• Boris dagliga blogg

Boris dagliga Blogg

Slut på första veckan i Jönköping, Mycket Jysk, födelsedagsfirade och enerverande publikstörningar i TV-sändning.

FOTBOLLSHISTORIA:
1926 San Siro Stadion invigs.
2012 Sista kampen med Pia.

FÖDDA:
David.

DAGENS TRÖJA.

DAGENS TRÖJA är hätad från den match i engelska andraligan som spelades igår. Det stod mellan en Coventry- eller en QPR-tröja. 2-1 till Coventry gör att jag  väljer att bära en av deras tröjor  idag.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 18/9 2020.

Slut på första veckan i Jönköping, Mycket Jysk, födelsedagsfirade och enerverande publikstörningar i TV-sändning.
 

Sista dagen i Jönköping hade jag en del sysslor att uträtta. Efter att ha kört Ebba till jobbet 45 minuter tidigare än vanligt så skulle jag fixa sopsortering, bära ner i förrådet i källaren och åka till Jysk och köpa för att sedan sätta ihop en skohylla som tillika kan användas som pall. Allt detta för att jag skulle hämta dottern igen på jobbet klockan två och därifrån köra direkt till Malmö. Jag lyckades t o m åka till köpcentret Asecs (A6) och Kahls. På Kahls skulle jag köpa lite te i födelsedagspresent till hustrun.
 

Det enda som satte lite käppar i hjulet var att Ebba ville ha en vit skohylla. Då jag kom till lägenheten och öppnade paketet var den svart. Alltså ut i bilen igen och tillbaka till Jysk och byta. Men jag hann bli klar med alla mina sysslor och hann dessutom även äta lunch. Kvart över två var Ebba klar och vi startade de tre timmarnas bilfärd ner mot Malmö. Egentligen skulle det ta lite längre tid, men jag stod på bra mellan vägarbetena och bilolyckorna där det givetvis gick lite långsammare.
 

Innan vi angjorde hemadressen i Malmö stannade vi till på MAX. Det blev alltså snabbmat igår. Gladast blev i vanlig ordning hundarna över att vi var hemma. Vi hade en liten presentutdelning till födelsedagsbarnet, men inget större. På tal om större så öppnades det paket som Ebba beställt. Leverantören gissade på att det skulle vara en soffa i paketet, men det var den lampa hon beställt. Det var lite som de ryska dockorna. Man skalade bort förpackning efter förpackning och längst där inne fanns det en lampa. Visserligen 80 cm i diameter, men inför transporten upp till Jönköping så förminskade vi paketet ungefär tio gånger.
 

Sportvärlden stod ganska still för mig igår. Jag var trots detta beredd att se lite League Championship-fotboll. Det var andra omgången som inleddes med Coventry mot Queens PR. Dock stod jag inte ut många minuter. Här fanns inga alternativ på tittande och efter tio minuter med ett brusande och enerverande på lagt publikmuller så växlade jag över till en film istället. Med publik på arenan så låter de mer vid farliga chanser och framförallt mål. Det pålagda ljudet låter likadant hela tiden och ibland så jublas det helt osynkat med händelseförloppet i matchen. Synd att jag inte pallar titta när man sabbar fotbollen genom att lägga på detta ljud. Det blev ju hela fem mål och med 3-2 så tog Coventry sin första seger för säsongen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e september.

1926 San Siro Stadion invigs.

San Siro öppnar San Siro öppnar

San Siro är ett distrikt i Milano. 1925 kom man på iden att bygga en fotbollsarena som Milan kunde spela sina hemmamatcher på. Platsen valdes då det redan fanns en hästkapplöpningsbana i området. Då skulle San Siro bli ett sportområde med ”alla” idrotter som behövdes; hästsport och fotboll. Arenan kallades från början ”Nuovo Stadio Calcistico San Siro”, San Siros nya Fotbollsstadion. Öppningsmatchen var givetvis mellan stadens två storheter Milan och Inter. Inter vann med 6-3.
 

1935 såldes stadion till staden Milano. Milan spelade kvar, men Inter fick inte San Siro till sin hemmaarena förrän 1947. Fortfarande används namnet San Siro även om många ombyggnader gjorts och efter renoveringen 1980 förärade man arenan till en stjärna som spelade i båda klubbarna på 1930-talet. Giuseppe Meazza hette han och det är det nya namnet på den arena som invigdes idag 1926.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e september.

2012 Sista kampen med Pia.

Pias sista match med USAs damlandslag. Pias sista match med USAs damlandslag.

USAs damlag vann idag 2012 en vänskapsmatch med 6-2 över Australien. Matchen var den sista som ingick i USAs tour som OS-mästare. Det speciella var att det var Pia Sundhages sista match som coach för USA:s damlandslag. Hon tillträdde som chefstränare i november 2007, då hade hennes internationella erfarenhet inskränkt sig till att ha varit hjälptränare för Kinas damer. Under sin sejour i USA blev det 91 segrar, 10 oavgjorda och bara sex förluster. Det blev två OS-guld och ett VM-silver för Pia och USA:s damlag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e september.

David SEAMAN blir 57 år

David Andrew SEAMAN är född 1963 i Rotherham, West Riding of Yorkshire, England.
Målvakt
10 U-, 6 B- och 75 A-landskamper för England (1984-2002).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1973–82),
Peterborough United (1982–84),
Birmingham City (1984–86),
Queens Park Rangers (1986–90),
Arsenal (1990–2003),
Manchester City (2003–04).

Han blev också känd genom sin hästsvans. Den blev så intressant att då David beslöt att klippa av den så visades detta 2005 live i TV. Alla titlar har han tagit i Arsenal. Det blev tre ligamästerskap och fyra FA-cupvinster. 1994 blev han också Cupvinnarcup-mästare.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Födelsedag, Jag tycker inte synd om fotbollen, nyckellåsbyte, cykelhämtning, Jysk, Damlandslaget, Last Vegas och MFF vidare.

FOTBOLLSHISTORIA:
1990: Lite av ett publikrekord
1991: Liverpool är tillbaka i Europa.

FÖDDA:
Ronaldo, Sol, John, Peter.

DAGENS TRÖJA.

Tröjorna jag packat med till Jönköping måste ju vara av klara segrare. En sådan ansåg jag att Wolfsburg skulle vara i Europa Leaguekvalet då de borta mötte albanska Kukesi. Och visst hade jagrätt. 4-0 till tyskarna och jag tog rätt tröja med mig till idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 17/9 2020.

Födelsedag, Jag tycker inte synd om fotbollen, nyckellåsbyte, cykelhämtning, Jysk, Damlandslaget, Last Vegas och MFF vidare.


Min morgonaktivitet var i vanlig ordning att upprätthålla min Uber-tjänst och se till att Ebba fick skjuts till jobbet. Därefter var det en lugn dag i lägenheten. Den inledde jag med att sända en Grattis-hälsning till hustrun som fyllde år igår. Hon tackade och svarade att hon hade det bra med hundarna och en bok. Kanske hennes bästa födelsedag i hennes liv? Vem vet? Men idag fräser vi hem från Jönköping och då blir det liv i luckan till kvällen.
 

Sydsvenska e-tidningen kunde jag numera läsa utan problem, då det flödar av Wi-Fi i lägenheten. Det fanns väl en del artiklar som skulle kunna nämnas, men inget som stack ut jättemycket. Därför väljer jag idag en från sportsidan med anknytning till fotboll. Den är direkt kopierad från tidningen:

”Fifa: Coronapandemin kostar 122 miljarder
 

Coronapandemin kostar klubbfotbollen motsvarande 122 miljarder kronor i år. Det har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) räknat ut. Summan är beräknad utifrån att fotbollen sakta startar upp efter flera månaders stopp. Om pandemin drar ut på tiden ökar summan. – Fotbollen har drabbats hårt. Det finns stor risk att allt arbete med att utveckla fotbollen i Asien och Afrika nu kan slås i spillror, säger Olli Rehn, som leder Fifas coronakommitté. TT”

Visst låter det som mycket pengar, men fan vet. Det är ju inte mer än vad ett topplag i Europa satsat på startelvan. Och summan ska gälla all klubbfotboll. Vill man utveckla fotbollen i Asien och Afrika så är det bara att ta de förlorade pengarna som en sorts avgift från storklubbarna då de kommer igång med publikintäkter igen.
 

Efter tidningsläsning så var det fortsatt jobb på datorn med minhemsida. Jag var tvungen att stanna i lägenheten då låset på dörren skulle bytas ut. De tidigare hyresgästerna hade endast en nyckel kvar så med så många nycklar i omlopp måste låskolven bytas ut. Halv fyra kom Conny som skötte det låsbyte vi väntat på i snart tre veckor. På tre minuter hade han bytt lås. Till det fick vi tre nya nycklar plus en som gick till förrådet i källaren och en som skulle gå till ett annat förråd kallar matkällare. Den sistnämnda nyckeln passade inte, men vad ska man med matkällare i ett hyreshus till?
 

Sedan hann jag inte med så mycket mer än att gå ner till cykelhandlaren och hämta ut Ebbas nyservade cykel. Den cyklade jag sedan hem på, fast det såg nog ut som om jag stulit cykeln då jag är betydligt längre än min dotter och sadel och styre var inställt till henne. Cykeln låstes in i husets cykelgarage och sedan var det dags att hämta Ebba, åka till Jysk och äntligen köpa säng vi tittat på hela veckan. Då Ebba bestämt sig köpte vi allt son skulle vara till också. Fast det gick inte att beställa och betala i kassan. Nej, det skulle man göra On-line över nätet. Sedan skulle sängen levereras till butiken, men butiken själv kunde inte beställa hem den säng som Jysk onekligen säljer. Tala om att det är lag på att ha mobiltelefon.
 

Därefter blev det tillagning av ”Karré med äppelsalsa”. En maträtt som åts i tortillabröd. Gott tyckte vi båda. Mätta och nöjda sattes några tavlor upp och jag tittade lite på EM-kvalet för damer mellan Sverige och Ungern. Ebba tittade också i tio minuter och tyckte synd om ungerskorna. Det var då som Sverige gick från 2-0 till 7-0. Det slutade 8-0 och då frågar vän av ordning: Var detta Svenska damlandslagets största seger. Nej! Den 23 juni 2010 mötte man Azerbajdzjan i Göteborg och den matchen slutade 17-0. Sveriges största rival i kvalgruppen är Island. De var strået värre än svenskorna då de besegrade Lettland med 9-0. I nästa kvalomgång möts Sverige och Island. Båda är obesegrade på fyra segrar var.
 

Innan nästa fotboll tog vid var det dags för gårdagskvällens film. Jag valde ut en film kallad ”Last Vegas” från 2013. En oviss historia om fyra äldre herrar som beger sig till Las Vegas för en svensexa då en av de 70-åriga herrarna skulle gifta sig. Att jag valde att vilja se den filmen berodde på att de fyra spelades av Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman och Kevin Kline. Med det uppbådet så kunde det inte vara en alldeles kass film. Det var det inte heller. Underhållande, rolig och rörande i en blandning som passade mig. Perfekt torsdagsunderhållning.
 

Underhållningen fortsatte med att jag kollad slutet av Malmö FFs match i Ungern mot Honved i kvalet till Europa League. Sydsvenskan har ju haft en helsida varje dag de senaste veckorna om MFF. Idag kommer de väl att ha en hel extra tidning då Malmö FF klarade sig utmärkt. 2-0 och ganska enkelt vidare i turneringen. Ett annat svenskt lag i kval som spelade igår var Djurgårdens IF. De mötte på hemmaplan Gibraltars mästare Europa FC. Djurgården som redan åkt ut Champions Leaguekvalet fick alltså en ny chans i Europa Leaguekvalet. De vann med 2-1 och då brände gästerna en straff. Nej, Djurgården kommer inte att gå vidare till Europa League även om de med nöd och näppe klarade av avancemang igår.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e september.

1990: Inte så festligt på island i UEFA-cupen

Europeiska cuper brukar vara folkligt, festligt och samla storpublik. Idag 1990 spelade Hafnarfjördur första matchen hemma mot Dundee United i UEFA cupen. Det var en match som slutade 3-1 till skottarna. Men så var det publiken. Hur festligt det var kan diskuteras. Det hade kommit 263 personer att titta. Ett publikt bottenrekord i de Europeska cuperna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e september.

1991: Liverpool tillbaka
 

Den Europeiska mästarcupens final 1985 selades på Heyselstadion i Brüssel mellan Juventus och Liverpool. Det borde den inte ha. Före matchen fick 39 människor sätta livet till. Juventus vann med 1-0, men resultatet är av mindre betydelse. Liverpools anhängare fick skulden för det inträffade och UEFA och FA tog ett gemensamt beslut att inga engelska lag skulle få spela i de Europeiska cuperna. För alla engelska lag gällde förbudet i fem år och men för Liverpool i sex år. Därför var det intressant att se hur det skulle gå då Liverpol idag 1991 var tillbaka i Europa och UEFA cupen. För motståndet stod finska Kuusysi Lahti. Fast det kan diskuteras hur mycket motstånd det var. 6-1 slutade matchen, helt utan upplopp eller kravaller.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e september.

RONALDO blir 44 år

RONALDO Luís Nazário de Lima är född 1976 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
15 U- och 98 A-landskamper för Brasilien (1993-2011).

Klubbar som spelare:
Tennis Club Valqueire (1986–89),
Social Ramos Club (1989–90),
São Cristóvão (1990–93),
Cruzeiro (1993–94),
PSV (1994–96),
Barcelona (1996–97),
Inter Milan (1997–2002),
Real Madrid (2002–07),
A.C. Milan (2007–08),
Corinthians (2009–11).

Strax efter och även under hans storhetstid kom en annan brasse som hette Ronaldo, men då han var tvåa fick han heta ”Lille Ronaldo” vilket på portugisiska blir Ronaldinho. Ronaldo är känt för två saker inom VM-fotbollen. Målskyttet och den mystiska finalen 1998.
 
Han hade rekordet på 15 gjorda VM-mål innan Klose gjorde sina två mål i Brasilien-VM 2014 och kom upp i 16 mål. Ronaldo spelade tre VM och blev världsmästare 2002 då han gjorde två mål i finalen mot Tyskland. Tanken var att han även skulle bidra till ett VM-guld 1998. Men i finalen mot Frankrike var han skadad. Han bad själv att få vara med och manager Mario Zagallo tog ut honom. Han placerades in så sent i laget att finalen blev uppskjuten en kvart. Då matchen kom igång var Ronaldo bara en skugga av sitt vanliga jag och Brasilien förlorade med 3-0. Men laget och Ronaldo fick sin revansch fyra år senare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e september.

Sol CAMPBELL blir 46 år

Sulzeer "Sol" Jeremiah CAMPBELL är född 1974 i Plaistow, London, England
Försvarare
15 U-, 2 B- och 73 A-landskamper för England (1992-2007).

Klubbar som spelare:
West Ham United (1988–89),
Tottenham Hotspur (1989–2001),
Arsenal (2001–06),
Portsmouth (2006–09),
Notts County (2009),
Arsenal igen (2010),
Newcastle United (2010–2011).

Lag som tränare:
Macclesfield Town (2018–19),
Southend United (2019–20).

Meriter:
Engelska ligacupen: 1999 (Tottenham)
Premier League: 2002, 2004 (Arsenal)
FA-cupen: 2002, 2003, (Arsenal) 2008 (Portsmouth)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e september.

John ALDRIDGE blir 62 år

John William ALDRIDGE är född 1958 i Liverpool, England
Anfallare
69 A-landskamper för Irland (1986-96).

Klubbar som spelare:
South Liverpool (1978–79),
Newport County (1979–84),
Oxford United (1984–87),
Liverpool (1987–89),
Real Sociedad (1989–91),
Tranmere Rovers (1991–98).

Lag som tränare:
Tranmere Rovers (1996–2001 spelande 91-96).

När man på Liverpools officiella webbplats med hjälp av klubbens supportrar 2006 sammanställde listan "100 Players Who Shook The Kop", en lista över de 100 spelare som gjort störst avtryck på supportrarna, hamnade Aldridge på plats 26.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 18:e september.

Peter SHILTON blir 71 år

Peter Leslie SHILTON är född 1949 i Leicester, England
Målvakt
13 U- och 125 A-landskamper för England (1968-90).

Klubbar som spelare:
Leicester City  (1963–74),
Stoke City (1974–77),
Nottingham Forest (1977–82),
Southampton (1982–87),
Derby County (1987–92),
Plymouth Argyle (1992–95),
Wimbledon (1995),
Bolton Wanderers (1995),
Coventry City (1995–96),
West Ham United (1996),
Leyton Orient (1996–97).

Lag som tränare:
Plymouth Argyle (1992–95 spelande).

Som merit har han seger över Malmö FF i Champions Leaguefinalen 1979. Då stod han i Nottingham Forest och lyckades hålla nollan.

En annan av hans stora matcher var den 22:a juni 1986. Då spelade kan kvartsfinal i VM i Mexiko. Matchen gick mot Argentina och han tvingades släppa in ett mål av Maradona. Det första målet hade också Maradona som målskytt enligt protokollet, men Maradona själv påstod att det var ”Guds hand” som gjorde målet. På detta lär Peter efteråt ha sagt: ”Ska gud vara med i spelet, då ska fan stå i mål!”

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Nu har vi fått Internet, klent med ridtid, The Interview och lite, lite fotboll.

FOTBOLLSHISTORIA:
1974: Liverpools stösta seger, 11-0
2007: Derby Countys enda seger i årets Premier Leaguesäsong.

FÖDDA:
Helgi, Janne.

DAGENS TRÖJA.

Jag hade tröjor frånväldigt få lag som var i elden igår, men att räkna ut att West Bromwich skulle slå ut Harrogate ur Ligacupen var inte så svårt. 3-0 blev det och  jag kunde dra på mig denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 16/9 2020.

Nu har vi fått Internet, klent med ridtid, The Interview och lite, lite fotboll.


Igår var dagen då Ebbas lägenhet i Jönköping blev med Internet. Den gamla beställningen som ingen tydligen stod för kopplades ifrån och Ebbas beställning kopplades på. Efter hennes jobb slutat hämtade vi en ny router och den kopplades på. Så nu är vi med i världen igen. Fast igår var det inte så mycket som hände i världen, eller åtminstone i Jönköping.
 

Det var vanlig taxifärd till sjukhuset på morgonen. Sedan tog jag det mestadels lugnt hela dagen. Det blev en promenad ner till Stora Coop och köpcentret Asecs som ligger över motorvägen E4. Här skulle det handlas Risifrutti. Det skulle nämligen bli sen middag och då behövde Ebba ett mellanmål. Jag hämtade henne i vanlig tid tjugo över fyra. Sedan åkte vi direkt till Jönköpings Fältrittklubb. Ebba hade skrivit in sig där och varje onsdag mellan halvsex och halvsju blir det ridlektioner. Och igår var det verkligen lektion. Teoretisk vecka skulle det vara så ridningen blev endast fem till tio minuter per man. Detta tog en och en halv timme. Lite väl mycket dötid, men som jag sa på väg hem; ”Från och med nu kan det ju bara bli bättre.”
 

Det blev alltså sen middag som var klar vid åttatiden. Vi hade valt den rätt under matkasseveckan som skulle gå snabbast att laga. Det var ”Sötsur färssås med nudlar och rawslaw”. Den tog drygt tio minuter att svänga ihop. Under tiden duschade Ebba. Sedan diskade jag. Under tiden kopplade Ebba in routern. För att fira den lyckade uppkopplingen såg vi ”The Interview”. Det  är en amerikansk drama-action-komedi med Seth Rogen och James Franco. Randall Park har också en viktig roll som Nordkoreas president Kim Jong-un. Filmen blev givetvis totalförbjuden i Nordkorea då den handlar om en talkshowvärd och hans producent som ska spela en ett avsnitt där Kim Jong-un är gästen. De får åka till Pyongyang och får samtidigt i uppdrag av CIA att döda Nordkoreas president. En något tramsig och väldigt överdriven film där man hittat konceptet att om bara djuren överlever så blir alla nöjda.
 

Någon fotboll blev det alltså inte alls igår. Men jag kollade upp lite resultat. Kval till Europa League med Hammarby inblandade var ju inte så svårt att förutse att polska Lech skulle bli för svåra. Hammarby ute alltså. Fast då det gäller kvar så är Champions League lite med intressant. Här gick både norska Molde och danska Midtjylland vidare. Och i engelska Ligacupen var enda överraskningen att Leeds åkte ur på straffar till Hull. Slutligen kan nämnas att det länge såg ut som att Paris SG bara skulle ha en poäng efter två omgångar. Men på tre minuters övertid lyckades Julian Draxler nicka in 1-0 och Metz förlorade sin andra match också.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e september.

1974 Största segern

Liverpool sparkade igång Cupvinnar Cupen i stor stil. Idag 1974 mötte de norska Strømsgodset. Nio olika målskyttar gjorde sammanlagt elva mål. 11-0 är den största segermarginal Liverpool någonsin vunnit med. I returen nöjde de sig med 1-0. Och i andra omgången önskade nog många Liverpoolfans att deras lag hade sparat på krutet och fördelat målen lite jämnare, för då åkte de ut mot Ferencváros med 1-1 där ungrarna gick vidare på den knasiga regeln att mål på bortaplan avgör.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e september.

2007 Enda segern.

Derby County var nya i Premier League. Det gick lite knackigt i början, men idag 2007 tog de sin första seger i hemmamatchen mot Newcastle United. Kenny Miller satte matchens enda mål i 38:e minuten. Glädjen var stor i Derby, men sedan blev det tungt igen. Dagens seger blev säsongens enda. Derby fortsatte 37 ligamatcher på raken utan en enda vinst. De blev det hittills enda Premier Leaguelag som säkert skulle ramla ur redan i mars. Det fick den lägsta poäng något Premier Leaguelag haft, 11 poäng och som sagt, endast en enda seger, Den idag 2007.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e september.

Helgi SIGURÐSSON blir 46 år

Helgi SIGURÐSSON född 1974 i Reykjavík, Island
Anfallare
43 U- och 62 A-landskamper för Island (1990-2008).

Klubbar som spelare:
Víkingur R. (1986-92),
Fram (1993-94),
VfB Stuttgart (1994-96),
Tennis Borussia Berlin (1996-97),
Fram igen (1997),
Stabæk (1997-1999),
Panathinaikos (1999-2001),
Lyn (2001-03),
AGF (2003-06),
Fram igen (2006),
Valur (2007-09),
Víkingur R. igen (2010-12),
Fram för fjärde gången (2013),
Afturelding (2013-14).

Lag som tränare:
Fylkir (2017-19),
IBV (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e september.

Jan MÖLLER blir 67 år

Jan Börje MÖLLER är född 1953 i Möllevångens församling, Malmö
Målvakt
17 A-landskamper för Sverige (1979-88).

Klubbar som spelare.
Malmö FF (1968-80),
Bristol City (1980-82),
Toronto Blizzard (1982-83),
Malmö FF igen (1984-88),
Helsingborgs IF (1989-91),
Trelleborgs FF (1992-93).

1975 stod han för en strålande insats när Malmö mötte FC Magdeburg i mästarcupen. Möller räddade fyra av fem straffar i straffläggningen och Malmö gick vidare. Han hade även stor del i att Malmö FF spelade Europacupfinal 1979, och för det fick han Guldbollen.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Synd om utvisad? Aldrig i detta fall. Inga Södratröjor i Jönköping, väldigt bra film och speciella straffavgörande i Ligacupen.

FOTBOLLSHISTORIA:
1937: Första direktsända fotbollsmatchen i TV. (Arsenal)
1996: 183 km/h är det hårdaste skottet uppmätt i Premier League.
2007: Zlatan gör sin 100:e match i italiensk klubbfotboll..

FÖDDA:
Karl-Heinz, Neville, Manuel, Rene, Willy.

DAGENS TRÖJA.

Jag hade plockat med mig tröjor av några tilltänkta vinnare till Jönköping. Newcastle var en sådan och de ifriade förväntningarna. Visserligen bara 1-0 över Blackburn, men det räckte för att gå vidare i Ligacupen. Alltså blev detta dagens tröja.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 15/9 2020.

Synd om utvisad? Aldrig i detta fall. Inga Södratröjor i Jönköping, väldigt bra film och speciella straffavgörande i Ligacupen.


I morse var det jag som var chaufför för Ebba till jobbet. Visserligen kunde hon själv kört då det finns en stor parkeringsplats för personalen på sjukhuset. Fast då vi kom dit strax före åtta var alla platser upptagna, så jag tjänstgör som Uber. Hemma i lägenheten kan vi nu ha en dator inkopplad på internet genom att utnyttja de förra lägenhetsinnehavarnas bredband. Dock måste vi använda sladd och den är lite kort, så det blir till att sitta i hallen. Men där kunde jag läsa Sydsvenskan som E-tidning.
 

Där fastnade jag för en artikel på framsidan. Det stod att en nybliven pappa blivit utvisad från Sverige. Det låter ju snyftigt och inte riktigt klokt. Men det visar sig att det som inte är riktigt klokt är att journalisten och tidningen skriver så plus att hans försvarare ska överklagadomen. De 24-åriga pappan kom till Sverige på grund av kopplingen till sin fru. Sedan dess har han kontinuerligt misshandlat henne. Då han gjorde detta även inför den nyfödda sonen fick mamman nog och anmälde 24-åringen. I lägenheten fann polisen även en pistol som visade sig ha använts vid skjutningar i Sverige. Filmer där 24-åringen kör bil och skjuter ut medan han kör kan komma från hans hemland, så de låg inte till grund för hans fängelsestraff och sedan 10 års utvisning. Något säger mig att den sex månader gamle sonen kommer att må så oändligt mycket bättre av att inte ha någon pappa än att denne kriminelle 24-åring skulle få stanna kvar i Sverige.
 

Nej, då kunde jag istället ägna mig åt trevligare saker. En var t ex att hitta sopsorteringen och kasta en del sopor. Därefter gick jag in igen en kort stund för att hänga av mig jackan. Det var strålande solsken och alldeles för varmt med ytterkläder. Vad jag skulle kolla var om den väg mot sjukhuset som jag tittat ut kunde vara närmsta cykelväg till sjukhuset. Ebba hade kollat på kartan och blivit hänvisad en cykelled till jobbet. Den skulle ta drygt tio minuter. Vägen som jag gick tog en kvart, men märk väl att jag gick. Alltså kan det inte vara mer än drygt fem sex minuter min väg.
 

En butik som låg på det område jag kom fram till var InterSport. Jag hade nämligen varit inne på Jönköping Södras hemsida och sett att de inte hade någon supportershop utan alla deras varor såldes genom InterSport. Det gjorde de också, men någon matchtröja har inte klubben att sälja. Då InterSport är de enda som har Jönköping Södras produkter så stod det klart att jag inte kan få tag i en grön matchtröja. Öster låg sist i Superettan och där kunde jag köpa deras tröja förra året. Kalmar FF är visserligen i Allsvenskan, men bland de sista. En matchtröja var inga problem att få tag på. Men i Jönköping är fotbollen inte speciellt märkvärdig trots att klubben ligger bland topplagen i Superettan. Däremot hade InterSport mängder med matchtröjor från HV71. Detta är alltså en hockeystad. ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid” är ju en av Torssons slagdängor. Den handlar om en match på Slottsskogsvallen i Jönköping då laget mötte Grimsås. Hade de skrivit den nu så hade det väl blivit ”Det spelades bättre hockey på Sven Tumbas tid!”
 

Hemma tog jag lite lunch och kopplade in den nyinköpta nätverkssladden. Från de två meter vi hade ökade jag på med tretton. Med en femton meters sladd kunde jag sitta bekvämt i hela lägenheten och fixa lite med hemsida och kolla upp till Premier League 2020-21 som ska komma så småningom på min site. Halvfem hämtade jag Ebba och sedan var vi på Jysk innan vi åkte hem och jag lagade dagens rätt: Panerad kolja med kokt potatis. Fast fisken panerades inte med ströbröd utan jag använde lätt mortlade solrosfrön istället. Det blev lite extra piff.
 

Sedan hade klockan smugit fram mot att det började bli mörkt ute. Då var det dags för gårdagens film; ”The Fundamentals of Caring” från 2016 med Craig Roberts och Paul Rudd. En riktigt bra film om Ben som blir vårdare och får i jobb att ta hand om rullstolsbundne Trevor som är 17 år och en riktig jobbig tonåring. Men det är en rörande och givande film.
 

Gårdagens fotboll handlade om den andra cupen i England. Första och största är ju FA-cupen. 1960/61 startades Ligacupen som är öppen för lagen i de fyra högsta proffsligorna. Turneringen bytte namn från säsongen 1982. Då kom sponsorer av cupen in och då blev cupen kallad efter vem som sponsrade. Senaste sponsorn kom in 2017 och det var energidrycken Carabao. Därför heter turneringen Carabao Cup eller EFL Cup. EFL står givetvis för English Football League. Andra omgången som även kan kallas 32-delsfinaler inleddes igår. Viasat koncentrerade sig på Burton från League One mot Premier Leaguelaget Aston Villa. Det var ganska jämnt fram till minut 88. När alla väntade på straffar så gjorde Aston Villa segermålet. Sedan spädde de på med ytterligare ett mål på övertid.
 

Watford tog sig också vidare, fast det krävdes straffar. Ken Sema blev något av matchhjälte. Han byttes in och gjorde 1-1. Sedan satte han första straffen för Watford. Det gjorde även de två kommande Watfordspelarna medan de tre första Oxford Unitedspelarna alla missade sina tre första straffar. Alla Premier Leaguelagen som var i farten igår gick vidare utom Crystal Palace, men så mötte de också etta gammalt Premier Leaguelag i Bournemouth. Inga mål i matchen som fick avgöras på straffar. De första straffmissarna kom då de båda målvakterna tvingades lägga sina straffar. Bournemouth vann med 11-10 på straffar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

1937 Första direktsända TV-matchen

BBC sände idag 1937 den allra första direktsända TV-matchen. Fast det finns inget resultat bevarat någonstans hur det gick. TV-sändningen varade bara en kvart och då var det en presentation av startuppställningen och bara lite fotboll i början av matchen. Då det var en match mellan Arsenals A-lag och Arsenals reserver så var det ingen seriematch där resultatet finns bevarat. Detta var andra gången Arsenal var först. De var också första laget som var med i en direktsänd radiosändning. Det var 1927 mot Sheffield United. Den matchen slutade 1-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

1996 rekordskott mot mål
 

Arsenal hade sparkat manager Bruce Rioch. I väntan på att Arsene Wenger skulle ta över fick Stewart Houston och Pat Rice leda dagens match mot Sheffield Wednesday. Det var problem med belysningen och matchen blev 25 minuter försenad. Onsdagslaget tog ledningen. En alldeles färsk Patrick Vieira fick debutera redan efter 25 minuter. Det dröjde tills andra halvlek innan Arsenal kom igång. Vid full tid hade de reducerat genom David Platt och sedan gjorde Ian Wright ett hat trick. 4-1 slutade det, men Sheffield United gick inte lottlösa. David Hirst hade ett rekord med sig efter matchen. Han gjorde det hittills hårdaste skottet mot målet i Premier Leagues historia. Visserligen tog det bara i ribban, men det uppmättes till 183 km/h.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

2007 Zlatan 100 matcher
 

MFF och Ajax, sedan kom Zlatan Ibrahimovic till Italien och Juventus sommaren 2004. Efter två säsonger blev Juventus degraderat för Calciopoli-skandalen då ett antal klubbar anklagades för att ha påverkat vilka domare som hade dömt deras matcher. Juve beslöt att truppen skulle förbli intakt, men på något underligt sätt lyckades Zlatan komma därifrån och bli Interspelare. Idag 2007 mötte Inter Catania på hemmaplan. De vann med 2-0. Trots att Zlatan gick mållös från matchen så var den ändå ett litet jubileum. Det var Ibrahimovic´s 100:e match i ett italienskt klubblag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Karl-Heinz RIEDLE blir 55 år

Karl-Heinz RIEDLE är född 1965 i Weiler im Allgäu, Västtyskland
Anfallare
4 U-, 1 OS- och 42 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1986-94).

Klubbar som spelare:
TSV Ellhofen (1975-78),
SV Weiler (1978-83),
FC Augsburg (1983–86),
Blau-Weiß Berlin (1986–87),
1987–1990Werder Bremen86(38)
Lazio (1990–93),
Borussia Dortmund (1993–97),
Liverpool (1997–99),
Fulham (1999–2001).

Lag som tränare:
Fulham (2000 spelande).

MERITER:
VM i fotboll: 1990, 1994
VM-guld 1990
EM i fotboll: 1992
EM-silver 1992
Tysk mästare 1988
Champions League-mästare 1997

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Neville SOUTHALL blir 62 år

Neville SOUTHALL är född 1958 i Llandudno, Wales
Målvakt
92 A-landskamper för Wales (1982-97).

Klubbar som spelare:
Llandudno Swift (1970-73),
Llandudno Town (1973-74),
Bangor City (1974-77),
Conwy United (1977-79),
Winsford United (1979-80),
Bury (1980-81),
Everton (1981-98),
Port Vale (1983 lån),
Southend United (1997-98 lån),
Stoke City (1998),
Doncaster Rovers (1998),
Torquay United (1998-2000),
Huddersfield Town (1999 lån),
Bradford City (2000),
York City (2001),
Rhyl (2001),
Shrewsbury Town (2001),
Dover Athletic (2001),
Shrewsbury Town igen (2001-02),
Dagenham & Redbridge (2002).

Lag som tränare:
Wales landslag (1999),
Dover Athletic (2001-02),
Hastings United (2004-05),
Margate (2009).

När han avslutade den aktiva karriären 2002 var han 43 år gammal och då den äldsta aktiva spelaren i England. Han spelade 578 engelska ligamatcher.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Manuel PELLEGRINI blir 67 år

Manuel Luis PELLEGRINI Ripamonti är född 1953 i Santiago, Chile
Försvarare, manager
1 A-landskamp för Chile (1986).

Klubbar som spelare:
Audax Italiano (1965-69),
Universidad de Chile (1969–86).

Lag som tränare:
Universidad de Chile (1988–89),
Palestino (1990–92),
O'Higgins (1992–93),
Universidad Católica (1993–95),
Palestino (1998),
LDU Quito (1999–2000),
San Lorenzo (2001–02),
River Plate (2002–03),
Villarreal (2004–09),
Real Madrid (2009–10),
Málaga (2010–13),
Manchester City (2013–16),
Hebei China Fortune (2016–18),
West Ham United (2018–19),
Real Betis (2020-).

1979 tog han examen som civilingenjör, därav hans smeknamn El Ingeniero.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

René VAN DE KERKHOF blir 69 år

Reinier "René" Lambertus VAN DE KERKHOF är född 1951 i Helmond, Nederländerna
Anfallare
47 A-landskamper för Nederländerna (1973-82).

Klubbar som spelare:
RKSV Mulo (1966-68),
FC Twente (1968-73),
PSV Eindhoven (1973-83),
Apollon Smyrnis (1983-84),
Seiko (1984-85),
Helmond Sport (1985-88),
FC Eindhoven (1988-89).

René van de Kerkhof var tillsammans med sin bror Willy van de Kerkhof med i Nederländernas VM-lag som tog silver 1974 och 1978.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Willy VAN DE KERKHOF blir 69 år

Wilhelmus "Willy" Antonius VAN DE KERKHOF är född 1951 i Helmond, Nederländerna
Mittfältare
63 A-landskamper för Nederländerna (1973-86).

Klubbar som spelare:
RKSV Mulo (1966-68),
FC Twente (1968-73),
PSV Eindhoven (1973-88).

Willy van de Kerkhof var tillsammans med sin tvillingbror René van de Kerkhof med i Nederländernas VM-lag som tog silver 1974 och 1978.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Cykelservice, Internet är Moment 22, film och fotboll, Kan man inte få matcherna med och utan expertkommentator?

FOTBOLLSHISTORIA:
1956: Sydkorea blir de första Asiatiska mästarna i herrfotboll.

FÖDDA:
Tomáš, Eiður, Malin, Johan.

DAGENS TRÖJA.

Dagens tröja har inte med något aktuellt att göra utan en historisk händelse som jag har med bland fotbollshistorian idag. 1956 blev Sydkorea Asiatiska mästare. Därav tröjvalet idag.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 14/9 2020.

Cykelservice, Internet är Moment 22, film och fotboll, Kan man inte få matcherna med och utan expertkommentator?

Första dagen för Ebba på sitt nya jobb, och i denna stad så kunde jag inte promenera med henne som vi brukat göra. Det är nämligen för stort avstånd mellan lägenheten och sjukhuset. Så jag skulle köra henne, men det blev inget av med det då en kursare till henne från Lund, Paula, också jobbar i Jönköping. Hon hämtade Ebba kvart i åtta. Det tar alltså inte mer än drygt fem minuter med bil.
 

Jag hade alltså förmånen att kunna dra mig lite på måndagsmorgonen. Det blev sedan lite läsning av deckare nummer sex i serien om poliskommissarie Emma Sköld av Sofie Sarenbrant. Femte delen Tiggaren avklarades i förrgår och den var riktigt bra. Jag hann även med ett korsord innan jag begav mig med Ebbas cykel till en närliggande cykelreparatör. Farkosten behövde nämligen en service så att de blev riktigt trafikduglig innan det eventuellt ska cyklas till jobbet.
 

Efter den förrättningen så tog jag ett par timmars promenad ner till Vätterns strand och centrum av staden. Förutom alla de vanliga butikerna som finns på alla köpcentra i varje svensk stad så passerade jag även Jönköpings museum, Svea Hovrätt och ett antal stora kyrkor. Prydligast var nog Mariakyrkan, men då den renoverades och var klädd med byggnadsställningar så förtog det lite av kyrkans skönhet.
 

På väg hemåt gjorde jag lite stödinköp och hade kontakt med Ebba på mobilen. Vi väntade ju på att få internet inkopplat i lägenheten. Ett meddelande frånleverantören sa att de inte kunde koppla på då det fann ett annat avtal in i lägenheten som inte var uppsagt. De oerhört märkliga personer som bodde i lägenheten före Ebba hade alltså inte sagt upp internetavtalet med Bredband2 AB. Jag kopplade upp mig med kabel och kunde på så sätt få Internet, men WiFi fungerar ju inte då vi inte har lösenord.
 

Ebba och veckans matlåda hämtades på nästan samma ställe då City Gross ligger precis mittemot sjukhuset. Väl hemma i lägenheten lagade jag till ”Kyckling med koriander” ur matlådan. Ebba skulle fixa Internet. Hon Tog kontakt med Bredband2 AB, men de kunde inte tillåta att vi sa upp någon annans abonnemang. Vi skulle ta kontakt med fastighetsägaren sa de. Riksbyggen i Jönköping hade tidigare kontaktats och de påstod sig inte ha något med detta att göra utan att vi skulle ta kontakt med Bredband2 AB. Tala om Moment 22.
 

Då vi kunde utnyttja ett sladdkopplat nätverk så blev det en film via en massa kablar igår också. ”Murder Mystery” från 2019 med Adam Sandler och Jennifer Aniston. En underhållande deckare i lite engelsk mystik- och pusselmordsstil. Det kunde lika gärna varit ett avsnitt i någon TV-serie.
 

Sedan kunde jag se lite på första omgången av Premier League då två matcher avslutade premiäromgången. Jag såg tio minuter av Sheffield United mot Wolverhampton. Då jag kom in efter tio minuter stod det 2-0 till Wolves och så slutade det också. Den andra matchen borde det vara lika klar favoritseger i. Det var Brighton som aldrig i historien vunnit en seriematch mot Chelsea. Det gjorde de inte nu heller. 3-1 till Londonlaget. Jag letade noga reda på att se matcherna utan publikljud. Nu vill jag bara ha alternativet att kunna se matcherna utan expertkommentator också.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e september.

1956 Sydkorea, de första mästarna.

De första Asiatiska mästarna i fotboll. De första Asiatiska mästarna i fotboll.

Finalen i Asian Cup spelades idag 1956 i Hong Kong. Detta var första gången som det spelades asiatiska mästerskap i fotboll. Egentligen var det ingen riktig finalmatch, utan finalspelet i Hong Kong spelades som en serie mellan de fyra lag som kvalificerat sig från de olika zonerna i Asien. Deltagarna var Sydkorea, Sydvietnam, Israel och Hong Kong. Sista matchen mellan Sydkorea och Sydvietnam som spelades idag 1956 på Government Stadium vanns av Sydkorea med 5-3. Detta innebar att de vann gruppen och blev de första asiatiska mästarna någonsin. Två kom Israel. Israel var länge uppe i toppen och blev asiatiska mästare på hemmaplan 1964. 1970 uteslöts de från Asian Football Confederation och efter det tillhör de UEFA.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 15:e september.

Tomáš SIVOK blir 37 år

Tomáš SIVOK född 1983 i Pelhřimov, Tjeckoslovakien.
Anfallare
73 U- och 64 A-landskamper för Tjeckien (1998-2017).

Klubbar som spelare:
České Budějovice (1993–2002),
Sparta Prag (2002–07),
České Budějovice igen (2003 lån),
Udinese (2007–08),
Sparta Prag igen (2008 lån),
Beşiktaş (2008–15),
Bursaspor (2015-17),
Maccabi Petah Tikva (2017–).

De flesta framgångarna hade han i Sparta Prag där han blev tjeckisk mästare tre gåner och cupvinnare två. Men han är också turkisk mästare med Beşiktaş en gång occh cupmästare två gånger.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 15:e september.

Eiður GUÐJOHNSEN blir 42 år

Eiður Smári GUÐJOHNSEN är född 1978 i Reykjavik, Island
Anfallare
47 U- och 88 A-landskamper för Island (1992-2016).

Klubbar som spelare:
Valur (1994),
PSV Eindhoven (1994-98),
KR Reykjavík (1998 lån),
Bolton Wanderers (1998-2000),
Chelsea (2000-06),
FC Barcelona (2006-09),
AS Monaco (2009-10),
Tottenham Hotspur (2010 lån),
Stoke City (2010-11),
Fulham (2011 lån),
AEK Aten (2011-12),
Cercle Brügge (2012-13),
Club Brügge (2013-14),
Bolton Wanderers igen (2014-15),
Shijiazhuang Ever Bright (2015-16),
2016 Molde.

Lag som tränare:
Island U-21 (2019- assisterande),
FH (2020-).

Eiður Guðjohnsen är son till den före detta fotbollsspelaren Arnór Guðjohnsen. Far och son deltog en gång i samma landskamp, borta mot Estland där Arnór byttes ut till förmån för den debuterande sonen Eiður.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 15:e september.

Malin SWEDBERG blir 52 år

Malin SWEDBERG är född 1968 i Stockholm
Mittfältare
78 A-landskamper för Sverige (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Djurgårdens IF Dam (1985-92),
Älvsjö AIK FF (1993-98),
Sundbybergs IK (1999-2000),
Södersnäckornas BK (2009).

VM-brons i Kina 1991.
SM-guld med Älvsjö AIK 1995, 1996 och 1997.
Diamantbollen 1996.
Hon är den första kvinna att vara matchkommentator i svensk tv under ett herrfotbollsmästerskap. Hon har arbetat som expertkommentator för SVT och Eurosport, men gick 2007 över till TV4.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 15:e september.

Johan NEESKENS blir 69 år

Johannes Jacobus "Johan" NEESKENS är född 1951 i Heemstede, Nederländerna
Mittfältare
49 A-landskamper för Nederländerna (1970-81).

Klubbar som spelare:
RCH (1968-70),
Ajax (1970-74),
FC Barcelona (1974-79),
New York Cosmos (1979-84),
Groningen (1984-85),
Fort Lauderdale Sun (1985),
Kansas City Comets (1985-86 inomhus),
Löwenbrau (1986-87 amatör),
Baar (1987-90),
Zug (1990-91). 

Lag som tränare
Zug (1991-93),
Stäfa (1993-95),
Singen (1995-96),
Nederländernas landslag (1995-2000 assisterande),
NEC (2000-04),
Australiens landslag (2005-06 assisterande),
Barcelona (2006-08 assisterande),
Nederländernas B-landslag (2008-09),
Galatasaray (2009-10 assisterande),
Mamelodi Sundowns (2011-12).

Med klubblaget Ajax vann han Europacupen för mästarlag tre år i rad 1971–1973. I 1971 års final spelade Neeskens högerback, men han är kanske mest känd som mittfältare i det holländska landslag som gick till final i VM 1974 och VM 1978. I VM-finalen mot Västtyskland 1974 (förlust 1–2) gav han sitt lag ledningen på straffspark redan efter 80 sekunder, genom att på sitt så typiska sätt skjuta bollen stenhårt mitt i målet.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Dag två i Jönköping, fortfarande utan inkopplat Internet.

FOTBOLLSHISTORIA:
1939: Regeringen stoppar Engelska ligan och FA-cupen.
2008: Real Madrid, första spanska lag att göra 5000 mål.

FÖDDA:
Ivica, Sunday, Ray, Günter.

DAGENS TRÖJA.

Jag håller mig till Liverpool idag också då det gäller val av DAGENS TRÖJA. Nu blir det det blå laget Everton. De vann en aning överraskande premiären

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 13/9 2020.

Dag två i Jönköping, fortfarande utan inkopplat Internet.


Igår var den enda morgon man kunde ligga och dra sig lite då vi beslutat att jag kör Ebba till jobbet under veckan. Så vid niotiden fixade jag bacon och scrambled eggs. Efter frukosten var det diskussion om vad som kunde fixas. Internet beställdes, men blev ju inte klart till igår, så fotbollen får stå över till vi fått kontakt med omvärlden. En rullgardin i Ebbas sovrum fick vi upp. Sedan kollade vi upp hängarna som fanns uppsatta ovanför fönstren i lägenheten. Därefter var det dags att bege sig ut för att försöka införskaffa vad som var nödvändigt för att slippa allt för mycket insyn i lägenheten som ligger på första våningen, och att skaffa lite taklampor, så att det blir ljus då insynen är täckt.
 

Som ny i Jönköping så var det mobilens GPS som gällde. På så sätt tog vi en tur ut på motorvägen och efter en liten stund var vi på IKEA. Det blev även besök på Hööks, Jysk, Ljusexperten och ICA Maxi. Med oss hem hade vi torkhanddukar, gardinstångsupphängare, lampa, lite förbrukningsartiklar och mattillbehör. Då vi kryssat vidare genom Jönköpings oerhört märkliga rondeller kom vi åter till Hermansgatan.
 

Uppe i lägenheten var det dags för mig att laga middag. Det blev en ”Frasig korvpaj med spenat och feta”. Det fina med att laga paj är att det tar en bra stund i ugnen. Det tog så pass lång tid att vi fick upp tre lampor i taket. ”Varde ljus”. På tal om detta uttryck så tänkte jag på att man ofta hör att Jönköping ska vara en mycket religiös stad. Men detta är lögn. Åtminstone om man ska tro på det tredje av Guds tio budord: ”Tänk på vilodagen så att du helgar den!” Det ska jag säga att det inte var många Jönköpingsbor som gjorde. Det verkade som om de flesta i staden var på IKEA och de andra inköpsställena på Jönköpings alla shoppingcentra.
 

Efter mat, disk och lite vila, var det dags att testa gardinupphängningen. Det fungerade. Dock tyckte den som skulle bo i lägenheten att gardinerna var alldeles för korta (någon centimeter). Trots detta så var hon och jag i alla fall överens om att lägenheten såg betydligt trevligare ut nu då det både fanns ljus i taket och gardiner i fönstren. Sedan kan jag hålla med om att lite kan justeras. En annan sak som Ebba hittade på Jysk var en ny säng. Den hade vi givetvis inte med hem, men det var ett fantastiskt bra pris på den hela nästa vecka också. Då kunde hon få den levererad till lägenheten. Hon hade valt ut en säng på MIO möbler i Malmö. Den var det tio veckors leveranstid på. Det låter orimligt. Ingenting tar tio veckor att leverera ens om sängen hade funnits på månen???
 

Lite Internet hittades över mobilen till denna blogg och faktiskt en film. Ebba har fixat en Internetleverantör som eventuellt ska kunna leverera idag. Då blir allt som vanligt igen och kanske blir det lite koll på någon match i Premier Leagues första omgång. Fast kvällen avslutades med att vi utnyttjade lite surf för att se en film. Det blev en lättare historia från 2013. ”Identity Theif”. Helt OK även om det fanns en del överdrivet våldsamma scener utan skador.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e september.

1939 Brittiska regeringen stoppar fotbollsliga och cup
 

Brittiska regeringen förklarade idag 1939 engelska och skottska ligan för avbrutna och cupturneringarna ställdes in. Allt berodde givetvis på att Storbritannien förklarat Tyskland krig och att Andra världskriget drog igång. Det spelades fotboll i nya ligor som innehöll 8 till 10 lag från olika regioner. Men då många av spelarna var inkallade i kriget var kvalitén dålig och ibland fick inte lagen ihop elva spelare. FA-cupen och Engelska ligan startade igen 1945, medan Skottland återupptog sin fotbollsliga 1946.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e september.

2008 Först till 5000
 

Real Madrid spelade idag 2008 hemma mot Numancia. Redan i tredje minuten tog gästerna ledningen. Den varade bara till minut 18. Då drog kapten Guti på ett vänsterskott som touchade en Numanciaspelare och gick i mål. Detta mål blev Real Madrids 5000:e mål i Spanska ligan. Med det var Real Madrid första laget i Spanien att nå till 5000 mål. Då matchen var slut hade Real gjort 5003 mål. Och de behövdes då Numancia gjorde tre.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e september.

Ivica OLIC blir 40 år

Ivica OLIC är född 1979 i Davor, Jugoslavien
Anfallare
20 U- och 104 A-landskamper för Kroatien (1996-2015).

Klubbar som spelare:
Posavac Davor (1991-92),
Marsonia (1993-98),
Hertha Berlin (1998-2000),
Marsonia igen (2000-01),
NK Zagreb (2001-02),
Dinamo Zagreb (2002-03),
CSKA Moskva (2003-07),
Hamburger SV (2007-09),
Bayern München (2009-12),
VfL Wolfsburg (2012-15),
Hamburger SV igen (2015-16),
1860 München (2016-17).

Lag som tränare:
Kroatiens landslag (2017-  assisterande).

Hans bästa säsong på klubblagsnivå i Europa blev Champions League-säsongen 2009/2010 när hans Bayern München tog sig till final mot Inter (förlust 0-2) och Ivica blev lagets bästa målskytt i turneringen med 8 mål.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e september.

Sunday OLISEH blir 46 år

Sunday Ogochukwu OLISEH är född 1974 i Delta, Nigeria
Mittfältare
54 A-landskamper för Nigeria (1993-2002).

Klubbar som spelare:
Julius Berger (1989-90),
RFC Liège (1990-94),
Reggiana (1994-95),
Köln (1995-97),
Ajax (1997-99),
Juventus (1999-2000),
Borussia Dortmund (2000-04),
Bochum (2003-04 lån)
Genk (2005-06). 

Lag som tränare:
Eupen (2007 Sportdirektör)
Verviétois (2008-09),
Nigerias landslag (2015-16),
Fortuna Sittard (2017-18).

Vid OS 1996 i Atlanta var han med och vann OS-guld. Hans mest kända framträdande roll i landslaget var annars under VM 1998 då han gjorde det avgörande målet mot Spanien i den tredje gruppspelsmatchen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e september.

Ray WILKINS blev 61 år

Raymond Colin "Ray" WILKINS var född 1956 i Hillingdon, England, och dog den 4:e april 2018 på St George's Hospital, Tooting, England av en hjärtattack 
Mittfältare
1 U- och 84 A-landskamper för England (1976-86).

Klubbar som spelare
Senrab (1968-70),
Chelsea (1970-79),
Manchester United (1979-84),
Milan (1984-87),
Paris Saint-Germain (1987),
Glasgow Rangers (1987-89),
Queens Park Rangers (1989-94),
Crystal Palace (1994),
Queens Park Rangers igen (1994-96),
Wycombe Wanderers (1996),
Hibernian (1996-97),
Leyton Orient (1997).

Lag som tränare
Queens Park Rangers (1994-96 spelamde),
Fulham (1997-98),
Chelsea (1998-2000 assisterande),
Watford (2000-02 assisterande),
Millwall (2003-05 assisterande),
England U21 (2004-07 assisterande),
Chelsea igen (2008-10 assisterande),
Fulham igen (2013-14 assisterande),
Jordaniens landslag (2014-15),
Aston Villa (2015 assisterande).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e september.

Günter NETZER blir 76 år

Günter Theodor NETZER är född 1944 i Mönchengladbach, Tyskland
Mittfältare
37 A-landskamper för Västtyskland (1965-75).

Klubbar som spelare:
1. FC Mönchengladbach (1952-63),
Borussia Mönchengladbach (1963-73),
Real Madrid (1973-76),
Grashoppers (1976-77).

Lag som ledare:
Hamburger SV (1977-85 general manager).

Europamästare 1972 och Världamästare 1974.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Flytt till Jönköping utan Internet.

FOTBOLLSHISTORIA:
2006: Arsenal är så internationella som ett fotbollslag kan bli.
2006: George Bests tröja säljs för en kvarts miljon. (och det var inte jag som köpte den!)
2017: Marco Asensio missar match.

FÖDDA:
Thomas, Fabio.

DAGENS TRÖJA.

Det enda jag tagit med om Premier Leaguepremiären igår är valet av dagens tröja. Hur matchen mellan de två mästarna var vet jag inte, men resultatet 4-3 visade att Premier Leaguemästarna Liverpool vann över League Championshipmästarna Leeds. Alltså denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 12/9 2020.

Flytt till Jönköping utan Internet.


Det var en tidig lördag. Då tänker kanske många som läser detta; Vilken golfbana var det igår. Men det var ingen golfbana utan en resa till Sveriges tionde största stad, Jönköping. Släpet stod parkerat utanför tomten och täckte grannens infart. Då de fick reda på att det var Ebba som skulle flytta till Småland för att startasitt nya jobb där på måndag, så dröjde det inte länge förrän de knackade på och kom med en flyttpresent till henne och ett kort om lyckönskningar och att hon kom att saknas. Sådant gör bara goda grannar som kommer från andra kulturer. Där har vi svenskar en hel del att lära.
 

Avresan med släpet skötte Ebba själv om och hon hade kompisarna Emil och Jonas. Frida och jag tog andra bilen och passade på att hämta upp Chadia i Ljungby. Trots att vi startade en knapp timme efter släpet så var vi nästan framme samtidigt på Hermansgatan. Efter inlastning av möbler i tvåan var det lunch på Max. Frida och Chadia besökte en studiekompis från Polen som nu jobbar som läkare på Jönköping lasarett. Jonas och Emil gjorde stan och Ebba och jag satte ihop möbler och monterade upp lampor. Strax innan sex var alla tillbaka och då skulle släpet hem. Detta sörjde alla förutom Ebba givetvis och även jag fick stanna kvar för att lära känna Jönköping den närmaste veckan och givetvis hjälpa till med installationer i lägenheten. Därav resan upp med två bilar.
 

Då alla rest passade vi två kvarvarande på att handla lite lördagskvällsfika på Lidl. Egentligen skulle jag ha studerat premiären av Premier League, men nu var det så att Ebba hade glömt beställa Internet till lägenheten och därför blev det inget tittande alls på någon fotboll. Det skulle inte blivit någon blogg, Dagens Rhiann eller Dagens Ord heller om vi inte kopplat upp min mobil till surfen som kunde fixa lite internet till datorn. Så därför får jag återkomma till fotboll då vi fått uppkoppling i lägenheten.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e september.

2006 Arsenal är internationellt

Det var idag 2006 hemmamatch för Hamburg i Champions Leagues öppningsmatch. Gästerna var ett internationellt lag från England. Arsenal vann matchen med 2-1 och de använde sig i startelvan av elva spelare från elva olika nationer: Jens Lehmann (Tyskland), Emmanuel Eboué (Elfenbenskusten), Johann Djourou (Schweiz), Justin Hoyte (England), William Gallas (Frankrike), Tomáš Rosický (Tjeckien), Gilberto Silva (Brasilien), Cesc Fàbregas (Spanien), Alexander Hleb (Vitryssland), Emmanuel Adebayor (Togo), and Robin van Persie (Nederländerna). På bänken satt även Sveriges Fredrik Ljungberg och Kameruns Alex Song. Snacka om laget som stod för Champions Leagues budskap nio år senare: No racism!
 

En annan intressant detalj i matchen var att båda lagen sponsrades av Fly Emirates. UEFA har några märkliga regler och en säger att två lag som möts i de Europeiska cuperna inte får bära samma sponsor. Hemmalaget hade sina Fly Emiratesprydda tröjor, medan internationella Arsenal fick spela med Dubai på bröstet. I returen den 21:a november var det Hamburg som hade Dubai på bröstet, men de förlorade då också; 1-3.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e september.

2006 Auktion på Christie´s

På Christie's i London var det idag 2006 en dröm för de som gillar fotbollströjor. En tröja som såldes var George Bests Manchester Unitedtröja han hade i FA-cupmatchen mot Northampton Town den 7:e februari 1970. Matchen slutade 8-2 och Best gjorde sex av målen. Efter matchen hamnade tröjan hos en tidning och 1996 var den ett pris i en tävling tidningen hade. Vinnaren höll på tröjan i tio år och idag ropades den in av en anonym köpare för 24 000 pund, ca en kvarts miljon kronor. Någon sådan tröja har jag tyvärr inte i min samling.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e september.

2006 Auktion på Christie´s

På Christie's i London var det idag 2006 en dröm för de som gillar fotbollströjor. En tröja som såldes var George Bests Manchester Unitedtröja han hade i FA-cupmatchen mot Northampton Town den 7:e februari 1970. Matchen slutade 8-2 och Best gjorde sex av målen. Efter matchen hamnade tröjan hos en tidning och 1996 var den ett pris i en tävling tidningen hade. Vinnaren höll på tröjan i tio år och idag ropades den in av en anonym köpare för 24 000 pund, ca en kvarts miljon kronor. Någon sådan tröja har jag tyvärr inte i min samling.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e september.

2017 Lite lustig skada på Real Madridspelare.

Real Madrid öppnade Champions League säsongen idag 2017 genom att besegra APOEL på hemmaplan med 3-0. Det var inget konstigt med det. Vad som efteråt uppdagades var att benskadan på Marco Asensio i Real, och som tvingade honom att stå över matchen var av det lite märkligare slaget. Han hade nämligen någon dag innan rakat benen. Rakhyveln var inte fullständigt  ren utan en av hårsäckarna utvecklade en finne (böld) som gjorde det omöjligt för honom att dra på strumpan över det benet. Gary Lineker var en som genast kommenterade detta på twitter: Inlägget finns i bild!

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e september.

Thomas MÜLLER blir 31 år

Thomas MÜLLER är född 1989 i Weilheim in Oberbayern, Västtyskland
Anfallare/mittfältare
16 U- och 100 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
TSV Pähl (1993-2000)
Bayern München (2000- ).

Då han spelat i Byern München i hela sin vuxna fotbollskarriär så har det blivit ett antal titlar. Åtta gånger Bundesligamästare, fyra cupsegrar och Champions Leaguemästare 2013. Han har varit med i tre VM och 2014 blev han världsmästare i Brasilien. Då hade han redan året tidigare blivit världsmästare för klubblag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e september.

Fabio CANNAVARO blir 47 år

Fabio CANNAVARO är född 1973 i Neapel, Italien
Försvarare
21 U- och 136 A-landskamper för Italien (1993-2010).

Klubbar som spelare:
Napoli (1988-95),
Parma (1995-2002),
Inter (2002-04),
Juventus (2004-06),
Real Madrid (2006-09),
Juventus igen (2009-10),
Al-Ahli Dubai (2010-11). 

Lag som tränare:
Al-Ahli (2013-14 assisterande)
Guangzhou Evergrande (2014-15),
Al-Nassr (2015-16),
Tianjin Quanjian (2016-17),
Guangzhou Evergrande igen (2017-19),
Kinas landslag (209-).

Fabio blev världsmästare 2006 då han också som förste och hittills ende försvarare fick priset Ballon d'Or som delas ut till världens bäste fotbollsspelare.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Covid, alkohol, Eslövs GK för svår, Watford var också för svåra.

FOTBOLLSHISTORIA:
1885: Målrekord i brittisk fotboll.
1990: Färöarna vinner sin första EM-kvalmatch som spelas i Landskrona mot Österrike.
2009: Adebayor flippar ut totalt då han möter sin gamla klubb Arsenal för första gången i en City-tröja.

FÖDDA:
Thomas, Yuto, Junior, Evanilson.

DAGENS TRÖJA.

Första matchen för säsongen i de engelska ligorna spelades mellanWatford och Middlesbrough. 1-0 till mitt lag och då passar det utmärkt att använda den nya hemmatröjan för första gången.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 11/9 2020.

Covid, alkohol, Eslövs GK för svår, Watford var också för svåra.


Det var ett tag sedan jag tittade i tidningen. Då menar jag med tankar som jag skriver ner här. Igår så funderade jag på lite om Covid-19. I Sverige börjar man så smått släppa på restriktioner och isolering av äldre. Samtidigt som smittorisken börjat stabilisera sig i Sverige så rekommenderas man att vara försiktig med sina resor utomlands då smittan börjat öka igen i många länder. Men det kommer den alltså inte att göra i Sverige?????
 

En annan notis handlade om en studie från Stockholms Universitet. ”Ökat alkoholintag stör hårdast mot lågutbildade!” Behövs en studie för att komma fram till detta. Det fanns även fem punkter som man skulle gå efter för att eventuellt minska alkoholintaget. Punkt ett var: ”Fråga dig själv. Är du nöjd med ditt drickande?” Jag skulle väl vilja påstå att de flesta svarar ja på den frågan och då är det andra fyra punkterna meningslösa.
 

Efter tidningsläsningen var det dags för en fredagsutflykt. Den gick igår till Eslövs GK. Jag hade detta som förslag då jag minns en trevlig bana med vacker natur. Det var familjeutflykt med golfspelande dottern, hustrun och golfhunden Rhiann. Jag tror att glädjen var störst för de sistnämnda och sedan framåt. Alltså var Rhiann överlycklig. Speciellt för fikan efter nio hål. Även hustrun var lyrisk över den vackra naturen och den billiga och goda fikan. Frida är alltid nöjd även om inte golfspelet var det bästa. Sedan kom surgubben själv och konstaterade att man gjort om banan genom att förläng många hål. En normalspelare hade alltså ingen chans att spela för att kunna göra par. Tyvärr gör detta banorna tråkigare. Greenerna var otroligt snabba och också något som bara proffsspelare kam uppskatta. Hade det inte varit för att de andra i familjen var nöjda med dagen så skulle jag lätt kunna säga att detta var sista gången jag spelade på Eslövs GK. Vi får väl se.
 

Resten av dagen gick åt för att förbereda flyttningståget som går idag från Ärtgränd 7 till Jönköping. Vi kör i två bilar och den med släp ska tillbaka igen. Jag stannar nästa vecka och ser om jag kan hjälpa till med ”installationer” i lägenheten, medan yngsta dottern ska starta jobbet på Jönköpings sjukhus med att övervaka röntgenavdelningen.
 

Det fanns flytthjälp som redan igår samlade ihop bohaget, medan jag kunde sätta mig framför TVn och inleda den engelska ligasäsongen. Det var nedflyttade Watford som tog emot Middlesbrough i League Championship, andra divisionen alltså. Om man ser till förra året så var det inget av de tre nedflyttade lagen från Premier League som lyckades vinna i första omgången. Så blir det inte i år. Watford vann med 1-0 och återvändande svenske Ken Sema var den som assisterade Craig Cathcart som kunde nicka in segermålet. Så just nu leder Watford andraligan i England.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e september.

1885 Makalösa rekord i skotska cupen.

Skotska cupen spelade första omgången idag 1885. En av matcherna var Dundee Harp mot Aberdeen Rovers. Dundee gick vidare ganska enkelt skulle man kunna säga. matchen slutade 35-0. Efteråt var i stort sett alla överrens om att detta måste vara ett svårslaget rekord i fotbollsvärlden. Men drygt 30 km därifrån hade samtidigt Abroath spelat sin cupmatch mot Bon Accord. Även här vann hemmalaget. Slutresultatet blev 36-0. Det var en märklig händelse att de två i särklass största segrarna i brittisk fotboll kom samma dag. För 36-0 är fortfarande rekordet i brittisk fotboll, och det lär väl knappast slås...

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e september.

1990 EM-kval i Landskrona
 

Färöarna hade blivit godtagna av UEFA och trots att de gjorde sin första landskamp 1988 på Island, förlust med 0-1, så spelades idag 1990 Färöarnas första riktiga landskap i fotboll. Det gällde att försöka kvala in till EM i Sverige 1992. Färöarna hade hemmamatch, men bara konstgräs. Så matchen flyttades till Sverige och Landskrona IP. Hit kom storfavoriterna Österrike som skulle vinna lätt över lilla Färöarna. Men Färöarna lyckades med det Sverige inte klarade av i EM-kvalet 2015.
 

Det lilla ölandet blev beryktat redan efter första matchen. De vann nämligen med 1-0. Torkil Nielsen gjorde matchens enda mål, men den störste hjälten var Jens Knudsen, Färöarnas målvakt iklädd sin karakteristiska toppluva. Det blev en oavgjord match i kvalet borta mot Nordirland, annars bara förluster och sista plats i gruppen. Den vanns av Jugoslavien som kvalade in till EM, men uteslöts av UEFA på grund av oroligheterna i landet. Tvåan i gruppen, Danmark kallades in som reserv och vann hela mästerskapet. Och alla sensationer kom från kvalgrupp 4.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e september.

2009 City – Arsenal och Adebayor
 

På det som för den tiden hette City of Manchester Stadium möttes idag hemmalaget Manchester City och Arsenal. Mycket intressant var att se Citys nya toppvärvning Emmanuel Adebayor. Han hade gjort mål i sina tre första matcher för sitt nya lag. Det var inte under de allra bästa former han lämnade sin gamla klubb Arsenal, och Adebayor var övertänd. I en duell med van Persie trampar han sin gamle lagkamrat helt medvetet på handen. Det är inget domaren ser. City vinner med 4-2 och 3-1 målet gör Adebayor. För att fira springer han över hela planen ner till eget straffområde och kastar sig jublande och hånfullt mot de tillresta Arsenalsupportrarna. Detta blev för mycket för FA som dömer Adebayor i efterhand till tre matchers avstängning för olämpligt uppträdande.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e september.

Thomas MEUNIER blir 29 år

Thomas MEUNIER är född 1991 i Sainte-Ode, Belgien.
Försvarare
8 U- och 40 A-landskamper för Belgien (2006-).

Klubbar som spelare:
RUS Saint-Ode (1996–2002),
RUS Givry (2002–04),
Standard Liège (2004–06),
Virton (2006–11),
Club Brugge (2011–16),
Paris Saint-Germain (2016-20),
Borussia Dortmund (2020-).

Han gjorde det första målet i bronsmatchen i VM 2018 mot England. Detta bidrog till att Belgien kunde vinna matchen med 2-0 och för första gången i VM ta sin bästa placering och vinna brons.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e september.

Yuto NAGATOMO blir 34 år

Yuto NAGATOMO (長友 佑都) är född 1986 i Saijo, Japan
Försvarare
2 U- och 122 A-landskamper för Japan (2008-).

Klubbar som spelare:
Higashi Fukuoka High School (2002-04),
Meiji University (2005-07),
FC Tokyo (2007-11),
Cesena (2010-11 lån),
Inter (2011-18,
Galatasaray (2018 lån),
Galatasaray (2018-20),
Marseille (2020-).

Han är gift med den japanska skådespelerskan Airi Taira. Yuto friade på fotbollsarenan San Siro i februari 2016. Fast han spelar i Europa och hon jobbar i Japan så håller äktenskapet än.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e september.

Júnior DÍAZ blir 37 år

Júnior Enrique DÍAZ Campbell är född 1983 i Heredia, Costa Rica
Försvarare, Mittfältare
23 U- och 81 A-landskamper för Costa Rica (2002-).

Klubbar som spelare:
Herediano (1993–2007),
Wisła Kraków (2008–10),
Club Brugge (2010–12),
Wisła Kraków (2011–12 loan),
1. FSV Mainz 05 (2012–15),
SV Darmstadt 98 (2015–16),
Würzburger Kickers (2016–17),
Herediano igen (2017–19),
LD Alajuelense (2019-)

Han har blivit polsk mästare tre gånger med Wisła Kraków, och 2005 blev han centralamerikansk mästare med Costa Rica.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e september.

EVANILSON blir 45 år

EVANILSON Aparecido Ferreira är född 1975 i Diamantina, Minas Gerais, Brasilien
Försvarare/mittfältare
13 A-landskamper för Brasilien (1999-2000).

Klubbar som spelare
América-MG (1996-98),
Cruzeiro (1999),
Borussia Dortmund (1999-2005),
Atlético Mineiro (2005),
1. FC Köln (2006),
Atlético Paranaense (2006),
Sport (2007),
Vitória (2008),
América-MG igen (2009-10),
Timbaúba (2010-12),
Independente Limeira (2012),
Botafogo-PB (2012-13).

Han är kanske inte Brasiliens mest kända stjärna, men håll med om att namnet är coolt. Tänk att heta Eva Nilson i Brasilien. Sedan har han två mästerskap. 2001-02 blev han Bundesligamästare med Borussia Dortmund och 1999 var med i det brasilianska landslag som vann Copa America.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Veterangolf, MFFs andra förlust och PSGs första förlust.

FOTBOLLSHISTORIA:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).
plus
Hur hemska saker som hänt den 11:e september som även påverkat fotboll.

FÖDDA:
Eric, Dejan, Slaven, Preben, Franz.

DAGENS TRÖJA.

Svårt att välja DAGENS TRÖJA idag, men till slut valde jag att gå på den historiska händelsen från idag 2011. Då blev Ryssland mycket överraskande världsmästare i fotboll. Det handlade om Beachfootball. Sensationen var att de slog Brasilien i finalen på Copa Cabana.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 10/9 2020.

Veterangolf, MFFs andra förlust och PSGs första förlust.


Dagen är egentligen vikt åt händelsen 2001 som vände upp och ner på mycket här i världen, men detta finns i händelser längre ner på sidan. Fast å andra sidan så ska det som står här handla om vad som hände igår. Ärligt talat inte så mycket, vare sig i tidningsrubriker eller fotboll. Själv var jag ute på golfbanan igen. Det var Söderslätts torsdagstävling ”Veterangolf”. Inget heluselt resultat, men heller inte mycket att skryta med, men vädret var utmärkt och det blev både motion och frisk luft.
 

Sydsvenskan koncentrerade sig på sportsidorna åter en dag på Malmö FF. Nästan varje dag har tidningen minst ett heluppslag om Malmös mest omskrivna sportklubb. Nu var det om spelare som började träna igen efter skador och hur man skulle åka till Örebro och visa att man är Sveriges bästa fotbollslag. Örebro SK borde inte vara några problem, men det blev de. Trots ett statistiskt övertag för MFF i alla tabeller så var ÖSK bäst i måltabellen. 3-2 vann hemmalaget med och det var MFFs andra förlust i årets Allsvenska. De leder givetvis fortfarande, men bara ett poäng på de två senaste seriematcherna är inte bra.
 

Det fanns även en seriematch i franska League 1. Det var premiär för Paris SG. De öppnade borta mot Lens. Lens premiär blev en förlust till Nice, men igår var de det starkaste laget. De vann över de regerande franska mästarna PSG med 1-0. Frankrike har ju valt att fortsätta med att ha fem byten per match, men det hjälpte inte PSG som spelade med lite av ett B-lag då en det spelare är i karantän för covidsmitta. På tal om byten så startar Premier League i veckoslutet och där har man gått tillbaka till tre byten per lag och match.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september.

1895 FA-cupen stulen.

Aston Villa med FA-cup pokalen som stals. Aston Villa med FA-cup pokalen som stals.

Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final

De ryska världsmästarna med pokal och skumpa. De ryska världsmästarna med pokal och skumpa.

För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

(FOTBOLLS) HISTORIA från den 11:e september.

Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.


Den 11:september 2001 var Champions League ointressant
 

Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 

 
Inställd Champions Leagueomgång
 

Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.

 
Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974
 

En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.

 
En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.
 

Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Eric ABIDAL blir 41 år

Eric Sylvain ABIDAL är född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 A-landskamper för Frankrike (2004-13).

Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).

Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Dejan STANKOVIC blir 42 år

Dejan STANKOVIC är född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 A-landskamper för Jugoslavien, 22 A-landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 A-landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).

Lag som tränare
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande).

Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Slaven BILIC blir 52 år

Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 A-landskamper för Kroatien (1992-99).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 

Lag som tränare
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17),
Al-Ittihad (2018–19),
West Bromwich Albion (2019–).

Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Preben ELKJÆR blir 63 år

Preben ELKJÆR Larsen är född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark (1975-88).

Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).
Lag som tränare: 
Silkeborg (1995–96).

Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Franz BECKENBAUER blir 75 år

Franz Anton BECKENBAUER är född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland (1964-77).

Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).

Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).

Annan fakta:
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »

Lite om kommentarer och fotbollsregler.

FOTBOLLSHISTORIA:
2005: Sunderlands 20:e raka förlust i Premier League.
2010: Askri sydnabock i cupmatch, men stjärna på YouTube.

FÖDDA:
Sam, Laurent, Andreas.

DAGENS TRÖJA.

Innan ligorna kommer igång så får jag gå på historiaka händelser eller träningsmatcher. Roma vann en träningsmatch borta mot Frosinone igår med 4-1. Då hittade jag denna Roma-tröja som får bli dagens tröja.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 9/9 2020.

Lite om kommentarer och fotbollsregler.


Det är en aning knepigt att lägga in kommentarer till vad jag skriver på bloggen. Därför händer det ibland att det kommer kommentarer på min Facebook istället ibland. Igår var ett sådant tillfälle. Det handlade om mitt förslag till nya regler (som jag givetvis vet är omöjliga, då fotbollen inte fixar att göra stora förändringar utan bara små som att avsparken inte måste gå framåt utan får läggas bakåt). Sedan har man försökt att få handsregeln i straffområdet att bli klarare, men det vet i tusan om man lyckats. Det är trots allt fortfarande domarna som bedömer. Men åter till kommentaren. Det handlade om mitt förslag att även lagsporten fotboll skulle kunna klara av att visa ut en spelare för resten av matchen (typ matchstraff i ishockey eller tre gula kort i handboll) och sedan efter en viss tid kunna sätta in en ny spelare så att man kan fortsätta spela matchen med elva spelare i varje lag. Detta fungerar i alla andra lagsporter i världen.
 

Kommentaren var: ”5-10 minuters utvisning??? Sjukt många fler skador, lagen startat med spelare de kan ”undvara”, utespelare hade räddat mål med händerna.....etc” Kontentan av detta måste vara att det är bäst som det är och att man ska utdöma kollektiva straff för hela laget då en av dras spelare misskött sig. Förklaringen med många fler skador ska  jag vara ärlig och säga att jag inte riktigt förstår. De andra förklaringarna kan jag förstå, men jag frågar mig om fotbollen är så mycket mer ”kriminell” och oärlig än andra lagidrotter. Nu lär det inte vara så mycket att bry sig om för fotbollen kommer aldrig att ändra utvisningsregeln. Det finns en regel som är mycket mer viktig att ändra, och det är att se till att få beslutat hur länge en fotbollsmatch ska vara. I och för sig en regel som jag inte heller tror ändras inom fotbollen, men effektiv speltid skulle göra fotbollen betydligt trevligare. 2x30 minuter effektiv speltid. Då kan bytena få ta hur lång tid de vill och om man väljer att fuska med skador för att få tiden att gå så gör den inte det då klockan är stoppad.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e september.

2005: Sunderlands sista Premier Leagueförlust som ger ett föga avundsvärt rekord.
 

Chelsea var Sunderlands motståndare i dagens Premier Leaguematch 2005. Det blev 2-0 till Londonlaget och samtidigt slog Sunderland ett negativt Premier Leaguerekord med 20 raka förluster. Den 18:e januari 2003 vann Everton över Sunderland. Sedan blev det idel förluster och Sunderland åkte ur Premier League med 14 raka förluster. Nere i Division One klarade laget sig bra och till säsongen 2005-06 var de tillbaka i Premier League. Det startade dock med sex raka förluster och ett rekord på 20 raka Premier Leagueförluster innan trenden bröts och det först blev oavgjort mot West Bromwich innan första segern kom över Middlesbrough med 2-0. Tyvärr för Sunderland så blev det ett återfall under säsongen till poänglösa matcher och våren 2006 åkte man ner i till det som nu kallades Championship League.

FOTBOLLSHISTORIA från den 10:e september.

2010 Khalid Askri blir stjärna fast på en blunder.
 

FAR Rabat spelade mot Maghreb Fez idag 2010 i den marockanska turneringen Coupe du Trône. FAR Rabats målvakt Khalid Askri hade precis som motståndarens målvakt hållit tätt och det tvingades till straffar för att matchen skulle avgöras. En av straffarna ”räddar” Askri, reser sig upp och slår sig för bröstet. Denna gest gör han mot publiken och ser inte att bollen fick en märklig skruv vid räddningen. Långsamt tar den sig över mållinjen och domaren kan inget annat än att döma mål. Rabat förlorar matchen, men Askris straffmiss hamnar förstås på YouTube och blir snabbt en stor favorit.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e september.

Sam KERR blir 27 år

Samantha May KERR är född 1993 i East Fremantle, Western Australia, Australien
Försvarare
11 U- och 88 A-landskamper för Australien (2008-).

Klubbar som spelare:
Western Knights (2006–08),
Perth Glory (2008–11),
Sydney FC (2012–14),
Western New York Flash (2013–14),
Perth Glory igen (2014),
Sky Blue FC (2015–17),
Chicago Red Stars (2018–19),
Chelsea (2019-).

MERITER:
Med Australien
Asienmästare 2010

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e september.

Laurent KOSCIELNY blir 35 år

Laurent KOSCIELNY är född 1985 i Tulle, Frankrike
Försvarare
51 A-landskamper för Frankrike (2011-18).

Klubbar som spelare:
Tulle Corrèze (1993–95),
Brive (1995–97),
Tulle Corrèze igen (1997–98),
Brive igen (1998–2002),
Limoges (2002–03),
Guingamp (2003–07),
Tours (2007–09),
Lorient (2009–10),
Arsenal (2010–19),
Bordeaux (2019-).

MERITER:
Med Arsenal
FA-cupmästare 2014, 2015

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 10:e september.

Andreas HERZOG blir 52 år

Andreas HERZOG är född 1968 i Wien, Österrike
Mittfältare
103 A-landskamper för Österrike (1988-2003).

Klubbar som spelare
Rapid Wien (1979–92),
First Vienna (1988 lån),
Werder Bremen (1992–95),
Bayern München (1995–96),
Werder Bremen igen (1996–2001),
Rapid Wien igen (2002–03),
Los Angeles Galaxy (2004).

Lag som tränare:
Österrikes Landslag (2005)
Österrikes Landslag (2008–09 assisterande)
Österrikes U-21-landslag (2009–11),
USAs landslag (2011–16 assisterande)
USAs U-23-landslag (2015–16)
Israels landslag (2018–20).

MERITER:
Med Rapid Wien
Österrikisk ligamästare 1986–87, 1987–88
Med Werder Bremen 
Tysk Bundesligamästare 1992–93
Tysk Cupmästare 1993–94, 1998–99
Med Bayern München
UEFA-cupmästare 1995–96

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Läs hela inlägget »