• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

RUBRIKER.

Skapar fotbollen mer elände än glädje???
The Swarm och Åremorden.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/6:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/6:
Mario GÖTZE, 
Łukasz PISZCZEK.

NAMNSDAG:
Ingemar
Gudmar

TEMADAG:
Int. brädspelsdagen.
Int. klumpfotsdagen.
Ångans dag.
Int. cykeldagen.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN 2 JUNI 2023.

Skapar fotbollen mer elände än glädje???
 

Då hustrun drbbats av sin migrän så tog jag hundarna på förmiddagspromenaden innan jag själv kunde sitta vid vårt matbord och dricka mitt kaffe, äta mina mackor och utnyttja all övrig ledig plats på bordet att sprida ut Sydsvenskan och läsa igenom den. Förutom allt annat elände i världen som utgör nyheter så fastnar jag alltid på sportdelen. Fotboll ska ju vara till glädje för alla som håller på med det och de som är tittare. Men tre artiklar får mig att undra varför fotbollen bara ställer till med elände istället för glädje.

En artikel handlade om att man vill försöka reda ut detta med huliganer och bengaler under Allsvenska matcher. Klubbarna ska förhoppningsvis ta större ansvar. MEN… De filmer som alltid spelas in av arenaägarna är inget som enligt svensk lag är tillåtet för vare sig arenaägare eller klubbar att ta hand om. Lagen säger att om några oegentligheter ska utredas så är det bara polisen som får se filmerna av huliganerna och ta hand om dessa. Med polisens knappa resurser så kan man förstå varför det är omöjligt att göra något åt det som gör att man inte gärna släpper in barnfamiljer på fotbollsmatcher.

Andra artikeln handlade om Norge och det bråk mellan personer från klubbarna Lyn och Vålerenga som hade varit i Oslo på Bislet för att se en cupmatch. Än en gång har fotbollen ställt till med bråk mellan människor som påstår sig gilla fotboll men som egentligen sysslar med sådant som kräver polisinsatser. Fotbollen förbrödrar säger ju optimiserna, men verkligheten är uppenbart en helt annan.

Tredje artikeln handlar om efterspelet till Europa Leaguefinelen. Den engelske huvuddomaren Anthony Taylor som haft sin familj med sig till Budapest tvingades ha poliseskort från sitt boende då de attackerades av det som i media kallades Roma-supportrar. Visst kan det sägas att han inte hade en av sina bättre matcher i karriären, men han motarbetades under matchen hela tiden av fuskande spelare, och ilskna ledare. Att han sedan beskylls för att var orsak till Romas förlust visar bara att fotbollen som sport har förlorat när det skapar mer hat och våld omkring sig än glädje. För i ärlighetens namn kan väl ingen neutral åskådare som vi som såg matchen på TV påstå att det var speciellt mycket glädje i UEFA Europa League-finalen.

En ytterligare fotbollsnotis handlade om Malmö FFs kapten Anders Christiansen. Han har ju fått en defibrillator inopererad för sina hjärtproblem. Säsongen för honom är slut, eller… Mest känd för sina hjärtproblem torde en annan dansk vara, Christian Eriksen som ju faktiskt dog en liten stund under EM-matchen mot Finland för två år sedan. Han tilläts inte spela vidare i Inter då Italien har regler som förbjuder att man spelar med hjärtproblem. Hans karriär fortsätter i England där inga lagar stoppar spelare med hjärtproblem. Sådana lagar finns inte heller i Sverige så det bör innebära att Anders Christiansens säsong inte är över. Sedan kan man ju undra om det är rätt att fortsätta med fotboll. Med tanke på att alla som håller på med fotboll verkar anse att det är den mest krävande sporten där tre matcher i veckan gör att spelarna blir utslitna. Att spela en hel match i 90 minuter plus tillägg är mer än vad en vältränad yrkesman som proffsfotollsspelarna oftast klarar av, med tanke på att de inte ens orkar gå av planen i slutet av en match utan likt vår trilske lille shi-tzu hund bar sätter sig ner. Nog är det så att Italien är landet med de rätta reglerna för fotbollsspelare (idrottsutövare) med hjärtproblem.

Klicka för TRAILER Klicka för TRAILER

The Swarm och Åremorden.
 

Fast det fanns ett par glädjeämnen från igår också, även om de var rysliga på sitt sätt. Ett var från en recension i tidigare nämnda dagens Sydsvenska. The Swarm heter en ny tv-serie som är en samproduktion mellan Tyskland/Österrike/Sverige/Belgien/Italien/Schweiz/Frankrike och Japan. Det sägs i början av serien att människan kan mer om rymden än och haven. Alltså hämtas skräckscenarion från haven. Knölvalar och späckhuggare attackerar båtar där de senare kalasar på folket ombord. Skaldjur sprider en dödlig variant av vibriobakterier som ingen antibiotika biter på. I nästa våg sänker havsdjuren stora fartyg och utlöser tsunamier. Jag såg de två första avsnitten och det tog väl inte riktigt fart men det finns ju ytterigare sex avsnitt.

Andra underhållande rysligheten var att jag äntligen kunde ta mig tid och avsluta mitt jultidningsinköp från i julas. Då betällde jag Viveca Stens tredje och sista (eller förhoppningsvis) senaste romanen i serien Åremorden. Botgöraren heter den och jag startade läsa den på Ärtgränd och avslutade den igår på Päronvägen. Faktum är att jag gillar Stens Åremorden bättre än hennes Morden i Sandhamn. 2024 ska det även komma en TV-serie på Viaplay från de två första böckerna. Serien ska innehålla sex avsnitt. Det ser jag fram emot.

IDAG! LÖRDAG 3 JUNI 2023.

NAMNSDAG

Ingemar
Gudmar

 

Namnsdagar för den 3:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Erasmus, (till minne av en kristen martyr från 300-talet; utgått).
1901–1985 – Ingemar
1986–1992 – Ingemar, Ingar (utgått) och Ingmarie (utgått)
1993–2000 – Ingemar och Gudmar
Från 2001 – Ingemar och Gudmar

TEMADAG

Int. brädspelsdagen.

Med brädspel avses ibland alla former av spel som spelas på en spelplan (ett bräde). Brädspel i denna betydelse har traditionellt i Sverige kallats för sällskapsspel och i vissa fall även konfliktspel. Att ordet brädspel ges denna betydelse beror sannolikt på försvenskning av det engelska uttrycket board game. Brädspel avgörs genom slumpen, spelarnas strategiska och taktiska val, eller en kombination av dessa.


Int. klumpfotsdagen.

Internationella klumpfotsdagen startade 2013 av Ponseti International Association. Ignacio Ponseti var en spansk-amerikansk ortoped som specialiserade sig på olika metoder att hjälpa människor med klumpfot. Han var född den 3:e juni 1914. Alltså valdes dagens datum till att uppmärksamma personer med detta handikapp.


Ångans dag.

Ångans Dag infaller alltid den första lördagen i juni. Det har varit en dag att fira sedan 1986. Framför allt där vid orter där man har ångfartyg eller ånglok finns det alltid ett stort firande av Ångans Dag.


Int. cykeldagen.

År 2018 beslutade FN:s generalförsamling att skapa Internationella cykeldagen. Den firas varje år den 3 juni. World Bicycle Day är till för att uppmärksamma cykelns positiva effekter på både hälsa och miljö!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3 JUNI.

1997 Carlos frispark
 

Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.
 

Bild: Klicka för att se frisparken.

2002 Rivaldo utmärker sig negativt.
 

Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.
 

Bild: Klicka för att se filmningen.

2008 Gretna FC tackar för sig.
 

Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

Som på så många andra ställen där klubbar går omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 3 JUNI.

Mario GÖTZE blir 31 år.
 

Mario GÖTZE är född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 66 A-landskamper för Tyskland (2007-).

Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-20),
PSV Eindhoven (2020-22),
Eintracht Frankfurt (2022–).

Världsmästare 2014. I november 2022 blev Götze uttagen i Tysklands trupp till VM 2022, vilket var hans första landslagsuttagning på fem år.

Łukasz PISZCZEK blir 38 år.
 

Łukasz Piotr PISZCZEK är född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 66 A-landskamper för Polen (2003-19).

Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-21)
Goczałkowice-Zdrój (2021-)

Piszczek var uttagen i Polens trupp vid fotbolls-EM 2012.

DAGENS MATCHTRÖJA 3 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 3 JUNI 2023.

DAGENS ORD 3 JUNI 2023.

HA ETT BRA VECKOSLUT!

Läs hela inlägget »

RUBRIKER.

Inte sponsor i Koko-golfen igår heller.
Rhiann på koll i Helsingborg, som gick bättre än stadens fotbollslag.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/6:
1971: Ajax blir mästare på Wembley.
1985: UEFA stänger ute alla engelska klubbar på obestämd tid.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/6:
Sergio AGÜERO, 
Abby WAMBACH.

NATIONALDAG:
Italien

NAMNSDAG:
Rutger
Roger

TEMADAG:
Internationella donutdagen.
Internationella artrosdagen.
Internationella dagen mot ätstörningar.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 1 JUNI 2023.

Inte sponsor i Koko-golfen igår heller.
 
Torsdag är golfdag, men det var också den första juni och de första dagen på den första sommarmånaden. Fast att det var sommar märkyes inte speciellt på vädret. För det var samma väder igår som under veckan i övrigt. Det innebär att under de första nio hålen har man jackan på som skydd mot den lote kyliga vinden. Sedan åker den av då man fått i sig en macka och kaffe i halvtid.

Vi skulle varit sex stycken, men då en hade fått förhinder så stod ytterligare en frivilligt åt sidan så att vi inte skulle bli fem. Fem är inte bra då vi måste deta upp oss tre och två. Han som frivilligt stod över spelade i stället Veterangolfen och där slutade han på en utmärkt andra plats. Hade jag valt att gå samma väg som han gjorde så hade jag slutat på näst sista plats av de 20 som deltog i gårdagens Veterangolf. Men i den tävling vi fyra i Koko-gänget spelade så hamnade jag på första plats med ett slag till godo på de övriga deltagarna. Det innebar att i stället för att betala 60 kronor för att vara med i Veterangolfen så vann jag 60 kronor, 20 var, av mina medtävlare.

Fast jag blev av mred min sista Jägermeister då jag gjorde en birdie på hål sju. Gör man birdie, alltså ett slag bättre än det hålets par så ska man bjuda på en förfriskning. I det sällskap jag spelar så handlar förfriskningen om en wiskey eller som i mitt fall en liten flaska Jägermeister. Nästan alla tar tacksamt emot detta och under säsongen har det blivit så många flaskor som gått åt att då jag stannade på ICA Maxi på hemvägen så passade jag även på att titta in på Systemboleget och fylla på med nio nya såflaskor som kostade 129 kronor.
Rhiann på koll i Helsingborg, som gick bättre än stadens fotbollslag.
 
Hemma var det tomt i huset. Dottern hade sin lediga eftermiddag och hon följde med hustrun upp toll Helsingborg där Rhiann skulle genomföra sin årliga koll med lite blodprov, röntgen och tester. Allt detta för att kolla upp att den cancer hon opererade bort 2019 inte kommit tillbaka. Resultaten kommer idag, men det såg bra ut hittills.

Då alla var samlade igen på Pärongatan slukade hundarna sin middag som bestod av nypotatis och lite nötfärsbiffar jag tillagag under eftermiddagen. Själv fixade jag mig en pizza och resten av familjen ordnade sina egna maträtter.

Vi hade även lite TV-kväll med första avsnittet av andra säsongen av Frankie Drake. Detta visade sig vara bättre än den fotbollsmatch jag startat titta på. Helsingborgs IF hemma mot Skövde. HIF ligger alltså inte sist längre i Superettan. De ligger nästsist, hopplöst långt efter en plats på den säkra sidan nedflyttningsstrecket. Det klart sämsta laget i serien är Skövde och givetvis skulle HIF nu ta ett kliv närmare säker mark. En ganska enkel seger var att vänta, men i helsike heller. Det visade sig inte bli några mäl i andra halvlek heller då jag bar såg första. De farligaste målchanserna då hade Skövde. Jag kan tyvärr inte se någon lösning på hur Helsingborg ska kunna klara sig kvar i den andra division de spelar i denna säsong.

IDAG! FREDAG 2 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Italien
 
Den 2 juni firas Italiens Nationaldag, ”La Festa della Repubblica Italiana”, vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik.
NAMNSDAG:
Rutger
Roger

 
Namnsdagar för den 2:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marcellinus, (till minne av den kristne martyren Marcellinus från 300-talet).
1901–1985 – Rutger
1986–1992 – Rutger, Runa (utgått) och Rune (nu 24 november).
1993–2000 – Rutger och Roger
Från 2001 – Rutger och Roger
TEMADAG:

Internationella donutdagen.
Internationella donutdagen infaller första fredagen i juni. "International donut day" uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades "donut lassies" och det sägs att det var dem som gjorde så att munkarna ökade i popularitet i USA när de kom hem efter att kriget var över.

Internationella artrosdagen.
Trots att artros är en vanlig ledsjukdom, så finns det en stor okunskap och många myter kring vad artros egentligen beror på och hur det bäst behandlas. Den internationella artrosdagen infaller den 2 juni varje år för att sprida kunskap om sjukdomen och hur man som drabbad kan lindra sina symtom. 

Internationella dagen mot ätstörningar.
I dag är det den Internationella Ätstörningsdagen (World Eating Disorder Action Day). Initiativet kommer från föreningar och organisationer världen över, som menar att medvetenhet och kunskap om ätstörningar behöver öka – och att det finns attityder och föreställningar kring sjukdomarna som försvårar bemötandet av problematiken.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 JUNI.

1971 Ajax vinner.
 
Idag 1971 spelades Mästarcupfinalen på Wembley i London inför 83 179 nåskådare. Matchen spelades mellan Ajax och Panathinaikos. Detta är Greklands första och enda finallag hittills. Och hade inte UEFA ändrat reglerna hade laget kanske inte varit i final idag heller. UEFA hade nämligen utökat regeln om bortamål till att gälla alla omgångar och inte bara de två första, som reglerna var tidigare. Detta innebar att Panathinaikos hade nått finalen med oavgjort i både kvartsfinal, Everton 1-1 och semifinal, Röda Stjärnan Belgrad 4-4. Oavgjort höll inte i finalen och Ajax kunde bli mästare efter seger med 2-0 efter mål av Dick van Dijk och Arie Haan.
 
Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av målen.
1985 Inga engelska klubbar.
 
Idag 1985 tog UEFA beslutet att förbjuda alla engelska klubblag i de europeiska cuperna. Det hade inte så stor verkan då det Engelska Fotbollsförbundet redan den 29:e maj beslöt att inga engelska klubblag skulle få spela i Europa. Allt berodde förstås på Heyselkatastrofen då 39 personer fick sätta livet till i bråket inför Mästarcupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Uteslutningen kom att gälla i fem år utom för Liverpool som var avstängda i sex år. Många anser att FA:s avstängning och deras jobb att få engelska supporters på rätt köl, gjorde att UEFAs avstängning bara kom att gälla i fem år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 JUNI.

SERGIO AGÜERO blir 35 år
 
SERGIO Leonel "Kun" AGÜERO del Castillo är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Anfallare
17 U-och 101 A-landskamper för Argentina (2004-21).

Klubbar som spelare:
Independiente (1997-2006),
Atlético Madrid (2006-11),
Manchester City (2011-21),
Barcelona (2021).
Karriären avslutad 2021

Den 5 juli 2003 blev han den yngsta spelaren att debutera i Primera División de Argentina vid en ålder av 15 år och 35 dagar.
Abby WAMBACH blir 43 år.
 
Mary Abigail "Abby" WAMBACH är född 1980 i Rochester, New York, USA.
Anfallare
255 A-landskamper för USA (2001-15).

Klubbar som spelare:
Our Lady of Mercy High School (1994-98),
University of Florida (1998-2001),
Washington Freedom (2002-03),
2004-08 var ligan I USA nedlagd,
Washington Freedom (2009-10),
magicJack (2011 där var hon spelande tränare),
Western New York Flash (2013-14). 
Karriären avslutad 2014.

Olympisk mästare 2004 och 2012.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 2 JUNI 2023.

DAGENS ORD 2 JUNI 2023.

HA EN MYSIG FREDAG!

Läs hela inlägget »

RUBRIKER.

Middag och Kvällsstunden.
Fotbollskvällen igår var inget att hurra för! Snarare tvärtom!


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/6:
1921: Irländska fotbollsförbundet bildas.
2003: Porto sätter portugisiskt poängrekord.
2008: Warnocks landslagskarriär på åtta minuter.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/6:
CHICHARITO, 
Jean BEAUSEJOUR, 
Stephane SESSEGNON, 
Alexi LALAS.

NATIONALDAG:
Samoa

NAMNSDAG:
Gun
Gunnel

TEMADAG:
Mjölkens dag,
Mobilfria dagen,
Globala dagen för föräldrar.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 31 MAJ 2023.

Middag och Kvällsstunden.
 

Hemmadag. Alltså bara lite slappande. Det blev lite bök i förrådet där skivorna ställdes till rätta på de hyllor som varit upptagna av fotbollströjor. Sedan lagades den obligatoriska middagen från Familjekassen. Receptet sa: ”Kycklingspett med jordnötssås”. Det skulle varit grillspett i ugnen, men det gick lika bra att strimla kycklingfiléerna och tillaga dem på ett bakplåtspapper. Vegetarianerna fick qournfiléer som jag fixade i ett vanligt stekjärn. Men jordnötssåsen var mumsig till köttet och äggnudlarna.

Kvällsstunden hann jag med och de mes intressanta artiklarna handlade om nöjesprofilen Michael Douglas, Kirks äldste son som var filmproducent innan han blev känd som skådespelare. Han stod bakom ”Gökboet” och fixade fram en relativt okänd Jack Nicholson istället för sin far i huvudrollen.

Sportprofilen var boxaren Olle Tandberg som jag trodde varit en stor svensk boxare, men det visade sig att han inte riktigt var det. Han blev visserligen Europamästare som tungviktsproffs, men det var 1943 under brinnande världskrig och konkurrensen var inte så stor.

En annan kul artikel var om Edmund Hillary och Tenzing Norgay. De två som först betvingare världens högsta bergstopp Mount Everest. Tenzing var sherpa och blev god vän med Sir Edmund. Som sherpa var man inte så noga med födelsedagar. Tenzing visste ganska säkert att han var född 1914, men dagen var oviss. Det var först efter att han bestigit Mount Everest den 29:e maj 1953 som han beslöt att hans födelsedag skulle vara den 29:e maj. En liten övrig notis om Mount Everest var att Lhakpa Tenzing Sherpa mer känd som Apa Sherpa har ett svårslaget rekord. Tenzing har bestigit Mount Everest 21 gånger.

Fotbollskvällen var inget att hurra för! Snarare tvärtom!
 

Sedan blev det fotboll, tyvärr. Jag tänkte mig att ett möte som skulle ranka Skånes nästbästa fotbollslag skulle kunna vara intressant. Landskrona BoIS tog emot Trelleborgs FF. 2 452 personer på läktaren gjorde inte mycket väsen av sig. Det gjorde inte de 22 spelarna på planen heller. 6-3 i lite lama skott på mål resulterade i att båda lagen fick in bollen en gång var. 1-1 gjorde att landskrona behåller platsen som tvåa i Skåne ganska långt efter ettan i landskapet.

I Budapest var det fler på läktarna. På Puskás Aréna fanns 61 476 som skulle se UEFA Europa Leagues final mellan spanska Sevilla och italienska Roma. Fast det fanns bara tre spanjorer i Sevilla och bara fyra italienare i Romas lag. Det skulle vara två vinnarlag. Sevilla hade spelat sex finaler i denna turnering tidigare och aldrig förlorat. I Roma fanns Jose Mourinho som coach. Han hade varit detta i alla de fem finaler som han vunnit för olika lag i Europas cupturneringar. Alltså hittills ingen förlust. Någon segerrad skulle alltså brytas.

Resultatet 1-1 stod sig tiden ut och straffar var Sevilla bäst på. De tog sin sjunde titel och Mourinho förlorade sin första europeiska final. Men sanning sagt så var det många förlorare i matchen. Det var en bedrövlig match i alla hänseenden. Publik, spelare och ledare var alla en skam för fotbollen. Fem personer i de olika lagen fick varningar då de var utanför planen.

Förlängningen som ska vara i 30 minuter varade igår i 43n minuter och 22 sekunder. Detta för att det var urtrötta, skadade och slitna spelare som satt av tiden på planen och stoppade upp spelet. Detta är ett så tydligt bevis på att fotbollens regler är rent ut sagt åt helvete. Man kan inte idka en idrott där välbetalda miljonärer som har fotbollen som sitt yrke inte klarar av att genomföra en match med de gällande reglerna. Det borde funnits ett skyddsombud som kunde stoppat spektaklet efter de 90n minuter som matchen skulle vara. Men det visar ju sig att även 90 minuter är alldeles för lång speltid som inte många fotbollsspelare orkar med. Bedrövlig var i alla fall gårdagens final!

IDAG! TORSDAG 1 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:

Samoa
 

Samoa består av nio vulkanöar i sydvästra Stilla havet. Självständighet från Nya Zeeland erkändes 1 januari 1962 men minnet av självständigheten firas den 1 juni varje år.

NAMNSDAG:

Gun
Gunnel

 

Namnsdagar för den 1:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1585 – Nicomedes (till minne av en antik martyr).
1585–1900 – Nikodemus 
1901–1985 – Nikodemus
1986–1992 – Nikodemus (utgått), Nina (utgått) och Ninni (utgått)
1993–2000 – Rune (nu 24 november) och Runa (utgått)
Från 2001 – Gun och Gunnel

TEMADAGAR:

Mjölkens dag

 Den 1 juni varje år är mjölkens dag, eller World Milk Day som den kallas internationellt. Dagen firas sedan 2001 på initiativ av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

 
Mobilfria dagen

Mobilfria dagen är en temadag som hålls den 1 juni varje år sedan 2002 på initiativ av Mossenmarkska ljudfonden. Då uppmanas alla mobiltelefonägare att stänga av sina telefoner för att låta tystnaden råda.

 
Globala dagen för föräldrar
 FN:s generalförsamling beslöt 2012 att göra 1 juni till Internationella Föräldragen (Global Day of Parents). Dagen ska firas årligen "för att hedra föräldrar över hela världen". Ett pressmeddelande från FN säger att man härigenom "erkänner att familjen har det främsta ansvaret för att vårda och beskydda barnen".

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 JUNI.

1921: Irländska fotbollsförbundet bildas.
 

Idag 1921 samlades representanter för Dublinbaserade fotbollsklubbar och klubbar från södra Irland och bildade Football Association of Ireland, FAI. Det innebar att de bröt sig ur Irish Football Association, IFA som var baserad i Belfast och som i huvudsak innehöll Nordirländska klubbar. Gränsen mellan Nordirlands landslag och Irlands landslag var länge vag och då fyra irländska landslagsspelare representerade både Nordirland och Irland sade FIFA stopp och krävde att man antingen tillhörde ena eller andra landslaget. Först då var det ordning vilket land man tillhörde, men det var idag 1921 som det riktiga Irlands fotbollsförbund bildades.

2003 Porto 86 poäng.
 

Idag 2003 säkrade Porto segern i portugisiska ligan. Det hade de gjort mycket tidigare, och de ledde ligan redan i september. Sista segern över Sporting Lissabon med 2-0 innebar att de satte nytt poängrekord med 86 poäng. Så många poäng hade inget portugisiskt lag tidigare tagit under en säsong. Visserligen hade Benfica 58 poäng 1972-73. Om detta räknas om i tre poäng för seger så hade det också blivit 86 poäng. Porto hyllade sin tränare för framgången. Deras nye tränare för säsongen hette Jose Mourinho.

2008 Stephen Warnock slår rekord.
 

Idag 2008 spelade England en vänskapsmatch mot Trinidad och Tobago på Hasely Crawford Stadium i Port of Spain. England vann med 3-0. Stephen Warnock blev inbytt i 84:e minuten. Då det var två minuters extra tid spelade Stephen i åtta minuter. Efter det spelade han inte fler landskamper. Det gör honom till Englands mest kortlivade landslagsspelare. Fast han är inte ensam på sista platsen. Det finns faktiskt två engelska landslagsspelare som har exakt lika lång karriär: åtta minuter. West Ham's Jimmy Barrett 1928 och Brighton and Hove Albion's Peter Ward 1980.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 JUNI.

CHICHARITO blir 35 år.
 

Javier Hernández Balcázar ”CHICHARITO”(Den lilla ärtan) är född 1988 i Guadalajara, Mexiko.
Anfallare
2 U- och 109 A-landskamper för Mexiko (2007-19).

Klubbar som spelare:
Guadalajara (1997-2010),
Manchester United (2010-15),
Real Madrid (2014-15 lån),
Bayer Leverkusen (2015-17),
West Ham United (2017-19),
Sevilla (2019-20),
LA Galaxy (2020-).

Smeknamnet kommer från hans far, Javier Hernández Gutiérrez, som kallades Chícharo (ärtan) på grund av sina gröna ögon.

Jean BEAUSEJOUR blir 39 år.
 

Jean André Emanuel BEAUSEJOUR Coliqueo är född 1984 i Santiago, Chile
Mittfältare
7 U- och 109 A-landskamper för Chile (2004-20).

Klubbar som spelare:
Universidad de Chile (1995-2000),
Universidad Católica (2000–04)
U. de Concepción (2003 lån),
Servette (2004),
Grêmio (2005–06),
Gent (2006),
Cobreloa (2007),
O'Higgins (2008),
América (2009–10),
Birmingham City (2010–12),
Wigan Athletic (2012–14),
Colo-Colo (2014–16),
Universidad de Chile igen (2016–21),
Coquimbo Unido (2021).

Beausejour (som har en haitisk pappa och en Mapuchemamma) kallas för Palmatoria eller Francés.

Stephane SESSEGNON blir 39 år.
 

Stephane SESSEGNON är född 1984 i Allahé, Benin.
Mittfältare
83 A-landskamper för Benin (2004-19).

Klubbar som spelare:
Requins de l'Atlantique (1997-2004),
Créteil (2004-06),
Le Mans (2006-08),
Paris Saint-Germain (2008-11),
Sunderland (2011-13),
West Bromwich Albion (2013-16),
Montpellier (2016-18),
Gençlerbirliği (2018-20).

Han var med i Afrikanska mästerskapen både 2008 och 2010.

Alexi LALAS blir 53 år.
 

Panayotis Alexander "Alexi" LALAS är född 1970 i Birmingham, Michigan, USA.
Försvarare
96 A-landskamper för USA(1991-98).

Klubbar som spelare:
Rutgers (1988-91),
Padova (1994-96),
New England Revolution (1996-97),
Emelec (1997 lån),
MetroStars (1998),
Kansas City Wizards (1999),
Los Angeles Galaxy (2001-04). 

Under VM 1994 i USA valdes han som reserv i Världslaget.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 1 JUNI 2023.

DAGENS ORD 1 JUNI 2023.

HA EN FIN SOMMAR!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Petronella
Pernilla

TEMADAG:
Internationella dagen mot tobak

RUBRIKER.


Dålig golfdag vad gäller mitt spel.
Fisktisdag och första säsongen av Frankie klar.
Fotbollssäsongen snart slut, men tröjinventeringen fortsätter.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 31/5:
1961: Första Mästarcupfinalen utan Real Madrid.
1970: VM i Mexiko öppnas med en mållös match.
1972: Ajax andra Mästarcupsseger i rad.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 31/5:
Marco REUS, 
Antti NIEMI.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TRETTIONDE MAJ 2023.

Dålig golfdag vad gäller mitt spel.
 

Tisdag, då vet alla att Koko-gubbarna har samling på Söderslätts golfklubb vid halvniotiden. Så ock igår. Alla sju friska var på plats. Alla skulle spela från rött. Det är där som damer och över 75 år ska ha sin utslagsplats. Fast även om man normalt spelar från gult så kan man välja den kortare varianten från rött om man vill. Det blir inte riktigt lika många slag man får dra av då. Jag var den enda som spelade från gult. Det har jag beslutat att jag gör på tisdagar. På torsdagar sällar jag mig till gänget och spelar från rött.

Det blev en strålande inledning på första hålet. Efter två slag var jag på greenen. Tanken är att man puttar fram och sedan i och får fyra slag och gör par. Men jag sa bara att inledningen med de två första slagen var bra. Sedan puttade jag fram och fram och fram innan jag fick i bolluslingen. Sex slag och så var den dagen förstörd. Än mer skedde det på andra hålet då jag gav upp efter att två bollar försvann. Lite upprättelse fick jag då jag med fyra perfekta slag fick i bollen på hål 14. Det är ett par fem hål så det betyder att jag gjorde en birdie. 30 poäng var att klara skamgränsen, men jag var sämst i vår boll bestående av tre personer.

Fisktisdag och första säsongen av Frankie klar.
 

Sedan gjorde jag något jag kan betydligt bättre. Handla på ICA Maxi och sedan åka hem med varorna och tillaga en middag. City Gross Familjekasse innehåller fem middagar, men vi köper den som bara har tre middagar. Denna vecka var fiskrätten borttagen, men receptet finns med så då det var tisdag beslöt vi att jag köpte det som behövdes och så lagade jag ”Panerad fisk med rostad morotskräm”. Den där morotskrämen var pricken över i-et. Då jag dessutom hade kokt nypotatis till fisken så blev det riktig fest. Det tyckte framförallt hundarna.

Det blev Kvällsstundens korsord som jag löste igår innan det blev kvällspromenad med hundarna och sista avsnittet av säsong ett av Frankie Drakes Mysteries. Avsnittet var en återblick på hur Frankie och Trudy möttes och hur de kom att öppna sin detektivbyrå i Toronto 1918.

Fotbollssäsongen snart slut, men tröjinventeringen fortsätter.
 

Fotbollssäsongen lider mot sitt slut och det är inte så mycket att se fram emot under sommaren. Därför gäller det att hitta lite krystade turneringar, matcher eller andra historiska händelser som jag kan koppla till vilken fotbollströja jag ska välja att ha på mig.

Då mina tröjor nästan är inventerade så passade jag på att räkna ihop de jag kollat upp. Då visade det sig att jag fick det till 714 tröjor, men det blir fler då jag inte räknat med duppletter och de barntröjor jag köpte i London till mina döttrar då de var små. Så antalet lär stiga utan att jag har köpt några nya tröjor. Fast samlingen kommer även att utökas med kommande nya inköp.

IDAG! ONSDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Petronella
Pernilla

 

Namnsdagar för den 31:a maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petronella (till minne av aposteln Petrus dotter med detta namn).
1901–1985 – Isabella 
1986–1992 – Isabella, Iris (nu 10 februari) och Isa 
1993–2000 – Isabella (nu 30 oktober) och Isa (utgått)
Från 2001 – Petronella och Pernilla

TEMADAG:

Internationella dagen mot tobak
 

Den 31 maj är det den internationella dagen mot tobak (World No Tobacco Day). Dagen är ett initiativ från World Health Organization (WHO) men som uppmärksammas av privatpersoner, sjukhus och andra institutioner, ideella organisationer och andra hälsofrämjare. Huvudsyftet med dagen är att belysa hur tobakskonsumtion påverkar både rökare och de som exponeras mot tobaksrök med dödliga sjukdomar såsom cancer, samt för tidig död. Varje år har sitt eget tema. Dagen infördes 1988.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ.

1961 Benficas första.
 

Idag 1972 spelades Mästarcupfinalen på De Kuip i Rotterdam inför 61 354 åskådare. Finalen gick mellan Europas bästa lag för tillfället; de försvarsstarka Inter och anfallsglada Ajax. Som väl var vann anfallsfotbollen. Ajax stod som segrare med 2-0. Detta hade de i mångt och mycket världens då bästa spelade att tacka för. Båda målen gjordes av Johann Cruyff.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1970 Mexiko-Sovjet.
 

Idag 1970 öppnades VM i Mexiko med att värdlandet mötte Sovjet. Matchen slutade 0-0. Mycket påstods det bero på FIFAs ide om att så många matcher som möjligt skulle gå på bästa sändningstid i Europa. Alltså startade denna och många matcher klockan 12:00. Det var fruktansvärt varmt då och det var en fördel för lag som var vana vid varma temperaturer. Sovjet var storfavoriter, men mexikanarna påstods tåla värmen bättre, därför blev det bara 0-0. Om det var så eller inte kan inte bevisas. Däremot skedde två världsnyheter i matchen. För det första gjordes det allra första tekniska spelarbytet. Tidigare var byten bara tillåtna vid skada. Det allra första gula kortet visades i matchen. Varningar hade förekommit tidigare, men det var första gången som ”kortsystemet” användes.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av premiärmatchen.

1972 Ajax andra i rad.


Idag 1972 spelades Mästarcupfinalen på De Kuip i Rotterdam inför 61 354 åskådare. Finalen gick mellan Europas bästa lag för tillfället; de försvarsstarka Inter och anfallsglada Ajax. Som väl var vann anfallsfotbollen. Ajax stod som segrare med 2-0. Detta hade de i mångt och mycket världens då bästa spelade att tacka för. Båda målen gjordes av Johann Cruyff.

 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ.

Marco REUS blir 34 år.
 

Marco REUS är född 1989 i Dortmund, Tyskland.
Mittfältare
2 U- och 48 A-landskamper för Tyskland (2009-).

Klubbar som spelare:
Post SV Dortmund (1994–96),
Borussia Dortmund (1996–2006),
Rot Weiss Ahlen (2006–09)
Borussia Mönchengladbach (2009–12)
Borussia Dortmund (2012–)

Antti NIEMI blir 51 år.
 

Antti Mikko NIEMI är född 1972 i Vanda, Finland.
Målvakt
67 A-landskamper för Finland (1992-2007).

Klubbar som spelare:
OLS (1989),
Rauman Pallo (1990),
HJK (1991-95),
FC Köpenhamn (1995-97),
Glasgow Rangers (1997-99),
Charlton Athletic (1999 lån),
Heart of Midlothian  (1999-2002),
Southampton (2002-06),
Fulham (2006-08),
Portsmouth (2009-10).  

Lag som tränare:
Finland (2010-14 målvaktstränare),
HJK (2013-14 målvaktstränare),
Brighton (2014).

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

NATIONALDAG:
Kroatien

NAMNSDAG:
Vera
Veronika

TEMADAG:
Internationella MS-dagen
Fönsterrenoveringens dag


RUBRIKER.

Middag, scones och Frankie.
Bowling, ishockey-VM eller??? Onsdagslaget.
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/5:
1979: Första och enda gång ett svenskt lag i en Champions League-final.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/5:
Steven GERRARD, 
Thomas HÄßLER. 

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN TJUGONIONDE MAJ 2023.

Middag, scones och Frankie.
 

Skönt att det var måndag igår så att man kunde sova ut. Sedan var det en måndag i sedvanlig stil. Hundpromenad, brunch, hämta matlåda på City Gros och sedan ha första rätten klar klockan fyra. Det är hundarnas middagstid. På måndagar är det alltid färsrätten som gäller, om det nu finns någon sådan bland de tre middagar som vi beställt. Det fanns ”Biancosås med pasta”. Ungefär som spaghetti och köttfärssås. Bara det att tomatsåsen var utbytt mot vitt vin. Självklart vitt matlagningsvin. Helt okay.

Senare då dottern slutat jobbet blev det Mors Dagsfikat med Tareqs scones och hallon/rödbetsmarmelad. Avsutningsvis tog hustrun och jag och så näst sista avsnittet från säsong ett av Frankie Drakes Mysteries. Det handlade om att bevisa eller motbevisa att tsardottern Anastasia fanns i Kanada och Toronto. Något svar i denna fråga fick man inte, men mord och mordhot löstes upp.

Bowling, ishockey-VM eller??? Onsdagslaget.
 

Det var även lite sport mellan alla vardagshändelser. Fast jag vet inte riktigt om alla lösa korsord kan kallas sport. För det blev ett par korsord lösta. Frågan är om ens bowling anses som riktig sport av alla, men jag var klockan sex i Löddeköpinge och spelade sista matchen i Löddeligan. Det är sex lag i varje division. Två går upp och två ramlar ner. Detta gäller dock bara i division två där vi ligger. Vi mötte fyran och själv låg vi femma. Förlust och vi skulle ramla ner i trean. Vinst och vi skulle stanna kvar i tvåan. Det startade uselt och vi förlorade första serien. Men sedan gick det bättre och vi vann de två sista serierna och även sammanlagt. Det betydde seger med 6-2 och likt det lags tröja jag bar: Everton: så klarade vi oss kvar i den serie vi spelat i i vår.

Sedan blev det inte mer sport som jag tittade på. I förrgår tittade jag lite på finalen i ishockey. Jag har ju klagat på att denna turnering över huvud taget får kalla sig världsmästerskap. Ser vi på världens bästa ishockeyspelare och landslag så finns det ingen chans i världen att Tyskland ska kunna ta silver och Lettland brons. Kommentatorerna lovordade laget from Kanada som med segern gick upp i topp över länderna som vunnit flest mästerskap. Samtidigt påstod de också att det fanns minst fem kanadensiska seniorlandslag som skulle varit bättre än de som blev världsmästare i söndags. Så med vilken rätt får tävlingen kalla sig VM i ishockey???

Bästa friska lagen bland de som slutade rea till sexa i engelska Division One gjorde upp på Wembley om vem som skulle få spela i andra divisionen League Championship nästa säsong. Plymouth och Ipswich som slutade etta och tvåa har redan gått upp. Igår skulle Sheffield Wednesday eller Barnsley göra dem sällskap. Trots att Barnsley spelade med en man färre från början av andra halvlek så höll de ut och även förlängningen såg ut att bli mållös. Då alla väntade på slutsignalen och straffsparksläggning så hade domare Tim Robinson lagt till så mycket att på tre minuters övertid kunde Deans son Josh nicka in målet som tog Sheffield Wednesday upp i andra divisionen. Dean och Josh har det lite lustiga efternamnet Windass.

IDAG! TISDAGEN DEN TRETTIONDE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Kroatien
 

Kroatiens nationaldag firades åren 1990–2001 den 30 maj. Datumet flyttades till den 25 juni (årsdagen för när det kroatiska parlamentet år 1991 utropade landet självständigt från Jugoslavien). Åren 2002–2019 firades Nationaldagen den 25 juni för att uppmärksamma att en majoritet av landets medborgare år 1991 röstat för ett självständigt Kroatien. Under åren 2002–2019 uppmärksammades den 30 maj istället som minnesdag. År 2019 reviderade det kroatiska parlamentet helgdagarnas ordning. Den nya ordningen trädde i kraft den 1 januari 2020 och innebar att den 30 maj sedan år 2020 återigen firas som nationaldag medan den 25 juni högtidlighålls som minnesdag.

NAMNSDAG:

Vera
Veronika

 

Namnsdagar för den 30:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Basilius, (till minne av den grekiske biskopen Basileios den store, som levde på 300-talet; utgått)
1901–1985 – Fritjof 
1986–1992 – Fritjof, Majny (utgått) och Majvi (utgått)
1993–2000 – Fritiof (nu 18 februari) och Frej (nu 23 januari)
Från 2001 – Vera och Veronika

TEMADAG:

Internationella MS-dagen

Den 30 maj infaller Internationella MS-dagen då organisationer världen över skapar uppmärksamhet runt multipel skleros (MS) och de individer som lever med sjukdomen. Första gången dagen uppmärksammades var 2009.


Fönsterrenoveringens dag

Fönsterrenoveringens dag firas den 30 maj varje år. Under dagen arrangeras aktiviteter som ska verka inspirerande och utbildande och förmedla praktisk kunskap i hur man till exempel renoverar och energieffektiviserar sina träfönster. Denna temadag startade 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTIONDE MAJ.

1979 Nottingham – MFF.


Idag 1979 spelades en unik final i Mästarcupen. Den var unik för svensk fotboll. Malmö FF hade besegrat Monaco, Dynamo Kiev, Wisła Kraków och Austria Wien. På Olympiastadion i München väntade ett lika askungelikt lag från England. Nottingham Forest. Båda lagen var kanske mest kända för sina karismatiska ledare: Bob Houghton, MFF och Brian Clough, Nottingham. Två engelsmän ledde alltså lagen. MFF var i underläge då de hade skador på ett antal viktiga spelare, men de lyckades nästan med sitt försvarsspel. Tyvärr brast det en gång. Det var i första halvleks sista minut då nyförvärvet Trevor Francis nickade in matchens enda mål. Francis hade slagit alla rekord då han kostade Nottingham en hel miljon pund (småpotatis idag). När får vi se ett svenskt lag i en Champions League-final igen? Aldrig!

 

Bild: Klickaa för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTIONDE MAJ.

Steven GERRARD blir 43 år.
 

Steven George GERRARD är född 1980 i Whiston, England.
Mittfältare
4 U- och 114 A-landskamper för England (1999-2014).

Klubbar som spelare
Liverpool (1988-2015),
Los Angeles Galaxy (2015-16).

Lag som tränare:
Liverpool U-18 (2017-18),
Rangers FC (2018-21),
Aston Villa (2021-22)

Känd i Liverpool-led som Captain Fantastic. Vunnit allt som går att vinna för sitt klubblag förutom Premier League.

Thomas HÄßLER blir 57 år.
 

Thomas Jürgen HÄßLER är född 1966 i Väst-Berlin, Västyskland
Mittfältare
1 U-, 11 OS- och 101 A-landskamper för Tyskland (1987-2000).

Klubbar som spelare:
BFC Meteor 06 (1977-79),
Reinickendorfer Füchse (1979-84),
Köln (1984-90),
Juventus (1990-91),
Roma (1991-94),
Karlsruher (1994-98),
Borussia Dortmund (1998-99),
1860 München (1999-2003),
SV Salzburg (2003-2004). 

Lag som tränare:
Nigeria (2007–08 assisterande)
1. FC Köln (2008–10 assisterande)
Padideh (2014–15 assisterande)
Berlin United (2016–19),
BFC Preussen (2019-).

Världsmästare 1990. Europamästare 1996.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TRETTIONDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG TISDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Jeanette
Yvonne

TEMADAG:
Annandag Pingst
Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal
Veterandagen

RUBRIKER.

Ganska uselt av Söderslätt att stänga ute sina medlemma hälften av alla söndagar.
Mat och deckare.
Everton sedan 1954.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/5:
1897: IFK Norrköping bildas.
1963: Bobby Moore yngsta Engelska lagkaptenen.
1985: Heyselkatastrofen där det spelades en fotbollsmatch trots allt???
2006: Oberoende landslag inleder sitt VM i Hamburg.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/5:
Tobin HEATH, 
Andrey ARSJAVIN, 
Alpay ÖZALAN, 
Roberto DI MATTEO. 

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

Ganska uselt av Söderslätt att stänga ute sina medlemma hälften av alla söndagar.
 

Söndag är golfmorgon. Igår var hela familjn med inklusive hustrun och hundarna. Sedan var det vi tre golfspelare, Håkan, dottern och jag. Det var ett perfekt golfväder och trots ett antal misslyckade slag så lyckades jag bäst av oss tre. DFet var tydligen i te så misslyckat som jag trodde då de visade sig att jag gått på mitt handikapp och sänkte mitt handikapp till 16,7. Vi hann lagom till att kiosken öppnade efter nio hål och även hundarna var nöjda med sin korv med bröd i pausen. Då vi avslutat runden var vi inte riktigt nöjda med vår golfklubb. Håkan som endast har tid att spela på söndagsmorgonar kunde inte boka ny tid nästa söndag då det var startförbud för vad jag antar någon sorts tävling. Sedan vi startat denna säsong har Håkan och min dotter bara kunnat spela hälften av söndagarna då det varit startförbud. Med tanke på den ganska dyra årsavgift som dessa två betalar så borde klubben vara återbetalningsskyldiga för alla de gånger som de stänger ute sina egna fullbetalande medlemmar. Så visst är det en taskig klubb man är med i.

Mat och deckare.
 

Hemma blev det lunch i samma stil som i lördags. Sedan var det middag klockan fyra då jag gjorde sista Matkasserätten denna vecka. ”Chow mein nudlar” tillagad i två varianter; med kycklingfilé och med quornfilé. Dessa två rfejäla måltider gjorde att de tilltänkta Tareq taylor sconsen som skulle göras till fika på Mors Dag ställdes in.

Däremot fick mor ett avsnitt av Frankie Drake Mysteries innan hon höll natt. Själv fortsatte jag med ”Tyst vittne” Det var avsnitt tre och fyra av säsong 24. ”Bad Love” var namnet på de två avsnitt som behandlade ett fall. En mördad badvakt blev upprinnelsen till en ryslig historia om föräldraskap. Något överdriven, men med en del både otäcka och trevliga vändningar.

Everton sedan 1954.
 

Vändningar var det inte så mycket i Premier Leaguefotbollen då den sista omgången spelades. Enda frågan som fanns kvar var om Everton skulle fortsätta sin svit som det lag som legat längst tid i högsta ligan. Sedan 1954 har de tillhört division ett eller Premier League. De skulle ”bara” vinna hemma över Bournemouth så var saken klar. Länge stod det 0-0 och då Leicester tagit ledningen i sin match var everton under strecket ända till Abdoulaye Doucoure stänkte in 1-0. Det stod sig matchen ut och precis som jag förutspådde så var det Leicester, Leeds och Southampton som åkte ur.

Då alla andra matcher inte skulle ändra på tabellställningar så lyckades Brentford vinna över Manchester City med 1-0. Klart var att Manchester City inte ställde upp med bästa laget då de har både final i FA-cup och Champions League att tänka på. Fast det var inte mer än 12-13 år sedan som FA bestraffade klubbar som inte ställde upp med bästa lag. Det händer inte nu.  

Jag såg även lite på Superettan då Helsingborgs IF var i Örebro och snabbt kom under med 1-0. Fast de lyckades få oavgjort 1-1. Trotts det ligger HIF på nedflyttningsplats sex poäng upp till säker mark.

I Allsvenskan har många jag pratat med imponerats av Malmö FFs överlägsenhet. Det kan tyckas att några förluster inte skulle kunna rubba dem från första platsen. Igår kom första förlusten uppe i Borås med hela 3-0 mot Elfsborg. Och vips så var inte MFF överlägsna ledare av Allsvenskan längre. Faktum är att de bara ligger tvåa på samma poäng som ledaren Elfsborg, men med sämre målskillnad.

IDAG! MÅNDAGEN DEN TJUGONIONDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Jeanette
Yvonne

 

Namnsdagar för den 29:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Maximinus (till minne av en biskop i Trier på 300-talet.)
1901–1985 – Baltsar (nu 6 januari), (till minne av att Göta kanals grundare Baltzar von Platen föddes denna dag 1766.)
1986–1992 – BaltsarBill (utgått) och Billy (utgått).
1993–2000 – Jean (utgått) och Jeanette
Från 2001 – Jeanette och Yvonne

TEMADAG:

Annandag Pingst

Trots att annandag pingst från och med år 2005 är avskaffad som helgdag ("röd dag" i almanackan) är den alltjämt gudstjänstdag i det svenska kyrkoåret, med egna texter i evangelieboken. Eftersom dagen inte är allmän helgdag hålls gudstjänsten därför vanligen på kvällen, och på många håll sammanlyser man. Den liturgiska färgen är röd. Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Andens vind över världen.


Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal

Internationella fredssoldatdagen är en temadag som firas 29 maj för att hedra alla som deltar eller har deltagit i Förenta nationernas fredsbevarande styrkor. Den antogs genom FN:s generalförsamling den 11 december 2002, och firades för första gången år 2003.


Veterandagen

I Sverige har man även bestämt att Veterandagen ska firas idag. Den hänger ihop med Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal. Veterandagen är minne av Sveriges krigsveteraner. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGONIONDE MAJ.

1897 IFK Norrköping ser dagens ljus.
 

IFK Norrköping grundades den 29 maj 1897 efter att två pojkar vid läroverket (numera De Geergymnasiet), Gunnar Nisbeth och John Uggla, läst ungdomstidningen Kamraten. I tidningen hade studenterna Louis Zettersten vid Norra Reals läroverk och Pehr Ehnemark vid Östermalms läroverk i Stockholm tagit initiativ till att bilda en nationell idrottsförening döpt efter tidningen. Notisen löd "UPPROP till alla Kamratens sportälskande gossar och flickor att bilda en idrottsförening". IFK Norrköping bildades som kamratförening nummer 17.

1963 Bobby Moore, yngste kaptenen.
 

Idag 1963 spelade England landskamp mot Tjeckoslovakien. Det blev seger med 4-2. En av spelarna var West Hams centerback Bobby Moore. Han var 22 år och 47 dagar gammal. Då de två ordinarie lagkaptenerna av olika skäl inte kunde delta utsåg manager Alf Ramsey Bobby Moore till lagkapten. Han blev Englands yngste A-lagskapten genom tiderna. Året därpå blev han ordinarie lagkapten och var det till sin sista och 108:e landskamp. Då hade han hunnit leda sitt England till en världsmästartitel 1966.

1985 Heyselstadion-katastrofen.
 

Idag 1985 spelade Liverpool och Juventus final i Mästarcupen på Heyselstadion i Bryssel. Matchen slutade 1-0 till Juventus, men det är det nästan ingen som kommer ihåg. Otroligt nog så spelades matchen, något den aldrig borde ha gjorts. Under uppladdningen startades bråk mellan de olika supportrarnas sektioner. Juventuspubliken trycktes tillbaka av Liverpool-huliganer. Den nedgångna stadion i Bryssel höll inte för trycket och då en del av läktarkanten rasade omkom 39 människor och 600 skadas. Liverpool-gruppen hölls som ansvariga och som straff bannlystes alla engelska lag från alla Europeiska cuper på obestämd tid. Den brittiska fotbollsorganisationen FA stängde efter katastrofen av sina egna lag från europaspel i fem år, vilket många hävdar endast var en åtgärd ämnad att undkomma ännu hårdare bestraffning från den europeiska organisationen UEFA. Det mest otroliga var trots allt att man valde spela matchen två timmar försenad.
 

Bild: Klicka och se och hör Arne Hegerfors minnas händelsen.

2006 FIFI VM i Hamburg.
 

Idag 2006 inleddes FIFI Wild Cup på Millerntor-Stadion i Hamburg. Matchen gick mellan Republic of St. Pauli och Gibraltar och slutade 1-1. FIFI (Federation of International Football Independents) var en utbrytargrupp där lag som inte kvalificerat sig till medlemskap i FIFA var med. De sex lagen i turneringen var Republic of St. Pauli, som helt enkelt var klubblaget St Pauli, Gibraltar, Zanzibar, Tibet, Grönland och Turkiska Republiken på norra Cypern. Finalen spelades den 3:e juni mellan Turkiska Republiken på norra Cypern och Zanzibar. Den slutade 0-0 och Turkiska Republiken på norra Cypern vann med 4-1 på straffar. Alla matcher spelades på St Paulis hemmaarena Millerntor-Stadion i Hamburg.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGONIONDE MAJ.

Tobin HEATH blir 35 år.
 

Tobin Powell HEATH är född 1988 i Basking Ridge, New Jersey, U.S.A
Mittfältare
181 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
North Carolina Tar Heels (2006–09),
New Jersey Wildcats (2004–06),
Hudson Valley Quickstrike Lady Blues (2007),
Pali Blues (2009),
Atlanta Beat (2010),
Sky Blue F (2011),
New York Fury (2012),
Paris Saint-Germain (2013–14),
Portland Thorns FC (2014–20),
Manchester United (2020-21),
Arsenal (2021-22),
OL Reign (2022).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

Andrej ARSJAVIN blir 42 år.
 

Andrej Sergeyevich ARSJAVIN är född 1981 i Sankt Petersburg, Sovjetunionen
Anfallare
9 U- och 75 A-landskamper för Ryssland (2001-12).

Klubbar som spelare:
Zenit St. Petersburg (1988-2009),
Arsenal (2009-13),
Zenit St. Petersburg (2012 lån),
Zenit St. Petersburg igen (2013-15),
Kuban Krasnodar (2015-16),
Kairat (2016-18).

Arsjavin fick sitt stora internationella genombrott genom sina insatser i EM 2008.

Alpay ÖZALAN blir 50 år.
 

Fehmi Alpay ÖZALAN är född 1973 i Izmir, Turkiet.
Försvarare
19 U-, 4 OS- och 90 A-landskamper för Turkiet (1992-2005).

Klubbar som spelare:
Altay (1992-93),
Beşiktaş (1993-99),
Fenerbahçe (1999-2000),
Aston Villa (2000-03),
Incheon United (2004),
Urawa Red Diamonds (2004-05),
Köln (2005-07).

Lag som tränare:
Eskişehirspor (2016-17),
Samsunspor (2017).

Efter fotbollen har han sedan 2018 varit politiker i Turkiet.

Roberto DI MATTEO blir 53 år.
 

Roberto DI MATTEO är född 1970 i Schaffhausen, Schweiz.
Mittfältare
34 A-landskamper för Italien (1994-98).

Klubbar som spelare:
Schaffhausen (1988-91),
Zürich (1991-92),
Aarau (1992-93),
Lazio (1993-96),
Chelsea (1996-2002).
  
Lag som tränare:
Milton Keynes Dons (2008-09),
West Bromwich Albion (2009-11),
Chelsea (2011-12 ass. tränare),
Chelsea (2012),
Schalke 04(2014-15),
Aston Villa (2016).

Den 19 maj 2012 vann han som manager, Champions League med Chelsea, klubbens första Champions League-titel. Under hösten sparkades han.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TJUGONIONDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN UTMÄRKT FÖRSTA-SOMMARVECKAN!

Läs hela inlägget »

NATIONALDAG:
Azerbajdzjan
Etiopien
Nepal

NAMNSDAG:
Ingeborg
Borghild

TEMADAG:
Pingstdagen
Mors dag
Den stressfria dagen
Internationella krama en musiker-dagen
Internationella burgardagen
Internationella mensdagen


RUBRIKER.

Datorn tillbaka och Latinofestival.
Fotboll.
Den lilla sjöjungfrun.

Ticket to Ride och Luton upp i Premier League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/5:
1928: VM i Fotboll föds.
1980: Nottingham bäst i Europa för andra gången, men bara bäst i England en enda gång.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/5:
John STONES, 
Hannah WILKINSON, 
Kyle WALKER. 

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGOSJUNDE MAJ 2023.

Datorn tillbaka och Latinofestival.
 

Pingstafton inleddes ganska sent. Det betyder att jag vaknade gaska sent. Innan förmiddagspromenaden med hundarna så kollade jag givetvis, som alla andra, om det dykt upp några meddelanden på media. Alltså mobilen. Ett meddelande var från Media Markt sa att efter sjutton dagars slit hade de fått ordning på min nya dator. Den var klar att hämtas på Nova Lund där jag lämnat in den. Alltså blev det efter hundrundan och brunchen med scrambled eggs, bacon och stekt nypotatis, en resa till Media Markt. Övriga familjen for till Hornbach.

Innan jag kunde testa datorns kapacitet så hade jag några inköp på ICA Maxi att klara av. Dottern skulle göra scones till Mors Dag, så som Tareq Taylor gjort i Trädgårdstider. Vi får se hur detta projekt kommer att avslutas. På ett skrålande, proppfullr Burlöv Center som firade någon slags Latinodag så var det ganska måttligt med folk på ICA. Jag kunde snabbt fixa inköpslistan.

Fotboll.
 

Datorn hade fått en nyinstallation av nätverkskortet och allt som fanns på datorn då jag lämnade in den fanns kvar då jag fick tillbaka den. Fast några fingeravtryck och lite smuts var borttaget. Alltså kunde jag fortsätta där jag slutade och alla tangenter fungerar till skillnad från den gamla datorn som i och för sig fungerar. Att man sedan kan spara i ”molnet” gör att även allt som jag gjort på gamla datorn under större delen av maj även kunde hämtas upp på nya datorn.

Innan det blev bloggtext och eftermiddagens fotboll så skulle gräsmattebitarna runt huset klippas. Även om Pingst inte firas så ska åtminstone gräset vara klippt.

Klippt var det än en gång för Borussia Dortmund. De har många år varit andralag i Bundesliga bakom suveräna Bayern München. Bundesliga spelade sista omgången igår och givetvis såg jag då Dortmund skulle spräcka Bayerns svit på tio raka mästerskap. Dortmund hade hemmamatch mot nionde placerade Mainz. Normalt en ganska enkel seger och då skulle Borussia äntligen ta mästerskapet. Men efter underläge med 0-2 och en missad straff så kom inte Dortmund längre än till 2-2 på övertid. Då Bayern vann sin match så slutade Bayern och Dortmund på samma poäng, men Bayern hade 15 måls bättre målskillnad och tog sitt elfte mästerskap i rad.

Dessförinnan hade jag sett slutet på matchen med laget som aldrig vinner på bortaplan. Det handlar om Allsvenskan och Halmstads BK. Den förbannelse som klubben fått som en stämpel stämmer inte alls. Igår var de på Listerlandet och mötte Mjällby. Det blev en ny bortaseger. Denna gång med 2-0. Det var HBKs andra bortaseger i rad och just nu en hedrande sjunde plats i Allsvenskan.

Gårdagens stora match i mina ögon spelades på Wembley och skulle avgöra vilket lag som skulle ta klivet upp tillsammans med Burnley och Sheffield United i Premier League 2023-24. Trean och femman från League Championship, Luton och Coventry gjorde upp i en direkt kvalmatch. Luton som placerade sig högst av de två lagen borde vara favorit, men i ett kval kan allt hända.

TRAILER TRAILER

Den lilla sjöjungfrun.
 

Fast det blev ingen fotboll live. Först kom vår helgvän med pingstmiddagen. Sushi. Sedan åkte han, äldsta dottern och jag till Lund för att gå på bio. Det var den nya Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun (2023) som hade svensk premiär i förrgår. Handlingen var ju inte speciellt överraskande då man sett 1989 års animerade variant ett par gånger. Det var i och försig levande skådespelare i den nya filmen, men det var mycken animation i filmen trots allt. Det var just detta med datoranimeringen som var det intressanta då man går och ser en sådan film som vi såg igår. Jag måste säga att de lyckats ganska bra med animeringen. En sevärd film trots allt, även om handlingen är något tramsig. Måsart och Sebastian är ju två roliga inslag som lättar upp.

Ticket to Ride och Luton upp i Premier League.
 

Vår helgvän skulle egentligen tagit tåget från Lund hem till sig på Kirseberg, men då han hade sett vårt nyinköpta Ticket to ride France så såg han att det gick att ta ett senare tåg från Åkarp så att han kunde följa med hem till Päronvägen och i vanlig ordning vinna gårdagens debutomgång av detta populära brädspel.

Då han lämnade oss strax före tolv så kunde jag se klart Coventry mot Luton. Det blev andra halvlek som jag såg. Då Coventry kvitterade till 1-1 blev det även förlängning och straffar som jag satt uppe och tittade på. Efter elva fantastiska straffar som alla var omöjliga att rädda så gick Coventrys Fankaty Dabo fram och slog sin straff långt över mål. Luton är tillbaka i högsta divisionen. Där har de varit tidigare, men de har aldrig legat i Premier League. Där gör de debut till hösten.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Azerbajdzjan
 

Azerbajdzjan blev den 28 maj 1918 självständigt (från Transkaukasiska demokratiska federativa republiken) och republik grundades. Även kvinnlig rösträtt infördes. Republiken existerade endast två år. Röda armén invaderade den 28 april 1920 huvudstaden Baku och landet införlivades med Sovjetunionen. Självständigt från Sovjetunionen blev landet år 1991.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Etiopien
 

Etiopien (tidigare Abessinien), är det afrikanska land som liksom Liberia, aldrig varit under kolonialt styre. Åren 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men tillsammans med brittiska trupper besegrade etiopierna Italien. Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades. Nationaldagen 28 maj uppmärksammas till minne av dagen för besegrandet av Mengistus regim.  Mengistu Haile Mariam var marxistisk ledare och statsöverhuvud i Etiopien åren 1977 – 1991.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Nepal
 

Efter att ha varit tre olika riken (Kathmandu, Patan och Bhadgaon) förenades dessa till en självständig monarki den 21 december 1768. Landet ändrade den 28 maj 2008 statsskick från monarki till republik. Denna dag blev nationaldagen.

NAMNSDAG:

Ingeborg
Borghild

 

Namnsdagar för den 28:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1898 – Germanus (till minne av en biskop i Paris på 400-talet, som sedermera blev helgon och har fått Parisstadsdelen Saint Germain uppkallad efter sig; utgått) och Germund (nu 19 juni)
1898–1900 – Ingeborg
1901–1985 – Ingeborg
1986–1992 – Ingeborg, Ingabritt (utgått) och Ingbritt (utgått)
1993–2000 – Ingeborg och Borghild
Från 2001 – Ingeborg och Borghild

TEMADAG:

Pingstdagen

Pingstdagen är den helgdag som brukar benämnas som "kyrkans födelsedag". Klicka på bilden och läs mer om pingsten. Den infaller 49 dagar (7 veckor) efter påskdagen (på 50:e dagen).
 

Mors dag

Mors Dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis, efter att hennes mor, fredsaktivisten Ann Jarvis, avlidit den 9 maj. Ann Jarvis hade ägnat sig åt vård av sårade soldater (från båda sidor) under amerikanska inbördeskriget. Anna Jarvis startade en kampanj för att i samband med årsdagen av moderns död försöka få instiftat en dag som skulle hedra alla mödrar, eftersom hon ansåg att ens "mor är den person som gjort mer än någon annan för dig". Det är en dag som firas på lite olika tider runt om i världen, men i Sverige inträffar den sista söndagen i maj.


Den stressfria dagen

Den stressfria dagen infaller den 28 Maj varje år. På den stressfria dagen uppmanas alla att ta sig minst fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna på de positiva effekterna av att ta en paus ibland.


Internationella krama en musiker-dagen

Internationella krama en musiker-dagen är alltid den 28 maj. Det finns många ”krama en-” temadagar på året. Idag är det favoritmusikern som ska kramas. Fast det kanske ska vänta med att firas tills det att pandemin är över. Det får bli virtuella kramar.


Internationella burgardagen

Internationella Burgardagen började i Sverige 2015 när Allt om Burgare bestämde sig för att det är dags att börja fira hamburgarna. Middagen är given idag.


Internationella mensdagen

Internationella mensdagen är en internationell temadag som årligen 28 maj uppmärksammar och sprider kunskap om kvinnors menstruation. Den instiftades 2014 av den tyska frivilligorganisationen WASH United (WAter, Sanitation and Hygiene) som arbetar för rent vatten, hygien och avlopp. Datumet är valt eftersom en menstruationscykel i regel är 28 dagar, och maj för att det är den femte månaden och menstruationen brukar vara i fem dagar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ.

1928 VM:s födelsedag.
 

Idag 1928 hade FIFA en kongress i Amsterdam. En sak som diskuterades var den succé som FIFA haft genom att arrangera fotbollsturneringarna i OS 1920 och 1924. Även den OS-turnering som startade i dag 1928 hade startat med Portugal-Chile 4-2 och Belgien-Luxemburg 5-3 så det såg ut att bli publikvänligt även här. Då tog FIFA beslutet om att det även bör spelas ett VM i fotboll som skulle gå vart fjärde år mitt emellan två OS. Första värdland fick bli Uruguay då de var regerande Olympiska mästare och även skulle vinna OS 1928.

1980 Nottingham Forest rekord.
 

Idag 1980 spelades Mästarcupfinalen på Santiago Bernabéu Stadion i Madrid. Det var de regerande mästarna Nottingham Forest (som vann med 1-0 året innan mot Malmö FF i finalen), som spelade mot Hamburger SV. Även denna gång blev det 1-0 till Nottingham Forest. Målet gjordes i 20:e minuten av John Robertson. Det märkliga med segern är att Nottingham Forest i och med det blivit Europamästare två gånger, men de har bara blivit bäst i England en gång då de vann ligan 1978.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOÅTTONDE MAJ.

John STONES blir 29 år.
 

John STONES är född 1994 i Barnsley, England
Försvarare
18 U- och 66 A-landskamper för England (2012-).

Klubbar som spelare:
Barnsley (2001–13)
Everton (2013–16),
Manchester City (2016–).

Han har varit med i EM 2016, 2020 och VM 2018, 2022.

Hannah WILKINSON blir 31 år.
 

Hannah Lillian WILKINSON är född 1992 i Whangarei, Nya Zeeland
Anfallare
15 U- och 105 A-landskamper för Nya Zeeland (2010-).

Klubbar som spelare:
Kamo High School (2005–09),
North Force (2009-10),
Glenfield Rovers (2010–11),
Tennessee (2012–16),
Vittsjö GIK (2017–19),
Sporting CP (2019-20),
Djurgården (2020),
MSV Duisburg (2021),
Melbourne City (2021-).

Förutom fotboll så ägnar hon sig åt att spela trummor, gitarr och surfa. Hom-n har släppt två singlar på Spotify. Waiting for the Sun was och Set Me Free.

Kyle WALKER blir 33 år.
 

Kyle Andrew WALKER är född 1990 i Sheffield, England.
Försvarare
14 U- och 75 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sheffield United (1997-2009),
Northampton Town (2008 lån),
Tottenham Hotspur (2009-17),
Sheffield United (2009-10 lån),
Queens Park Rangers (2010-11 lån),
Aston Villa (2011 lån),
Manchester City (2017-).

Kyle Walker blev år 2012 framröstad som den bästa unga spelaren i Premier League.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA MORS DAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Blenda
Beda

TEMADAG:
Pingstafton
Muffinsdagen
Ostens dag 
Ofrivilligt barnlösas dag
Blåsmusikens dag

RUBRIKER.


Pingsten försvann 2006.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/5:
1965: Inter vinner Mästarcupen på hemmaplan.
1982: Tottenhams 66:e match för säsongen.
2000: Glasgow Rangers första lag i världen att ta 100 titlar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/5:
Birkir BJARNASON, 
GERVINHO, 
Johan ELMANDER, 
Laura ÖSTERBERG KALMARI, 
Paul GASCOIGNE.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE MAJ 2023.

Pingsten försvann 2006.
 

Igår var det fredag varannan vecka. Det betyder att varannan vecka åker jag till Vellinge och AnnaKaga för att hämta riktiga hönsägg. Då jag vet att högtider kan orsaka lite andra öppettider så kollade jag upp att det var öppet 13:00 till 17:00 som vanligt på fredagar.

När jag hämtade mina beställda ägg så berättade jag för Anna att jag kollat upp att det var öppet som vanligt trots att det var Pingst. Svaret jag fick av henne var: Är det Pingst denna helg?

Jag undrar hur många som ställer samma fråga. Pingst är ju en religiös helg som likt mycket annat inom kristendomen försvinner. Detta har regeringen sett till. 2006 plockade de bort Annandag Pingst som röd dag till förmån för att nationaldagen skulle bli en röd dag. För mig försvann Pingsten 2006. Efter sjutton år så har massor av människor i vårt land glömt att det är Pingsthelg.

Det brukade vara den högtid då många människor gifte sig. Pingst är den soligaste av alla kyrkans högtider. Den kallas hänryckningens tid och därför gifte sig många under pingsten. Tidigare fanns det åtminstone två skäl att boka in bröllopet vid pingst då annandag pingst var en helgdag och vädret oftast väldigt fint. Jag vill tro att det inte längre är lika attraktivt att gifta sig under Pingsten.

Slutligen kan nämnas att det inte är många som hade en aning om varför man firar Pingst. Inte ens på den tid då Annandag Pingst existerade. Fast det gör den ju fortfarande. Det är ju bara den röda dagen som försvunnit.

Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem och de »började tala främmande språk». Den helige Anden gav även lärjungarna mod att bege sig ut i världen och predika kristendomen.

IDAG! LÖRDAGEN DEN TJUGOSJUNDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Blenda
Beda

 

Namnsdagar för den 27:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Beda, (till minne av en engelsk munk från 700-talet.)
1901–1985 – Blenda
1986–1992 – Blenda, Beda och Britten (utgått)
1993–2000 – Blenda och Beda
Från 2001 – Blenda och Beda

TEMADAG:

Pingstafton

Det är väl tveksamt att kalla Pingstafton för en temadag. Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen, alltså kristendomens födelsedag. Helgen infaller 50 dagar efter Påsk. Det är en helg som i mångt och mycket försvann för Sveriges vanliga befolkning i och med att Annandag Pingst försvann som röd dag 2005. Därmed blev inte måndagen ledig utan en helt vanlig arbetsdag, vilket åtminstone i mina ögon gjorde att pingsthelgen började falla i glömska.


Muffinsdagen

Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn.


Ostens dag 

Idag firas ostens dag! I Sverige gillar vi ost väldigt mycket och äter nästan 20 kg ost per person och år. Ostens dag firas för att uppmärksamma osten och vad den kan användas till. Förhoppningen är att svenskarna ska prova nya ostsorter och få upp ögonen för någonting nytt.


Ofrivilligt barnlösas dag

Ofrivilligt barnlösas dag instiftades i maj 2011 av bloggaren Wilda Mathilda. Hon kom med idén att uppmärksamma alla ofrivilligt barnlösa på en egen dag. Sedan dess är dagen inskriven i almanackan och infaller varje år sista lördagen i maj, det vill säga dagen innan Mors Dag.


Blåsmusikens dag

Projektet Blåsmusikens dag startades våren 2018 på initiativ av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, ett nätverk som leds av Kungliga Musikaliska Akademien. Projektet drivs av representanter från Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturskolan, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Försvarsmaktens orkestrar och de civila professionella blåsorkestrarna i Sverige. 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJUNDE MAJ.

1965 Inter vinner hemma.
 

Idag 1965 gick Mästarcupfinalen på San Siro i Milano inför 85 000 betalande åskådare. Det innebar att Inter hade hemmaplan. Inter var regerande mästare och laget de mötte var Benfica som vunnit turneringen 1961 och 1962.

Man kan lugnt säga att det var Europas två bästa lag som möttes. Hemmaplan visade sig vara en fördel. Det blev ett mål och det gjordes av brasilianaren Jair. Han var en av tre icke-italienare i Inter. Det var inte tillåtet med fler utlänningar i laget. Benfica ställde upp med elva portugiser. Inter tog sitt andra raka mästerskap.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

1982 Tottenhams långsäsong avslutas.
 

Idag 1982 avslutade Tottenham Hotspur säsongen genom att vinna FA-cupen i en omspelsmatch mot Queens Park Rangers. Första matchen fem dagar tidigare hade slutat 1-1. I omspelet gjorde Glenn Hoddle mål på straff efter sex minuter och det stod sig tiden ut. 

Men det är inte finalen med omspel som är det anmärkningsfulla. Det är att trots att spelare och klubbar idag klagar på att det är jobbigt att spela två matcher i veckan så var det redan ett späckat schema 1982. Tottenham hade spelat hem en fjärde plats i ligan, varit i Ligacupfinal och tagit sig till semifinal i CupVinnarCupen. Det betydde att finalen idag var Tottenhams 66:e tävlingsmatch för säsongen, och deras 19:e match under de två senaste månaderna. Det gör drygt tre matcher i veckan. Så det var inte bättre förr. Fast spelarna var inte så bortskämda då.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av omspelet i FA-cupfinalen.

2000 Glasgow Rangers skotska cupmästare slår världsrekord.


Ingen klubb hade någonsin vunnit 100 titlar. Glasgow Rangers blev första klubben i världen med 49 ligamästerskap, 29 skottska cupvinster, 21 Skottska Ligacupvinster och en Cupvinnarcupseger.

Idag 2000 spelades den skotska cupfinalen på Hampden Park i Glasgow. På plats fanns 50 000 åskådare som fick se Glasgow Rangers vinna över Aberdeen. Det blev aldrig någon spännande match då Rangers vann med 4-0. Cuptiteln var nytt världsrekord i titlar.

 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av missar och mål i cupfinalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJUNDE MAJ.

Birkir BJARNASON blir 35 år.
 

Birkir BJARNASON är född 1988 i Akureyri, Island.
Mittfältare
46 U- och 113 A-landskamper för Island (2004-).

Klubbar som spelare:
KA Akureyri (junior),
Austrått (junior),
Figgjo (junior),
Viking (2006–11),
Bodø/Glimt (2008 lån),
Standard Liège (2012–13),
Pescara (2012–13 lån),
Pescara (2013),
Sampdoria (2013–14),
Pescara (2014–15),
FC Basel (2015–17),
Aston Villa (2017–19),
Al-Arabi (2019),
Brescia (2020–21),
Adana Demirspor (2021-23),
Viking (2023-)

Han gjorde det första målet för Islands landslag i EM 2016 när laget spelade oavgjort mot Portugal i det första europamästerskapet någonsin som Island kvalificerat sig till.

GERVINHO blir 36 år.
 

Gervais Yao Kouassi "GERVINHO" är född 1987 i Anyama, 
Elfenbenskusten
Mittfältare
4 U- och 88 A-landskamper för Elfenbenskusten (2000-).

Klubbar som spelare:
ASEC Mimosas Abidjan (1998-2002),
Toumodi (2002–04),
Beveren (2004–07),
Le Mans (2007–09),
Lille (2009–11),
Arsenal (2011–13),
Roma (2013–16),
Hebei China Fortune (2016–18),
Parma (2018–21),
Trabzonspor (2021-22),
Aris (2022-),

Under sin landslagskarriär har han bland annat deltagit i två Afrikanska mästerskap (Afrikanska mästerskapen 2008 och Afrikanska mästerskapen 2010), en OS-turnering (OS 2008) och en VM-turnering (VM 2010). Under OS 2008 var han även lagkapten.

Johan ELMANDER blir 42 år.
 

Johan Erik Calvin ELMANDER är född 1981 i Alingsås, Västergötland.
Anfallare
64 U- och 85 A-landskamper för Sverige (1997-2015).

Klubbar som spelare:
Holmalunds IF (1997-98),
Örgryte IS (1999-2000),
Feyenoord (2000-04),
Djurgårdens IF (2002-03 lån),
NAC Breda (2003-04 lån),
Brøndby IF (2004-06),
Toulouse (2006-08),
Bolton Wanderers (2008-11),
Galatasaray (2011-14),
Norwich City (2013-14 lån),
Brøndby IF igen (2014-16),
Örgryte IS (2017-18).

Johan Elmander har två fotbollsspelande bröder. Patrik Elmander och Peter Elmander.

Laura ÖSTERBERG KALMARI blir 44 år.
 

Laura Elina ÖSTERBERG KALMARI är född 1979 i Kirkkonummi, Finland
Anfallare
130 A-landskamper för Finland (1996-2011).

Klubbar som spelare:
KyIF (1984–95),
PuiU (1995–96),
MPS (1997),
HJK (1998–99),
Portland Pilots (2000),
HJK igen (2000–01),
Boston Renegades (2002),
Umeå IK (2003–04),
Djurgården/Älvsjö (2005–06),
AIK (2007–09),
Sky Blue FC (2010–11).

Hon utsågs fem gånger till årets bästa kvinnliga fotbollsspelare i Finland, åren 1999, 2003, 2006, 2009 och 2010.

Paul GASCOIGNE blir 56 år.
 

Paul John GASCOIGNE är född 1967 i Dunston, Gateshead, England
Mittfältare
12 U-, 4-B och 57 A-landskamper för England (1987-98).

Klubbar som spelare:
Newcastle United (1980-88),
Tottenham Hotspur (1988-92),
Lazio (1992-95),
Glasgow Rangers (1995-98),
Middlesbrough (1998-2000),
Everton (2000-02),
Burnley (2002),
Gansu Tianma (2003),
Boston United (2004).  

Lag som tränare:
Kettering Town (2005).

I VM-turneringen 1990 fick han som enda engelsman plats i FIFA:s All Star Team. Gascoigne är även känd för sitt skandalomsusade privatliv, med alkohol- och drogproblem, mental sjukdom och diverse rättegångar.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TJUGOSJUNDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

GLAD PINGST!

Läs hela inlägget »

NATIONALAG:
Georgien

NAMNSDAG:
Vilhelmina
Vilma

TEMADAG:
Ingen


RUBRIKER.

Seriesspel i golf; uselt.
Tre Kronor och Chelsea; uselt.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/5:
1982 Aston Villa, Champions Leaguemästare.
1989 dramatik i engelska ligan då Arsenal slår Liverpool.
1999 Uniteds mirakelvändning.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/5:
Lindsey HORAN, 
Razvan RAT, 
Matt BUSBY.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN TJUGOFEMTE MAJ 2023.

Seriesspel i golf; uselt.
 

Torsdag innebär normalt sett golf. Fast det var inte normal golf igår. Det var seriespel. Det lag jag deltar med hade vår match på Abbekås GK. Det innebar att det blev lite vanliga rutiner i hemmet fram till klockan ett. Sedan bar det iväg till Abbekås. Tio i två hade jag min start. Då mitt spel fungerat utmärkt de senaste veckorna hade jag stora förhoppningan. Dessa slocknade på hål två. Jnder resten av de sju hålen på de första nio så träffade jag inte bollen rätt många gånger. Det blev ett antal extra onödiga slag på varje hål och alldeles för många slag.

De sista nio hålen som ska vara svårare klarade jag av bättre, men det blev totalt över hundra slag. Då tre till i vårt lag hade kommit in var jag förtfaranfe bäst av Söderslättarna. De två sista klarade givetvis av bättre resultat, men jag tror att vi som lag blev sist. Något slutresultat behövde vi inte vänta  på enligt vår lagledare då det var okay att åka hem om man ville se kvartsfinalen i ishocley-VM mellan Sverige och Lettland.

Tre Kronor och Chelsea; uselt.
 

Då övriga familjen var på grillfest hos släktingar så stannade jag på väg hem på ICA Maxi och köpte ingredienser till en hemmalagad pizza. Med denna kunde kag sätta mig framför TVn och se hur Sveriges landslag i ishockey ännu ett år tvingas stå med skammen efter ett slutresultat. Åter en gång tog äventyret slut i kvartsfinalen. Motståndarna Lettland som vann med 3-1 tog sig för första gången länge än till kvartsfinal. Kul för dem. Visst är Sverige i normala lägen bättre än Lettland i ishockey, så detta VM är lite av en parodi på ishockey. Jag håller fortfarande junior-VM i ishockey som det ”riktiga” VM i ishockey.

Skulle Liverool få chansen att ta sig till en Champions Leagueplats? Det skulle i så fall Chelsea kunna hjälpa till med och de kunde besegra Manchester United. Men det kunde givetvis Chelsea inte. Segern med 4-1 var rättvis och klar. Båda Manchesterlagen, Arsenal och Newcastle heter de fyra engelska lag som redan innan sista omgången är klara för den penningstinna Champions League. Leeds, Leicester och Southampton kommer med alla sannolighet att ramla ur så Premier Leafue verkat ganska avgjort redan innan sista omgången spelas.

IDAG! FREDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Georgien
 

Georgiens nationaldag firas till minne av självständigheten från Ryssland den 26:e maj 1918. Detta blev en självständighet som varade endast till 1921. Den 9 april 1991 blev landet formellt självständigt igen och utträdde ur Sovjetunionen. Men man enades om att nationaldagen skulle vara dagen man först blev ett självständigt land.

NAMNSDAG:

Vilhelmina
Vilma

 

Namnsdagar för den 26:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1794 – Eleutherus, (till minne av en påve med detta namn från 100-talet; utgått)
1794–1900 – Vilhelmina
1901–1985 – Vilhelmina
1986–1992 – Vilhelmina, Vilma och Vilmar (utgått)
1993–2000 – Vilhelmina och Helmy (utgått)
Från 2001 – Vilhelmina och Vilma

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJÄTTE MAJ.

1982 Villas största seger.


Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag och Villaspelare som minns.

1989 Arsenal avgör i sista matchen.
 

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern i ligan. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av målen.

1999 Uniteds mirakelvändning.
 

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera men Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJÄTTE MAJ.

Lindsey HORAN blir 29 år.
 

Lindsey Michelle HORAN är född 1994 i Golden, Colorado, USA
Mittfältare/Anfallare
41 U- och 128 A-landskamper för USA (2010-).

Klubbar som spelare:
Colorado Rush (2005–12),
Paris Saint-Germain (2012–16),
Portland Thorns FC (2016–),
Lyon (2022– lån).

Till skillnad från många andra damspelare har hon inte spelat i något svenskt lag. Med tanke på hennes efternamn är det kanske tur.

Razvan RAT blir 42 år.
 

Razvan Dincă RAT är född 1981 i Piatra-Olt, Rumänien.
Försvarare
16 U- och 113 A-landskamper för Rumänien (1996-2016).

Klubbar som spelare:
Rapid Piatra-Olt (1988-94),
Universitatea Craiova (1994),
Constructorul Craiova (1995),
Sporting Pitești (1996).
Cetatea Târgu Neamț (1996),
Sporting Pitești (1996-98),
Rapid București (1998-2003),
FCM Bacău (2000-01 lån),
Shakhtar Donetsk (2003-13),
West Ham United (2013-14),
Rayo Vallecano (2014),
PAOK (2014-15),
Rayo Vallecano igen (2015-18),
Poli Timișoara (2018).

Matt BUSBY blev 84 år.
 

Sir Matthew William "Matt" BUSBY var född 1909 i Orbiston, Bellshill, Skottland och dog den 20:e januari 1994 i Cheadle, Greater Manchester, England.
Mittfältare
2 A-landskamper för Skottland (1933).

Klubbar som spelare:
Denny Hibernian (1927-28),
Manchester City (1928-1936),
Liverpool (1936-39),
Chelsea, Middlesbrough, Reading, Brentford, Bournemouth & Boscombe Athletic och Hibernian (gästspelare under kriget) 
  
Lag som tränare:
Manchester United (1945-69),
Storbritanniens OS-lag (1948),
Skottland (1958),
Manchester United (1970-71).

 

Busby tränade på 1950-talet det unga Manchester United som kallades för Busby Babes. I februari 1958 var laget med om en ohygglig flygolycka i München där åtta spelare samt flera ledare och besättningsmän omkom. Matt Busby blev själv svårt skadad men överlevde.