• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

NAMNSDAG:
Ingen
(Kyndelsmässodagen)

TEMADAGAR:
Murmeldjursdagen
Internationella våtmarksdagen
Internationella tvillingdagen
Smoothiens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Brown Dog Day
Crepe Day
Optimist Day
World Play Your Ukulele Day
Tater Tot Day

RUBRIKER.

Vellingeblomman och fika.
Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker.
Alla mot alla säsong 9.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/2:
1946: Kevin O'Flanagan spelar landskamp.
2007: Fotbollskravaller dödar Filippo Raciti.
2009: Äntligen får Wenger köpa Arshavin.
2013: Speciella målgörare för Hartlepool.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/2:
Ivan PERIŠIĆ, 
Gerard PIQUÉ, 
Maxi RODRIGUEZ, 
Faye WHITE.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN FÖRSTA FEBRUARI 2023.

Vellingeblomman och fika.
 

Efter morgonrundan med hundarna så placerade de sig i bilen och så åkte vi ner till Vellingeblomman. Där skulle två saker avklaras. Vi tog allihop en sen frukost eller tidig lunch om man så vill. Det var vi alla nöjda med, och mest nöjd var nog våra båda hundar som kan beställa en smarrig skål med godbitar. Andra uppgiften var även huvudorsaken till besöket. Då yngsta dottern fyller år denna månad och då hon var på Vellingeblomman före jul såg en skulptur. Den önskade hon sig till sitt nya hus. Då det fanns två varianter så blev det många sms med bilder och funderingar innan hon till sist valde den figur som finns på bilden här intill.

Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker.
 

Sedan så blev det sedvanlig eftermiddag med City Gross vid spisen. Man kan ju laga middagarna i vilken ordning man vill. Vi hade valt ”Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker”. Det låter åter igen betydligt mer komplicerat än vad det var. Köttvarianten hade strimlad kotlett och vegetarvarianten hade Oumph som är en råvara gjord på sojabönor. Lite rödlök, chili, vitlök, soja, vatten och socker så hade man rätten som serverades med äggnudlar. De så kallade grönsakerna var rödlök och morot som fick limezest och limesaft med lite socker över sig. Även här blev alla nöjda med middagen.

Alla mot alla säsong 9.
 

Än en gång så försvann livefotbollen för att vi skulle se avsnitt tre och fyra i serien ”Sherwood”. Två mord och en ”spion” ska hittas. Av vad jag kan förstå så vet vi redan vilka de båda mördarna är och spionen gav sig till känna i slutet av avsnitt fyra. Det finns två avsnitt kvar och det är inte riktigt samma upplägg som Columbo där man ju alltid visste vem som var mördaren och sedan funderade på hur Columbo skulle kunna klura ut ett bevis. Fast trots detta så måste vi bara se de sista två avsnitten av Sherwood så att man kan bedöma om det är så bra som en fotterapeut en gång påstod.

Då jag upptäckte att femman visade Alla mot alla och att jag inte kände igen reprisen, förstod jag att det var säsong nio som startat. Alltså blev det två avsnitt innan jag kollade fotbollsresultat. Andra semifinalens andra möte mellan Manchester United och Nottingham hade slutat. Det blev 2-0 vilken var samma resultat som i första matchen. Alltså kommer de två United Manchester och Newcastle att mötas i finalen på Wembley den 26:e februari.

IDAG: TORSDAGEN DEN ANDRA FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Ingen
 

Den svenska almanackan har sju dagar som inte har någon namnsdag. Nyårsdagen, Kyndelsmässodagen, Skottdagen, Marie bebådelsedag, Johannes Döparens dag, Allhelgonadagen och Juldagen. Idag infaller en av dessa dagar. Före 1901 kallades dagen Marie kyrkogångsdag, med detta ändrades till Kyndelsmässodagen, som man då tyckte lät modernare??? Denna nya benämning på dagens datum åsyftar den dag 40 dagar efter Jesu födelse (25 december) då hans mor Maria bar fram honom i templet. Kyndel är ett gammalt ord för brinnande ljus (jämför engelska candle), och här åsyftas att man tände många ljus denna dag.
 

Namnsdagar den 2:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Marie kyrkogångsdag
1901–1985 – Kyndelsmässodagen
1986–1992 – Kyndelsmässodagen
1993–2000 – Kyndelsmässodagen, Mia (utgått) och Marja (utgått)
Från 2001 – Kyndelsmässodagen

TEMADAGAR:

Groundhog Day, Murmeldjursdagen.
 

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor.
 
Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada. Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen.

 
Internationella våtmarksdagen.
 

Internationella våtmarksdagen. Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.

 
Internationella tvillingdagen.
 

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Att vara tvilling är väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

 
Smoothiens dag.
 

Smoothiens dag den 2/2 startade på initiativ av ”En sockersmart skola” 2015, ett projekt som Susanna driver som en del i att hjälpa barn och unga att få en hälsosam start i livet. Här handlar det om att sprida kunskap och alternativ till socker.

Klicka på bilden för att höra Over the rainbow med Israel "IZ" Kamakawiwo'ole Klicka på bilden för att höra Over the rainbow med Israel "IZ" Kamakawiwo'ole

Även idag tänkte jag slå ett slag för lite intressanta amerikanska och internationella temadagar. Givetvis finns Groundhog Day med här. Man firar även igelkottens dag.

Brown Dog Day. Bruna hundars dag passar oss väldigt bra då Rhiann är en av de bruna hundas som finna med på listan. Alltså en brun Engelsk Cocker Spanien. Så hon får en extra dag idag.
 

Crepe Day. Crêpesens dag är en sådag trevlig dag som har med mat att göra. Crêpes är alltid gott och kan vara värt att fira. 
 

Optimist Day. I dagens eländiga samkälle med inflation och tråkigheter så är det perfekt att ändra sig och vara optimist om än för endast en dag. Denna dag startades 2019 i Kroatien.
 

World Play Your Ukulele Day. Ukulele startade på 1870-talet på Hawaii. Sedan 1971 har man haft ukulele festivaler där varje år. 1990 slog instrumentet stort över världen då Israel Kamakawiwo’ole släppte sin singel "Over the rainbow". Sp fram med ukulelen och spela en liten trudelutt idag. Jodå, vi har ett par av detta instrument hemma hos oss.
 

Tater Tot Day. Här är ytterligare en matdag. Tater Tot är en populår amerikansk rätt som kan liknar vid kroketter. ater tots är riven potatis som formas till små cylindrar och friteras, ofta serverad som tillbehör. Namnet "tater tot" är ett registrerat varumärke som tillhör det amerikanska frysvaruföretaget Ore-Ida, men används ofta som en generisk term. "Tater" är en förkortning för potatis.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN ANDRA FEBRUARI.

1946 O'Flanagan spelar i Nordirlands ladslag.
 

Idag 1946 spelade Kevin O'Flanagan en landskamp för Nordirland mot Skottland i Belfast. Kevin tillhörde Arsenal där han gjorde 14 ligamatcher och 2 FA-cupmatcher och gjorde två mal. Det låter inte som världens största fotbollsprestation, men då ska man tänka på att Kevin var amatör och jobbade egentigen som läkare. Han gick under smeknamnet "The Flying Doc". Att han var noga med att förbli amatör berodde delvis på att han kunde syssla med andra idrotter också. Han var duktig friidrottare. Kevin hade även spelat en landskamp en vecka tidigare. Då spelade han för Irlands landslag när de mötte Frankrike. Men det var inte fotboll utan rugby.

2007 Kravaller på Sicilien.
 

Idag 2007 var det derby i södra Italien mellan Catania och Palermo. Redan efter en halv timme uppstod oroligheter då Palermo tog ledningen. Då matchen fortsatte kvitterade Catania, men till slut hade Palermo gjort ytterligare ett mål.

Detta och en del av den redan rivaliserande stämningen som fanns gjorde att det blev kravaller efter matchen. Under dessa skadades polismannen Filippo Raciti (bilden) så allvarligt att han avled. För att reda ut och ta reda på problemen samt hedra Raciti så ställdes all fotboll in kommande vecka.

2009 Arshavin till Arsenal.
 

Idag 2009 blev det äntligen klart att Wenger till sist fick sin favoritspelare, ryssen Andrei Arshavin som inte fått flytta från Zenit St. Petersburg. Men budet på 15 miljoner pund fick ryssarna att ändra sig. Nu skulle det visa sig att den normalt så talangfulle anfallaren inte alls visade vad han kunde utom då han kom till Liverpool och Anfield.

Där var enda arena han kunde göra mål på. Redan i vårens match gjorde han alla fyra Arsenalmål i 4-4 matchen. Kanske skulle Liverpool fixat honom till sin trupp då han trivdes så bra på Anfield. Efter fyra säsonger återvände han till Zenit, och då hade han varit utlånad till sin hemmaklubb under en säsong.

2013 "Hartleypoole" vinner.
 

League One, alltså tredje divisionen i England spelade idag 2013, och en match var den mellan Hartlepool United och Notts County. Matchen slutade 2-1 och egentligen var det inget speciellt med det om det inte varit för målgörarna. Hartlepools målgörare var Peter Hartley och James Poole. Passande att Hartley och Poole stod bakom segern för Hartlepool.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN ANDRA FEBRUARI.

Ivan PERIŠIĆ blir 34 år.
 

Ivan PERIŠIĆ är född 1989 i Split, Jugoslavien
Mittfältare
17 U- och 123 A-landskamper för Kroatien (2005-).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (2000–06),
Sochaux (2006–09)
Roeselare (2009 lån),
Club Brügge (2009–11),
Borussia Dortmund (2011–13),
VfL Wolfsburg (2013–15),
Inter (2015–22),
Bayern München (2019-20 lån),
Tottenham (2022-).

Då Ivan besviken förlorat VM-finalen mot Frankrike 2018 så kunde han lämna Ryssland med ett rekord i detta VM. Han sprang sammanlagt 72,5 kilometer vilket var längst av alla spelarna i hela VM.

Gerard PIQUÉ blir 36 år.
 

Gerard PIQUÉ Bernabéu är född 1987 i Barcelona, Spanien
Försvarare
40 U- och 102 A-landskamper för Spanien och 10 för Katalonien (2002-18).

Klubbar som spelare:
FC Barcelona (1997-2004),
Manchester United (2004-08),
Real Zaragoza (lån 2006-07)
Barcelona igen (2008-22).

Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.
Pique är tillsammans med Samuel Eto'o, Marcel Desailly, Paulo Sousa och Cristiano Ronaldo de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar.
Han har sönerna Milan och Sasha tillsammans med artisten Shakira, som för övrigt också fyller år idag, men hon blir 46. De två var gifta 2011-2022.

Maxi RODRIGUEZ blir 42 år.
 

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRIGUEZ är född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare
7 U- och 56 A-landskamper för Argentina (2001-14).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2002),
Real Oviedo (lån 2001),
Espanyol (2002-05),
Atletico Madrid (2005-10),
Liverpool (2010-12),
Newell's Old Boys igen (2012-17),
Peñarol (2017-19),
Newell's Old Boys (2019-21).

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Trots en lång fotbollskarriär så har han bara en större titen och den kom 2012 då han blev Ligacupmästare med Liverpool.

Faye WHITE blir 45 år.
 

Faye Deborah WHITE är född 1978 i Horley, England
Försvarare
90 A-landskamper för England (1997-2012)

Klubbar som spelare:
Horsham Ladies (1990-96),
Arsenal Ladies (1996-2013),
Ottawa Fury (lån 2007).

2007 fick hon Member of the Order of the British Empire (MBE) för sina insatser i den Engelska fotbollen och 2015 invaldes hon i English Football Hall of Fame.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Max
Maximilian


TEMADAG:
Vegetariska dagen

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Girls and Women in Sports Day.
World Hijab Day (WHD).
Robinson Crusoe Day.
Dark Chocolate Day.

RUBRIKER.

Picklat äpple och korsord.
Sherwood.
Varför fattar inte fotbollsspelarna reglerna???


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/2:
1936: 209 mål på 44 matcher.
2006: David Bentley först att göra hattrick på Manchester U.
2012: Katastrofen i Port Said som dödar 79 människor.

 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/2:
Darren FLETCHER, 
Kevin KILBANE, 
Gabriel BATISTUTA, 
Stanley MATTHEWS.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA JANUARI 2023.

Picklat äpple och korsord.
 

Efter fullspäckade dagar med mycket musik, som varit väldigt kul, men också tufft så kunde vi ta det helt lugnt igår. Det var precis vad vi gjorde. Hundpromenaderna kunde vi inte dra in på så det blev gjort. Middag kunde inte heller hoppas över så dagens fiskrätt från City Gross matkasse blev tillagad och nästan uppäten. Det var ”Smörstekt fisk med mos & picklat äpple”. Steka fisk och göra mos var ju enkelt att fixa. Det är sådant som gjorts många gånger. Nytt var picklat äpple. Men att pickla lök, gurka eller någon annan grönsak har jag gjort många gånger. Socker och vitvinsvinäger som man lägger det som ska picklas i är vanligt. Äpple var en ny erfarenhet. Det fungerade bra.

Sedan så fanns det några korsord att lösa så det var min sysselsättning då inte hundar och mat skulle fixas. ICA Kuriren och Kvällsstunden blev klara för denna vecka.

TRAILER TRAILER

Sherwood.
 

Om man besöker frisör, tandläkare eller exempelvis fotspecialist så brukar det förekomma en massa samtal. Hos tandläkaren blir det så klart ganska ensidigt då det bara är tandläkaren som kan tala så att man förstår. Vad jag ville komma till med denna inledning var att hustrun var hos sin fotspecialist i måndags. Då hade de diskuterat engelska kriminalserier. Fotterapeuten berättade då att hon sett en serie som hon bara måste titta vidare på, och se avsnitt efter avsnitt. Det var den bästa serie hon sett. Nu är det bara sex avsnitt av serien ”Sherwood”. Sedan tar första säsongen slut. En andra säsong är under planering. Frågan är vad den ska handla om då första säsongen ska bygga på verkliga händelser. Hustrun och jag tittade på de två första avsnitten och har man höga förväntningar blir man lätt besviken. Visst undrar man hur det ska sluta, och visst ska vi se de andra fyra avsnitten också, men de verkliga händelserna är mycket friserade för att få upp spänningsmomenten.

Varför fattar inte fotbollsspelarna reglerna???
 

Det blev bara lite fotboll igår. Matchen jag hade möjlighet att se var de sista tio minuterna av den föga intressanta andra matchen av Ligacupens semifinal. Newcastle hade vunnit med 1-0 nere i Southampton och var i stort sett klara för final. Med 2-1 hemma så blev det 3-1 sammanlagt. Men en händelse som är helt unik för fotboll inträffade åtta minuter före slutet. Newcastles Bruno Guimaraes gör en vansinnes-stämpling på en Southamptonspelare. Domaren måste ha missat det då han bara ger ett gult kort. VAR kallar på hans uppmärksamhet och givetvis blir det rött kort och utvisning. Här kommer det unika. Utvisningar i andra sporter accepteras alltid av den utvisade, men inte i fotboll. Guimaraes skulle inte gå av planen. Livliga protester uppstod från den utvisades sida och till sist leddes han ut av lagkamrater. Varför känner inte fotbollsspelare till reglerna som gäller i fotboll?

Då var matchen som gällde omspel i FA-cupen mellan Birmingham och Blackburn betydligt mer spännande. Det gällde vem som skulle få möta Leicester City på bortaplan i nästa omgång. Matchen slutade 0-0 och det blev förlängning. Då gjorde Birminghams Auston Trusty matchens enda mål efter tio minuter. Tyvärr för honom och Birmingham så gjorde han målet i egen bur och Blackburn är vidare.

IDAG: ONSDAGEN DEN FÖRSTA FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Max och Maximilian
 

Namnsdagar den 1:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1680 – Brigida (till minne av ett irländskt helgon från 500-talet)
1680–1822 – Brigida (utgått) och Birger (nu 9 juni)
1823–1900 – Maximiliana (som en hedersbetygelse åt den svenske kronprinsen Oscar (I):s nyblivna fästmö Josefina av Leuchtenberg, som bland annat även hade namnet Maximiliana;  utgått)
1901–1985 – Max
1986–1992 – Max, Marielle (utgått) och Marietta (utgått)
1993–2000 – Max och Magda (utgått)
Från 2001 – Max och Maximilian

TEMADAG:

Vegetariska dagen.
 

Detta är en dag som firas två gånger om året. Den Vegetariska världsdagen är den 1:a oktober, men så finns även Vegetariska dagen som infaller idag den 1:a februari. Vegetarianism har varit vanligt i Sverige sedan 1970-talet, vilket tyder på bredare nationella bekymmer om hållbarhet och hälsa. En 2018 studie av svenska Coop.se visade att 3 av 10 svenskar väljer vegetariska måltider. På den sida där jag hämtat denna fakta stod även att många skolor i Sverige väljer att fira dagen genom att servera någon vegetarisk maträtt. I Malmö har man ”Spaghetti bolognese på sojafärs". Så visst firar man med vegetarisk mat, men å andra sidan är maten i Malmö skolor endast bestpende av vegetarisk mat. Denna vecka undantas fredagen då man har fiskburgare.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Girls and Women in Sports Day.

Flickor och kvinnor inom idrotten dagen kom i USA för första gången 1987. Det var den dåvarande presidenten Ronald Reagan som deklarerade denna dag. Detta efter att volleybollspelerskan Flo Hyman hade avlidit 1986 endast 31 år gammal. Hon hade hela sin karriär kämpat för att damidrott skulle klassas lika högt som herridrott. Hymans död klassades först som en hjärtattack, men visade sig sedan vara Marfan syndrome. Det är ett medfött hjärtfel på aortan.
 

World Hijab Day (WHD).

Världs Hijab dagen är en temadag som startades 2013 av New Yorkbon Nazma Khan som växt upp i Bangladesh och varit van att bära hijab. Hijab är dels en beteckning på islamsk täckande klädsel i allmänhet och i snävare bemärkelse namnet på ett specifikt plagg, nämligen en huvudduk eller sjal som används av kvinnor och som täcker håret, halsen och axlarna. Den senare betydelsen är vanlig både i flera arabländer och västländer. Numera är det 190 länder som uppmärksammar denna dag.
 

Robinson Crusoe Day.

Robinson Crusoe dagen startade 1999. Detta för att uppmärksamma Daniel Defoes bok om sjömannen som bodde ensam på en öde ö, som egentligen inte var helt öde. Defoe fick idén att skriva boken då historien om den skotske sjömannen Alexander Selkirk råkat ur för detta i verkligheten. Att dagen skulle ligga den 1:a februari berodde på att Selkirk räddades från sin ö idag 1709.
 

Dark Chocolate Day.

Mörk choklad dagen är ganska enkel att fira. Det går ju att hitta minst en maträtt att stoppa i sig varje dag om man önskar sätta sig in i detta med temadagar. Mörk choklad är ursprunget till kakaobönas användning som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Den allra första användningen av bönan var att man hackade den och gjorde en dryck med varmt vatten. Den blev så pass besk att man bara använde den vid ceremoniella sammanhang.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FÖRSTA FEBRUARI.

1936 svårslaget målrekord.
 

Idag 1936 sattes det rekord i målgörande i de engelska ligorna. I de 44 matcher som spelade gjordes det 209 mål. Det blir ett snitt på 4,75 mål per match. Det låter svåröverträffat i vilket land som helst idag. Endast en match Aldershot - Bristol City i Division Three South, slutade 0-0, men det uppvägdes av resultat som Chester City 12-0 på York City och Crewe Alexandra mot Chesterfield som blev 5-6.

2006 Bentley första att göra ett speciellt hat trick.
 

Blackburn Rovers mötte idag 2006 Manchester United hemma på Ewood Park. Det blev en match i publikens smak med hela sju mål. Då dessutom hemmalaget gjort fyra och motståndarna bara tre så var det extra glädje på läktarna. Men en spelare skrev in sig i historieböckerna efter denna match. Det var Blackburns ytter David Bentley. Han blev den förste spelaren i Premier Leagues historia som gjorde ett hat trick mot Manchester United.

2012 katastrofen i Port Said.
 

Det är lite oklart om denna händelse egentligen hade med fotboll att göra då det var väldigt oroligt i Egypten. Med idag 2012 så spelade Al-Masry Club och Al-Ahly på Port Said-stadion i Port Said i Egypten.

Matchen slutade 3-1 och omedelbart efter slutsignalen rusade publik som stått bland Al-Masry supportrarna in på planen och började anfalla Al-Ahly spelare och supportrar med knivar, slagträn och stenar. Då katastrofen ebbat ut hade 79 människor dött och över 1000 var skadade. 73 personer greps och i den kommande rättegången dömdes 21 av dem till döden.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FÖRSTA FEBRUARI.

Darren FLETCHER blir 39 år.
 

Darren Barr FLETCHER är född 1984 i Dalkeith, Skottland
Mittfältare
6 U-, 1 B- och 80 A-landskamper för Skottland (2002-17).

Klubbar som spelare:
Hutchison Vale (junior),
Tynecastle Boys Club (junior),
Celtic Boys Club (junior),
Manchester United (1995-2015),
West Bromwich Albion (2015-17),
Stoke City (2017-19).

Kevin KILBANE blir 46 år.
 

Kevin Daniel KILBANE är född 1977 i Preston, England
Försvarare
9 U- och 110 A-landskamper för Irland (1996-2011).

Klubbar som spelare:
Preston North End (1990-97),
West Bromwich Albion (1997-99),
Sunderland (1999-2003),
Everton (2003-06),
Wigan Athletic (2006-09),
Hull City (2009-12),
Huddersfield Town (lån 2011),
Derby County (lån 2011),
Coventry City (2012).

Gabriel BATISTUTA blir 54 år.
 

Gabriel Omar BATISTUTA är född 1969 i Avellaneda, Santa Fe, Argentina
Anfallare
77 A-landskamper för Argentina (1991-2002).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1987-89),
River Plate (1989-90),
Boca Junior (1990-91),
Fiorentina (1991-2000),
AS Roma (2000-03),
Internazionale (lån 2003),
Al-Arabi i Qatar (2003-05).

Copa Americamästare 1991 och 1993 och Confederations Cupvinnare 1992.
Batistuta har också deltagit i tre VM-slutspel (1994, 1998 och 2002) och gjort totalt 10 mål, han är därmed Argentinas främste målskytt i VM-slutspel.

Stanley MATTHEWS blev 85 år.
 

Sir Stanley MATTHEWS född 1915 i Hanley, Stoke-on-Trent, England och dog den 23:e februari 2000 i Stoke.
1 skollandslag, 13 FA-XI-, 29 under-kriget- och 54 A-landskamper för England. 2 landskamper för Storbritannien (1929-55).

Klubbar som spelare:
Stoke City (1932-47),
Blackpool (1947-61),
Toronto City (1961 lån),
Stoke City igen (1961-65),
Toronto City igen (1965 lån).

Det betyder att han var 50 år då han bestämde sig för att sluta, men han fortsatte i engelska ligan till han var 52 och på Malta tills han var 55. 

Lag som tränare:
Port Vale (1967-68 spelande tränare)
Maltesiska Hibernians (1970-71 spelande tränare)

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN FEBRUARI!

Läs hela inlägget »

NATIONALDAG:
Nauru

NAMNSDAG:
Ivar
Joar

RUBRIKER.

Bowling och lasagne.
Mycket musik i vårt vardagsrum.

FA-cupens åttondelsfinaler.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 31/1:
2011: Upprörande spelarbyten i sista minuten.
2013: Beckham väljer PSG då han återkommer till Europa.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 31/1:
Jeff HENDRICK, 
Traianos DELLAS.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN TRETTIONDE JANUARI 2023.

Bowling och lasagne.
 

Det skulle visa sig att det inte blev någon sport för mig igår heller. Jo den jag själv utövade så klart. Sedan är det frågan om alla anser bowling är en sport. Det är ju faktiskt lite underligt att inte bowling är med i OS till exempel. Jag och mitt team hade match klockan sex igår. Jag förklarade förra gången att jag inte längre hade koll på mina resultat, men de från igår kommer jag ihåg. 131, 133 och 134. Detta är absolut inga poäng att skryta med. Snarare tvärtom, men de vi m mötte var än sämre. Det betydde att vi vann igår. Innan denna match handlade det enbart om mat. Jag hämtade veckans matlåda på City Gross. Vi lät dessa rätter vänta och jag tillverkade två lasagne under tiden hustrun var iväg. Då jag hämtade henne så tillagades lasagnen. En var med nötkött och en med vegofärs. Sedan var allt det andra samma sås och lasagneplattor.

Mycket musik i vårt vardagsrum.
 

Att det blev den maten berodde på att vi var fler än hustrun, äldsta dottern, jag och hundarna som skulle ha mat. Våra danska vänner kom då jag var på bowlingen och de var lovade middag. Då jag kom hem var huset fyllt med musikanter. Längst bortifrån var inte danskarna utan en japansk tjej som äldsta dottern ”hittat”. Sedan fanns det ytterligare fem gäster som mer eller mindre bidrog med spel och sång. De blev en paus då kvällsfikat serverades. Sedan spelades mestadels irländsk folkmusik, men även danskarnas svenska favoritlåt ”Vem kan segla förutan vind”. Det varierades med både John Fogerty och Pete Seeger också. Klockan elva bröt alla upp och innan vi sa adjö till våra danska vänner så blev vi inbjudna att bo hos dem i höst då Niels är en av dem som ska hålla i en Irländsk musikhelg i Svendborg.

FA-cupens åttondelsfinaler.
 

Jag hann så klart kolla upp den sista 16-delsfinalen som spelades i FA-cupen igår. Premier Legauelaget West Ham vann så klart över tredje-divisionens Derby. Trots ett par omspelsmatcher så lottades åttondelsfinalerna igår. I England kallas dessa femte omgången. Så här utföll lottningen:

Southampton (1) - Luton Town (2) eller Grimsby Town (4) 
Leicester City (1) - Blackburn Rovers (2) eller Birmingham City (2)               
Stoke City (2) - Brighton & Hove Albion (1)
Wrexham (5) eller Sheffield United (2) - Tottenham Hotspur (1)                  
Fulham (1) eller Sunderland (2) - Leeds United (1)                
Bristol City (2) – Manchester City (1)
Manchester United (1) - West Ham United (1)
Ipswich Town (3) eller Burnley (2) - Sheffield Wednesday (3) eller Fleetwood Town (3)

Siffrorna i parentesen står för vilken division laget spelar i.

IDAG: TISDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA JANUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Nauru
 

Landet firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Australien 1968.
Nauru som tidigare kallades Pleasant Island, är världens minsta oberoende republik och utgörs av en ö i Stilla havet. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal. Arealmässigt är det världens minsta icke-europeiska land. Letar man efter landets huvudstad så hittar man inte det då landet med cirka 100 000 innevånare inte har några egentliga städer. Yaren är utsedd av Förenta nationerna som huvuddistrikt. Nauru är världens enda stat som saknar officiell huvudstad. I distriktet Yaren finns Naurus parlament. Distriktet har ungefär 800 innevånare.

NAMNSDAG:

Ivar
Joar

 

Namnsdagar den 31:a januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Vigilius (till minne av en biskop i Trident (nuvarande Trento i norra Italien), som 405 blev stenad till döds och helgonförklarad;  utgått)
1901–1985 – Ivar
1986–1992 – Ivar, Iva (utgått) och Ivan (nu 24 maj)
1993–2000 – Ivar och Joar
Från 2001 – Ivar och Joar

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTIOFÖRSTA JANUARI.

2011 Upprörande transfers.
 

Just innan transferfönstret stängde gjordes två avgörande spelarbyten idag 2011 som upprörde många fans som skaffat tröjor med deras namn på ryggen. Liverpool-supportrarna slängde sina Torres-tröjor då spanske Fernando gick till Chelsea, och jag vet åtminstone en Newcastle-fan som brände sin Carroll tröja då han såldes till Liverpool. Dessutom införskaffade Liverpool även Ajax-uruguayan Luis Suarez idag 2011.

2013 Överraskande Beckhamval.
 

Idag 2013 gjorde David Beckham det som skulle bli hans sista klubbyte. Efter Los Angeles Galaxy återvände han till Europa. Tillbaka till Manchester United trodde en del, kanske till London då han tränat med Arsenal en stund, men det blev storsatsande Paris Saint Germain som blev den klubb Beckham tillbringade sin sista säsong i. Fast det blev bara tio matcher för PSG innan Beckham lade skorna på hyllan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTIOFÖRSTA JANUARI.

Jeff HENDRICK blir 31 år.
 

Jeffrey Patrick "Jeff" HENDRICK är född 1992 i Dublin, Irland
Mittfältare
38 U- och 77 A-landskamper för Irland (2006-).

Klubbar som spelare:
St. Kevin's Boys (1998–2008),
Derby County (2008–16),
Burnley (2016–20),
Newcastle (2020-),
Queens Park Rangers (2022 lån),
Reading (2022- lån).

Han var uttagen i Irlands trupp vid fotbolls-EM 2016.

Traianos DELLAS blir 47 år.
 

Traianos DELLAS född 1976 i Thessaloniki, Grekland
Försvarare,
53 A-landskamper för Grekland (2001-09).

Klubbar som spelare:
Aris (1987–97),
Panserraikos (1995-96 lån),
Sheffield United (1997–99),
AEK (1999–2001),
Perugia (2001–02),
Roma (2002–05),
AEK igen (2005–08),
Anorthosi (2008–10),
AEK än en gång (2010–2012).

Lag som tränare:
AEK (2013-15,
Atromitos (2015-16),
Panetolikos (2018-19),
Panetolikos igen (2020-21).

Under karriären var han bland annat med i det grekiska landslagsom vann guld i EM 2004.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Gunilla
Gunhild


INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Croissant Day
Bubble Wrap Day
Draw a Dinosaur
DayYodel for Your Neighbors Day

RUBRIKER.

Pannkakor och våfflor.
Brighton, Spanien och bäst av alla Danmark.

Bandet och irländskt med dansk.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/1:
1999: Hoddles uttalande ger honom sparken.
2012: WPS läggs ner.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/1:
Arda TURAN, 
Dimitar BERBATOV, 
Peter CROUCH, 
AFONSO Alves.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN TJUGONIONDE JANUARI 2023.

Pannkakor och våfflor.
 

Söndag var spelning med bandet. Men först så gjorde jag en tur till ICA Maxi. Det fanns några delar som behövde extra resurs. Viktigast var hundarnas bröd. Sedan kom yngsta dotterns tillbehör att användas fram tills i morgon. Hon och belgaren åkte tillbaka till Jönköping klockan tolv. Dessförinnan serverades pannkakor och här krävdes också inhandlat tillbehör. För egen del så blev pannkakan min middag då jag åt den som en sorts crêpes. Det fanns även våfflor på gårdagens program. De skulle serveras till vår danske vän Niels som skulle komma på besök till kvällen. Innan spelningen så hann även hustrun, äldsta dottern och hundarna åka på besök hos den Lilles syster i Höllviken. Själv var jag hemma och skrev ut text och ackord till två låtar som skulle vara med till bandträningen.

Brighton, Spanien och bäst av alla Danmark.
 

Innan klockan blev fyra hann jag även med att se det lilla som det fanns tid till av sport igår. Det var FA-cupmatchen mellan Brighton och Liverpool. Det blev bara första halvlek och jag säger om FA-cupen som jag skrev igår. Inga sensationer alls. Slutresultaten blev förväntade och i den match jag såg lite av var det Brighton som gick segrande med 2-1 och tog sig vidare i FA-cupen. Och det var ju ingen sensation då Brighton ligger högre i seriespelet än Liverpool.

Det fanns annan idrott som kanske var mer intressant men som jag inte hade tid att se. Då tänker jag på avslutningen på handbolls-VM. De två förväntat jämna matcherna om vem som skulle ta brons och vem som skulle ta de andra medaljerna. Det var samma lag som möttes som i EM bara det att Sverige mot Spanien då var finalen. Nu var det match in bronset. Resultatet blev annorlunda från EM-finalrn. Då vann Sverige. Igår tog Spanien revansch och knep bronset med klara 39-36.

Finalen var samma lag som möttes i Ems bronsmatch. Danmark mot Frankrike. Här lyckades dock resultatet bli det samma som i bronsmatchen. Danmark vann nämligen igen. Denna gång med säkra 34-29. Danmark är därmed unikt genom att vinna VM tre gånger på raken.

Bandet och irländskt med dansk.
 

Att det inte blev någon handboll berodde på att den hyresvärd äldsta dottern hade i Svendborg var på semester i Malmö och ville träffa oss. Då Niels kommer på besök gäller inte bara våfflor och kaffe utan det blir alltid en massa spelande och sjungande. Innan hans besök så var det en massa spelande och sjungande med bandet. Före pausen var det katastrof, men efter kaffe och lite tårta så lossnade det och vi fixade ”Browneyed girl”, ”Two steps behind” och ”Pride and joy” hyfsat bra. Vi testade också en ny låt; ”Walking by myself” som Gary Moore gjorde i original.

Hemma blev det lite annan musik. Niels är en hejare på irländsk musik och har en del grupper som han spelar med. Faktum är att jag också spelat på scen med honom, äldsta dottern och några till. Det var på en klubb i Svendborg som heter ”Rasmus”. Nu var vi bara fyra Niels på gitarr och fiol, Mette på gitarr, äldsta dottern på fiol och jag med min gitarr. Klockan hann bli elva innan gästerna gick, men de återkommer för lite middag och mer spelande idag.

IDAG: MÅNDAGEN DEN TRETTIONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Gunilla
Gunhild

 

Namnsdagar den 30:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1777 – Adelgunda (till minne av en högättad fransk abbedissa från 600-talet; utgått).
1777–1900 – Gunilla
1901–1985 – Gunhild
1986–1992 – Gunhild, Gunilla och Gunnel (nu 1 juni)
1993–2000 – Gunhild och Gunilla
Från 2001 – Gunilla och Gunhild

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:

Croissant Day. Croissant är ett bakverk av wienerdeg eller smördeg format i en halvmåne ofta förknippat med Frankrike. Dess historia kan spåras till 1983. Det är enkelt att fatta hur man firar dagen.

Bubble Wrap Day. Bubbelplasten uppfanns av en slump i ett garage 1957. Amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes skulle göra en plasttapet med struktur som skulle vara lätt att ta bort från väggen. Försöket misslyckades, men de upptäckte att plasten kunde skydda ömtåliga föremål. För att fira dagen så gäller det inte att slå in saker i bubbelplast utan att göra det som nästan är omöjligt att motstp-å; Nämligen smälla så många bubblor man kan.
 

Draw a Dinosaur Day. 2007 satt studenten Todd Page på en tråkig lektion och startade kladda på ett papper. Det blev till dinosurier. Då han själv tyckte det var kul med dessa teckninger skapade han dagen. Den kanske främst är till för barn, men alla kan ju försöka skapa sin egen dinosaurie idag. 

Yodel for Your Neighbors Day. Ganska enkel att förstå hur man frar, fast sedan kanske inte grannen uppskattar det lika mycket om ni knackar på och börjar joddla för dem. Men visst är det en annorlunda och lite galen temadag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTIONDE JANUARI.

1999: Dagens tidningsartikel tvingar föbundskaptenen att avgå.
 

The Times hade idag 1999 en artikel med en intervju med den Engeskae förbundskaptenen i fotboll, Glenn Hoddle. Det handlade inte bara om fotboll. Bland annat dikuterades reinkarnation. Glenn gjorde tydligt klart för sina tankar att handikappade personer var detta för att de i ett tidigare liv levt i synd. Det var deras rättmätiga straff. Detta uttalande gjorde att Glenn Hoddle tre dagar senare fick sparken som Englands förbundskapten i fotboll. 

2012: Damernas fotbollsliga i USA läggs ner.
 

Herrfotbollen var 2012 på uppåtgående i USA och damlandslaget var ett av världens bästa. Trots detta så lades damligan Women's Professional Soccer ned idag 2012. Denna liga blev bara tre år gammal och en mängd damspelare blev arbetslösa och kom till Europa, även Sverige. I april 2012 bildades en ny damliga och 2013 var den igång igen. Nu under namnet National Women's Soccer League.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTIONDE JANUARI.

Arda TURAN blir 36 år.
 

Arda TURAN är född 1987 i Fatih, Turkiet
Mittfältare
72 U- och 100 A-landskamper för Turkiet (2002-17).

Klubbar som spelare:
Altıntepsi Makelspor (1999–2000),
Galatasaray (2000–11),
Manisaspor (lån 2006),
Atlético Madrid (2011–15),
Barcelona (2015-20),
İstanbul Başakşehir (lån 2018-20),
Galatasaray igen (2020-22).

Hans genombrott kom i EM 2008 som spelades i Schweiz och Österrike. Han är känd för sitt mål i den 92:a minuten mot Schweiz som avgjorde matchen (2-1). Han gjorde även Turkiets första mål mot Tjeckien då man vände underläge med 0-2 till seger med 3-2.

Dimitar BERBATOV blir 42 år.
 

Dimitar Ivanov BERBATOV är född 1981 Blagoevgrad, Bulgarien
Anfallare
5 U- och 78 A-landskamper för Bulgarien (1999-2010).

Klubbar som spelare:
Pirin Blagoevgrad (1991-98),
CSKA Sofia (1999-2001),
Bayer Leverkusen (2001-06),
Tottenham Hotspur (2006-08),
Manchester United (2008-12),
Fulham (2012-14),
AS Monaco (2014-15),
PAOK (2015-16),
Kerala Blasters (2017-18).

Lag som tränare:
Etar (2021 assisterande).

Berbatov har bland annat fått utmärkelsen årets spelare i Bulgarien tre gånger: 2002, 2004 och 2005.

Peter CROUCH blir 42 år.
 

Peter James CROUCH är född 1981 i Macclesfield, England
Anfallare
6 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England (2002-10).

Klubbar som spelare:
Brentford (1991-93),
Queens Park Rangers (1993-95),
Tottenham Hotspur (1995-2000),
Dulwich Hamlet (lån 2000),
IFK Hässleholm (lån 2000),
Queens Park Rangers (2000-01),
Portsmouth (2001-02),
Aston Villa (2002-04),
Norwich City (lån 2003),
Southampton (2004-05),
Liverpool (2005-08)
Portsmouth igen (2008-09),
Tottenham Hotspur igen (2009-11),
Stoke City (2011-19),
Burnley (2019).

Med en längd på 2,01 m, är han den längsta personen som har spelat för Englands herrlandslag i fotboll genom tiderna.
2000 var Crouch från Tottenham utlånad till IFK Hässleholm. En populär myt är att tränaren Conny Olsson inte ansåg att han platsade i laget, men den motsägs av Olsson själv och att Crouch spelade åtta matcher och gjorde tre mål under vårsäsongen.

AFONSO Alves blir 42 år.
 

AFONSO Alves Martins Jr är född 1981 i Belo Horizonte, Brasilien
Anfallare
8 A-landskamper för Brasilien (2007).

Klubbar som spelare:
Atlético Mineiro (1997-2002),
Örgryte IS (2002-02),
Malmö FF (2004-06),
Heerenveen (2006-08),
Middlesbrough (2008-09),
Al-Sadd Sports Club (2009),
Al-Rayyan (2010-12),
Al-Gharafa (2012-13).

Copa America-mästare 2007. Spel i näst högsta ligan i England intresserade inte Alves. Han valde istället bra betalande Al-Sadd Sports Club i Qatars högsta liga och i och med det försvann han från den absoluta toppfotbollen.
Alves avslutade sin fotbollskarriär 2015.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA FEM!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Diana


TEMADAGAR:
Veganpizza-dagen
Världsdagen för leprasjuka

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Carnation Day
Puzzle Day
Corn Chip Day
Curmudgeons Day

RUBRIKER.

Päronvägen 1 i Åkarp.
Hur kan man egentligen hålla på Watford?


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/1:
1949: Sensation av Yeovil i FA-cupen.
1950: Målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligan.
1995: Våldet runt Italiensk fotboll kostar en supporter livet.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/1:
Grzegorz KRYCHOWIAK, 
Simon VUKČEVIĆ, 
Lori CHALUPNY, 
ROMÁRIO.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI 2023.

Päronvägen 1 i Åkarp.
 

Ett av huvudmålen med gårdagen var att åka till Päronvägen 1 i Åkarp och göra lite mätningar i diverse rum i det hus som vi ska flytta till. Det skulle också bli min första titt på huset. Fast det kom en massa saker emellan. Först skulle döttrarna åka lite skridskor på Kockums. Sedan hade en situation dykt upp så att äldsta dottern fick passa ett av sina gudbarn någon timme. Men fram emot halv fyra så kom vi i väg till Åkarp. Det var döttrarna, belgaren och jag. Då vi pratat med den gamla ägaren, tittat igenom hus och vrår och gjort våra mätningar kom vi tillbaka till Ärtgränd.

Hur kan man egentligen hålla på Watford?
 

Det betydde att jag kunde titta på min lördagsfotboll från England. Det vansinniga som England sysslar med och lägger ett helt veckoslut på cupfotboll i stället för att få ligaspelet at flyta på, är England ensamma om i Europa. FA-cupen spelade 16-delsfinaler och det var ett stort antal väldigt ointressanta matcher där ojämbördiga lag möttes. Jag hade turen att Viasport valt att även visa en match från League Championship då det kunde spelas några matcher med lag som redan åkt ur FA-cupen. Turen syftar jag på att jag kunde se Watford spela. De var på Riverside Stadium i Middlesbrough och mötte stadens lag. Efter matchen så veta alla som såg den och som vet att jag håller på Watford att det snarare var otur att jag kunde se matchen. Självklart blev det förlust. Middlesbrough vann fullständigt rättvist med 2-0. Jag kan inte fatta att Watford ligger fyra i tabellen. Något mer tafatt och klumpigt spelande lag har jag sällan sett. Fortsätter det så här kommer det inte att dröja länge innan Watford sparkar ytterligare en spelare. Slaven Bilic kom, sågs och tillförde ingenting.

Mer spänning i Catan än FA-cupen.
 

Det blev lite slötittade på några FA-cupmatcher också, men de slutade antingen med oavgjort och omspel (helknasigt) eller favoritsegrar. Premier Leagueklubbarna Leeds, Leicester, Southampton, Tottenham och Manchester United tog sig hyfsat lätt vidare. Även Bristol City är vidare. De spelar i League Championship men då de mötte et annat lag från samma division så var det inte så märkligt. Det var alltså inte en enda sensation igår, och det är ju lite av tjusningen med FA-cupen. Förr i tiden kunde något lag från lägre divisioner överraska. Det verkar inte kunna hända längre.

Då kan det bli bättre överraskningar om man spelar Catan. För igår var det inte jag som vann, utan belgaren. Men det kan vi bjuda på. Speciellt då det var han som till största delen fixade gårdagens middag; Hemmalagad burgare med pommes frites. Haloumiburgare fanns på menyn till vegetarianerna. Så det blev en ganska lyckad lördag trots allt.

IDAG: SÖNDAGEN DEN TJUGONIONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG

Diana
 

Namnsdagar den 29:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Valerius (till minne av en spansk biskop och helgon:  utgått)
1901–1985 – Valter
1986–1992 – Valter, Valerie (utgått) och Volter (utgått)
1993–2000 – Valter (nu 17 augusti) och Vilma (nu 26 maj)
Från 2001 – Diana

TEMADAGAR:

Veganpizza-dagen
 

Företaget Chicago Soydairy som tillverkar mycket veganska produkter, införde 2011 tillsammans med veganbloggaren Quarrygirl, Veganpizza dagen. Det är ganska uppenbart hur man ska fira en sådan dag. Vegetarianer kan utnyttja vissa produkter från djurriket som mejeriprodukter och ägg, men en vegan får inte äta något från djurriket. Jag kan göra en vegetarisk pizza, men veganpizzans dag kommer jag inte att fira.
 

Världsdagen för leprasjuka

 
Den sista söndagen i januari infaller Världsdagen för leprasjuka som år 1954 instiftades av den franske författaren och journalisten Raoul Follereau. Det var en man som kämpade mot varje form av marginalisering och orättvisa och han kallades de leprasjukas apostel. Varje år registreras drygt 210.000 nya fall av leprasjuka. 10% av de drabbade är yngre än 15 år. Miljontals personer får permanenta handikapp av sjukdomen och marginaliseras, medan sjukdomen numera är lätt att bota.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Carnation Day. Maträtter och blommor är alltid temadagar som kan få människor på gott humör. Så fira Nejlikans Dag genom att köpa en liten bukett och ge till någon du tycker är värd denna.

Puzzle Day. Pusslets Dag passar bra att samlas några för att hjälpas åt att göra klart det där pusslet du fick i julklapp. Det var i mitten av 1700-talet som man kom på denna sysselsättning som kan hjälpa till att hålla hjärnan igång. 

Corn Chip Day. Majschipsets dag är inte helt fel. Denna snacks har funnits sedan 1932 och är något lite hälsosammare än potatischipset. Så fram med chipspåsen och lite dippa.

Curmudgeons Day. Detta är kanske inte en dag att fira speciellt mycket, men jag tyckte det var kul att någon hade kommit på att ha en temadag som var Surpuppornas Dag. Så om du känner för det, passa på och sura idag så är det gjort för detta år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGONIONDE JANUARI.

1949 kanske största överraskningen i FA-cuphistorien.
 

Det inträffar alltid överraskningar i FA-cupen då en del topplag tar för nonchalant på uppgiften. En sådan inträffade idag 1949 då ett av första divisionens topplag Sunderland var i Yeovil och mötte den lokala klubben. De spelade i en division som kallades Southern League. Yeovil låg i mitten av tabellen, men lyckades trots detta slå ut Sunderland med 2-1. Vad som är ytterligare en krydda till historien var att Yeovils Jack Hargreaves skadade sig efter bara tio minuter och då inga avbytare fanns att tillgå på denna tid så var Yeovil bara tio man då de utförde sin bragd.

1950 en oavgjord match som gått till historien.
 

Atlético Madrid och Athletic Bilbao spelade idag 1950 en ligamatch. Båda lagen var med uppe i toppstriden bara några poäng bakom ledande Real Madrid. Svensken Henry Carlson kvitterade Bilbaos ledning redan efter tre minuter. Det blev 2-1 till Madridlaget innan Bilbao öste på fram till både 2-5 och 3-6. Men Atlético Madrid kom tillbaka igen och då slutsignalen gick hade de inte kommit så mycket närmare Real Madrid. Det slutade nämligen 6-6. Men matchen skrevs in i historieböckerna som den målrikaste oavgjorda matchen i Spanska ligans historia och det är den fortfarande.

1995 Dödsfall utanför stadion.
 

Den stora festen då Genoa tog emot Milan idag 1995 kom av sig i halvtid. Då hade lagen fått reda på vad som hänt före matchen och valde att avbryta den. Genoa-supportern Vincenzo Spagnolo hade tillsammans med andra fotbollsintresserade varit på väg till matchen då ett gäng på ca 20 bråkstakar från Milan satte igång ett slagsmål. Polis kom till platsen och använde tårgas för att skingra de bråkande. Fem personer fick föras till sjukhus och den svårt knivskurne Vincenzo Spagnolos liv gick inte att rädda.

Händelsen resulterade i att hela nästa omgång i de italienska ligorna ställdes in. Ett beslut togs också att det var förbjudet för Milan och Genoa-supporters att åka till varandras matcher fram till 2010.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGONIONDE JANUARI.

Grzegorz KRYCHOWIAK blir 33 år.
 

Grzegorz KRYCHOWIAK är född 1990 i Gryfice, Polen
Mittfältare
16 U- och 98 A-landskamper för Polen (2007-).

Klubbar som spelare:
Orzeł Mrzeżyno (2001-02),
Żaki 94 Kołobrzeg (2002-03),
Stal Szczecin (2004),
Arka Gdynia (2005–06),
Bordeaux (2006–12),
Reims (lån 2009–11),
Nantes (lån 2011–12),
Reims igen (2012–14),
Sevilla (2014–16),
Paris Saint-Germain (2016–19),
West Bromwich Albion (2017–18 lån),
Lokomotiv Moskva (2018-19 lån),
Lokomotiv Moskva (2019-21),
Krasnodar (2021-),
AEK Athens (2022 lån),
Al-Shabab (2022–  lån).

Simon VUKČEVIĆ blir 37 år.
 

Simon VUKČEVIĆ är född 1986 i Podgorica, Jugoslavien
Mittfältare
15 U- och 5 A-landskamper för Serbien Momtenegro och 2 U- och 44 A-landskamper för Montenegro (2004-14).

Klubbar som spelare:
Zabjelo (1997-99),
Partizan (1999-2006),
Saturn Ramenskoje (2006-07),
Sporting Lissabon (2007-11),
Blackburn Rovers (2011-13),
Karpaty Lviv (2013),
Vojvodina (2013-14),
Levadiakos (2014-15),
Enosis Neon Paralimni (2015-16),
Chaves (2016-17),
Budućnost (2018).

Lori CHALUPNY blir 39 år.
 

Lori Christine CHALUPNY är född 1984 i St Louis, Missouri, USA
Mittfältare
40 U- och 106 A-landskamper för USA (2001-15).

Klubbar som spelare:
North Carolina Tar Heels (2002–05),
River Cities Futbol Club (2006–07),
Saint Louis Athletica (2009–10),
Atlanta Beat (2010–11),
Chicago Red Stars (2012),
AIK Fotboll Dam (2012),
Chicago Red Stars igen (2013–15).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

ROMÁRIO blir 57 år.
 

ROMÁRIO de Souza Faria är född 1966 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
18 U- och 70 A-landskamper för Brasilien (1985-2005).

Klubbar om spelare:
Vasco da Gama (1985-87),
PSV Eindhoven (1988-92),
FC Barcelona (1992-94),
Flamengo (1994-96),
Valencia (1996-98),
Flamengo igen (1998-1999),
Vasco da Gama igen (2000-01),
Fluminense (2002),
Al Sadd (2003),
Fluminense igen (2003-04),
Vasco da Gama för tredje gången (2005-06),
Miami (2006),
Adelaide United (2006),
Vasco da Gama för fjärde gången (2007-08),
América (2009).

Lag som tränare:
Vasco da Gama spelande (2007-08).

Världsmästare 1994, Confederationscupmästare 1997, Copa America mästare 1989 och 1997.
Han försökte sig på en tränarkarriär, men valde att istället satsa på politiken. Vilket gör att han numera är medlem av Brasiliens förbundssenat.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN VILODAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Karl
Karla

TEMADAGAR:
Dataskyddsdagen
Konungens namnsdag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Daisy Day
Kazoo Day
Blueberry Pancake Day
International Lego Day

RUBRIKER.

Dalskugga.
Tydligen för lätt gruppspel för Sverige.
Ticket to Ride och Catan.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/1:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/1:
Gianluigi BUFFON,
Jamie CARRAGHER,
Papa Bouba DIOUP.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI 2023.

Dalskugga.
 

Det var äldsta dotterns lediga fredag igår. Det var också hennes dopdag och då behövdes ett nytt dopljus. Förmiddagspromenaden med hundarna gick således till Fosie kyrka och tillbaka igen. Elvakaffet blev något försenat. Men efter det så behövdes några saker på Rusta och Biltema. Hustrun och jag begav oss dit. Hemma igen så var det dags att besöka ICA Maxi då yngsta dottern skulle komma hem och jag var tvungen att fixa hennes bröd. Jag fixade även middag. Men igår var det bara till hundarna. Pasta och stekt nötkött och kycklingfilé.

Sedan använde jag eftermiddagen till att läsa ut Viveca Stens andra deckare i serien Åremorden. Den var faktiskt riktigt bra. Dalskugga hette den och trean fick jag i julklapp då den fanns att köpa av en jultidningsförsäljare. Så det blir troligen Botgöraren som blir min nästa bok.

Tydligen för lätt gruppspel för Sverige.
 

Yngsta dottern kom hem och sedan väntade vi på en annan av döttrarnas vänner innan det blev tacofredag. Då yngsta dottern gick sedan igenom vad som skulle flyttas till Jönköping i stället för vårt nya hus i Åkarp så blev det lite TV-tittande. Jag såg då Danmark ganska hyfsat enkelt manövrerade ut Spanien. Sedan blev det På Spåret och där manövrerade jag ut de tävlande. Slutligen manövrerade Frankrike tämligen enkelt ut Sverige ur handbolls-VM. Jag var med tills första halvlek tog slut. Då fann jag inte matchen intressant längre. Fyra måls underläge blev till fem innan matchen var över. Så Sverige hade nog alldeles för enkelt gruppspel. Nu blir det bronsmatch mot Spanien. Danmark ser jag som favorit till att ta sitt tredje raka VM.

Ticket to Ride och Catan.
 

Att jag svek VM-handbollen berodde att vår gäst, yngsta dotterns belgare och äldsta dottern hade plockat fram Ticket to Ride, Japan. Det blev en ganska ojämn kamp där gästerna vann överlägset och jag och dottern hamnade ungefär lika långt bakom. Nästa spel togs fram och det var Catan. Här handlar det om att placera sina byar rätt och sedan ha väldigt mycket tur med tärningen. Det spelet går ut på att först nå till tio poäng. Märkligt nog så var det jag som gjorde detta. Så kvällen slutade ganska trevligt för min del. Det brukar vara tyst i huset då jag har TV att titta på fram mot halvtvå innan jag går till sängs, men igår höll döttrarna låda och väntade ut mig. När de gick till sängs har jag ingen aning om, men det fanns en del inplanerat till idag så vi får väl se hur dags de är pigga?

IDAG: LÖRDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Karl
Karla

 

Namnsdagar den 28:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Carolus Magnus (till minne av den frankiske kungen Karl den store) och Karl
1901–1985 – Karl
1986–1992 – Karl, Karla och Kally (utgått)
1993–2000 – Karl och Karla
Från 2001 – Karl och Karla

TEMADAGAR:

Dataskyddsdagen
 

Idag är det den 28 januari och vi firar vi den internationella dataskyddsdagen. Det är en betydelsefull dag för att uppmärksamma rätten till allas skydd för personuppgifter. För dig som enskild innebär det en rad rättigheter för att skydda bland annat ditt privatliv.
Det är ibland lätt att glömma bort att dataskydd tillhör de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammas varje år den internationella dataskyddsdagen i syfte att påminna om det men också för att lyfta hur viktigt det är med skydd för våra personuppgifter och vår personliga integritet.
Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs.


Konungens namnsdag
 

Dagen firas genom att hissa den svenska flaggan då det är en allmän flaggdag i Sverige.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Data Privacy Day (Dataskyddsdagen) är också internationell, men det finns några till som jag gärna slår ett slag för.

Daisy Day blir på svenska Tusenskönadagen. Denna växt har spårats så långt tillbaka som till antika Egypten. Där odlades den enbart för sin skönhet. Det finns över 20 000 olika arter av blomman. I vårt land känns det kanske mer rätt att vänta några månader innan man firar denna dag. 

Kazoo Day. Detta instrument skapades i USA i mitten av 1800-talet. Det hade ett genomslag på 1960-talet och är ett instrument som alla kan spela. En enklare variant är att spela på kam. 
 

Blueberry Pancake Day. Blåbärspannkakans dag är alltid en trevlig dag och ganska enkel att fira. 
 

International Lego Day. Det danska företaget Lego A/S, som sedan grundandet 1932 har tillverkat och sålt träleksaker, får patent på byggklossar i plast idag 1958. Då känns det naturligt att det är internationella LEGO dagen idag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland.
 

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.
 

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI.

Gianluigi BUFFON blir 45 år.
 

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien (1993-2018).

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-21),
Parma (2021-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

Jamie CARRAGHER blir 45 år.
 

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England (1996-2010).

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

Papa Bouba DIOP blev 42 år.
 

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal, och dog den 29:e november 2020 i Paris. Efter att han drabbats av ALS. (Samma sjukdom som Börje Salming dog av.)
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal (2001-08).

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN WEEKEND!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Göta
Göte

TEMADAGAR:
Förintelsens minnesdag 
Hemtjänstens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
National Geographic Day
Chocolate Cake Day
Fun At Work Day

RUBRIKER.

Stark middag.
En gammal elevs systers son på besök.
Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27/1:
2002: Dyrt mynt.
2011: Blackpool får böta för att de inte använt sina bästa spelare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27/1:
Karim EL AHMADI, 
AHN Jung-Hwan, 
Per RØNTVED.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE JANUARI 2023.

Stark middag.
 

Då var vi över halva vecka fyra. Det betydde att sista rätten från veckans matlåda skulle konstrueras. ”Yan jian-fläsk” hade man döpt den rätten till. Fläsk var för att det var karré som man skulle andända. Fint hackad var det enda som var jobbet ed rätten. Riset fixade sig själv medan jag rörde i ingefära, vitlök och röd paprika. Smaken skulle komma genom att man tillsatte gochujang. Det är en koreansk Chilipasta som var något starkare än man skulle önska av en maträtt. Jag klarade av att äta den och tyckte om de, men hustrun tyckte det var något för starkt och hundarna fick stå över och fick ris och resten av den kyckling jag stekte upp igår. Det var de jättenöjda med.

En gammal elevs systers son på besök.
 

Sedan var det åter en väntan på att det skulle komma en gäst till kvällen. Det är en speciell historia runt denna gäst. Då jag jobbade på Blankebäcksskolan i Oxie så berättade jag var jag bodde i Malmö och bjöd jag in vem som ville att komma och hälsa på mig. Det gjorde en liten pojke som gick i den klass jag hade. Han gick då i fyran. Vi blev så småningom bekanta med hela hans familj. Åren gick och hela vår familj var både med på pojkens bröllop och hans storasysters bröllop. Systern fick en son, och nu är det han som kommer och hälsar på oss ibland. Han är nu 23 år och kom efter jobbet igår för att vara med på bullafton och snacka lite. Då tandläkardottern har ledig fredag idag så blev kvällen nästan tio innan gästen åkte hem.

Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1.
 

Då var det dags för oss att avsluta vår serie av Harry Potter-filmer. Fast det är inte riktigt sant då den sjunde och sista boken blev till Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1 och Del 2. Den sista får vi se senare. Filmen kändes lite som en final i någon idrottstävling där man bara får se första halvlek. Den slutar ju mitt i historien för att knytas samman i slutet. Vi ser filmerna då dottern valt att läsa böckerna och då hon nu läst ut hela serien så skulle vi se de avslutande filmerna. Fast vi kom på att historien hade gjort ett så stort skutt att ingen av oss kom ihåg scenerna från förra filmen då professor Dumbledore dör. Då kom vi på att vi nog missat film nummer sex ”Harry Potter och halvblodsprinsen”. Alltså får vi gå tillbaka ett steg till nästa film innan vi ser avslutningen på hela filmserien.

IDAG: FREDAGEN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Göta, Göte
 

Namnsdagar den 27:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Krysostomus (till minne av en grekisk kyrkofader, som i slutet av 300-talet blev patriark av Konstantinopel;  utgått)
1901–1985 – Göte
1986–1992 – Göte, Götar (utgått) och Jöns (utgått)
1993–2000 – Göta och Göte
Från 2001 – Göta och Göte

TEMADAGAR:

Förintelsens minnesdag
 

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

 
Hemtjänstens dag
 

Hemtjänstens dag är en ganska ny temadag i vår kalender, cirka fem år gammal. Initiativet kommer från Kiruna, där Anne Kotavuopio Jatko vill lyfta fram och hylla Hemtjänstens arbete över hela landet.

TEMADAGAR:

Självklart är International Holocaust Remembrance Day den största internationella temadagen i dag, men det finns några trevliga minnesdagar också som:


National Geographic Day

National Geographic Magazines startade 1888 och har kommit ut månadsvis sedan dess. Men National Geographic är numera inte bara en månadstidning utan även TV-kanal och så mycket mer. Fast dagen i dag är tänkt att ära tidningen.


Chocolate Cake Day

Vem vil inte fira Chokladtårtans Dag? Egentligen är det den nederländske kemisten Coenraad Johannes van Houten som man kan tacka för detta. Han löste problemet med att få cacaobönan att bli choklad som inte smakade beskt utan att den gick att äta. 


Fun At Work Day

Egentligen borde det vara självklart att varje dag skulle vara Roligt-på-jobbet-dagen. Fast det vet alla att det inte alltid är. Så varför inte slå två flugor i en smäll och fira Chokladtårtans Dag på jobbet så kanske även denna temadag löser sig till det bästa.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI.

2002: FA-cup med utvisning.
 

2002 vann Arsenal FA-cupen. Men det är kanske matchen som spelades idag 2002 i 16-delsfinalen mot Liverpool som blev mest ihågkommen efteråt. Inte för resultatet som blev 1-0 utan för utvisningarna. Dennis Bergkamp gjorde en ful stämpling som missade, men efter konfrontation med den assisterande domaren så visades Bergkamp ut. Detta retade upp hemapubliken så pass att de började kasta in mynt efter domaren. De missade men träffade Jamie Carragher. Upphetsad över detta tilltag från publiken kastade Jamie tillbaka myntet upp på läktaren. För detta fick Jamie Carragher rött kort. Dessutom blev det polisanmälan som resulterade i böter på 40 000 pund plus att straffet från FA blev tre matchers avstängning. Så ett litet mynt kan alltså vara mycket värt.

2011: Domen 25 000 pund i böter.
 

Blackpool fick idag 2011 böta £25,000. Detta för en match de spelade den 10:e november året innan. Matchen spelades mot Aston Villa och manager Ian Holloway hade inte plockat ut det bästa laget. Han hade på spelschemat matcher mot West Ham och Wolverhampton som väntade och ansåg att Blackpool kunde slå dessa lag. Därför lät han sina bästa spelare vila mot Villa. Ian förklarade det med att: ”Vi har fyra matcher i tolv dagar och killarna jag har spelat med varje vecka kämpar för att hålla sig på högsta nivå.”

Det blev förlust med 2-3, men i de två följande matcherna tog de fyra poäng. Ett genidrag tyckte man i Blackpool, men inte i Premier League som bötfällde Blackpool för att: ”ha ställt upp med ett försvagat lag i en ligamatch!” Tyvärr för Blackpool så blev de till sist 19:e lag och det blev nedflyttning i alla fall, plus 25 000 pund fattigare i kassan.

Skulle samma regelverk gällt idag så hade många av lagen i Premier League råkat ut för massor av böter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJUNDE JANUARI.

Karim EL AHMADI blir 38 år.
 

Karim EL AHMADI Aroussi är född 1985 i Enschede, Nederländerna.
Mittfältare
8 U-landskamper för Nederländerna och 5 U- och 66 A-landskamper för Marocko (2008-19).

Klubbar som spelare:
UDI Enschede (1995-99),
Twente (1999-2008).
Feyenoord (2008–12),
Al Ahli (2011 lån),
Aston Villa (2012–14),
Feyenoord igen (2014–18),
Al-Ittihad (2018–22).

Han har spelat U-landslagsfotboll för Nederländerna men valde att representera Marocko vid U-20 VM i Nederländerna 2005. Senast 2018 var han med i Marockos landslagstrupp.

AHN Jung-Hwan blir 47 år.
 

AHN Jung-Hwan är född 1976 i Paju, Sydkorea
Anfallare
4 U- och 71 A-landskamper för Sydkorea (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Busan I'Park (1998-2002),
Perugia (2000-02 lån),
Shimizu S-Pulse (2002-03),
Yokohama F. Marinos (2004-05),
Metz (2005-06),
Duisburg (2006),
Suwon Bluewings (2007-08),
Busan I'Park igen (2008),
Dalian Shide (2009-11).

2000-02 var han utlånad till Perugia och var på gång med kontrakt, men så gjorde han ett Golden Goal i VM 2002 då Sydkorea slog ut Italien och då fick han sparken från sin italienska klubb. Klubben bad visserligen senare om ursäkt och ville ha tillbaka Ahn, men det gick han inte med på.

Per RØNTVED blir 74 år.
 

Per Christian RØNTVED är född 1949 i Frederiksberg, Danmark
Försvarare
3 U- och 75 A-landskamper för Danmark (1970-82).

Klubbar som spelare:
Brønshøj BK (1967-72),
Werder Bremen (1972-79),
Randers Freja (1979-83),
Hvidovre IF (1983).

En fortsatt tänkt fotbollskarriär i USA stoppades plötsligt i juni 1984 , då Per Røntved drabbades av en hjärnblödning som gjorde honom lam på ena sidan. Efter att han återhämtat sig har han varit inblandad i många klubbars styrelser. Han har bl a jobbat som teknisk rådgivare åt Swazilands landslag.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Läs hela inlägget »

NATIONALDAGAR:
Australien
Indien

NAMNSDAG:
Bodil
Boel


INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Green Juice Day
International Customs Day
Clashing Clothes Day

RUBRIKER.

Kycklingpasta.
Kvällsstunden.

Sverige mot Frankrike och Danmark mot Spanien på fredag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26/1:
1992: Världens målrikaste 0-0 match.
2000: Världes största segermariginal i tävlingslandskamp.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26/1:
Brendan RODGERS, 
José MOURINHO, 
Erwin VANDENBERGH, 
Bengt ”Fölet” BERNDTSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN TJUGOFEMTE JANUARI 2023.

Kycklingpasta.
 

Galenskaparna och After Shave hade 1993 en TV-serie som hette Tornado. Dess slogan var "I väntan på nästa OS: Tornado – en tittarstorm!" Jag kom att tänka på detta då jag de två första dagarna i veckan som gått haft ”I väntan på bowling” och ”I väntan på Funny girl”. Igår var det ingen sådan väntan utan jag kunde ta dagen som den kom. Den kom med ett recept som hette ”Kycklingpasta med chili”. Så mycket chili blev det inte då rätten även var hundarnas middag. City Gross hade alltid samma pasta, men i år har de varierat så att denna vecka var det ”penne”. Det börjar bli lite tjatigt att rätterna är så enkla att laga, men att tärna kycklingfilé och steka upp det med lite vitlök, creme fraiche och kycklingfond är ju inte så avancerat. Men det blev gott. Vegetarianerna fick Oumph i stället för kyckling. Oumph är en produkt helt gjord på sojabönor.

Kvällsstunden.
 

Kvällsstunden anlände som pappersupplaga igår och där kunde jag få reda på lite mer om Jordskalv i Sverige genom historien, när margarinet uppfanns och problemet med att få det accepterat. Nöjesprofilen var Beatrix Potter och hennes böcker och illustrationer om bland annat Peter Rabbit. Trots svårigheten att klara sig som kvinna i början av 1900-talet så ägde hon 14 bondgårdar, flera stugor och över 16 000 hektar mark då hon avled 1943.

Sedan några veckor har tidningen en serie om deckarförfattare. I veckan var det den norske Stein Riverton som lyckade skriva mer än 100 deckare och noveller. Allt från första halvan av 1900-talet. Det fanns reportage om ”Hembiträdesfilmer” där Dagmar Ebbessen var en av stjärnorna, resereportage från Bahamas, Stalins fruktansvärda Gulag (När kan man tänka att Putin öppnar dessa typ av koncentrationsläger igen?)

Sportprofilen var Birger Andersson som var skrällspelaren som två gånger räddade Sverige i Davis Cup i tennis 1975. Trots att han inte var uttagen till finalen så var det Birger som i mycket såg till att Sverige kunde vinna sitt första Davis Cup i modern tid. Slutligen fanns en artikel om Eric Tigerstedt som levde mellan 1887 och 1925 och som måste vara Finlands främste uppfinnare. Han var en Finlands Edison. Det blev alltså mycket fakta som man fick reda på innan det var dags för handboll.

Sverige mot Frankrike och Danmark mot Spanien på fredag.
 

Klockan sex var det dags för våra nordiska grannar. Danmark mot Ungern skulle bara kunna gå på ett sätt. 40-23 bevisade detta. Det var Danmark från första stund och Ungern var aldrig nära. Så Danmark tog sig lätt till semifinal. Norge och Spanien var desto jämnare. Det var hela tiden endast maximalt två mål som skiljde. Med femton sekunder kvar ledde Norge med 25-24 och de kunde inte missa semifinalplatsen. Men i stället för att döda matchen med ytterligare ett mål så spelade de bollen bakåt med fem sekunder kvar. Domaren blåste av direkt för maskning och i sista sekunden kunde Spanien göra 25-25 och det blev förlängning. Efter två förlängningar hade Spanien vunnit med 35-34. Det var synd om Norge, men samtidigt får de skylla sig själv som bjöd in Spanien. Denna maskningsregel som handbollen har saknar jag inom fotbollen. Då en anfallare i det ledande laget driver bollen ner mot hörnflaggan i stället för att vilja anfalla så skulle regeln finnas att man omedelbart dömer frispark till det försvarande laget!

Sverige skulle ganska enkelt kunna vinna sin kvartsfinal över Egypten. Fast det började ganska illa med att den viktigaste spelaren Jim Gottfridsson skadade handen redan i början av matchen. Egypten var taggade och hade ledningen hela tiden fram till 9-9 i första halvlek. Från det gick Sverige till 14-9 i paus. Efter det var det aldrig spännande. Närmast kom Egypten till 21-18, men närmare än tre mål var inte det enda kvarvarande laget utanför Europa. 26-22 blev slutresultatet och Sverige får möta de mesta världsmästarna Frankrike i sin semifinal. Frankrike vann efter en jämn tre fjärdedelar av matchen. Upp till 20-20 var det oftast Tyskland som var i ledning med ett eller två mål, men efter det var det Frankrike som styrde. 35-28 slutade det. Den semin kommer att gå i Stockholm. Danmark får resa till Ergo Arena i Gdańsk eller egentligen Sopot som ligger mellan Gdynia och Gdańsk, för att spela sin semifinal mot Spanien. Sverige och Frankrike möts i Tele2 Arena i Stockholm. Där kommer sedan även finalen att spelas.

IDAG: TORSDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE JANUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

AUSTRALIEN
 

Australien firar idag Australiendagen (Australia Day) tidigare Anniversary Day eller Foundation Day, också känd som Invasion Day. En nationaldag med många namn, men det är samma händelse. Nämligen att brittiska båtar anlände till Sydney Cove 1788. Fast namnet fick inte viken förrän 100 år senare då staden Sydney var anlagd.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

INDIEN
 

Världens näst folkrikaste land nöjer sig inte bara med en nationaldag. Andra nationaldagen är den 15 augusti. Då firar man självständigheten från Storbritannien från 1947. Idag är det nationaldag för att Indiens nya grundlag antogs detta datum 1950.

NAMNSDAG:

Bodil
Boel

 

Namnsdagar den 26:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Polykarpus (till minne av en biskop i Smyrna, som dog martyrdöden 155;  utgått)
1901–1985 – Botilda
1986–1992 – Botilda (utgått), Tilda (utgått) och Tilly (utgått)
1993–2000 – Bodil och Boel
Från 2001 – Bodil och Boel

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:

Green Juice Day
 

Evolution Fresh är ett amerikanskt företag som producerar fruktjuicer, fruktsmoothies, gourmetsoppor, sallader och signaturskålar. 2016 ansåg de att man borde instifta denna dag. Gröna josers dag. Tiden passade då det var kallt i januari och den rätta tiden på året att slå ett slag för nyttan av att pressa grönsaker till en grönaktig sörja som ska vara väldigt nyttig.
 

International Customs Day
 

Internationella Tulldagen vill så klart slå ett slag att hedra alla de som jobbar inom tullväsendet och hjälper till att förhindra sprdning av olagliga och farliga varor. 1953 grundades World Customs Organization och på deras 30-årsdag 1983 kom man på denna temadag.
 

Clashing Clothes Day
 

Den fjärde torsdagen i januari firas varje år Klatschiga klädesdagen. Det gäller alltså att leta upp det mest färggranna man kan sätta på sig. Allt i vitt, svart eller grått ät bannlyst denna dag. jag har en känsla av att jag med mina fotbolletröjor firar Clashing Clothes Day i stort sett varje dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJÄTTE JANUARI.

1992 Målrik 0-0match.
 

Finalen i de Afrikanska mästerskapen spelades idag 1992. Den gick mellan Elfenbenskusten och Ghana. Trots chanser lyckade inget lag göra mål under de 90 minuterna eller förlängningen. Men det kom ändå att bli den målrikaste finalen genom tiderna. Tolv straffar var, krävdes och då Elfenbenskustens målvakt Alain Gouaméné räddade Anthony Beffoes straff skrevs slutresultatet till 11-10, och Elfenbenskusten var 1992 års mästare.

2000 nytt målrekord i en tävlingslandskamp i fotboll.
 

Idag 2000 sattes ett nytt världsrekord i överlägsen seger i landskampssammanhang. Det var då Kina besegrade Guam med 19-0. Detta rekord slogs med bred marginal i en landskamp den 4:e april 2001 då Australien vann över Amerikanska Samoa med 31-0, vilket fortfarande är rekord.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJÄTTE JANUARI.

Brendan RODGERS blir 50 år.
 

Brendan RODGERS är född 1973 i Carnlough, Nordirland.
Försvarare
7 A-landskamper för Nordirländska skollandslaget (1988).

Klubbar som spelare:
Ballymena United (1987-90),
Reading (1990-93),
Newport (1993-94),
Witney Town (1994-95),
Newbury Town (1995-96)  

Lag som tränare:
Watford (2008-09),
Reading (2009),
Swansea City (2010-12),
Liverpool (2012-15),
Celtic (2016-19),
Leicester City (2019-).

Den 1 juni 2012 blev det klart att Rodgers kommit överens om ett avtal för att bli ny manager för Liverpool FC. Säsongen 2013-2014 slutade Liverpool tvåa i Premier League. I början av säsongen 2015-2016 sparkades Rodgers av Liverpool.

JOSÉ MOURINHO blir 60 år.
 

JOSÉ Mário dos Santos MOURINHO Félix är född 1963 i Setúbal, Portugal
Mittfältare
0 landskamper både som spelare och tränare.

Klubbar som spelare:
Rio Ave (1980-82),
Belenenses (1982-83),
Sesimbra (1983-85)
Comércio e Indústria (1985-87).  

Lag som tränare:
Porto (1994-96 assisterande),
Barcelona (1996-2000 assisterande),
Benfica (2000),
União de Leiria (2001-02),
Porto (2002-04),
Chelsea (2004-07),
Inter (2008-10),
Real Madrid (2010-13),
Chelsea igen (2013-15),
Manchester United (2016-18),
Tottenham (2019-21),
Roma (2021-)

Hans största framgångar, förutom ett antal ligatitlar i fyra olika länder, är två vunna Champions League-titlar; med FC Porto 2004 och Inter 2010.

Erwin VANDENBERGH blir 64 år.
 

Erwin VANDENBERGH är född 1959 i Ramsel, Belgien
Anfallare
13 U- och 48 A-landskamper för Belgien (1979-81).

Klubbar som spelare:
FC Ramsel (1975-76)
Lierse (1976-82),
Anderlecht (1982-86),
Lille (1986-90),
Gent (1990-94),
Molenbeek (1994-95).

Lag som tränare:
Westerlo (1995).

Mellan 1981 och 1991 vann han skytteligan i Belgiska högstadivisionen sex gånger.

Bengt ”Fölet” BERNDTSSON blev 82 år.
 

Bengt Ryno ”Fölet” BERNDTSSON var född 1933 i Göteborg, och dog den 4:e juni 2015 i Göteborg.
29 A-landskamper för Sverige (1956-64).

Klubbar som spelare:
Hisingstads IS,
Lundby IF,
IFK Göteborg (1951-68) avslutade han med 599 matcher för "Änglarna".

Han hann under tiden även med att bli Svensk mästare i handboll för Redbergslids IK.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

NAMNSDAG:
Paul
Pål

TEMADAG:
Halvsnödagen

RUBRIKER.

20% dyrare; Räcker det?
Alltid lika imponrad av att gå på Malmö Opera.
Sjukt att FA-cup ligger på veckoslut!


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25/1:
1995: Eric Cantonas kung-fu-spark mot Matt Simmons.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25/1:
Fara WILLIAMS, 
XAVI HERNANDEZ, 
David GINOLA, 
EUSEBIO.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE JANUARI 2023.

20% dyrare; Räcker det?
 

Tisdag är det fiskdag. I familjekassen från City Gross hade man kommit på att man skulle dela på ett paket med potatisgratäng och lägga 150 gram rökt lax mellan gratängdelningarna. In i ugnen i 20 minuter och så var middagen klar. Detta var nästan för simpelt. Dessutom så brukar det vara 500 gram fisk för fyra personer. Alltså tänkte jag utöka maten med ytterligare två pakt lax. Det blev ett paket och totalt 300 gram fisk till fyra personer.

Innan jag gick till ICA Maxi hade jag läst morgontidningen och en nyhet sa att matvaror hade stigit med 20% den senaste tiden. Laxen hade stigit med drygt 50%. Den kostade runt 40 kronor senast jag köpte 150 gram. Nu kostare ett paket 65 kronor. Jag passade på att köpa några tomater också. Dessa hade stigit med över 100%. Över 60 kronor kilot. Var ska denna prishöjning sluta? Nåja, middagen blev helt okay och hundarna var överförtjusta i rätten.

Alltid lika imponrad av att gå på Malmö Opera.
 

Sedan var gårdagen en sådan där det bara väntades in att klockan skulle bli sju. Då hade jag en gratisbiljett som alltid är värt vartenda öre. Familjen är teaterombud för Malmö Opera och då ingår alltid två gratis biljetter till genrepen. En sådan biljett hade jag till allra första genomförandet av nypremiären av musikalen ”Funny Girl”. Igår var det Sanna Nielsen som hade huvudrollen som Fanny Brice. Mest känd i rollen är ju annars Barbra Streisand från filmen som kom 1968 Omar Sharif som Nicky Arnstein. Allt bygger till viss del på en sann historia där Fanny Brice var en av sångerska och danare som upptäcktes av Florenz Ziegfeld och fick sitt stora genombrott Follies-revyn 1910. Hon medverkade sedan i alla hans revyer utom två fram till 1923. Fanny var gift tre gånger och Nicky Arnstein var hennes andra man, så där hade man putsat till historien. Hon dog 1951, 59 år gammal av en hjärnblödning. Men åter till gårdagens föreställning, så ka