagelser, men idag 2010 kunde inte Moreno prata bort att han greps på New Yorks flygplats med 4,5 kilo heroin gömda i underkläderna. Det blev två och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling för den före detta colombianske domaren.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 21:a september

19 år Alexander ISAK född 1999 i Solna.
Anfallare
25 U- och 2 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
AIK (2005–17),
Borussia Dortmund (2017-),
Enligt uppgift betalade Borussia Dortmund ca 85 miljoner vilket gör Isak till den dyraste allsvenska spelaren någonsin. Han är också den yngste spelaren någonsinn som gjort mål i det svenska A-landslaget i fotboll. Mot Slovakien den 12 januari 2017 spelade Isak från start och gjorde 1–0 i 19:e minuten. Med en ålder av 17 år och 114 dagar slog därmed Isak det nära 105 år gamla rekordet från den 27 juni 1912, då Erik Dahlström 18 år och en dag gammal gjorde mål mot Finland. 

39 år Richard DUNNE född 1979 i Tallaght, Dublin, Irland.
Försvarare
2 B- och 80 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Home Farm (1990–94),
Everton (1994–2000),
Manchester City (2000–09),
Aston Villa (2009–13),
Queens Park Rangers (2013–15).
Han blev Europamästare med Irland 1998 för U-18. Sedan är han den absolut meste målgöraren i Premier League vad det gäller självmål. Han lyckades göra hela tio (10) självmål. Det är tre fler än tvåorna Martin Skrtel och Jamie Carragher.

45 år Oswaldo SÁNCHEZ född 1973 i Guadalajara, Mexiko. 
Målvakt
4 U- och 99 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:

Atlas (1993–96),
América (1996–99),
Guadalajara (1999–2006),
Santos Laguna (2007–14).

MERITER:
Tre gånger har han blivit mexikansk mästare. En gång med Guadalajara och två med Santos Laguna. Aswaldo har även varit med att vinna Nord- och mellanamerikanska mästerskapen två gånger med Mexiko.

52 år Tab RAMOS född 1966 i Montevideo, Uruguay.
Mittfältare
81 A-landskamper för U S A.
Klubbar som spelare:

NC State Wolfpack (1984–87),
New Jersey Eagles (1988),
Miami Sharks (1989),
Figueres (1990–91 lån),
Figueres (1991–92),
Real Betis (1992–95),
UANL Tigres (1995–96 lån),
MetroStars (1996–2002).
Lag som tränare:
USAs U-20 landslag (2011-),
USAs landslag (2014- assisterande).
Då Tab var elva år gammal emigrerade hans familj till USA.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln