• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

NAMNSDAG:
Artur
Douglas.

TEMADAG:
Surdegsdagen,
Knytblusens dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Själv var jag betydligt sämre än profsen i Masters.
Momentum???
Wyrmspan.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/4:
1936: Det slogs tre rekord som står sig än idag i en engelsk ligamatch.
1996: Alex Fergusons sämsta bortförklaring.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/4:
Claudio BRAVO, 
Carles PUYOL, 
Rudi VÖLLER.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 12 APRIL 2024.

Själv var jag betydligt sämre än profsen i Masters.

Igår hette dagen Golf. Då torsdagens möte med Koko-Boyz regnade inne så hade jag en annan golfvän som bokat tid åt oss klockan nio igår. Lite disigt och ett par små droppar kom under de tre timmar som vår runda tog. Det var fortfarande lite väl fuktigt på banan, men ett hyfsat väder och temperatur. Spelet däremot var inte mycket att skryta med. Då det är lägesförbättring på hela banan så behöver man inte tänka på att registrera sina ronder. Det var tur då vi båda presterade ganska mycket sämre än vanligt.
 
Momentum???

Hemma var det en riktig vilodag. Det betydde att vi satt och låg i soffan och hade Tv:n på för att se och lyssna till golftävlingen från Augusta i USA. The Masters hette tävlingen och igår var andra dagen då alla spelare var i elden. När dagen igår övergått till dagen idag så gallrades hälften av spelarna ut. De hade spelat färdigt och klarade inte ”cutten” som man säger på golfspråk. På tal om idrottsspråk så är det helt otroligt vad ordet ”MOMENTUM” har blivit på modet. I alla idrotter, i lag eller individuellt så använder sig kommentatorerna av orden momentum i var och varannan mening. I vissa fall så är det inte ens rätt använt. Min dator känner inte igen ordet då det blir rödmarkerat som okänt eller felstavat.
Vad betyder momentum? (engelska) fart, flyt, initiativ(kraft): behålla, förlora momentum.
Jag måste säga att jag är lite som min dator och har väldigt svårt att förstå hur detta sport- och modeord används i mängder av sammanhang.

 
Wyrmspan.

Tandläkardottern hade varit på en tvådagarskurs i Torekov och då hon kom hem hade hon bjudit in en massa ungdomar som skulle testa det senaste brädspelet jag köpt; Wyrmspan. Själv kunde hon knappast vara med då det var hennes tur att ta hand om Folktandvården i Hyllie idag. Hon hade alltså sin jobblördag. Men vi var fem som valde att testa Wyrmspan. Av namnet -span hörs att det har vissa likheter med Wingspan, som handlar om att samla poäng på olika sätt med fåglar som underlag. För att generalisera kan man säga att wyrm används om en drake utan extremiteter, alltså en stor orm (orden wyrm och orm är mycket riktigt nära släkt). Drake (med engelskt uttal: ”drejk”) används om landlevande varelser som går på fyra ben men saknar vingar. Det var inte bara kort med drakar utan även grottkort som skulle placeras ut för att drakarna skulle ha någonstans att bo. Vi var väl kanske bara två som tyckte att det var ett riktigt intressant spel, medan det två som spelade tillsammans tröttnade efter halva spelet. Därför beslöt vi alla avsluta det klockan elva. Det fungerade att räkna poäng i alla fall och fantastiskt nog så klarade jag Wyrmspan bättre än att spela golf. Jag lyckades få högsta poäng av oss fyra spelare och spelpar.

IDAG! LÖRDAG 13 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Artur          Douglas

Namnsdagar den 13:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Justinus (till minne av en filosof i Palestina, som halshöggs i Rom på 160-talet; utgått)
1901–1985 – Artur
1986–1992 – Artur, Aldor (utgått) och Atle (utgått)
1993–2000 – Artur och Douglas
Från 2001 – Artur och Douglas

TEMADAG:
Surdegsdagen

Surdegsdagen infaller den andra lördagen i april varje år och instiftades 2011 av veganen TrevorS (Oscar Södros). 
 

TEMADAG:
Knytblusens dag

Knytblus är en damblus, som har ett band att knyta i en rosett runt halsen. Plagget introducerades under sent 1800-tal, men dess popularitet har varierat med toppar under främst 1940-tal, 1980-tal och under 2000-talet. I april 2018 blev knytblusen en symbol för den virala kampanjen #knytblus, ett ställningstagande för Sara Danius under den då pågående krisen inom Svenska Akademien kring den s.k. "Kulturprofilen". Tusentals personer publicerade selfies iklädda knytblus med hashtaggarna #knytblus och #knytblusförsara på Instagram, och Stortorget i Stockholm fylldes med kvinnor i knytblusar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13 APRIL.

1936 tre rekord i en och samma match.

Idag 1936 spelades det en seriematch i division tre södra i engelska ligan. Bristol Rovers mötte Luton Town. Då matchen var över hade det slagits rekord som står sig än idag. Bristol tog sin största seger i historien med 12-0 och följaktligen led Luton sitt största nederlag i historien. Men det sattes även ett annat rekord i engelska ligan. Aldrig förr eller senare har en och samma spelare gjort tio (10) mål i en engelsk ligamatchmatch. Det gjorde nämligen Bristols Joe Payne i denna match.

1996 en av Fergies sämre bortförklaringar.

Som en liten extranotering kan nämnas att då Manchester United kommande säsong spelade bortamatchen mot Southampton hade de blåa tröjor och trots detta slutade den matchen 6-3 till Southampton.

Southampton spelade hemmamatch i Premier League mot Manchester United idag 1996. Då båda har rött i sina ordinarie matchtröjor spelade Manchester United i sina grå andraställ. Efter att Southampton tagit ledningen med 3-0 i paus kom Manchester United ut i andra halvlek i ett blått andraställ. Alex Fergusons förklaring till detta var att deras underläge berodde på att spelarna inte kunde hitta varandra då den grå färgen på tröjan smälte ihop med publiken. Visserligen gjorde United ett mål i andra halvlek, men det blev förlust med 3-1. Det grå andratröjan användes aldrig mer efter detta.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 13 APRIL.

Claudio BRAVO blir 41 år.

Claudio Andrés BRAVO Muñoz är född 1983 i Viluco, Chile.
Målvakt
7 U- och 145 A-landskamper för Chile (2004-).

Klubbar som spelare:
Colo-Colo (1993–2006),
Real Sociedad (2006–14),
Barcelona (2014–16),
Manchester City (2016–20),
Real Betis (2020-).

Copa Americavinnare 2015 och 2016.

Carles PUYOL blir 46 år.

Carles PUYOL i Saforcada är född 1978 i La Pobla de Segur, Spanien.
Försvarare
12 U- och 100 A-landskamper för Spanien och 6 landskamper för Katalonien (1995-2013).

Klubbar som spelare:
C. Pobla de Segur (1992-95),
FC Barcelona (1995-2014).

Han blev världsmästare 2010 och
Europamästare 2008.

Rudi VÖLLER blir 64 år.

Rudolf "Rudi" VÖLLER är född 1960 i Hanau, Västtyskland
Anfallare
19 U- och 3 B-landskamper för Västtyskland och 90 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1979-94).

Klubbar som spelare:
TSV 1860 Hanau (1966-75),
Kickers Offenbach (1975-80),
1860 München (1980-82),
Werder Bremen (1982-87),
Roma (1987-92),
Marseille (1992-94),
Bayer Leverkusen (1994-96).  

Lag som tränare:
Bayer Leverkusen (1996-2000 sportchef)
Bayer Leverkusen (2000),
Tysklands landslag (2000-2004),
Roma (2004),
Bayer Leverkusen igen (2005),
Bayer Leverkusen (2005-22 sportchef),
Tysklands landslag (2022- direktör).

Han blev världsmästare 1990.

DAGENS MATCHTRÖJA 13 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT FINT VECKOSLUT!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Liv.

TEMADAG:
Fotbollströjefredag,
Lakritsdagen,
Linssoppans dag,
Internationella dagen för bemannade rymdfärder.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Ingen golf (väder).
Taklampa uppe i dotterns vardagsrum.
RÖGLE I FINAL!
Liverpool kommer INTE till final.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/4:
1891: Världens äldsta liga utanför de brittiska öarna drar igång.
1987: Bröllop inställt.
1992: Manchester Uniteds första ligacup och Giggs första titel.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/4:
Christian PANUCCI, 
Lucas RADEBE, 
Bobby MOORE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 11 APRIL 2024.

Ingen golf (väder).

Torsdag är detta år en helt och hållet Koko-golfdag. Det Veterangolf-tävling som klubben stod för på torsdagar är 2024 förlagd till onsdag eftermiddag. Det kan vara ett sätt att ta död på den tävlingen. Men det väcker liv i Kokos torsdagstävling då den inte har någon konkurrens. Fast det hade den igår. Konkurrenten var vädret. Jag hade redan kollat upp vädret i onsdags så jag meddelade mina Koo-boyz på WhatsApp att jag inte tänkte åka till Söderslätt då det var lovat regn. Detta beroende på att jag lovat mig själv att inte vänta till någon timme innan vi ska gå ut, utan att ta beslutet redan dagen innan. Jag såg att resten av gänget ställde in igår förmiddag.
 
Taklampa uppe i dotterns vardagsrum.

På tal om middag så blev detta nu en av mina dagssysslor. ”Jordärtskockssoppa, grov smörgås med färskost & krasse” tillagade jag. Då det inte blev golf så lyckades jag klara av en uppgift jag lovat min dotter. Hon blev inte klar förrän för någon vecka sedan vilken lampa och var i taket den skulle sitta, i hennes stora vardagsrum. Då jag skulle skala sladden som jag skulle sätta i en ”sockerbit” så att lampan kunde kopplas till uttaget, fyra meter bort, visade det sig att den hjälp som mätt upp fem meter sladd på Hornbach sålt mig fel kabel. Den jag hade köpt hade sex-sju olika trådar. Alltså blev det nytt Hormbach-besök med byte av sladd till den som hade en blå, en brun och en gröngul jordsladd. Lampan kom upp, och den fungerade.
 
RÖGLE I FINAL!

Kvällen ägnades först av att se avsnitt tre och fyra av den irländska deckaren ”Harry Wild”. Därefter lämnades jag själv med TV-tittandet. Jag nämnde ju att TV4 gjort reklam för sin Hockey-lördag där de lovade att man skulle kunna följa SHL-semifinalens femte match mellan Växjö och Rögle. Jag kan meddela att detta blir svårt. Vad ingen annan än Rögle hade kunnat hoppas på, så blev det inte någon femte match då ett lag vinner alla de fyra första matcherna. Fast den började med att TV4 såg ut att få rätt då Växjö tog ledningen med 2-0 i Ängelholm. I andra perioden lyckades Rögle reducera. Tredje perioden blev den sista då Växjö drog på sig ett antal onödiga och matchavgörande utvisningar. 2-2 och 3-2 kom i power-play och spiken i Växjös kista kom i tom kasse då det blev 4-2. Rögle har med detta vunnit tio raka matcher i SHL-slutspelat och är i final. Motståndarna kommer att spela kanske sju matcher. Just nu har de spelat tre och då har det blivit hemmasegrar i alla. Frölunda har hemmamatch i dag och vinner de så utjämnar de till 2-2 i matcher mot Skellefteå.
 
Liverpool kommer INTE till final.

I fotbollsvärlden så var det igår UEFAs hitte-på-cuper. Kvartsfinaler och jag hade trots de ganska ointressanta två turneringarna, på matchen mellan Liverpool och Atalanta. Detta visade sig bli den mest ojämna matchen. Alla andra matcher handlade bara om oavgjort eller en-måls-segrar. En match slutade 2-0 och det var den West Ham förlorade till Leverkusen borta. Liverpool som spelade hemma kan man då undra hur mycket de vann med? Nej, Liverpool är inte alls något lag man kan hoppas på om man har dem som favoriter. Atalanta lyckades döda mötet redan i första matchen, för vem tror att Liverpool ska kunna vända ett 0-3 underläge på bortaplan nästa vecka?

IDAG! FREDAG 12 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Liv

Namnsdagar den 12:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Julius
1901–1985 – Julius
1986–1992 – Julius och Gillis
1993–2000 – Julius (nu 16 februari) och Gillis (utgått)
Från 2001 – Liv

TEMADAG:
Fotbollströjefredag

Fotbollströjefredag är ett koncept som kommer från England, har genomförts med framgång för barncancerforskning i Danmark och Norge. Den första svenska Fotbollströjefredag lanserades den 31 mars 2023 och var en manifestation i kampen mot barncancer. Tidpunkten var vald inför starten av Allsvenskan och vi aktiverar hela fotbollssverige, klubbar, spelare och supportrar, att stötta barn som drabbats av cancer.
Fotbollsfans uppmanas att ta på sitt favoritlags tröja på jobbet eller i skolan en fredag. De ska ta en selfie och dela på sociala medier, uppmana sina vänner att delta, samt swisha en gåva till Barncancerfonden.

TEMADAG:
Lakritsdagen

12/4 är den internationella lakritsdagen. Ett firande och tradition som kommer från USA där man började fira lakritsen redan 2004. Och vill man inte bara äta lakrits idag så har Farbror Frej ett annat tips: Klicka HÄR och kolla.

TEMADAG:
Linssoppans dag

2011 bestämde sig bloggarna Lotta Brinck, Ika och CrimsonAnna för att instifta Linssoppans dag 12 april. Då linssoppa anses nyttigt, billigt och närande så beslöts att dess dag skulle ligga när Liv har namnsdag.

TEMADAG:
Internationella dagen för bemannade rymdfärder

På initiativ från Ryssland, har FN:s generalförsamling utsett den 12 april till den internationella dagen för bemannade rymdfärder. Dagen markerar att det är femtio år sedan Jurij Gagarin blev den första människan i rymden. Nu är det 62 år sedan Gagarin gjorde sitt varv runt jorden.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12 APRIL.

1891 Argentinska ligan sparkar igång.

Idag 1891 möttes Buenos Aires och Saint Andrew's. Det blev 2-5. Dagens andra match mellan Old Caledonians och Belgrano slutade 6-0. Detta var de två första matcherna i Argentinska Primera Divisións historia. Ligan innehöll även klubbarna Rosario Railway och Buenos Aires FC. Initiativet att bilda en liga togs av Alex Lamont som tillhörde Saint Andrew's Scots School i Buenos Aires. Detta var den första fotbollsligan i världen utanför de brittiska öarna.

1987 Inget bröllop för Neil Aspin.

En av semifinalerna i FA-cupen spelades idag 1987 på Hillsborough i Sheffield. Det var Coventry City som mötte Leeds United. Matchen slutade 3-2 till Coventry efter förlängning. Samma resultat blev det i finalen mot Tottenham och Coventry vann därmed sin enda stora titel i historien. Men nu kommer det som gjorde dagens semifinal unik. Varken Coventry eller Leeds hade seriematcher inplanerade denna dag 1987. De visste inte förrän senare att de skulle gå vidare i FA-cupen och mötas i semin denna dag. Därför hade backen Neil Aspin i Leeds friat till sin blivande fru och bröllopet passade bra att ha en spelledig dag. Alltså idag. Och hade det varit idag (2020) så hade säkerligen Leeds spelat semifinalen utan en av sina backar. Men så var det inte 1987. Bröllopet sköts upp till någon vecka senare och Aspin kunde spela semifinalen i FA-cupen

1992 Man Utd vinner Ligacupen. Giggs första titel.

Idag 1992 var Manchester United i final i Ligacupen som detta år hette Rumbelows Cup. Det var sista gången Nottingham Forest var i final. De hade redan fyra mästerskap sedan tidigare så de flesta tyckte nog att det var ok att United tog sin första titel genom segern med matchens enda mål av Brian McClair. Detta var även Ryan Giggs allra första titel. Han skulle så småningom bli en av de mest vinstrika spelarna i Brittiska fotbollshistorien. Eller vad sägs om 13 ligatitlar, 4 FA-cupmästerskap, 4 Ligacuptitlar, 9 FA Community Shieldtitlar, 2 Champions Leaguemästerskap, 1 Supecupstitel, 1 Interkontinentaltitel, 2 Klubblags-VM plus 29 individuella utmärkelser i England, Wales och Europa. Detta kan ju kompensera att han spelade i Wales landslag och aldrig nådde några titlar i landslagssammanhang.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 12 APRIL.

Christian PANUCCI blir 51 år.

Christian PANUCCI är född 1973 i Savona, Italien.
Försvarare
19 U- och 57 A-landskamper för Italien (1992-2008).

Klubbar som spelare:
Genoa (1985–93),
Milan (1993–96),
Real Madrid (1996–99),
Inter (1999–2001),
Chelsea (2000–01 lån),
Monaco (2001),
Roma (2001–09),
Parma (2009–10).

Lag som tränare:
Rysslands landslag (2012-14 assisterande),
Livorno (2015 och 2016),
Ternana (2016),
Albaniens landslag (2017–19).

Lucas RADEBE blir 55 år.

Lucas Valeriu Ntuba RADEBE är född 1969 i Soweto, Sydafrika.
Försvarare
70 A-landskamper för Sydafrika (1992-2003).

Klubbar som spelare:
Diepkloof Wolf Wanderers (1980-87),
ICL Birds (1987-88),
Kaizer Chiefs (1989-94), 
Leeds United (1994-2005).

Med landslaget vann han Afrikanska mästerskapet i fotboll 1996. Han var även lagkapten under två VM-turneringar (1998 och 2002)

Bobby MOORE blev 51 år.

Robert Frederick Chelsea "Bobby" MOORE var född 1941 i Barking, Essex, England, och dog den 24:e februari 1993 i London efter att ha kämpat mot cancer redan sedan 1964.
Försvarare.
108 A-landskamper för England (1962-73).

Klubbar som spelare:
Barking (1952-56),
West Ham United (1956-74),
Fulham (1974-77),
San Antonio Thunder (1976 lån),
Seattle Sounders (1978),
i Herning Fremad (som nu heter Midtjylland) (1978). 

Lag som tränare:
Oxford City (1980),
Eastern AA (i Hong Kong) (1980-81),
Southend United (1984-86).  

Han var lagkapten då han förde sitt England till VM-guld 1966.

DAGENS MATCHTRÖJA 12 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Ulf
Ylva.

TEMADAG:
Internationella parkinsondagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Shorts på!
Enligt Max hade jag rätt om det svenska damlanfdslaget i fotboll.
Fotboll, ett spel utan och med svajiga regler.
Hockey-lördag?
Champions League och tre döttrar födda på samma dag.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/4:
1959: Billy Wright blir först till 100 landskamper.
2001: Ellis Park Stadiumolyckan tar 43 liv.
2001: Australien sätter målrekord med 31-0.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/4:
LEE Keun-ho, 
Keiji TAMADA, 
Marcelo LIPPI.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 10 APRIL 2024.

Shorts på!

Efter ett par dagar av strålande vårväder kom det datum på våren då jag gick över från långbyxor till shorts. På hösten är det alltid då vi går över från sommartid till normaltid. På våren är det inte lika bestämt utan kommer an på hur vädret ser ut. Som tidigast kan det vara då vi startar sommartiden och som senast den första maj. I år blev det den åttonde april. Nu visade det sig att gårdagen inte var lika fin vädermässigt som dagarna innan. Trots detta så finns det inte på kartan att återgå till långa byxor. Från och med nu så har min shortsperiod inletts.
 
Enligt Max hade jag rätt om det svenska damlanfdslaget i fotboll.

Av all sport som jag hade på gång i förrgår så klagade jag lite på det svenska damlandslaget helt utan att jag sett något av matchen. Därför var det intressant att läsa Max Wimans krönika i Sydsvenskan där han förklarade att jag hade rätt. Fast det är klart att han skrev ju inte att Boris hade rätt angående det svenska damlandslaget i fotboll. Han förklarade det mer som om de svenska spelarna spelade i sirap. Trögt, ynkligt och utan kraft och geist.
 
Fotboll, ett spel utan och med svajiga regler.

Max tog även upp fotbollens regler, eller som jag brukar uttrycka det: fotbollens totala avsaknad av regler. För även den mest inbitne fotbollsälskaren måste erkänna att spelet är en fullständig bedömningssport där allt kommer an på vilket humör domarna är på. En hands, frispark, straff, varning eller utvisning är helt godtycklig och domsluten kan variera från match till match. Här hjälper det inte heller att vi har VAR. Även dessa slowmotion bilder bedöms olika av olika domarteam. Max ondgjorde sig också på att utvisade ledare kunde komma ner och coacha i vissa lägen, att spelare hela tiden låtsas vara så allvarligt skadade att de måste behandlas på planen för att sedan kunna spela vidare utan större problem. Sedan tog Max även upp att målvakterna i det lag som leder kan hålla i bollen i över 20 sekunder då det ju faktiskt finns en regel inskriven i reglementet om att målvakten måste göra sig av med bollen efter 6 sekunder. Max tog däremot inte upp att fotbollen inte har någon regel för hur länge en match ska vara, men om jag lägger till detta så ser alla att fotbollen saknar respekten för regler att hålla sig till.
 
Hockey-lördag?

TV4 hade som vanligt massor med reklam. Det är för produkter, spelbolag och kommande program. Ett sådant var Hockeylördag. I detta program skulle de visa Växjö mot Rögle. Skulle det i kväll gå som jag hoppas så ser Rögle till att det inte blir någon hockeylördag med det utlovade innehållet. Andra semifinalen kommer att spela minst fem matcher. Efter att Skellefteå vunnit de två första matcherna på hemmaplan så var det Frölundas tur att vinna igår. 2-0 slutade mötet i Göteborg och det innebär 2-1 i matcher till Skellefteå.
 
Champions League och tre döttrar födda på samma dag.

Sedan var det Champions League. Jag valde att följa Atletico Madrid mot Borussia Dortmund. Två Dortmund bjudningar gjorde att det snabbt stod 2-0. Då var det mest intressanta i den matchen att Antoine Griezmann i Atletico Madrid och hans hustru Erika Choperena har tre döttrar. Första föddes 2016. Den andra 2019 och den tredje 2021. Alla tre är födda på samma datum, den 8:e april. Så hos familjen Griezmann är det verkligen en födelsedagskalasdag. För att återgå till matchen så bjöd Dortmund på fler chanser till hemmalaget. Detta kunde de inte utnyttja utan i stället kom det en reducering i andra halvlek. 2-1 till Atletico Madrid gör att returen nästa vecka kan bli ganska intressant. I den andra matchen vann Barcelona borta mot PSG med 3-2, så den returen lär inte bli lika intressant.

IDAG! TORSDAG 11 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Ulf          Ylva

Namnsdagar den 11:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Antipas (till minne av biskopen och martyren Antipas av Pergamon; utgått), Alrik (nu 5 augusti) och Leo (nu 28 juni)
1901–1985 – Ulf
1986–1992 – Ulf, Ylva och Yrsa (nu 21 oktober)
1993–2000 – Ulf och Ylva
Från 2001 – Ulf och Ylva

TEMADAG:
Internationella parkinsondagen

Parkinsons sjukdom (Parkinson) är en av de vanligaste neurologiska åkommorna, ca 20 000 personer i Sverige har diagnosen. Parkinsons innebär att de celler som tillverkar dopamin, en signalsubstans i hjärnan, långsamt försvinner. Med minskat dopamin blir det svårare för hjärnan att ha kontroll över nervsignaler som styr kroppsrörelser. Vanliga symtom som då uppstår är skakningar och långsamma rörelser. Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som drabbar omkring 20 000 personer i Sverige. Dagen är vald för att det var den 11 april 1755 som doktor James Parkinson föddes.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11 APRIL.

1959 Billy Wright, först till 100.

Billy på väg in till sin landskamp nummer 100. Billy på väg in till sin landskamp nummer 100.
England mötte Skottland idag 1959. Landskampen vanns av England med 1-0. Det historiska i dennna match stod Wolverhamptons Billy Wright för. Han blev den förste inte bara i England utan även hela världen att göra 100 landskamper i fotboll.

2001 Katastrofen på Ellis Park Stadium.

Idag 2001 var det ett stort lokalderby mellan Kaizer Chiefs och Orlando Pirates. Ellis Park Stadium i Johannesburg tog 60 000 åskådare och då de kommit in uppskattar man det till att ytterligare 30 000 personer släpptes in. Vissa rapporter säger att det kan ha varit upp emot 120 000 personer på stadion. Det blev trångt och panik. I 30:e minuten började ihjälklämda människor radas upp på innerplan, och matchen bröts. Det var 43 personer som fick sätta livet till och flera hundra som skadades.
 

2001 Rekord för Australien

I Oceania Football Confederation var det kvalmatcher idag 2001. En gick mellan Australien och Amerikanska Samoa. Forwarden Archie Thompson kan vara ganska nöjd med sin dag. Han gjorde 13 mål. David Zdrilic lyckades bara göra 8 mål. Sedan var det några andra australier som också lyckades få bollen bakom den olycklige samoanske målvaken. Matchen slutade med nytt målrekord för Australien 31-0.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 11 APRIL.

LEE Keun-ho blir 39 år.

LEE Keun-ho (이근호) är född 1985 i Incheon, Sydkorea.
Anfallare
28 U- och 84 A-landskamper för Sydkorea (2003-).

Klubbar som spelare:
Incheon United (2004–06),
Daegu FC (2007–08),
Júbilo Iwata (2009–10),
Gamba Osaka (2010–11),
Ulsan Hyundai (2012–14),
Sangju Sangmu (2013–14),
El Jaish (2014–15),
Jeonbuk Hyundai (2015 lån),
Jeju United (2016),
Gangwon FC (2017–18),
Ulsan Hyundai (2018-22),
Daegu FC (2021 lån),
Daegu FC (2022-23).

Keiji TAMADA blir 44 år.

Keiji TAMADA (玉田 圭司) är född 1980 i Urayasu, Chiba, Japan.
Anfallare
72 A-landskamper för Japan (2004-10).

Klubbar som spelare:
Narashino High School (1996–98),
Kashiwa Reysol (1999–2005),
Nagoya Grampus (2006–14),
Cerezo Osaka (2015–16),
Nagoya Grampus (2017–18),
V-Varen Nagasaki (2019-22).

Han har deltagit i bland annat den asiatiska cupen 2004 samt Fotbolls-VM i Tyskland 2006.

Marcello LIPPI blir 76 år.

Marcello Romeo LIPPI är född 1948 i Viareggio, Italien.
Försvarare
2 U-landskamper för Italien (1971).

Klubbar som spelare:
Viareggio (1963-69),
Sampdoria (1969-79),
Savona (1969-70 lån),
Pistoiese (1979-81),
Lucchese (1981-82).  

Lag som tränare:
Sampdoria (1982-85 ungdomslaget),
Pontedera (1985-86),
Siena (1986-87),
Pistoiese (1987-88),
Carrarese (1988-89),
Cesena (1989-91),
Lucchese (1991-92),
Atalanta (1992-93),
Napoli (1993-94),
Juventus (1994-99),
Inter (1999-2000),
Juventus igen (2001-04),
Italiens landslag (2004-06),
Italiens landslag igen (2008-10),
Guangzhou Evergrande (2012-14),
Kinas landslag (2016-19).

Han tog Italien till ett VM-guld 2006.

DAGENS MATCHTRÖJA 11 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Ingvar
Ingvor.

TEMADAG:
Bulle med bullens-dag
Internationella syskondagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Vädret det bästa med gårdagens golf.
Skillnad på vrist och wrist.
Sveriges damer har svårt att göra mål.
HIF obesegrat efter två matcher.
Oavgjort i de två första kvartarna i Champions League.
Rögle - Växjö står 3-0 i matcher.​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10/4:
1886: Blackburn var senaste laget att vinna FA-cupen tre gånger i rad.
1897: Äldsta italienska fotbollsklubben Genoa bildas.
1999: Michael Jackson på Craven Cottage.
2007: Manchester United vs Roma 7-1.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 10/4:
Sadio MANÉ, 
Vincent KOMPANY, 
Andreas ANDERSSON, 
ROBERTO CARLOS.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 9 APRIL 2024.

Vädret det bästa med gårdagens golf.


De senaste fem åren har jag inte behövt gratulera min mor som var född den 9:e april. Hon skulle fyllt 97 år men blev ”bara” 92. Fast det är ju en aktningsvärd ålder ändå. Själv ska jag bli 70 i år, men det är inget jag tänker på om det inte varit för att jag spelar golf. Där har man olika favörer ju äldre man blir. 70 år är en sådan gräns då man får lite kortare avstånd till det lilla hålet som bollen ska ner i. Igår var första tisdagsrundan med Koko-boyz och då ett gäng är över 75 så har de ännu närmare till hålet. Dessa tre fick gå tillsammans och vi tre som blev över beslöt att spela från herr-tee, gult trots att en normalt spelar från röd tee och jag borde vara på blå tee. Den tredje lille gossen spelar normalt gult då han bara är 67 år än så länge. Det bästa med golfrundan igår var att vädret var nästan sommarlikt. Banan var däremot ganska vattensjuk och vårt spel var också lite sjukt så här tidigt på säsongen. Trots detta så lyckades jag vinna de sista nio hålen. Vi var tre som hade samma resultat, men då jag hade bäst handikapp så säger golfreglerna att detta avgör vem som vinner.
 

Skillnad på vrist och wrist.


Då jag kom hem var frågan hur mina vrister tagit ”skada” av golfrundan. Normalt så har det tagit en dag innan jag kunnat gå normalt igen. Därför passade jag på att köpa två vristskydd att ha under de arton hålen på golfbanan. Det visade sig hjälpa väldigt bra. Jag startade på apoteket och undrade om de hade vristskydd? Jodå, sa expediten och plockade fram ett antal handledsskydd. Då jag förklarade att wrist, som det stod på förpackningen var engelska och betydde handled. Jag tog till ankelskydd i stället och då fattade hon. Men de hade bara ett och det var i storlek S. Team Sportia var där jag köpte mitt knäskydd då jag skadade detta i höstas. De hade även vristskydd och de visade sig ha den effekt jag hoppats på.
 

Sveriges damer har svårt att göra mål.


”Ugnsbakad currytorsk” kunde jag tillaga utan att ha några fotledskrämpor. Middagen blev succé och efter denna streamade vi kvällens avsnitt av Trädgårdstider. Att vi såg detta tidigt berodde på att jag hade ett antal sportsändningar att följa från klockan sju. Det enda jag inte tittade på var damernas EM-kval och lika bra var det. Sverige förlorade hemma mot Frankrike med 0-1. Det verkar som om damerna fallit in i vad herrarna hade problem med i slutet av Jannes period. Nämligen oförmågan att kunna göra mål.
 

HIF obesegrat efter två matcher.


Helsingborgs IF har ju visat att de kan göra mål. Efter gårdagens match, deras andra i Superettan så har de gjort fyra mål. Visserligen har hälften av målen varit på straff. Det v ar det inte igår. På Olympia tog HIF emot Brage. Båda lagen vann premiären. Igår blev det oavgjort, 1-1. Det var faktiskt en riktigt trevlig och chansrik match, även om inte HIF vann.
 

Oavgjort i de två första kvartarna i Champions League.


På tal om att inte vinna så var det kvartsfinaler, första matchen i Champions League. Där var det inte heller någon som vann. Englands två bästa lag just nu spelade båda oavgjort. Arsenal hemma mot Bayern München och Manchester City nere i Madrid mot Real. Man skulle ju kunna tänka sig fyra försiktiga lag som mest skulle känna på sin motståndare inför returmötena nästa vecka. Men det blev sammanlagt tio mål. 2-2 för Arsenal och 3-3 i Madrid. Där såg jag de tre sista målen och det var tre riktiga pärlor. Returerna kan bli intressanta och dessa kanske är lättare att följa.
 

Rögle - Växjö står 3-0 i matcher.


Att jag inte kunde följa dem fullt ut igår berodde på att jag såg match nummer tre i semifinalmötet mellan Rögle och Växjö. Ett Rögle fyllt av självförtroende tog ledningen i andra perioden med 2-0. Sedan började de slarva och Växjö kunde ta över. Det var väl inte helt orättvist att de lyckades kvittera till 2-2 då det var drygt fyra minuter kvar av matchen. Då det var dags för förlängning så väntade jag bara på att Rögles framgångar skulle ta slut. Trots många chanser att avgöra matchen så lyckades inte Växjö med detta i fjärde perioden. Avgörandet kom i femte perioden. Efter 3:34 slog Lucas Ekestahl-Jonsson en puck ner mot sargen. Den träffade en Växjöspelare och studsade otagbart in i mål. Alltså ännu en Röglevinst. 3-0 i matcher har hittills aldrig något lag vänt till seger med 4-3, så det ser lovande ut för Rögle att kunna ta sig till final i SHL 2024.

IDAG! ONSDAG 10 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Ingvar          Ingvor

Namnsdagar den 10:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Hezekiel (till minne av en profet i Gamla testamentet; utgått)
1901–1985 – Ingvar
1986–1992 – Ingvar, Ingvald (utgått) och Ingvor
1993–2000 – Ingvar och Ingvor
Från 2001 – Ingvar och Ingvor

TEMADAG:
Bulle med bullens-dag

Bulle med bulle-dagen har Daniel Glantz Persson som upphovsman. 2012 kom han på idén att den 10:e april ska vara Bulle med bulle-dagen. Bulle med bulle är helt enkelt en chokladboll intryckt i en vanlig fralla. Idén har spritt sig över hela världen.

TEMADAG:
Internationella syskondagen

Syskondagen började firas i USA 1998 och har sedan dess spridit sig till fler andra länder. Syskonrelationen är ofta livslång till skillnad från de relationer vi har med våra föräldrar, vänner och partners. Det är inte helt okomplicerat att ha syskon och relationen kan rymma både avundsjuka och svartsjuka, men också kärlek.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10 APRIL.

1886 Blackburn tar tre FA-cuper i rad.

Blackburn Rovers 1886. Blackburn Rovers 1886.

Idag 1886 spelades FA-cup finalen mellan Blackburn Rovers och West Bromwich Albions. De hade mötts den 3:e april i en mållös final. I omspelet idag vann Blackburn med 2-0 och tog därmed sin tredje raka seger i FA-cupen. Tre segrar i rad hade också Wanderers 1875 – 1878. Efter detta har inget lag lyckats vinna tre finaler på raken. Detta var Blackburn det senaste (sista) laget att lyckas med.

1897 Genoa bildas.

Genoa Cricket and Football Club 1897. Genoa Cricket and Football Club 1897.

Idag 1897 bilades Genoa Cricket and Football Club. Det blev den första och därmed äldsta fotbollsklubben I Italien. Redan 1893 hade ett antal britter i Genua bildat Genoa Cricket Club. Det ansågs att detta var den äkta och rena sporten, medan fotboll var något som de lägre stående människorna kunde syssla med. James Richardson Spensley var en engelsk doktor som höll till i Genua och spelade cricket, men hans hjärta brann mer för fotboll. Alltså lyckades han idag få klubben att även starta en fotbollssektion.

1999 Jackson inbjuden till fotbollsmatch.

Tolv år efter denna händelse och två år efter Jacksons död lät Mohamed Al-Fayed sätta upp en staty av Michael Jackson utanför Fulhams hemmaarena Craven Cottage. bara en kort stund efter att Al-Fayed sålt Fulham 2013 togs statyn bort och flyttades till National Football Museum i Manchester. Fast den 6:e mars 2019 togs den bort  även därifrån och finns inte längre till beskådande.

Idag 1999 spelade Fulham hemma mot Wigan i det som då hette League Division 2. Fulham vann med 2-0 och 12 140 betalande åskådare tittade på. Dessutom var det några som inte betalade och som tittade på. Fulhams och varuhuset Harrods ägare Mohamed Al-Fayed hade alltid en gratis plats och idag hade han tagit med sig sin vän "King of Pop", Michael Jackson. 
 

Klicka HÄR för att se Michael Jackson på Craven Cottage.

2007 Manchester krossar Roma.

Den 4:e april tog sig Roma an Manchester United på Olympiastadion i Rom i Champions Leagues kvartsfinal. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget. Idag 2007 spelades returen på Old Trafford. Frågan var om United skulle vända det hela eller om Roma för första gången skulle lyckas vinna på engelsk mark. Det blev en minnesvärd och unik match. De Rossi gjorde ett mål för Roma, men vad hjälpte det då Ronaldo och Carrick gjorde vars två och Smith, Rooney och Evra vars ett. 7-1 slutade tillställningen och Manchester var vidare med totalt 8-3.
 

Klicka HÄR för att se segern.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 10 APRIL.

Sadio MANÉ blir 32 år.

Sadio MANÉ är född 1992 i Sédhiou, Senegal
Anfallare
4 U- och 107 A-landskamper för Senegal (2012-).

Klubbar som spelare:
Génération Foot (2005-11),
Metz (2011–12),
Red Bull Salzburg (2012–14),
Southampton (2014–16),
Liverpool (2016–22),
Bayern München (2022-23),
Al Nassr (2023–).

Den 28 juni 2016 signerade Sadio Mané ett 5-årskontrakt med Liverpool. Mané kostade Liverpool 34 miljoner pund, vilket gjorde honom till den då dyraste afrikanska fotbollsspelaren någonsin.
Han blev Afrikansk mästare med Senegal 2022.

Vincent KOMPANY blir 38 år.

Vincent Jean Mpoy KOMPANY är född 1986 i Uccle, Belgien.
Försvarare
5 U- och 89 A-landskamper för Belgien (2002-19).

Klubbar som spelare:
Anderlecht (1992-2006),
Hamburger SV (2006-08),
Manchester City (2008-19),
Anderlecht (2019-20).

Lag som manager:
Anderlecht (2019 spelande),
Anderlecht (2020-22),
Burnley (2022-).

Kompany har belgisk mor och kongolesisk far. Tyvärr är han mycket skadebenägen. Mellan 2008 till 2016 drabbades han av 34 skador, bland annat 15 muskelskador. 
Säsongen 2011/2012 blev Kompany utsedd till årets man i Premier League.
VM-brons 2018.

Andreas ANDERSSON blir 50 år.

Claes Andreas ANDERSSON är född 1974 i Nacka, Stockholm.
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1996-2003).

Klubbar som spelare:
Hova IF (1979-93),
Tidaholm GOIF (1994),
Degerfors IF (1994-96).
IFK Göteborg (1996-97),
AC Milan (1997-98),
Newcastle United (1998-99),
AIK (1999-2005),
FC Andrea Doria (2010).

Han blev allsvensk skyttekung 1996, och spelade för Sverige i VM 2002.

ROBERTO CARLOS blir 51 år.

ROBERTO CARLOS da Silva Rocha är född 1973 i Garça, São Paulo, Brasilien.
Försvarare
125 A-landskamper för Brasilien (1992-2006).

Klubbar som spelare:
União São João (1991–93),
Atlético Mineiro (1992 lån),
Palmeiras (1993–95),
Inter (1995–96),
Real Madrid (1996–2007),
Fenerbahçe (2007–09),
Corinthians (2010–11),
Anzhi Makhachkala (2011–12),
Delhi Dynamos (2015).

Lag som tränare:
Anzhi Makhachkala (2012 spelande),
Sivasspor (2013–14),
Akhisar Belediyespor (2015),
Delhi Dynamos (2015 spelande).

Roberto Carlos gjorde sin landslagsdebut 1992 och slutade i laget efter VM i Tyskland 2006. Han var med då laget vann guld i fotbolls-VM 2002 och silver 1998.

DAGENS MATCHTRÖJA 10 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Otto
Ottilia.

TEMADAG:
CSS-naked day.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
 Veckoinköp.
Omöjligt att vinna i bowling.
Harry Wild.
Sex-sekunders-regeln finns visst!
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/4:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.
1997: Coventry mot Coventry.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/4:
Blaise MATUIDI,
Robbie FOWLER.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 8 APRIL 2024.

Veckoinköp.

Måndagar brukar vara snarlika, med veckohandlingen i en massa olika butiker. Sedan brunchen hemma. M en igår tog vi inte kaffet i vårt matrum utan ute på vårt trädäck under och i solen. Det blev bara middag till hundarna. Vi stod över denna lyx igår. Detta lite beroende på att vi hade en ganska rejäl måltid med mackor och mycket pålägg. Klockan sex skulle jag vara i Löddeköpinge får veckans bowling och då hann jag inte laga middag.
 
Omöjligt att vinna i bowling.

Bowlingen var inte mycket att säga något om. Vi i vårt lag spelade ganska okay, men våra motståndare hade poäng som vi aldrig i världen kunde nå upp till även om vi hade haft ett betydligt större handikapp. Den sämste av spelarna i vårt motståndarlag hade strax under 200 i snitt på sina tre serier och den bäste hade 260 poäng i sin sämsta serie och 270 i sin bästa. Det är resultat som kunde gjort sig gällande på ett VM. Så det var kul att se ett proffs spela och sedan så hade det varit kul att kunna prestera lite bättre själv. Men bättre lycka nästa måndag.
 
Harry Wild.

Då det bara var hustrun och jag hemma så försökte jag hitta någon deckarserie som möjligen haft premiär i dagarna. Jag såg att irländska deckaren ”Harry Wild” med gamla Bondbruden Jane Seymour i huvudrollen hade kommit ut med sin andra säsong. Jag hade själv sett alla åtta avsnitt från säsong ett, men det var en stund sedan och man kan ju se om utan att helt minnas exakt vad avsnitten handlade om. Alltså tittade vi på avsnitt ett och två från säsong ett. Det betyder att vi har tolv deckarkvällar kvar tillsammans med Harry och hennes medhjälpare Fergus.
 
Sex-sekunders-regeln finns visst!

Sporten igår fick bli Fotbollsstudion på SVT. Efter två omgångar i Allsvenskan så toppas tabellen inte bara av Malmö FF. Både Mjällby och Sirius har också full poäng. Två lag som jag efter första omgången dömde ut var Halmstads BK och GAIS. Efter förluster i första omgången så vann faktiskt båda lagen i andra omgången. Sedan hade man snack om tilltänkta regeländringar. En handlade om det som jag har tagit upp många gånger och som Fotbollsstudion påstod att varken spelare eller domare bryr sig om. Det är faktiskt så att regeln är att målvakten BARA FÅR HÅLLA BOLLEN I 6 SEKUNDER. De visade bilder från Allsvenskans omgång två där målvakterna klockades för upp över 20 sekunder och ingen protesterade. Regeländring är på gång och då har man förlängt de sex sekunderna till ÅTTA sekunder. Då fem av dessa återstår ska domaren med fingrarna visa målvakten nedräkningen till noll. Har målvakten då inte gjort sig av med bollen blåser domaren av spelet. Andra ändringen är att det INTE ska bli en indirekt frispark utan en hörna eller ett inkast till motståndarlaget. Viket av hörna eller inkast ska olika prövoperioder få utvisa. Äntligen fick jag alltså svar på min fråga, och det är att regeln om sex sekunder visst finns och borde åtlydas.

IDAG! TISDAG 9 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Otto          Ottilia

Namnsdagar den 9:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1772 – Prochorus (till minne av en av förtroendemännen i den första kristna församlingen; utgått)
1772–1900 – Otto
1901–1985 – Otto
1986–1992 – Otto, Orvar (nu 18 september) och Ottar (utgått)
1993–2000 – Otto och Ottilia
Från 2001 – Otto och Ottilia

TEMADAG:
CSS-naked day

Vad är då CSS Naked day? Jo, det är ett initiativ av Dustin Diaz, för att visa vikten och betydelsen utav webbstandarder, och hur viktigt det är med CSS (Cascading Style Sheets, på svenska stilmall). Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt. Så under den 9 april, världen runt (alltså under 48 timmar) så kommer en lång rad bloggar och webbsidor att delta med att visa upp sin "<body>". Alltså en temadag för riktiga programmeringsnördar och kanske inget för oss vanliga dödliga. Men skulle ni gå in på någon hemsida som ser lite annorlunda ut idag så finns det alltså en förklaring. I morgon är det som vanligt igen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9 APRIL.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen.

Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.
 

1988 Shearer hat-trick.

Alan Shearer 17 år och 240 dagar. Alan Shearer 17 år och 240 dagar.
Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.

1997 En match helt i Peugeots anda.

Idag 1997 möttes Coventry City och Chelsea på Highfield Road. Det var nästan som en vanlig Premier Leaguematch. Manager Gordon Strachan hade tagit ut sig själv i Coventrys startelva och det visade sig vara lyckosamt. Då matchen var över hade Coventry tagit en viktig seger med 3-1. Det hjälpte dem att i slutet av säsongen klara sig kvar i Premier League med en poäng till godo på Sunderland som åkte ur. Men det var inget av detta som var det unika med matchen. Unikt var att Chelsea trodde att de kunde spela i sina blå hemmatröjor då Coventry brukar ha ljusblått. Men denna säsong hade Coventry en mörk och ljusblårandig tröja och Chelsea tvingades byta ställ. Då de inte hade något extraställ med sig så spelade bortalaget i Coventrys bortatröjor. Gladast över detta var nog Peugeot som alltså hade sitt namn som sponsor på bröstet på båda lagens tröjor.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 9 APRIL.

Blaise MATUIDI blir 37 år.

Blaise MATUIDI är född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 84 A-landskamper för Frankrike (2006-19).

Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-20),
Inter Miami (2020-22).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Robbie FOWLER blir 49 år.

Robert Bernard "Robbie" FOWLER är född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England (1993-2002).

Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).

Lag som tränare:
Muangthong United (2011-12 spelande),
Brisbane Roar (2019–20),
East Bengal (2020–21).

DAGENS MATCHTRÖJA 9 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Nadja
Tanja.

TEMADAG:
Romernas internationella dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Jag klarade komma bland de sex första. Det var bara sex deltagare i klassen.
MFF bäst.
Liverpool inte bäst.
Lag Edin bäst.
Rögle bäst (igår).
Fyra bäst i MM än så länge.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/4:
1908: The Strongest bildas.
2010: AFC Aldermaston slår nytt engelskt rekord.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/4:
Jerry BENGTSON, 
Igor AKINFEEV, 
Therese SJÖGRAN, 
Grzegorz LATO.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM SÖNDAGEN 7 APRIL 2024.

Jag klarade komma bland de sex första. Det var bara sex deltagare i klassen.

Söndagen den 7:e april hade Söderslätts golfklubb en tävling som jag var anmäld till. Ja, jag hade själv anmält mig. 9:30 startade vi, alla samtidigt på olika hål. Det kallas kanonstart. Det var en tävling som bara var till för alla de som fått förfrågan om att vara med i serien. Från H50, H60, H70, H75 och H80. Jag som tänkt försöka vara med i H70, första lag skulle försöka vara bland de sex bästa av de åtta tilltänkta. Klarade jag en sjätte plats så skulle jag få vara med i första seriematchen på Bokskogens GK den 2:a maj. Jag fixade en plats bland de sex bästa. Det berodde till viss del i att två fått förhinder så vi var bara sex i laget som tävlade igår. Fast när resultatlistan kom så blev jag fyra av oss i H70. En intressant sak med att komma upp i denna 70-klass är att spelet förändrats. Om man är 75 spelar man från röd tee, som är lite närmre hål. Jag trodde att alla andra spelade från gul tee som brukar vara den normala utslagsplatsen för herrar. Sedan finns det en utslagsplats mellan gult och rött. Den kallas blå tee. Där ska sådana gamla personer som jag i fortsättningen spela ut ifrån. Åtminstone de närmaste fem åren.
 
MFF bäst.

Avslutningen på golfen var att alla gubbar samlats framför TV:n då kanal fem visade Malmö FF mot Hammarby i Allsvenskan. Givetvis var de flesta MFFare. Visst kan det vara kul att det lokala laget vinner, men jag har inte MFF som mitt absoluta favoritlag. Malmö mötte HIF, men det var HIF från Stockholm, Hammarby IF. Som de favoriter MFF är så blev det en ganska enkel seger med 2-0.
 
Liverpool inte bäst.

Fast då jag kom hem hade jag tre matcher som löpte samtidigt. Den ena var Manchester United mot Liverpool. Här tyckte jag mig få bevis för att Liverpool inte kommer att vinna Premier League i år heller. De förlorade två poäng på sina toppkonkurrenter då de slarvade bort egna målchanser och bjöd Manchester United på åtminstone ett av målen. Matchen slutade 2-2 och numera toppar Arsenal ligan.
 
Lag Edin bäst.

Andra matchen jag följde var om Niklas Edin skulle bevisa att han är världens bästa curlingspelare genom alla tider. Hans svenska landslag var i final mot Kanada. Det var svensk ledning hela tiden ända tills nästsista spelomgången. Där tycke jag att skipper Edin valde fel strategi som gjorde att motståndarna kunde ta två poäng i stället för en. Men i tionde och sista omgången hade Sverige sista sten och den satte Edin till ett poäng och han tog som Sveriges skipper sitt åttonde världsmästerskap att lägga till ett OS och sju EM. fantastiskt.
 
Rögle bäst (igår).

Tredje matchen var även den fantastisk. Då tänker jag givetvis på alla de som håller på Rögle i SHL. Andra semifinalmötet mot de regerande svenska mästarna och tvåan i grundserien, Växjö, gick även den matchen i Växjö. Rögle hade ledningen hela tiden i matchen. Växjö kvitterade visserligen en gång. Sista perioden bjöd på två snabba mål. Det stod 3-2 till Rögle då Växjö tog ut målvakten. Som så ofta blev det mål i tom kasse. Rögle seger med 4-2 och ledning i semifinalmötet med 2-0 i matcher. Nu väntar två matcher i Ängelholm.
 
Fyra bäst i MM än så länge.

Det blev även tittat på en fjärde match. Det var näst sista programmet av årets säsong av Mästarnas Mästare. Det var en sorts semifinal med enbart tävlingar i hela programmet. Fem deltagare skulle bli fyra till nästa veckas final. Det blev ett verkligt jämställt program. Kvar i finalrundan finns två män, brottaren Jimmy Samuelsson och fotbollsspelaren Sebastian Larsson och två kvinnor, utförsåkaren Anja Pärson och äventyraren Johanna Davidsson. Det nya greppet att låta alla deltagare tävla från första programmet har varit bättre än att dela in dem i två grupper och sedan ha Pernilla Wiberg som tog hand om de utslagna för att sända tillbaka en in i tävlingen igen. Vem som helst av de fyra kvarvarande kan vinna.

IDAG! MÅNDAG 8 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Nadja          Tanja

Namnsdagar den 8:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Perpetuus (till minne av en biskop i den franska staden Tours på 400-talet; utgått)
1901–1985 – Hemming
1986–1992 – Hemming (nu 22 maj), Heimer (utgått) och Helmut (utgått)
1993–2000 – Vanja (nu 24 maj) och Ronja (nu 14 september)
Från 2001 – Nadja och Tanja

TEMADAG:
Romernas internationella dag

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget ”eget” land utan är splittrade världen över men trots det finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas den 8 april. Dagen instiftades 1990 under den fjärde världsromanikongressen som arrangerades i Serock, Polen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8 APRIL.

1908 The Strongest bildas.

Idag 1908 bildades en av Bolivias äldsta klubblag. Det hörs att klubben hade engelska influenser då de tog namnet The Strong Football Club. För att vara riktigt säkra på sin storhet ändrade de namnet efter något år till The Strongest Football Club. Klubbens namn visar sig inte vara helt felaktigt. Sedan Bolivianska ligan kom till har laget alltid legat i högsta ligan. 1930 gjorde de något unikt. De vann ligan utan att släppa in ett enda mål. Snacka om tätt försvar.

2010 AFC Aldermaston slår rekord.

Idag 2010 sätter AFC Aldermaston ett rekord som ingen klubb vill skryta med. Visserligen låg de långt ner i det Engelska seriesystemet, i en liga kallad the Wessex League. Dagens match var mot Downton FC och det blev förlust med 0-2. Detta var Aldermaston 40:e förlust i rad. Nytt engelskt rekord. I den 41:a matchen lyckades de spela 1-1 mot Warminster Town och förbannelsen var bruten. Innan de ramlade ner i the Hampshire Premier League (som skulle motsvara division 11) så lyckades de faktiskt få en seger. 2-1 över Petersfield Town den 14:e april. Numera kallas ligan laget spelar i Combined Counties League Division One. Det motsvarar division 10.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 8 APRIL.

Jerry BENGTSON blir 37 år.

Jerry Ricardo BENGTSON Bodden är född 1987 i Santa Rosa de Aguán, Honduras.
Anfallare
4 OS och 69 A-landskamper för Honduras (2010-).

Klubbar som spelare:
Vida (2007-10),
Motagua (2011-12),
New England Revolution (2012-15),
Belgrano (2014-15 lån),
Persepolis i Iran (2015-16),
 Zob Ahan i Iran (2016-17),
Deportivo Saprissa (2017-18),
Olimpia (2018-).

Som svensk höjer man på ögonbrynen då man ser en fotbollsspelare från Honduras som heter Jerry Bengtson, men Jerry har ingen koppling alls till Sverige.

Igor AKINFEEV blir 38 år.

Igor Vladimirovich AKINFEEV är född 1986 i Vidnyoe, Sovjetunionen.
Målvakt
8 U- och 111 A-landskamper för Ryssland (2002-18).

Klubbar som spelare:
CSKA Moskva (1991-)

Igor är medlem i en inofficiell klubb som kallas "Lev Yashin Club". Det innebär att man måste vara rysk målvakt och ha hållit nollan i mer än 100 matcher. Igor är den ryske målvakt som hållit flest nollor av alla.

Therese SJÖGRAN blir 47 år.

Kerstin Ingrid Therese SJÖGRAN är född 1977 i Södra Sandby, Skåne.
Mittfältare
23 U- och 214 A-landskamper för Sverige (1993-2015).

Klubbar som spelare:
Harlösa IF (1983-89),
Veberöds AIF (1989-96),
Wä IF (1997-98),
Kristianstad/Wä DFF (1999-2000),
Malmö FF (2001-10),
Sky Blue FC (2011),
LdB FC / FC Rosengård (2011-15).

Har fått Diamantbollen 2007 och 2010. Med sina 214 landskamper är hon den svensk som spelat flest matcher för ett svenskt landslag i fotboll genom tiderna.

Grzegorz LATO blir 74 år.

Grzegorz Bolesław LATO är född 1950 i Malbork, Polen
Anfallare
100 A-landskamper för Polen (1971-84).

Klubbar som spelare:
Stal Mielec (1966-80),
Lokeren (1980-82),
Atlante (1982-84),
Polonia Hamilton (1984-88). 
 
Lag som tränare:
North York Rockets (1988-90),
Stal Mielec (1990-93),
Olimpia Poznań (1993-95),
Amica Wronki (1995-96),
Stal Mielec (1996-97),
Widzew Łódź (1999).

Han blev skyttekung i VM 1974 med 7 mål och bidrog till att Polen tog brons.

DAGENS MATCHTRÖJA 8 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN VECKA!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Irma
Irmelin.

TEMADAG:
Internationella dagen för reflektion av folkmordet i Rwanda,
Världshälsodagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Speldag i dubbel bemärkelse.
Bra ABBA-hyllning på SVT.

Fotboll och curling.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/4:
1979: Brignall gör debut i engelska ligan.
1981: Slut på Nantes rekord som placerar dem fyra i världen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/4:
Martín CÁCERES, 
Christian FUCHS, 
Franck RIBÉRY, 
Bodo ILLGNER.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 6 APRIL 2024.

Speldag i dubbel bemärkelse.

Igår fanns det en punkt på programmet. Det var att spela en ny omgång Board Shuffle. Denna gång med släktingarna från Eskilstuna. Halv fem skulle vi starta denna match. Redan vid tretiden åkte vi in till staden Malmö för att hinna gå på Playoteket. Det tar sin dryga timme att studera vilka spel som man kan tänkas köpa. En av släktingarna spelade jag mycket spel tillsammans med för drygt 30 år sedan. Ett av de spelen var Drakborgen. Den finns fortfarande och min gamla spelvän köpte detta spel i nyutgåva och med lite tillägg i reglerna. Själv hittade jag ”Wyrmspan” Det är en variant av vårt fågelspel som heter Wingspan, där vi har alla expansioner. Wyrmspan har ungefär samma upplägg, men i stället för olika fåglar så handlar det om olika drakar. Det var så pass avancerat att det tog för lång tid att sätta sig in i igår. Alltså blev spelkvällen på Päronvägen det nya Drakborgen. Av fyra deltagare blev jag trea. På board shuffeln blev jag tvåa. Tvåa av två lag. Ingen vidare speldag alltså.
 
Bra ABBA-hyllning på SVT.

Däremot var kvällens TV-program om Abbas 50-årsjubileum som vinnare av ESC med Waterloo ett alldeles utmärkt underhållningsprogram som jag hann se. De fyra medlemmarna i gruppen är ju inte helt lastgamla så lite dåligt tycker jag det var att de inte kunde ställa upp och åtminstone visa sig under gårdagens hyllningar.
 
Fotboll och curling.

Det var ju full fotbollslördag, men denna missade jag totalt. Jag missade givetvis inte resultaten, men det blev ingen livesändning för mig.
Fast det var som man kunnat förvänta sig. Båda topplagen Manchester City och Arsenal vann ganska enkelt sina matcher. Så gjorde även Sveriges curlinglandslag för herrar som slog ut Italien i sin semifinal. Final idag mot Kanada.
Allsvenskan hade en match som man kan undra över. Är Norrköping ett nedflyttningslag denna säsong eller ska Mjällby rankas som en kandidat till seriesegern. De möttes igår och 3-0 till Blekingelaget är ju ganska övertygande siffror.

IDAG! SÖNDAG 7 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Irma          Irmelin

Namnsdagar den 7:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Hegesippus (till minne av en kyrkohistoriker i Rom och Jerusalem på 100-talet; utgått) och Hampus (nu 29 augusti)
1901–1985 – Ingemund
1986–1992 – Ingemund (nu 2 april), Ingemo (utgått) och Irma
1993–2000 – Irma och Mimmi (utgått)
Från 2001 – Irma och Irmelin

TEMADAG:
Internationella dagen för reflektion av folkmordet i Rwanda

För många är det lilla landet i östra Afrika för alltid förknippat med dess våldsamma historia. Under 100 fasansfulla dygn våren 1994 mördades närmare en miljon människor och ytterligare två miljoner drevs på flykt. Den 7 april har av FN utsetts till den Internationella dagen för reflektion av folkmordet i Rwanda.

TEMADAG:
Världshälsodagen

Världshälsodagen är en av FN:s internationella dagar som firats årligen den 7 april under ledning av Världshälsoorganisationen (WHO) sedan 1950 till åminnelse av organisationens bildande 7 april 1948. Världshälsorapporten brukar presenteras i samband med Världshälsodagen.

Varje år har olika teman, 2008 låg fokus på klimatförändringarnas effekter på hälsan. Dessutom firades WHO:s 60-årsjubileum.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 APRIL.

1979 Steve Brignalls inhopp.

Idag 1979 spelade Arsenal mot Liverpool på bortaplan. Liverpool vann med 3-0, men Arsenal gjorde vad de kunde. Då det var 15 minuter kvar byttes Frank Stapleton ut. In kom 18-årige Steve Bignall, men han kunde inte ändra på slutresultatet. Faktum är att han inte kunde ändra på något alls i Engelska högsta divisionen. Detta var hans enda 15 minuter i högsta ligan. Med det har han ett av historiens kortaste karriärer i Englands högsta liga. Efter säsongen 1979-80 spelade han två månader i norska Harstad IL innan han återvände till England och gjorde ett år i Hastings United. Sedan var den fotbollskarriären slut. 

1981 slut på Nantes rekord.

Idag 1981 spelade Nates hemma mot Auxerre och förlorade med 0-1. Detta var slutet på en hemmastatistik som sa att Nantes inte förlorat på hemmaplan på fem år. Sammanlagt blev det 92 hemmamatcher utan förlust. Det lägger Nantes på fjärde plats i denna statistik. PSV Eindhoven har 93 matcher, Röda Stjärnan Belgrad 95, men i topp ligger Real Madrid som från 1957 till 1965 spelade 121 hemmamatcher utan förlust.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 APRIL.

Martín CÁCERES blir 37 år.

José Martín CÁCERES Silva är född 1987 i Montevideo, Uruguay.
Försvarare
4 U- och 116 A-landskamper för Uruguay. (2006-).

Klubbar som spelare:
Defensor (2006–07),
Villarreal (2007–08),
 Recreativo (2007–08 lån),
Barcelona (2008–11),
Juventus (2009–10 lån),
Sevilla (2010–11 lån),
Sevilla köp (2011–12),
Juventus igen(2012 lån),
Juventus köp(2012–16),
Southampton (2017),
Verona (2017–2018),
Lazio (2018–19),
Juventus (2019 lån),
Fiorentina (2019-21),
Cagliari (2021–22),
Levante (2022),
LA Galaxy (2022–).

Christian FUCHS blir 38 år.

Christian FUCHS född 1986 i Neunkirchen, Österrike.
Försvarare
41 U- och 78 A-landskamper för Österrike. (2002-16).

Klubbar som spelare:
SVg Pitten (1992-2001),
Wiener Neustädter (2001-03),
Mattersburg (2003-08),
VfL Bochum (2008-11),
Mainz 05 (2010-11 lån),
Schalke 04 (2011-15),
Leicester City (2015-21),
Charlotte FC (2021–22)
Charlotte Independence (2021  lån)

Lag som tränare:
Charlotte FC (2023– assisterande)

Österrikiska orter kan ha lite egendomliga namn och om Christian skulle spelat i Sverige så kanske inte han skrutit så mycket om vad den klubben hette som han startade spela fotboll i!

Franck RIBÉRY blir 41 år.

Franck Henry Pierre RIBÉRY är född 1983 i Boulogne-sur-Mer, Frankrike.
Mittfältare
13 U- och 81 A-landskamper för Frankrike. (2004-14)

Klubbar som spelare:
Conti Boulogne (1989-96),
Lille (1996-99),
Boulogne (1999-2002),
Alès (2002-03),
Stade Brestois (2003-04),
Metz (2004),
Galatasaray (2005),
Olympique Marseille (2005-07),
FC Bayern München (2007-19),
Fiorentina (2019-21),
Salernitana (2021–22).

Vid två års ålder var han med om en krock med en lastbil där han kastades genom bilens framruta, vilket resulterade i ett långt ärr över högersidan av ansiktet, vilket resulterat i smeknamnet "Scarface". Han minns dock inget av olyckan idag.

Bodo ILLGNER blir 57 år.

Bodo ILLGNER född 1967 i Koblenz, Västtyskland
Målvakt
29 U-landskamper för Västtyskland och 54 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1985-94).

Klubbar som spelare:
1. FC Hardtberg (1973-83),
FC Köln (1983-96),
Real Madrid (1996-2001).

Blev Världsmästare 1990.

DAGENS MATCHTRÖJA 7 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Vilhelm
William.

TEMADAG:
Internationella Carbonara dagen,
Barn på sjukhusdagen,
Pingisens dag,
Internationella sportdagen för utveckling och fred.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Trädgårdmöblerna kom fram innan himlen öppnade sig.
Curlingherrarna till semifinal trots förlust igår.
Svenska fotbollsdamerna klarade 1-1 på Wembley.'
Rögle tog ledningen i semifinalen med ett av svensk ishockeys märkligaste mål.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/4:
1924: Italiens största landslagsförlust.
2005: Kom Mourinho med tvätten, eller...
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/4:
Julie ERTZ, 
Diana MATHESON, 
Robert EARNSHAW, 
Robert KOVAC.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 5 APRIL 2024.

Trädgårdmöblerna kom fram innan himlen öppnade sig.

Igår var det lite vårlikt ute. Åtminstone så pass att det blev rensat på altanen och några av utemöblerna kom på plats. Hustrun städade inne och då vi skulle ta vårt eftermiddagste på utemöblerna så valde vi inomhusplatsen i stället. Jag trotsade, efter detta, vädret och satt ute och löste korsord tills det började regna. Sedan föll regnet så att det forsade fram på gatorna ända fram till kvällsrundan med hundarna. Jag fattar att golfbanan inte tillåter golfbilar. Med regnet kom även tre släktingar från Eskilstuna. De ska bo hos oss under veckoslutet så därför fixade de pizza till middag åt alla på Päronvägen 1 igår. Därefter blev det sällskapsspel. Fast dessa stod jag över. Jag hade tre sportevenemang att följa.
 
Curlingherrarna till semifinal trots förlust igår.

En var den episka sporten curling. Så sägs det ju Persbrants reklam. Svenska herrlaget hade redan tagit sig till semifinal så därför verkade det inte vara riktig skärpa i sista grundspelsmatchen mot Skottland. Det blev förlust 6-8 och då var inte ens lagets ledare Edin med under den matchen. I dag klockan 15:00 möter Sverige vinnaren av den ena kvartsfinalen som står mellan Italien och Skottland.
 
Svenska fotbollsdamerna klarade 1-1 på Wembley.

De andra två matcher jag följde var Sveriges inledande kvalmatch till kommande EM i fotboll för damer. De mötte de regerande Europamästarna England på Wembley. Det var en tuff uppgift och jag kom in i andra halvlek då England ledde med 1-0. Statistiken sa d att Sverige inte haft ett enda skott på mål. Då matchen var över hade de svenska tjejerna endast haft ett skott på mål. Effektiviteten måste vara hög då denna enda svenska boll som gick på mål även gick in i mål. 1-1 slutade kvalmatchen och det ska Sverige vara nöjda med. Trots att Sverige hade den allra största målchansen att göra segermålet då ett friläge resulterade i ett skott utanför. Men som sagt så var det ett utmärkt resultat att få oavgjort borta.
 
Rögle tog ledningen i semifinalen med ett av svensk ishockeys märkligaste mål.

Den tredje matchen var den viktigaste för min del. Det var semifinaldags i SHL. Serietvåan och de regerande svenska mästarna Växjö tog emot Rögle. Två utmärkta försvar tillät inte mer än två mål under matchens tre perioder. Hemmalaget tog ledningen i andra perioden, men Rögle kvitterade i tredje. Hur lång match skulle det bli i förlängningen undrade nog många. Det visade sig gå exakt sju och en halv minut i fjärde perioden innan Smeds slog till en puck på volley som träffade målvakten och studsade över målet. Bakom målet stod Ryfors som på en ny volley skickade pucken tillbaka över målet. Där slog Tambellini till pucken på volley och in i mål och Rögle hade vunnit första mötet med 2-1. Om inte det märkligaste så var det ett av de mest underliga mål som jag åtminstone sett i ishockey. 1-0 i matcher till Rögle i bäst till fyra segrar.

IDAG! LÖRDAG 6 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Vilhelm          William

Namnsdagar den 6:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1721 – Sixtus (till minne av påven Sixtus I; utgått)
1721–1900 – Vilhelm
1901–1985 – Vilhelm
1986–1992 – Vilhelm, William och Willy
1993–2000 – Vilhelm och Willy (utgått)
2001–2010 – Vilhelm och Helmi (utgått)
Från 2011 – Vilhelm och William

TEMADAG:
Internationella Carbonara dagen

Det finns många traditionella italienska rätter som lyckas värma hjärtat och själen. Carbonara förtjänar verkligen förstaplatsen bland de mest älskade rätterna av italienare. Just av denna anledning beslöt  pastatillverkarna av Italienska livsmedelsförbundet 2017 att upprätta Carbonara dagen den 6:e april.
Rätten består av fläskkött, ägg, pecorino, svartpeppar och pasta, ofta spaghetti, men finns i många varianter och recept. Varför inte testa ett nytt recept denna dag varje år?

TEMADAG:
Barn på sjukhusdagen