• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

NAMNSDAG:
Angela
Angelika.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella dagen för civil luftfart.

RUBRIKER.
PISA.  Första tränaren i Premier League för denna säsong, sparkad. Sheffield United - Liverpool. Aston Villa - Manchester City.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/12:
1997: Billy Bremner lämnar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/12:
John TERRY, 
Colin HENDRY.

JULKALENDER 2023. Lucka 7.

Lucka 7.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 6!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM ONSDAGEN 6 DECEMBER 2023.

PISA.
 

Programme for International Student Assessment. En undersökning som helt enkelt förkortas PISA. Det går ut på att utvärdera hur femtonåriga elever i olika länder är rustade inför framtiden när de ska gå ut skolan. Projektet drivs av OECD, och utvärderingen sker främst genom prov inom fyra områden: matematik, naturvetenskap, läsförståelse och problemlösning. Pisa genomförs var tredje år, och år 2006 deltog 57 länder i projektet. Projektets mål är att testa och utvärdera skolbarns prestationer runtomkring i världen, för att kunna åstadkomma bättre pedagogiska metoder och bättre resultat. Senaste resultaten delgav i veckan. Då har 81 länder varit med. I topp ligger länder och regioner från Asien. Sverige har rasat ner på listan och man försöker hitta lösningar till varför. Det man kommit på är att det är pandemins fel. Fast det var ju inte enbart Sverige som drabbades av den. Nej, om jag får analysera så kan det lika väl, som det är pandemins fel, vara att det gått utför sedan jag gick i pension och slutade min lärarbana. Det sista var tänk som ett litet skämt, men ju mer jag tänker på det så kan det faktiskt vara så att grunden som sätts i skolan hänger mycket på det som kallades låg- och mellanstadielärare. Själv var jag mellanstadielärare och att ha sin klass i alla ämnen tror jag var en fördel för eleverna, som gjorde att de aldrig behövde anpassa sig efter alla de lärare som en klass numera har.
 

 Första tränaren i Premier League för denna säsong, sparkad.


En intressant sak som händer under årets Premier Leauesäsong är att det vid denna tidpunkt på säsongen varit minst fem tränare som fått sparken. Om ett lag går dåligt så finns det en märklig och inte helt rätt tro på att allt är tränarens fel. Enda laget som gick emot detta förra säsongen var Nottingham Forest. Då laget låg sist i tabellen och ett par andra lag sparkat sina tränare så hade Nottingham ett möte med tränaren Steve Cooper. Mötet resulterade i att klubben skrev på ett nytt femårskontrakt med Cooper. Det i sin tur resulterade i att Forest slutade på plats 16 och på så sätt säkrade en plats i säsongens Premier League. Just nu ligger laget på femtonde plats, och det är där som laget kan förvänta sig vara. Men på tal om sparkade tränare så har den första för säsongen fått gå. Det var Sheffield Uniteds Paul Heckingbottom. Klubben hoppas på att Chris Wilder ska rädda dem. Chris var huvudtränare i Sheffield United 2016 till 2021. Då tog han klubben från tredje divisionen till en sensationell nionde plats i Premier League 2020. Intressant är att det gick lite sämre 2021 så i mars sparkade Sheffield U Wilder och ersatte honom med Heckingbottom. Nu är det alltså omvända roller. Sedan råkade ju Slaviša Jokanović vara manager ett halvt år i mitten av Heckingbottoms tid som ledare, men det var så kort tid att han nästan inte räknas.
 

Sheffield United - Liverpool


Kvällens Premier League var sex matcher och då man hade starttid halvnio och kvart över nio så kunde jag följa två matcher. Bland de med den tidigare starten var Sheffield United mot Liverpool den som intresserade mig mest. Dels för att se vad tränarbytet i Sheffield United skulle ge, och dels för att bland topplagen unnar jag Liverpool chansen att vinna Premier League. Trots att de räknas som topplag så har de bara en enda Premier League titel i historien. Liverpool var alltså stor favorit, men matchen utvecklades till att bli ganska spännande. Efter van Dijks mål så var det spännande ända in i 94:e minuten då Liverpool ganska rättvist gjorde 2-0 och säkrade segern och fortsatt andra plats i ligan.
 

Aston Villa - Manchester City


Bland de två sena matcherna hade Viaplay valt att sätta alla sina analytiker på Manchester United mot Chelsea. Får mig var Aston Villa mot Manchester City betydligt mer intressant. Det var ett toppmöte där trean och fyran i ligan möttes. City anses ju vara världens bästa klubblag, men Aston Villa hade tretton raka segrar på hemmaplan. Det skulle bli vinst nummer fjorton i rad och nytt klubbrekord. Jag som varit van vid massor med mål fick två i första matchen och bara ett i sista. Det målet gjorde Aston Villa som med segern tog sig förbi Manchester City i tabellen. Det var Citys fjärde match i rad utan seger och det har inte inträffat sedan 2017. Även om de bara blev ett mål i matchen så var de fullständigt rättvist slutresultat. Det bevisar statistiken för målchanser 22-2 och skott på mål 7-2.

IDAG! TORSDAG 7 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Angela
Angelika.

 

Namnsdagar för den 7:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Agaton (till minne av en romersk soldat, som blev martyr).
1901–1985 – Agaton
1986–1992 – Agaton (utgått), Angela och Angelika
1993–2000 – Angela och Angelika
Från 2001 – Angela och Angelika

TEMADAG:

Internationella dagen för civil luftfart

 

Den Internationella dagen för civil luftfart instiftades 1994 av ICAO, International Civil Aviation Organization, för att fira den 50:e årsdagen av undertecknandet av konventionen om internationell civil luftfart. År 1996 erkände FN:s generalförsamling genom en resolution dagen som en officiell FN-dag. Dagen syftar nu till att främja och uppmärksamma vikten av civil luftfart för social och ekonomisk utveckling i hela världen. Man ser det även som ett tillfälle att sprida information om säkerhet, utveckling och annat som rör just internationell luftfart.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 DECEMBER.

1997 Slutspelat för Billy Bremner.
 

Billy Bremner föddes den 9:e december 1942 i Stirling i Skottland. Han satsade på fotboll redan i ung ålder och spelade i St. Modan's High School. 1959 kom han ner till England och Leeds United. Här gjorde han sin stora karriär och spelade 587 matcher fram till 1976 innan han avslutade med ett par säsonger i Hull och Doncaster. Han spelade 53 matcher i Skottska landslaget och hann vara tränare några säsonger i Doncaster och Leeds efter att han själv slutat spela. Han blev känd som en ettrig, hårdför, outtröttlig, rödhårig skotte, men idag 1997 tog allt slut då han hade drabbats av lunginflammation. Detta i sin tur orsakade en trolig hjärtattack och endast minnet av Billy fanns kvar.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 DECEMBER.

John TERRY blir 43 år.
 

John George Terry föddes 1980 i Barking i nordöstra London. Han började träna fotboll med ett litet lag som hette Senrab F.C. Då han blev 14 år kom han till Chelsea som ungdomsproffs. 1998 fick han debutera som back i ligacupen mot Aston Villa.
Här har han varit med om att bli ligamästare, FA-cup vinnare och ligacup vinnare två gånger var. 2012 blev han Champions Leaguemästare med Chelsea och året därpå Europa Leaguemästare. 2018 avslutade han sin aktiva karriär.
För tillfället jobbar han som konsult för Chelseas ungdomsakademi.

Klubbar som spelare:
Senrab (1990-91),
West Ham United (1991-95),
Chelsea (1995-2017)
Nottingham Forest (2000 lån)
Aston Villa (2017-18)

Lag som tränare:
Aston Villa (2018-21 assisterande),
Leicester City (2023 assisterande).

Han gjorde 9 U- och 78 A-landskamper för England (2000-12).
John var lagkapten i både Chelsea och det engelska landslaget.

Colin HENDRY blir 58 år.
 

Edward Colin James Hendry föddes 1965 i Keith, Skottland. Han startade sin fotbollsbana som anfallare, men det var som försvarare han gjorde sig känd. Det blev 51 A-landskamper för Skottland (1993-2001).

Klubbar som spelare:
Keith (1981-82),
Islavale (1982-83),
Dundee (1983-87),
Blackburn Rovers (1987-89),
Manchester City (1989-91),
Blackburn Rovers igen (1991-98),
Glasgow Rangers (1998-2000),
Coventry City (2000-01),
Bolton Wanderers (lån 2000-01),
Bolton Wanderers (2001-03),
Preston North End (lån 2002),
Blackpool (2002-03).

Lag som tränare:
Blackpool (2004-05)
Clyde (2007-08).

Under sin karriär var han med att vinna Premier League med Blackburn 1994-95 och med Glasgow Rangers tog han och laget grand slam 1998-99 och vann skotska ligan, cupen och ligacupen.

DAGENS MATCHTRÖJA 7 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Nikolaus
Niklas.

NATIONALDAG: 
Finland.

TEMADAG:
Nikolausdagen.

RUBRIKER.
Lugnt, Handboll och fotboll för svenska damlandslag, Arsenal räddade av att fotbollen som enda idrott i världen inte har några regler för hur länge en match ska pågå.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/12:
1930: Publikt bottenrekord i Englands poffsliga.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/12:

Rachel DALY,
Tim CAHILL.

JULKALENDER 2023. Lucka 6.

Lucka 6.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 5!
 

Även om Cardiff City spelar i det engelska ligasystemet så är det faktiskt ett lag från "resen av världen". Nämligen Wales.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TISDAGEN 5 DECEMBER 2023.

Lugnt, Handboll och fotboll för svenska damlandslag, Arsenal räddade av att fotbollen som enda idrott i världen inte har några regler för hur länge en match ska pågå.
 

Efter en hektisk måndag var det tillbaka till det normala pensionärslivet igen. Alltså hundpromenad, korsord, bloggen och matlagning. Hustrun hade en vän hon skulle besöka. Visserligen var hon mycket bättre igår, men hon tyckte at det var lika bra att ställa in. Då hin ringde sin väninna så hann hon precis före att ringa. Väninnan skulle sälla in då hon hade feber. Det är ju inget ovanligt att förkylningar dyker upp vid denna tidpunkt på året. Nu snackas det bara om Covid, men det har varit förkylningsepidemier som kommit från Asien så länge jag kan komma ihåg. Förr i världen vet jag att man sa att man hade fått ”Asiaten” då man drabbats av någon influensa. Det fanns faktiskt en pandemi som hette Asiaten. Den varade 1957 till 1958, men som sagt så brukade mina föräldrar snacka om Asiaten då jag var liten och någon blev förkyld.

Efter ” Fiskgryta med franska örter” som var dagens middagsrätt så passade hustrun och jag i stället för att se de två julprogram med Ernst som visats. Det blev även Alla mot Alla innan den numera tågresande dottern skulle komma hem. Då hon jobbar längre på tisdagar så passade kvällsrundan med hundarna tidsmässigt utmärkt med att möta dottern på Åkarps station. Hemma blev det te från min tekalender. ”Riobos Lundablandning” satt vi och sörplade till de två TV-kalendrarna som vi tittar på. Sedan gick alla och lade sig.

Jag hade dock några timmar till att vara uppe. Någon i familjen måste ju bevaka idrotten. Det årliga utdelandet av Svenska Dagbladets guldmedalj eller Bragdguldet fick sin vinnare igår. Det var väl inte helt fel att ge detta pris till diskuskastaren Daniel Ståhl. Att i sitt sista kast i VM sätta nytt mästerskapsrekord och knipa guldmedaljen får väl anses som en bragd, även om han var en av favoriterna.

En annan favorit igår var det svenska handbollslandslaget för damer. De vann sista gruppspelsmatchen över Kroatien med 22-17. Det betyder att Sverige är vidare till mellanrundan programenligt med maximala fyra poäng. Där väntar svaga Kamerun på torsdag i första matchen och sedan Ungern och Montenegro. Sveriges damlandslag i fotboll är däremot på nedåtgående. De spelade sista matchen i Nations League i Spanien igår. Trots ledning i paus med 3-1 så kom världsmästarna Spanien tillbaka i andra halvlek och vann till sist med 5-3. Det betyder att Sverige slutade trea i gruppen efter Spanien och Italien. Nästa Nations League spelar svenskorna i andra divisionen.

Premier League startade den femtonde omgången som spelas som mitt-i-veckan-omgång startade med Wolverhampton – Burnley och Luton – Arsenal. Den förstnämnda matchen slutade 1-0. Jag valde att se den sistnämnda. Det innebar att de tre senaste Premier Leaguematcher jag sett har tillsammans gett 20 mål. Luton mot Arsenal resulterade i sju mål. Hade man utan att få någon ledtråd så kanske man gissat på 6-1 eller 5-2 till serieledarna Arsenal, men det var mycket jämnare än så. Hemmalaget Luton hade faktiskt ledningen med 3-2 då det återstod en halvtimme. 3-3 kom bara tre minuter efter ledningsmålet. Sedan såg matchen ut att bli sensationellt oavgjord. Sex minuter hade domaren lagt till och då denna tid avverkats stod det fortfarande 3-3. Men som alla känner till så är fotbollen den enda idrottsgren i världen som inte har någon regel för hur länge an match ska pågå. Alltså är det upp till domaren att lägga till mer än vad han först lovat. Efter 96 minuter och 36 sekunder så lyckades Arsenal nicka in segermålet till 4-3. Det innebär att de kommer att toppa Premier League även efter omgång femton.

IDAG! ONSDAG 6 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Nikolaus
Niklas

 

Namnsdagar för den 6:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Nikolaus (till minne av att biskopen Sankt Nikolaus i Mindre Asien avled denna dag år 343) och Nils (nu 8 oktober)
1901–1985 – Nikolaus
1986–1992 – Nikolaus, Niklas och Nikolina (utgått)
1993–2000 – Nikolaus och Niklas
Från 2001 – Nikolaus och Niklas

NATIONALDAG:

Finland

 

Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Så Finland är ett ganska ungt land, endast 104 år gammalt.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:
 
Nikolausdagen
 

Den 6e december varje år firas Nikolausdagen. Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med att fira på julafton istället för juldagen firar man Saint Nicholas födelsedag dagen innan Nikolausdagen, alltså den 5e december. Det är då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framför allt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta hela familjen. Saint Nicholas ursprung och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. Men en version skriver att hans person är baserad på ett turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter eller Rupert knekt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 DECEMBER.

1930 Thames AFC sätter botterekord.
 

 Thames AFC hette en engelsk klubb som bildades 1928. 1930 hade laget tagit sig till ligasystemet och spelade i Third Division South. Idag 1930 mötte de Luton Town och klubben satte rekord i engelsk fotboll. De hade 469 betalande åskådare. Detta är bottenrekord inom fotbollen i engelska proffsligan. Även om Thames vann matchen med 1-0 så hade de svårt att klara sig kvar i ligan. Det gick dock. Thames AFC var inte ett lag som spelade fotboll i många år. Redan kommande säsong var det slut. Klubben lades ner efter att bara ha funnits i fyra år. Det är ett annat föga ärorikt rekord som klubben satte.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 DECEMBER.

Rachel DALY blir 32 år.
 

Rachel Ann DALY är född 1991 i Harrowgate, England
Mittfältare
6 U-landskamper och 81 A-landskamper för England, plus 4 A-landskamper för Storbritannien (OS) (2008-).

Klubbar som spelare:
Leeds United (2008–10),
Lincoln Ladies (2011–12),
St. John's Red Storm (collagefotboll 2012–15)
Los Angeles Strikers (2013),
LA Blues (2014),
SoCal FC (2015),
Houston Dash (2016–22),
West Ham United (2020 lån),
Aston Villa (2022–).

Hon blev silvermedaljör i VM 2023 med England.

Tim CAHILL blir 44 år.
 

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (1994-2018).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (1912-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City FC (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots att han bara är 1,78 m så gjorde han de flesta mål med huvudet. I den första gruppspelsmatchen i VM 2006 mot Japan kom Cahill in i andra halvleken och gjorde Australiens första mål någonsin i ett VM-slutspel när han satte 1–1-målet i den 84:e matchminuten. Några minuter senare satte han även 2–1.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA NICOLAUSDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Sven.

NATIONALDAG: 
Thailand.

TEMADAG:
Int. dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.
Internationella volontärdagen.
Världsdagen för jordmån.

RUBRIKER.
Årsavslutning i både golf och bowling. Wimbledon.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/12:
1921: Fotboll bör bara spelas av herrar.
2009: "Best English group since the Beatles" säger engelsmännen om VM-lottningen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/12:
Anthony MARTIAL, 
Gareth McAULEY, 
Bogdan STELEA.

JULKALENDER 2023. Lucka 5.

Lucka 5.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 4!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM MÅNDAGEN 4 DECEMBER 2023.

Årsavslutning i både golf och bowling. Wimbledon.
 

Både dottern och jag hade tillfrisknat, men igår var det hustrun som var sängliggande. Hennes migrän har dämpats till en lättare huvudvärk som hon kan bota om hon ligger under dagen. Det gjorde den, medan dottern var på jobbet på Folktandvården i Hyllie. Den parkeringsavgift hon betalt varje månad hade hon sagt upp och igår debuterade hon med att ta tåget direkt från Åkarp till Hyllie. Månadskortet på tåget var 200 konor billigare än parkeringsavgiften. Räknar man sedan med bensin och slitage på bilen så har hon börjat tjäna in lite pengar.

För min del var det tvärtom. jag lade ut lite pengar. Dels på veckohandling, men även före denna och efter. Då avslutade jag de två sporter som är nästan de enda en snart 70-åring fortfarande kan idka. Den första sporen som jag avslutade för året var golfen. Spelet var det visserligen snart en månad sedan jag utövade, men igår var det julavslutning på Söderslätts GK med Koko-gänget. Vi var sex stycken som käkade julbord, beklagade oss över allt elände i sportvärlden och hade det trevligt. Egentligen skulle det varit fyra personer till, men två befann sig i Portugal, en i Spanien och en i Mexiko. Vår Koko-medlem i Mexiko hade vi kontakt med per telefon. Han var ganska yrvaken då klockan där bara var åtta på morgonen då vi var klara klockan två.

Den andra idrotten som jag avslutade för året var bowlingen. Här handlade det inte om något julbord, då vi bara ät tre i vårt lag som kallas SOS. Vi har haft julbord en gång för drygt tio år sedan, men igår så var det lite som golfen. Vi var bara två medlemmar kvar i Sverige. Inom bowlingen har vi inte så långa resor så vår tredje man var bara i Danmark. Så var det sagt, men då jag anlände till Löddeköpinge så hade tredjemannen inte alls kommit iväg till Danmark i snövädret utan han och jag förlorade ganska enkelt till de som vann serien. Det bekommer oss inte speciellt mycket. Vi vet att de som snittar över 200 poäng har vi aldrig någon chans mot. Förhoppningsvis ramlade vi ner i division två så att det blir lite jämnare matcher då serien sätter igång igen till våren.

Hemma igen blev det te från tekalendern till årets julkalender och Albert & Herberts julkalender från 1982. Därefter lyckades jag faktiskt leta reda på en fotbollsmatch som Viaplay sände. Det var från FA-cupens andra omgång. Wimbledon tog emot Ramsgate. Wimbledon spelar i division 4 och är ett proffslag medan Ramsgate från division 8 bestod av affärsbiträden, rappare och andra yrkespersoner. Alltså var det inga problem för Wimbledon att ta sig till omgång tre. Det är där som även Premier Leaguelagen gör sin entré. Lottningen är redan gjord och Wimbledon möter Ipswich i nästa omgång.

Jag har ju valt att ha en Wimbledontröja på mig idag, men det är inte helt sant att det är en tröja från det lag som spelade igår. Den tröja jag har är från Wimbledon FC. Det var en klubb som bildades 1889 och som största merit vann FA-cupen 1988. 2004 flyttades klubben till den nybyggda staden Milton Keynes. I och med detta fick klubben namnet Milton Keynes Dons FC. Supportrarna från Wimbledon hade detta på känn och startade en ny klubb redan 2002 som blev AFC Wimbledon. Då Milton Keynes Dons hade valt vita matchställ så hade nybildade Wimbledon valt att behålla de blå tröjorna. Alltså ser både matchställ och klubbmärken snarlika ut. AFC Wimbledon startade i division 9, men på nio år hade de rusat igenom seriesystemet och spelade kval mot Luton Town om att komma upp i proffsligans division Two. Man vann på straffar och kom 2011 upp i proffsligedivisionerna. Luton tog sig upp 2014 och är nu i Premier League medan Wimbledon fortfarande är kvar i fjärde divisionen, League Two. Som bäst har AFC Wimbledon kommit på plats 15 i tredje divisionen League Two 2016.

IDAG! TISDAG 5 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Sven

 

Namnsdagar för den 5:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Crispina (till minne av en nordafrikansk martyr Crispina, som avrättades 304; utgått) och Virginia (nu 8 december)
1901–1985 – Sven
1986–1992 – Sven, Svend (utgått) och Svenning (utgått)
1993–2000 – Sven och Svante (nu 10 juni)
Från 2001 – Sven

NATIONALDAG:

Thailand

 

Thailands nationaldag firas på kung Rama IX‘s  födelsedag. Särskilt storslaget var firandet av födelsedagen 1987, då kungen fyllde 60 år. 60-årsdagen är den viktigaste födelsedagen i en thailändares liv, och man säger då att man levt i fem cykler.
 

Till flagga och nationalsång

TEMADAG:
 
Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.

 

Den 5e december varje år uppmärksammas Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Även känd som Internationella dagen för volontärarbete. Dagen är en av FNs internationella temadagar och är instiftades 1985 för att uppmärksamma omvärlden på hur viktiga volontärer är för personer i utsatta situationer.

 
Internationella volontärdagen
 

Internationella volontärdagen infaller årligen 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN's internationella temadagar sedan 1985.
 

Världsdagen för jordmån


Världsdagen för jordmån eller Markens dag (engelska: World Soil Day) är en av Förenta nationernas internationella dagar som firas 5 december varje år. Syftet med dagen är att skapa uppmärksamhet kring vikten av att bevara jordmånens biologiska mångfald och en hållbar förvaltning av jordens markresurser.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5 DECEMBER.

1921 Fotboll är för herrar.
 

 Engelska FA tog idag 1921 ett beslut om fotboll. Vid dagens möte lämnade de följande meddelande. ”Spelet fotboll är absolut inte lämpat för kvinnor och det skall absolut inte uppmuntras.” Vid denna tid fanns ett antal damlag och vid en av deras matcher räknades en publik på 53 000 personer in. Trots detta dröjde det ända fram till efter herr-VM i England 1966 innan det Engelska Fotbollsförbundet för damer bildades. Det var 1969.

2009 VM-lottning lätt för England.
 

Lottningen till 2010 års VM i Sydafrika ägde rum idag 2009. Det orsakade stort jubel i England som skrev sin grupps lag i ordningen England, Algeria, Slovenia, Yanks. Förstabokstäverna bildade EASY. Det skrevs också att det var den bästa Engelska gruppen sedan Beatles. Jodå, England gick vidare, men bara som grupptvåa efter USA. I åttondelsfinalerna tog det slut för båda mot Tyskland och Ghana.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 5 DECEMBER.

Anthony MARTIAL blir 28 år.
 

Anthony Jordan MARTIAL är född 1995 i Massy, Frankrike
Anfallare
51 U- och 30 A-landskamper för Frankrike (2010-21).

Klubbar som spelare:
CO Les Ulis (2001–09),
Lyon (2009–13),
Monaco (2013–15),
Manchester United (2015- ).
Sevilla (2022- lån)

Gareth McAULEY blir 44 år.
 

Gareth Gerald McAULEY är född 1979 i Larne, Nordirland
Försvarare
1 B- och 80 A-landskamper för Nordirland (2003-19).

Klubbar som spelare:
Linfield (1999–2000),
Ballyclare Comrades (1999–2000 lån),
Crusaders (2000–02),
Coleraine (2002–04),
Lincoln City (2004–06),
Leicester City (2006–08),
Ipswich Town (2008–11),
West Bromwich Albion (2011–18),
Rangers (2018–19).

Bogdan STELEA blir 56 år.
 

Bogdan Gheorghe STELEA är född 1967 i Bukarest, Rumänien
Målvakt
91 A-landskamper för Rumänien (1988-2005).

Klubbar som spelare:
Dinamo Bucureşti (1986-91),
Mallorca (1991-93),
Standard Liège (1993-94),
Rapid Bucureşti (1994),
Samsunspor (1994-95),
Steaua Bucureşti (1995-97),
Salamanca (1997-2004),
Rapid Bucureşti (lån 2002),
Dinamo Bucureşti igen (2004-05),
Akratitos (2005),
Oțelul Galați (2006),
Unirea Urziceni (2006-08)
Braşov (2008-09).

Lag som tränare:
Rumäniens landslag (assisterande 2009-11)
Astra Ploiești (2012),
Romänien U21 (2012-13)
Viitorul Constanța (2014).

DAGENS MATCHTRÖJA 5 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Barbara
Barbro.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Armbandsklockans dag.
Städarnas dag.

RUBRIKER.
Krasslig, Mycket fotboll, Handboll och Freddie.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/12:
1965: Tottenham råkar ut för sin första utvisning i historien.
2009: Jabulani presenteras, men det visade sig inte bli fler mål med den bollen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/12:
Paul McGRATH, 
Jean Marie PFAFF.

JULKALENDER 2023. Lucka 4.

Lucka 4.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar från Lucka 3!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM SÖNDAGEN 3 DECEMBER 2023.

Krasslig, Mycket fotboll, Handboll och Freddie.
 

Söndag var igår en av de söndagar som vi hade bandträning, äldsta dottern och jag. Morgonen sa att det inte var lämpligt för någon av oss att åka in till Malmö och Studiefrämjandet. Våra övriga bandmedlemmar blev lite sura, men med tanke på både dem och oss själva så var det nog bättre att inte smitta någon och att själv bli bra så snabbt som möjligt. Sanning att säga så kände vi oss båda mycket bättre till kvällen. Men som sagt så blev det en lugn första söndagen i advent.

Lite glögg (alkoholfri, naturligtvis), lite middag och mycket fotboll. Halvliggande i TV-soffan blev det både Liverpool – Fulham och Manchester City – Tottenham. Det var två matcher man verkligen kan kalla mycket fotboll. Jag som klagar på att man tillåter att fotbollsmatcher får sluta 0-0 och har lagt fram förslag att segrar i fotboll ska ge tre poäng, oavgjorda matcher som slutar 1-1, 2-2 osv ska ge ett poäng men matcher som slutar 0-0 ska ge noll poäng, fick vad jag ville ha. Tretton mål på två matcher. Det var spännande matcher då Fulham trodde de gjorde segermålet till 3-2 då tio minuter återstod fick besvikna åka tillbaka till London då Liverpool två minuter före 90 hade kvitterat och satt segermålet till 4-3. Match två var egentligen en säker seger till Manchester City, men i nittionde minuten lyckades Kulusevski nicka in 3-3. Haaland hade en usel dag och visade en dålig sida då han i besvikelsen över att ha missat två öppna målchanser med att tjurigt söka bråk med motståndarna då slutsignalen gått och han skulle lämna arenan. Efter 14 omgångar är toppen i Premier League Arsenal, Liverpool och Manchester City, men det kan ändras under veckan då den 15:e omgången spelas tisdag, onsdag och torsdag.

Med både TV och dator kunde jag följa Sveriges damer i handbolls-VM. Även om jag ansett att gruppspelet är för ojämnt så kan Sveriges grupp bli jämn. Kina är och förblir sist, men Senegal lyckades spela oavgjort mot Kroatien och därför blev Sverige mot Senegal betydligt jämnare än vad många kanske trott. Åtminstone vad jag trott. Lagen följdes åt upp till 6-6 även om det var Sverige som hela tiden tog ledningen. I paus hade de två måls ledning, 14-12. Två måls ledning hade Sverige fram till 19-17, men sedan kunde svenskorna dra ifrån. Av de sista åtta målen i matchen gjorde Sverige sju och kunde vinna ganska komfortabelt med 26-18.

Då vi sett julkalendrar på TV gick resten av familjen och lade sig. Jag tänkte avsluta veckoslutet med någon deckare, men råkade fastna på TV 7. Där gick en dokumentärfilm från 2021. ”Freddie Mercury: The Final Act” heter den. Den handlade givetvis om superstjärnan Freddie Mercury och hans sista år och hur hans band Queen efter hans död anordnade en stjärnspäckad minneskonsert på Wembley Stadium, för att både hylla hans liv och sätta ljus på fördomarna kring hiv och aids. Intressant och sorgligt att se från konserten 1992 hur många av artisterna som hyllade Freddie som inte längre är i livet.

IDAG! MÅNDAG 4 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Barbara
Barbro

 

Namnsdagar för den 4:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barbara (till minne av en martyr från Mindre Asien på 300-talet) och Barbro
1901–1985 – Barbro
1986–1992 – Barbro, Barbara och Boris (nu 10 juni)
1993–2000 – Barbara och Barbro
Från 2001 – Barbara och Barbro

TEMADAG:

Armbandsklockans dag

 

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor. Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster. Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv. 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.


Städarnas dag.
 

Städarnas dag infaller den första måndagen i december och syftar till att uppmärksamma våra lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället. Få yrkesgrupper får så lite uppskattning för ett jobb som påverkar så många varje dag. Målet är att höja statusen för städbranschen och respekten för de som städar våra arbetsplatser, skolor och hem.
Städarnas dag har uppmärksammats i Sverige sedan 2016. Dagen har sitt ursprung i Los Angeles där en fredlig demonstration som genomfördes av städare och sympatisörer den 15 juni 1990 möttes av polisvåld. Därefter infördes The International Justice Day for Cleaners och vår svenska motsvarighet är alltså Städarnas dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4 DECEMBER.

1965 Rött kort för Tottenham.
 

Londonlaget Tottenham har tillägget Hotspur, men i ärlighetens namn kan man inte kalla dem hetsporrar direkt. Idag 1965 spelade laget en bortamatch mot Burnley och den matchen slutade 1-1, vilket inte var så märkligt. Tottenhams anfallare Frank Saul blev utvisad i matchen och det tycker kanske inte många heller är så speciellt. Men det var det. Detta var första gången på 37 år i ligan som de fick en spelare utvisad, vilket kan tyckas vara märkligt, men sant. Sedan är det inte riktigt sant att Frank Saul fick rött kort. Gula och röda kort kom inte föärrän 1970 inom fotbollen.

2009 debut för Jabulani-bollen.
 

Jabulani hette den alldeles nya fotboll som skulle användas i fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Det var en boll sammansatt av åtta specialtillklippta bitar som ”fabrikssvetsats” inifrån och med en yta som skulle göra bollen bana lite snabbare och mer svårförutsägbar. Vissa spelare klagade och alla målvakter protesterade, men de stora målskyttarna påstod att det var en fantastisk boll. Hur det gick sommaren 2010 var att det gjordes 145 mål i VM med Jabulani. Detta var det minsta antal mål i någon VM-turnering sedan det blev 64 matcher 1998. Så det vet i sjutton vem som gynnades av Jabulani?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 4 DECEMBER.

Paul McGRATH blir 64 år.
 

Paul McGRATH är född 1959 i Ealing, London, England
Försvarare
83 A-landskamper för Irland (1985-97).

Klubbar som spelare:
Pearse Rovers, Dalkey United (junior),
St Patrick's Athletic (1981-82),
Manchester United (1982-89),
Aston Villa (1989-96),
Derby County (1996-97)
Sheffield United (1997-98).

Han vann en FA-cup och två engelska ligacuper samt utnämndes till årets fotbollsspelare i England en gång.

Jean Marie PFAFF blir 70 år.
 

Jean Marie PFAFF är född 1953 i Lebbeke, Belgien
Målvakt
64 A-landskamper för Belgien (1976-87).

Klubbar som spelare:
Beveren (1972-82),
Bayern München (1982-88),
Lierse (1988-89)
Trabzonspor (1989-90)

Lag som tränare:
K.V. Oostende (1998–99).

1982 började han spela i Bayern München, där vann han 3 titlar. Han var även med i VM-slutspelet och spelade för belgiska fotbollslandslaget 1982 och 1986.

DAGENS MATCHTRÖJA 4 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA FÖRSTA ADVENTSVECKA!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Lydia
Cornelia.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Första advent.
Drick en öl-dagen.
Internationella dagen för handikappade.
Kattens dag.

RUBRIKER.
Julgran, Premier League, Watford, Handboll och The Santa Claus.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/12:
1906: Fotbollsklubben Torino bildas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/12:
Christian BENTEKE, 
Michael ESSIEN, 
David VILLA, 
Christian KAREMBEU.

JULKALENDER 2023. Lucka 3.

Lucka 3.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar från Lucka 2!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM LÖRDAGEN 2 DECEMBER 2023.

Julgran, Premier League, Watford, Handboll och The Santa Claus.
 

Inne i december månad så finns det fler saker som ska vara på plats än i någon annan månad under hela året. För ett år sedan var vi i flyttningstagen och då fanns det inte mycket julstämning i huset på Ärtgränd. Därför ska vi försöka fira lite mer december på Päronvägen i Åkarp. Åker man till Plantagen från Åkarp så blir det till Novaområdet i Lund. Meningen med besöket var att ta med sig en julgran hem. Ta och ta, granarna kostar en hel del nu för tiden. Det fanns nog lika många att välja på i Lund som på Plantagen på Svågertorp, men i övrigt så var Lundaaffären inte ens hälften så stor som Malmö. Men vi fick en gran med hem. Det placerades i uterummet så länge tills yngsta dottern kommer till andra advent för att klä den.

Under eftermiddagen var vi bjudna på lite adventskaffe till grannen. Då det misstänktes ta sin lilla tid så fick jag stanna hemma med hundarna. De skulle ha middag och det lagade jag till dem. Sedan så kunde jag ju passa på att bevaka Premier League på TV. Det var tre eftermiddagsmatcher där jag ansåg att två skulle ha en given utgång, och givetvis vann både Arsenal och Burnley. Det som skulle kunna bli en jämn match ansåg jag skulle vara Brentford mot Luton. Den var 0-0 i halvtid så så långt hade jag rätt. Brentford var det bästa laget och till slut hade de vunnit med 3-1.

En annan match som jag egentligen var mer intresserad av kunde jag bara följa med ”pling i rutan”. Det var Hull mot Watford. Målen kunde man leta upp då matchen var slut och det var ett häftigt 2-1 mål som Wesley Hoedt gjorde och på så sätt fixade segern till Watford. Från halva planen drog han på ett skott då han upptäckte att Hulls målvakt var lite långt ute. En boll som dalade över målvakten och in i mål.

Jag klagade lite på att damernas handbolls-VM innehåll så många lag att matcherna i gruppspelet aldrig blev spännande. Slutresultaten i sju av de åtta matcfherna igår var: 30-24, 31-22, 45-22, 31-22, 40-20, 41-26 och 39-20. Endast Polen mot Japan var en värdigt spännande match då Polen vann med 32-30.

Liksom i förrgår så avslutades kvällen med årets julkalender och vår klassiker ”Albert & Herberts julkalender”. Sedan valde jag ut den första av en serie julfimer som helt enkelt heter ”The Santa Clause”. På svenska blev det ”Nu är det jul igen.” Handling: Leksaksfabrikanten Scott Calvin är en frånskild pappa som inte har en bra kontakt med sin son Charlie. De ska fira jul tillsammans men den blir långt ifrån en succé. Charlie har tråkigt och önskar att han var hos mamma och hennes nye man istället. Men på julaftonsnatten så ramlar jultomten ner från Calvins tak och kan inte längre fullfölja sitt viktiga uppdrag. Calvin hittar ett visitkort i tomtens rock, som bönfaller honom att ta på tomtedräkten om tomten skulle råka illa ut. Calvin blir övertalad av Charlie att ta på sig dräkten för att fullgöra tomtens arbete på julnatten. Till slut för renarna dem till Nordpolen där det visar sig att den som tar på sig tomtedräkten måste också vara tomte för alltid. Det är Tim Allen som spelar huvudrollen och filmen kom 1994. Tvåan dök upp 2002 och trean 2006. De kommer vi att titta på kommande veckoslut. Betyget 6,5 på IMDb skulle jag kunna tycka varit lite högre.

IDAG! SÖNDAG 3 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Lydia
Cornelia.

 

Namnsdagar för den 3:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Zefanias (till minne av en av Gamla testamentets profeter; utgått)
1901–1985 – Lydia
1986–1992 – Lydia, Linda (nu 20 juni) och Love (nu 2 oktober)
1993–2000 – Lydia och Carola (nu 20 maj)
2001–2021 - Lydia
Från 2022 – Lydia och Cornelia

TEMADAG:

Första söndagen i advent

 

Första söndagen i advent eller första advent är kyrkoårets första dag. Helgdagen är den fjärde söndagen före juldagen, det vill säga den söndag som infaller mellan 27 november och 3 december. Under 1900-talet började man i Sverige använda särskilda adventsljusstakar med ett stearinljus för varje adventssöndag - och det första ljuset tänds alltså denna söndag. På "första advent" är besöksantalet högre i kyrkorna än det är vid en vanlig söndag.


Drick en öl-dagen
 

Det finns ett antal temadagar under året som bygger på någon sorts form av förfriskning med öl. Idag är det rätt och slätt dagen på året då man ska dricka en öl. Och märk väl att de gäller EN öl.
 

Internationella dagen för handikappade.
 

Den Internationella handikappdagen instiftades av FN:s generalförsamling 1992 till syfte att främja förståelsen av frågor som rör funktionshinder och att mobilisera stöd för funktionshindrade människors värdighet, rättigheter och välbefinnande. Den strävar också efter att höja medvetenheten om fördelarna med att integrera människor med funktionshinder i alla delar av det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella livet. Dagen infördes av FN 1992.
 

Kattens dag

 
Katter är ett av våra mest populära sällskapsdjur, om inte det mest populära. Därför införde Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) år 1983 Kattens dag. Dagen firas varje år den första söndagen i advent för att vi skall hylla våra kattvänner extra mycket. Vi skall tänka på våra egna katter och på de hemlösa katter som springer runt ute i landet. Sverak och dess medlemmar arrangerar på första advent olika aktiviteter för att hedra och fira våra katter så mycket som möjligt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3 DECEMBER.

1906 Ett nytt lag i Turin.
 

Missnöjda spelare från Juventus träffades idag på ett bryggeri i Turin och bildade laget FC Torino. Schweizaren Alfredo Dick och kommande manager för Italiens landslag, Vittorio Pozzo var två. Det gick bra för det nya laget i Turin. 1928 hade de spelat ihop sig så pass att de för första gången blev italienska mästare. Sedan dess har det blivit ytterligare sex segrar, men laget har även haft tragedier. Som vid Supergaolyckan. 1949 kraschade ett flygplan med 31 personer ombord. Det var journalister, ledare och alla spelare i Torino FC som var på väg hem efter en vänskapsmatch med Benfica. Torino FC räknades vid denna tid som världens bästa klubblag.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 3 DECEMBER.

Christian BENTEKE blir 33 år.
 

Christian BENTEKE Liolo är född 1990 i Kinshasa, Kongo-Kinshasa
Anfallare
44 U och 45 A-landskamper för Belgien (2007-).

Klubbar som spelare:
JS Pierreuse (1996–2004),
Standard Liège (2004–06),
Genk (2006-09),
Standard Liege (2009-11),
Kortrijk (2009-10, lån),
Mechelen (2009-10),
Genk (2011-12),
Aston Villa (2012-15),
Liverpool (2015-16),
Crystal Palace (2016-22),
D.C. United (2022–).

Michael ESSIEN blir 41 år.
 

Michael Kojo ESSIEN är född 1982 i Accra, Ghana
Mittfältare
58 A-landskamper för Ghana (2002-14).

Klubbar som spelare:
Liberty Professionals (1998-99),
Bastia (2000-03),
Lyon (2003-05),
Chelsea (2005-14),
Real Madrid (lån 2012-13),
Milan (2014-15)
Panathinaikos (2015-16),
Persib Bandung (2017–18),
Sabail (2019-20).

Lag som tränare:
FC Nordsjælland (2020- assisterande).

David VILLA blir 42 år.
 

David VILLA Sánchez är född 1981 i Langreo, Spanien
Anfallare
7 U- och 98 A-landskamper för Spanien, och 2 landskamper för Asturien (2001-17).

Klubbar som spelare:
Langreo (1991-99),
Sporting Gijón (2000-03),
Real Zaragoza (2003-05),
Valencia (2005-10),
Barcelona (2010-13),
Atlético Madrid (2013-14)
New York City (2014-18),
Melbourne City (2014 lån),
Vissel Kobe (2019-20).

Världsmästare 2010.

Christian KAREMBEU blir 53 år.
 

Christian Lali KAREMBEU är född 1970 i Lifou, Nya Kaledonien
Mittfältare
53 A-landskamper för Frankrike (1992-2002).

Klubbar som spelare:
Nantes (1990–95),
Sampdoria (1995–97),
Real Madrid (1997–2000),
Middlesbrough (2000–01),
Olympiacos (2001–04),
Servette (2004–05),
Bastia (2005–06).

Världsmästare 1998.

DAGENS MATCHTRÖJA 3 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN FÖRSTA SÖNDAGEN I ADVENT!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Beata
Beatrice.

NATIONALDAG: 
 Förenade arabemiraten.
 Laos.

TEMADAG:
Internationella dagen för avskaffande av slaveri.
Modelljärnvägens dag.

RUBRIKER.
Julkalendrar i mer än dubbelbemärkelse, Middag och Film.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/12:
1907: Fotbollsspelarnas första "fackförening" bildas.
2010: Mystiskt då kommande VM-värdar avslöjas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/12:
Danijel PRANJIC, 
David BATTY.

JULKALENDER 2023. Lucka 2.

Lucka 2.
 

Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar från Lucka 1!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM FREDAGEN 1 DECEMBER 2023.

Julkalendrar i mer än dubbelbemärkelse, Middag och Film.
 

I går var det dags att öppna alla kalendrar. Vi har en del i huset. Det är kaffe- och tekalendrar. Jag har de senaste åren använt gamla kalendrar och fyllt den med praliner och dylika godsaker, men i år fick jag en IKEA pralinkalender i födelsedagspresent. Sedan har jag köpt en Anton Bergkalendet med diverse marsipansaker. Så om inte dagen skulle vara fulltecknad så fanns det te, kaffe och choklad att fördriva tiden med. Men jag hade några andra saker att göra. Först var det att leta reda på julkalendrar till våra hundar. De, för det blev två, hittade jag på Arken Zoo. Perfekt! Halva priset. På ICA Maxi fick jag betala hela priset på diverse mat. En middagsrätt som var beställd var Korv Stroganoff. En annan sak som var beställd var ägg hos AnnaKaga. Alltså fick jag skotta bilen och bege mig ut på en roadtrip.

Hemma igen blev det kalenderöppning av tre hundar plus matlagning av två grytor Korv Stroganoff. En med vegetarisk falu och en med riktig falukorv. Dottern hade ledig fredag så hon hade bjudit sina gudbarn och deras far på den rätt de alltid önskar. Nämligen min egen lagade Korv Stroganoff. Det blev även mat till hundarna, men bara för igår. Min tanke var att det kanske skulle räcka till hundarnas middag i morgon också, men det blev inget över.

Då gästerna åkt hem blev det På Spåret. Det var en knepig omgång och inte heller jag lyckades få någon bättre poäng. Det lyckades Sveriges handbollsdamer däremot med. Fast än en gång så har världsmästerskap blivit ett socialt spel mer än ett spel av världens bästa lag. 32 lag jämnt fördelade i världen är ju helt fel. I ett världsmästerskaps slutspel ska det inte kunna bli 43-11 och liknande resultat. Det betyder att gruppspelet är ganska ointressant och att jag fåt vänta tills det är överstökat innan jag tittar på och kommenterar resultaten.

Kvällen avslutades med årets julkalender och vår klassiker ”Albert & Herberts julkalender” innan dottern ville se en julfilm. Jag plockade ut ”A Merry Christmas Miracle” eller ”A Merry Friggin' Christmas” som är originaltiteln. Det var en film med Robin Williams i en av hans sista roller. Den kom 2014, samma år som Robin tog sitt liv. IMDb har betyget 5,1 på filmen och det är väldigt lågt. Kanske var den inte värd mer, få den var inte lika humoristisk som trailern antydde. Det var snarare en tragisk historia om att hålla barnens tro på tomten vid liv i en ganska tragisk familj. Tanken var nog att det skulle vara en komedi, men det lyckades inte riktigt.

IDAG! LÖRDAG 2 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Beata
Beatrice

 

Namnsdagar för den 2:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Babiana (till minne av en romersk jungfru, som egentligen hette Bibiana och dog martyrdöden 363; utgått)
1774–1900 – Beata
1901–1985 – Beata
1986–1992 – Beata, Beatrice och Betty (utgått)
1993–2000 – Beata och Beatrice
Från 2001 – Beata och Beatrice

NATIONALDAG:

Förenade Arabemiraten

 

Förenade Arabemiraten, UAE (United Arab Emirates), en förbundsstat bestående av sju emirat (shejkdömen). Den 2 december 1971 enades sex av dess fördragsstater om att det brittiska inflytandet skulle upphöra och då bildades Förenade Arabemiraten. 1972 anslöt sig den sjunde fördragsstaten.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Laos

 

Nationaldagen i Laos, Självständighetsdagen, är en allmän helgdag ”som firar proletariatets seger över kungamakten år 1975”. Från och med den dagen blev Laos en kommunistisk enpartistat.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Internationella dagen för avskaffande av slaveri

 

Den 2 december 1949 antog generalförsamlingen FN:s konvention om bekämpande av handel med människor och utnyttjande av prostitution av andra. Samma dag varje år observeras den internationella dagen för slaveriets avskaffande till minnet av antagandet av konventionen. Idag är fokus för att utrota nutida former av slaveri, såsom människohandel, sexuellt utnyttjande, de värsta formerna av barnarbete, tvångsäktenskap och tvångsrekrytering av barn för utnyttjande i väpnade konflikter samt organskörd och tiggeri.
 

Modelljärnvägens dag.
 

Modelljärnvägens dag firas den 2 januari varje år. Denna dag valdes för att markera starten på ett nytt år och inspirera till nya projekt inom modelljärnvägsbyggande. Modelljärnvägar har en lång historia, med de första kommersiellt tillgängliga modellerna som introducerades under 1800-talet. Sedan dess har hobbyn vuxit och utvecklats, med en mängd olika skalor, material och tekniker som används för att skapa verklighetstrogna och detaljerade modeller.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 DECEMBER.

1907 spelarnas förening bildas i Manchester.
 

Charlie Roberts och Billy Meredith var två Manchester Unitedspelare som idag 1907 hade samlat ett antal spelare och tränare på Imperial Hotel i Manchester. Syftet var att bilda en förening för professionella fotbollsspelare. Det lyckades och världens första spelarförening hade grundats, Professional Footballers' Association. Förutom ett antal regler för spelarnas rättigheter beslöts också att maxlönen en spelare skulle hunna få var 4 pund i veckan. Lönen steg efter hand, men ända fram till 1960 hade man ett tak på vad en fotbollsspelare i England fick ha som maxinkomst.

2010 FIFA beslutar var kommande VM ska hållas.
 

FIFA hade idag 2010 ett möte om vilka länder som skulle stå värdar för kommande världsmästerskap för herrar i fotboll. 2018 var det många om budet; Belgien/Nederländerna, Spanien/Portugal, England och Ryssland. Något överraskande vann Ryssland. Den stora skrällen kom då även 2022 års värdar presenterades; Qatar. Alla var nog så chockade att ingen hann protestera direkt, men efteråt har man kommit på att spelarna kommer att spela i en medeltemperatur av 43 graders hetta, Landet har mycket märkliga mänskliga regler mot homosexuella och invandrare. Detta var början till alla utredningar som gjorts av de representanter i FIFA och frågan är om Qatar får behålla sitt VM och i så fall när på året det ska spelas. Den frågan har besvarades 2021. Qatar får under protest från många fotbollsländer behålla mästerskapet, och det kommer att spelas 21 november-18 december. 

Under tiden har FIFAs president Blatter tvingats avgå och den nye diktatorn Gianni Infantino har tagit över. Han har bevisat att FIFA har all makt över de flesta medlemsländerna att man i fortsättningen kan göra hur man vill utan att ta hänsyn till exempelvis mänskliga rättigheter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 DECEMBER.

Danijel PRANJIC blir 42 år.
 

Danijel PRANJIC är född 1981 i Našice, Jugoslavien (Kroatien)
Försvarare/Mittfältare
15 U- och 58 A-landskamper för Kroatien (2002-15).

Klubbar som spelare:
NAŠK (1998-2000),
Papuk, (2000-01),
Belišće (2001-02),
Osijek (2002-04),
Dinamo Zagreb (2004-05),
Heerenveen (2005-09),
Bayern München (2009-12)
Sporting CP (2012-13),
Celta de Vigo (lån 2013)
Panathinaikos (2013-16),
Koper (2016-17),
Anorthosis (2017-19),
Ayia Napa (2019-20),
Omonia Psevda (2020-21).

Lag som tränare:
Omonia Psevda (2020–21 spelande)
Dubrava (2021),
Trnje (2022–23),
Sloboda Tuzla (2023),
Achyronas-Onisilos (2023–).

David BATTY blir 55 år.
 

David BATTY är född 1968 i Leeds, England
Mittfältare
7 U-, 5 B- och 42 A-landskamper för England (1988-99).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1980-93),
Blackburn Rovers (1993-96),
Newcastle United (1996-98),
Leeds United igen (1998-2004).

Bland meriterna är han Engelska mästare i fotboll med Leeds säsongen 1991/1992 samt med Blackburn säsongen 1994/1995.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT BRA VECKOSLUT!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Oskar
Ossian.

NATIONALDAG: 
 Centralafrikanska republiken
 Rumänien.

TEMADAG:
Brandvarnardagen.
Internationella AIDS-dagen.
Glöggens dag.

RUBRIKER.
Vinter. Hotpot. Sverige 23:a.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/12:
1959: Bill Shankley tillträder som Liverpools manager.
2009: Mest överlägsta Ballon D´or-vinnaren någonsin.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/12:
Joseph-Désiré JOB, 
Salvatore SCHILLACI.

JULKALENDER 2023. Lucka 1.

Lucka 1

 
Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. Första året var det ett videoklipp varje dag. 2018 presenterade jag klubbmärken. 2019 var det mina fotbollströjor. 2020 hade jag Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor. 2021 presenterade jag ett VM eller EM med några fakta och en fråga. 2022 blev det åter frågor om VM. Då handlade det om en fråga om det VM som olika tröjor användes. I år är jag åter tillbaka på klubbmärken. Varje dag presenterar jag tre klubbmärken där namn och bokstäver redigerats bort. Det kommer att vara ett svenskt, ett engelskt och ett lag från  övriga världen. Svaren kommer i nästa dags lucka. Som vanligt finns det inga priser utan det får räcka med glädjen att eventuellt känna igen klubbarna. Lucka till! som man skulle kunna skoja till det!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TORSDAGEN 30 NOVEMBER 2023.

Vinter. Hotpot. Sverige 23:a.
 

Kylan håller i sig och om man räknar årstider efter månader eller vintersolstånd så är det höst, men den meteorologiska årstiden är vinter. Det räknas som vinter då det varit under noll grader i fem dygn. Det har kanske inte varit fullt ut fem dygn än, men prognoserna säger att det kommer att bli så. Alltså fanns det inte så mycket att göra ute på vägarna så vi stannade inne förutom de obligatoriska hundpromenaderna. Nu visade det sig att vi trots allt hade ett ärende att göra ute på vägarna. Det var att åka till Lund på kvällen. Men då var det äldsta dottern som körde.

Vi var nämligen bjudna hem till den kinesiska vän som var med oss på Vellingeblomman i förrgår. Det är en kinesisk vän som vi blivit bekant med av en annan av våra vänner. Nu ville han bjuda på något riktigt kinesisk som jag aldrig hade prövat tidigare. Hot Pot hette det och egentligen var det som fondue med buljong. Precis som med fondue kan hotpot varieras i oändlighet, och man kan doppa det mesta efter tycke och smak, allt från nudlar och grönsaker till kött och skaldjur. Dippen består ofta av sesamsås, chiliolja och färsk koriander, men kan även den varieras. Det serveras inte ris till. Problemet med hotpot är att man äter lite åt gången, men länge och rätt som det är så kommer man på att man nog inte skulle tagit den där sista strimlade lövbiffen.

Hemma på Päronvägen så var det highlights från de två cuperna eller Leagues som UEFA kallar dem. Det är två cuper som endast finns för att det ska tjänas in pengar på alla matcher med andra och tredje klassens klubblag. Sedan finns det ett fåtal lag som egentligen borde varit med i Champions League. Fast det är klart att ett land som Sverige som har en av de sämre ligorna i Europa har chansen att få något lag att spela i en Europeisk Cup. I år är det BK Häcken. De är med i UEFA Europa League. Där spelade de hemma igår mot Bayer Leverkusen som vann med 2-0. Det innebär att Häcken är det enda lag i den turneringen som har noll poäng. De har endast gjort två mål och släppt in femton. De två målen kom mot Molde. Fast å andra sidan så gjorde Molde åtta mål på Häcken i de två matcherna. Ytterligare ett bevis på att svensk klubbfotboll inte rankas så högt inom UEFA. Sedan de rankat fotbollsligor 2002 så har Sverige som sämst legat 24:a och som bäst 23:a.

IDAG! FREDAG 1 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Oskar
Ossian.

 

Namnsdagar för den 1:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1812 – Eligius (till minne av ett franskt helgon från 600-talet; utgått)
1812–1900 – Oskar
1901–1985 – Oskar
1986–1992 – Oskar, Ossian och Ole (utgått)
1993–2000 – Oskar och Ossian
Från 2001 – Oskar och Ossian

NATIONALDAG:

Centralafrikanska republiken.

 

Centralafrikanska republiken firar Republikens dag till minne av när den dåvarande franska kolonin Ubangi-Chari blev ett delvis självständigt område år 1958.  En från Frankrike helt oberoende nation blev landet den 13 augusti 1960.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Rumänien

 

Rumäniens nationaldag, även kallat Rumäniens stora unionsdag eller Rumäniens enhetsdag, firas den 1 december, och är nationell helgdag i Rumänien. Den firas till minne av då församlingen bestående av etniska rumäner möttes i Alba Iulia, och förklarade Transsylvaniens union med Rumänien. Datumet sattes efter Rumänska revolutionen 1989, och firas till minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918, men också då Bessarabien och Bukovina samma år uppgick i det rumänska kungariket.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Brandvarnardagen

 

En tredjedel av bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Den 1 december uppmärksammas Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen.

 
Internationella AIDS-dagen
 

Världsaidsdagen, den 1 december, är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids främst genom utbildning om förbyggande mot aids och även missuppfattningar om sjukdomen. Den uppmärksammas internationellt. Dagen instiftades 1988 av folkhälsoministrar från olika länder, vid en internationell konferens om aidsprevention. Den har sedan dess årligen uppmärksammats av olika regeringar och organisationer.

 
Glöggens dag
 

Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framför allt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det ca 5 miljoner liter varje år i Sverige och kan kombineras med flertalet olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 på initiativ av Saturnus, Glöggens dag den 1 december varje år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 DECEMBER.

1959 Bill Shankly ny manager i Liverpool.
 

Bill Shankly var skotten som efter spelarkarriär i Carlisle och Preston 1949 startade sin tränargärning i Carlisle. 1951 sökte Liverpool ny tränare och Bill intervjuades som sökande, men fick stå tillbaka för Don Welsh. Shankly tog sig istället an Grimsby Town. Efter det kom han till Workington och Huddersfield Town innan Liverpool åter behövde en ny manager. Denna gång fick Bill Shankley fick chansen att ta över Liverpool. Idag 1959 tillträdde han och posten som manager behöll han tills 1974 då han trädde tillbaka från fotbollen. Bill blev en legend i Liverpool och står numera staty utanför hemmaarenan Anfield.
 
Bill hade många kända uttalanden om fotboll och det mest kända är nog ” Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.” (”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”)

Med tanke på VM i Qatar 2022 och bl a situationen för de som förberett arenorma eller Irans landslags deltagande så visste inte Bill hur rätt han hade i sitt då lite skämtsamma uttalande.

2009 Ballon d'Or till Messi.
 

FIFA Ballon d'Or var från början ett pris som delades ut till Europas bästa fotbollsspelare. 1956 var första gången och Englands Stanley Matthews fick priset. Idag 2009 kom den mest överlägsna vinnaren någonsin att få priset. Av de 480 som var med om att rösta fram vinnaren fick Argentinas Leonel Messi 473 förstaplats-röster. Messi fick även utmärkelsen de kommande fyra åren. Men då reglerna ändrades 1995 så var liberianen George Weah den första icke-europén att få priset. Därefter har brasilianarna Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Kaka också vunnit. Sedan 2009 har Messi vunnit utmärkelsen sju gånger. Ett ganska klart bevis på att det står still i världstoppen i herrfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 DECEMBER.

Joseph-Désiré JOB blir 46 år.
 

Joseph-Désiré JOB är född 1977 i Vénissieux, Frankrike
Mittfältare
52 A-landskamper för Kamerun (1998-2011).

Klubbar som spelare:
Vénissieux (1992-93),
Lyon (1993-99),
Lens (1999-2000),
Middlesbrough (2000-06),
Metz (lån 2002),
Al-Ittihad (lån 2005-06),
Sedan (2006-07),
Nice (2007-08),
Al-Kharitiyath (2008-09),
Diyarbakırspor (2009)
Lierse (2010-11).

Job, som växte upp i franska Lyon. Han var påtänkt för franska ungdomslandslaget, men valde i stället att spela för sina föräldrars hemland Kamerun.
Job har spelat för Kamerun i två VM, både 1998 och 2002.
När Kamerun vann afrikanska mästerskapet 2000 var han också med i laget.

Salvatore SCHILLACI blir 59 år.
 

Salvatore SCHILLACI är född 1964 i Palermo, Italien
Anfallare
1 U-, 1 B- och 16 A-landskamper för Italien (1989-91).

Klubbar som spelare:
AMAT Palermo (1981),
Palermo (1982-89),
Juventus (1989-92),
Inter (1992-94)
Júbilo Iwata (1994-97).

Schillaci är känd som vinnare av skytteligan i VM 1990. Han var, med sina sex mål i turneringen, en bidragande orsak till att Italien nådde tredje plats och därmed bronsmedalj. Schillaci tilldelades, förutom Guldskon som bäste målgörare, också Guldbollen som "bäste spelare" i fotbolls-VM 1990. Före VM var han inte speciellt känd och efter VM så "försvann" han igen.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN DECEMBER MÅNAD!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Andreas
Anders.

NATIONALDAG: 
Barbados.
Skottland.

TEMADAG:
Andersdagen.
Guldsmedens dag.
Kåldolmens dag.
Int. dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring.

RUBRIKER.
Själv i huset, Vellingeblomman, Idiot som vill ha bengaler och Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/11:
1872: Världens första officiella landskamp.
1991: USA försvarar sitt världsmästerskap.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/11:
Max GRADEL, 
Nigel DE JONG, 
Gary LINEKER.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM ONSDAGEN 29 NOVEMBER 2023.

Själv i huset, Vellingeblomman, Idiot som vill ha bengaler och Champions League.
 

Strax efter lunch var det dags för våra inneboende släktingar och Eskilstunabröder att bege sig norrut. Lite märkligt var det att vara ensamma i huset igen. Middagen bestående av ”Tonfiskakor med sval yoghurtsås” som det stod på receptet, räckte mer än väl till alla oss tre i familjen och våra tre hundar. Alla lovordade maträtten. Hundarna gör det genom att vifta på svansen och äta så fort de bara kan. Dottern gjorde det då hon slutat sitt jobb. Efter matintag var det bestämt att vi skulle ta oss ner till Vellingeblomman. Där hade Eskilstunabröderna varit under deras boende hos oss, men vi har ju även vänner från Kina. En av dessa kom med tåget från Lund och följde med oss.

Tyvärr hade Vellingeblomman tydligen haft problem med hundägare som inte haft tillräcklig kontroll på sina hundar och världen fungerar ju så att om någon missköter sig så skapas det regler som måste gälla alla. Alltså fick inte hundarna gå på golvet i koppel utan tvingades köras runt i vagnar eller bäras på. Jag vet inte om Rhiann tyckte det var bra eller dåligt att sitta i en vagn. Hon var i alla fall väldigt intresserad av alla mekaniska tomtar som fanns i byggnaden. Nu kunde hon ju se dem på riktigt. Dessutom var alla våra tre hundar väldigt intresserade i den fika de fick. Vi fikade alla och det enda problemet med detta var att tiden gick. Efter fikat hade vi 45 minuter på oss att klara av resten av ”tomtebyn”. Det lyckades och vi fick anteckna det vi kunde tänka oss att köpa och fundera på det hemma för att eventuellt åka dit igen. En sak hade vi beslutat att köpa och det var en Adventskalender till hundar. Då jag inte kunde hitta den så fick jag fråga var den fanns. Svaret var att den var slut. De enda kalendrar de hade var till fåglar och hästar. Det kan jag i och för sig förstå att inte dessa två varianter av djurkalendrar hade sålt slut.

Vår kinesiska vän hade hittat några presenter och ville egentligen också ha köpt mer, men han sa att han hela tiden ställde sig frågan: ”Var i lägenheten kan jag ha den här saken?” Innan vi körde hem till Päronhuset så passade det att vi släppte av vår vän på Åkarps tågstation.

Hemma var det fotboll på gång, men först hann jag läsa en artikel i dagens tidning som gjorde hustrun väldigt upprörd. Det var en fullkomlig idiot till journalist på Sydsvenskan som heter Fredrik Lindstrand. Han hade åsikter om bengaler på fotbollsmatcher och ansåg att dessa skulle man inte alls försöka få bort. Det var det som var svensk fotbollskultur och som gjorde den Allsvenska fotbollen så speciell i Europa. Hade man förskräckta mindre barn med på matcherna så skulle man tala lugnande med dem och förklara??? Hur förklarar man varför de som håller i bengalerna tar på sig ansiktsmasker innan de sätter fyr. Enligt laget är det förbjudet att tända bengaler och absolut förbjudet i folksamlingar. Den där sinnesförvirrade Fredrik anser alltså att det är helt okay att begå brott, åtminstone på fotbollsarenor. Om bengaler är svenskt signum för fotbollen då förstår jag varför det inte finns några svenska fotbollslag som platsar i någon av de tre UEFA-cuperna som spelas. (Jag vet att BK Häcken spelar i Europa League, men av de 32 lag som deltar i den turneringen så ligger Häcken på plats 32 som enda lag på noll poäng.)

Sammanfattning av de lag från Grupp A till D i Champions League som redan var klara eller blev det igår för fortsatt spel i Champions League till våren. I Grupp D var Real Sociedad och Inter redan klara etta och tvåa. Grupp B har Arsenal som etta och PSV Eindhoven tvåa. Båda klara. Grupp A och C har ettan klar. Det är Bayern München och Real Madrid. Det lag som följer Bayern från grupp A står mellan Köpenhamn och Galatasaray. Skulle de spela oavgjort så har även Manchester United chansen att bli tvåa om de slår Bayern i sista omgången. Napoli har bästa läget att ta sig vidare som tvåa i Grupp C. Det enda som kan hindra detta är om Braga vinner sista matchen över Napoli med två mål.

IDAG! TORSDAG 30 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Andreas
Anders.

 

Namnsdagar för den 30:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Andreas och Anders
1901–1985 – Anders
1986–1992 – Anders, 
Andrea (nu 10 juli) och Andreas
1993–2000 – Anders och Andreas
Från 2001 – 
Andreas och Anders

NATIONALDAG:

Barbados
 

De första européerna,  portugiser och spanjorer, kom till Barbados på 1500-talet. Britterna började bosätta sig där på 1600-talet och koloniserade öarna. Självständighet från Storbritannien erkändes den 30 november 1966.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Skottland.
 

Den 30 november är det Andreasdagen och Andreas på svenska blir Andrew på engelska. Aposteln Andreas har varit Skottlands nationalhelgon sedan 900-talet och det sägs att hans reliker fördes till Skottland, närmare bestämt till vad som idag är staden St Andrews en bit norr om Edinburgh. Skottland har idag sitt eget parlament och 2006 gjorde detta St Andrews till en officiell helgdag och sedan dess flaggar man och firar sin nationaldag denna dag.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Andersdagen

 

”Om Anders braskar, skall julen slaska” är en av våra mest berömda minnesregler för väder. Om Andersdagen är så kall att det knastrar, blir det slaskväder under julen.

 
Guldsmedens dag
 

Den 30 november är det Guldsmedens dag vilket innebär att vi hyllar guldsmeder och det fantastiska hantverk som guldsmide innebär.
 

Kåldolmens dag
 

Kåldolmens dag firas på Karl XII:s dödsdag den 30 november för att uppmärksamma det svenska kulturarvets mångbottnade rötter och 1700-talets kulturella öppenhet. Idén till Kåldolmens dag föddes 2004 i ett samtal mellan poeten Lasse Fabel (Lars Winclair) och idéhistorikern Petter Hellström. I september 2010 tog Hellström initiativet till att bilda föreningen Kåldolmens vänner, vars medlemmar instiftade Kåldolmens dag den 30 november samma år.
 

Internationella dagen till minnet av offren för kemisk krigsföring
 

Själva titeln på dagen säger vad det är som ska uppmärksammas. Kemisk krigsföring inträffade första gången under första världskriget, närmare bestämt 1915. 2005 beslutade FN att dagen skulle uppmärksammas den 30:e november.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 NOVEMBER.

1872 Världens första landskamp.
 

England och Skottland möttes idag 1872 i världens första officiella landskamp. Matchen slutade 0-0. England och Skottland hade faktiskt mötts fem gånger tidigare, men ingen av dessa landskamper är godkända som riktiga landskamper av FIFA. Det beror på att en av matcherna spelades innan Skottlands FA hade grundats så landslaget var samma lag som klubblaget Queen's Park FC. De andra matcherna hade spelats i London och engelsmännen bestod då bara av spelare från londonklubbar. Dessa fem tidigare matcher hade resulterat i tre segrar för England och två oavgjorda.

1991 USA vinner VM-finalen.
 

Sverige hade dagen innan besegrat Tyskland i matchen om tredje pris med 4-0. Idag 1991 var det dags för den stora finalen. VM i fotboll för damer spelades Kina. Finalspelet gick i södra Kina i tolvmiljonersstaden Guangzhou. Det var USA som mötte Norge i finalen. USA var regerande världsmästare och det var även de amerikanska damerna som vann detta VM. Efter ledningsmålet av Michelle Akers så tog det bara nio minuter innan Linda Medalen och Norge kvitterat. Akers gjorde sitt andra mål då det var tolv minuter kvar av matchen och norskorna hann aldrig ifatt.
 

Se ett sammandrag av målen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 NOVEMBER.

Max GRADEL blir 36 år.
 

Max-Alain GRADEL är född 1987 Abidjan, Elfenbenskusten
Anfallare
2 OS- och 105 A-landskamper för Elfenbenskusten (2011-).

Klubbar som spelare:
Championnet Sport (2000–04)
Lewisham College (2004–05)
Leicester City (2005–10),
Bournemouth (2007–08 lån),
Leeds United (2009 lån),
Leeds United (2010–11),
Saint-Étienne (2011–15),
Bournemouth (2015–18),
Toulouse (2017–18 lån),
Toulouse (2018–20),
Sivasspor (2020-23),
Gaziantep (2023–).

Nigel DE JONG blir 39 år.
 

Nigel DE JONG är född 1984 Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
10 U- och 81 A-landskamper för Nederländerna (2002-15).

Klubbar som spelare:
Ajax (1993-2006),
Hamburger SV (2006-09),
Manchester City (2009-12),
Milan (2012-16),
LA Galaxy (2016),
Galatasaray (2016-18),
Mainz 05 (2018),
Al Ahli (2018-19),
Al-Shahania (2019-21).

Han var med och tog silver i VM 2010 och brons 2014.

Gary LINEKER blir 63 år.
 

Gary Winston LINEKER är född 1960 i Leicester, England
Anfallare
1 B- och 80 A-landskamper för England (1984-92).

Klubbar som spelare:
Leicester City (1976-85),
Everton (1985-86),
Barcelona (1986-89),
Tottenham Hotspur (1989-92)
Nagoya Grampus Eight (1992-94).


Han är med sina sammanlagt 10 mål i fotbolls-VM 1986 och 1990 den bästa målskytt genom tiderna i Englands landslag i VM.
Han lyckades med konststycket att aldrig dra på sig vare sig ett gult eller rött kort under hela sin karriär.
Gary myntade också det klassiska citatet: "Fotboll är ett enkelt spel. 22 man jagar en boll i 90 minuter, och till slut så har Tyskland alltid vunnit!"
Han är numera expertkommentator för BBC Sport och andra  fotbollskanaler.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TORSDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Sune.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Int. solidaritetsdagen med det palestinska folket.
Vinylskivans dag.

RUBRIKER.
Kyla, spel och mål.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/11:
1969: Premiär för TIPSEXTRA på TV.
1978: Premiär för första färgade spelaren i Englands landslag.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/11:
John MENSAH, 
Ryan GIGGS, 
Mark PEMBRIDGE,
Tomas BROLIN, 
Kasey KELLER, 
Ernst HAPPEL.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TISDAGEN 28 NOVEMBER 2023.

Kyla, spel och mål.
 

Då kvällen blev ganska sen i förrgår så var det läge att sova ut i går morse. Vem vill upp tidigt i denna kyla. Inte hundarna i alla fall. Men det blev trots allt en liten promenad i minusgraderna innan vi inmundigade dagens första mål. I övrigt hade vi inte så många mål innan kvällen. Jag fick brev från Kvällsstunden med två trisslotter i. Det var för en vinst i ett av de korsord jag brukar lösa och sända in. Tyvärr var det inga vinster. Så jag vet inte om jag kan hålla med om deras slogan: ”Plötsligt händer det!”

Kvällsmålen var några stycken. Ett var att smaka på den pastarätt som Eskilstunabröderna lagat då de ville stå för middagen eftersom de ska resa tillbaka norrut idag. Ett annat var att spela några spel. Det blev Wingspan igen, men då diverse medspelare skulle upp ganska tidigt idag så klarade de bara av två rundor. Det var alltså halva spelet. Så några spel blev det inte. Det blev bara ett halvt spel.

De bästa målen såg jag på TV. Det var ju stor fotbollskväll. För mig var matchen på Viaplay given. Watford tog emot Norwich och här blev det två snabba mål. Båda av bortalaget Norwich. Än en gång var Watford väldigt tama och efter en jättechans som de missade blev det sällskapsspel i stället. Då dessa var över återgick jag till Watfordmatchen. Förr i världen hade man spelat in matchen för att titta på den senare, men nu väljer man bara att gå in där man slutade. Sedan kan man snabbt flytta förbi halvtidspausen. Jag är glad att jag tittade vidare för inom två minuter i första halvlek hade Watford kvitterat. 2-2 i paus. Sedan var det mycket hemmalag i andra halvlek och faktum är att ett segermål för Watford kom. Det var ett mål som hade lite av Kurre Hamrins talang från VM-semifinalen mot Västtyskland från 1958 i sig. Yaser Asprilla heter segermålskytten och han är colombian. Det var även Newcastlespelaren Faustino Asprilla. I början då Yaser kom till Watford påstods det att han var Faustinos son, men de är faktiskt inte alls släkt en gång.
Se målen HÄR!

De flesta som är intresserade av fotboll hade säker bänkat sig för någon av matcherna i den nästsista omgången i fyra av grupperna i Champions League. Tyvärr så är det ju så många lag med i den turneringen att det är ganska stor klasskillnad mellan lagen i grupperna att många lag redan var klara för vidare spel. Av de åtta lag som ska gå vidare till vårens cupspel är sex lag redan klara innan sista omgången ska spelas. De är Atletico Madrid, Lazio, Barcelona, Manchester City, Leipzig och Dortmund. Från Grupp F kan det bli vilket som helst av de tre andra lagen efter Dortmund som går vidare. Det lutar mest åt PSG, men även Newcastle och Milan har fortfarande chansen. I Grupp H möts Shakhtar Donetsk och Porto i sista omgången och segraren där följer Barcelona till vårens spel. För Porto räcker det med oavgjort för att klara sig vidare.

IDAG! ONSDAG 29 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Sune.

 

Namnsdagar för den 29:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – 
Saturninus (till minne av en biskop i Toulouse på 200-talet; utgått).
1901–1985 – Sune
1986–1992 – Sune, 
Sonja (nu 15 maj) och Synnöve
1993–2000 – Sune och 
Synnöve (utgått)
Från 2001 – 
Sune

TEMADAG:

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket

 

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket är en an FN:s internationella dagar. Dagen firas den 29 november varje år. FN:s resolution som syftade till att skapa de två självständiga staterna Israel och Palestina, kom till 29 november 1977. Därför uppmärksammas Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket för att belysa att ett fritt och självständigt Palestina ännu inte uppnåtts.

 
Vinylskivans dag
 

En vinylskiva är en grammofonskiva av vinylplast. Den var det dominerande uppspelningsmediet i musikbranschen mellan cirka 1950 och 1990. Skivan som oftast är 7, 10 eller 12 tum (motsvarande 178, 254 och 304 mm) i diameter och 1–3 mm tjock spelas upp med hjälp av en grammofon/skivspelare, där en nål (fäst på ett tonhuvud eller "pickup") på en (ton)arm läser av de graverade spåren i skivan. Under tiden roterar skivan med en hastighet av 33⅓ (LP) eller 45 (EP, singel) varv per minut (rpm).

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29 NOVEMBER.

1969 Premiär för Tipsextra.
 

Lars-Gunnar Björklund var en sportjournalist som jobbade på Sveriges Television. Han hade en vision om att kunna visa engelsk ligafotboll direkt i TV på lördageftermiddagar där det samtidigt skulle kunna gå att få direkt rapportering om de andra matcherna på tipset och på så sätt kunna presentera den rätta tipsraden. Detta jobbade han på och fick myndigheterna i Sverige att gå med på detta. Han fick ett engelskt Tv-bolag från Midlands att sända matcherna, så de första åren visades bara matcher med lag från mellersta England som hemmalag.
 
Allra första matchen mellan Wolverhampton Wanderers FC och Sunderland AFC sändes idag 1969. Det höll på att bli ett fiasko då sändningen bröts i andra halvlek. Efter 20 minuters prat från studion kom bilderna tillbaka precis då matchens enda mål föll. Wolves vann med 1-0, och Tipsextra blev en ikon för alla fotbollsälskare. Bland de regler som fanns för att visa fotboll direkt på lördagar var att det inte fick sändas så länge den svenska fotbollen höll på. Alltså startade Tipsextrasäsongen då Allsvenska och kval var slut på hösten och sista tipsextra var lördagen innan Allsvenskan drog igång i april.

 

Se vinjetten till Tipsextra HÄR!

1978 Viv Anderson i landslaget.
 

På Wembley spelades idag 1978 en landskamp mellan England och Tjeckoslovakien. Det var en träningslandskamp och den var väl inte något som går till historien som fotbollsmatch. Steve Coppell gjorde matchens enda mål, och England vann. Vad som däremot går till historien var att England hade en högerback vid namn Viv Anderson. Detta var allra första gången som en färgad spelare var med i en A-landskamp för England.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 29 NOVEMBER.

John MENSAH blir 41 år.
 

John MENSAH är född 1982 i Obuasi, Ghana
Försvarare
86 A-landskamper för Ghana (2001-12).

Klubbar som spelare:
MBC Accra (1999-2000),
Bologna (2000),
Bellinzona (2000-02),
Genoa (lån 2001-02),
Chievo (2002-06),
Modena (lån 2004),
Cremonese (lån 2005-06),
Rennes (2006-08),
Lyon (2008-12),
Sunderland (lån 2009-11),
Rennes (2012-13)
Asante Kotoko (2013)
FC Nitra i Slovakien (2014),
AFC United Eskilstuna (2016).

Ryan GIGGS blir 50 år.
 

Ryan Joseph GIGGS är född 1973 i Canton, Cardiff, Wales
Mittfältare
1 U-landskamp för England, 4 U- och 64 A-landskamper för Wales och 4 OS-landskamper för Storbritannien (1989-2012).

Klubbar som spelare:
Manchester City (1985-87)
Manchester United (1987-2014) 672 matcher.
 
Lag som tränare:
Manchester United (spelande tränare 2014),
Wales landslag (2018-22)

Som fotbollsspelare är han en av Manchester Uniteds meste vinnare av ligor och cuper, men 2022 har han anklagasts för otrohet och kvinnomisshandel. 

Mark PEMBRIDGE blir 53 år.
 

Mark Anthony Pembridge är född 1970 i Merthyr Tydfil i Wales
Mittfältare
54 A-landskamper för Wales (1991-2004).

Klubbar som spelare:
Luton Town (1989–92),
Derby County (1992–95),
Sheffield Wednesday (1995–1998),
Benfica (1998–99),
Everton (1999–2003),
Fulham (2003–07).

Efter den aktiva karriären stannade han kvar i Fulham och ledde ungdomslagen där fram till 2021.