• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 7:e maj 2024

NAMNSDAG:
Carina
Carita.

TEMADAG:
Internationella astmadagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Det har funnits vettiga studiedagar.
Lite överdrivet lyckligt slut av "The Bay" säsong 1.
Åkarp - Burlöv som Berlin då muren fanns.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/5:
1986: Bukarest mästare över Barcelona.
2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/5:
Sydney LEROUX, 
Norman WHITESIDE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 6 MAJ 2024.

Det har funnits vettiga studiedagar.

På den tiden jag var lärare så ändrade man arbetstider från att starta med en studiedag dagen innan barnen började till en hel vecka innan barnen startade. Under de sista åren var detta totalt bortkastad tid, men i begynnelsen så fick man välja olika teman som var förlagda runt om i Malmö. Där träffade man kollegor från andra skolor och man kunde ägna sig åt sådant som var och en var intresserade av. En av dessa gånger hade jag valt en bild och filmkurs. En eftermiddag tittade vi på filmen ”Döda poeters sällskap”. Då filmen var över samlades vi i rummet där vi höll till och alla trodde vi skulle diskutera filmen. I stället så sa ledarna att det var slut för idag och i morgon skulle vi starta med att samtala om filmen. Det var väldigt effektivt. Ofta så brukar man efter en bioföreställning prata med varandra och säga vad man tyckte om det man sett. Det riktiga är att vänta en dag och låta allt smälta in. I de allra flesta fall så hinner man ändra uppfattning om vad man sett och då kan det både bli bättre och sämre än vad man ansett direkt efter man tittat klart.
 
Lite överdrivet lyckligt slut av "The Bay" säsong 1.

Detta är vad jag alltid funderar på då jag sett klart något på TV. Det jag såg färdigt i förrgår var den engelska kriminalserien The Bay. Det var första säsongen som liksom tvåan och trean är sex avsnitt långt. Det var en helt okay serie som jag givetvis kommer att se även andra säsongen av. Fast det visade sig att då man funderar på vad som första säsongen innehöll så var det mängder av komplikationer bland de olika huvudrollsinnehavarna. Allt slutade lyckligt och vid närmare eftertanke så var det lite väl överdrivet lyckligt. Men man ska väl inte tro att kriminalserier är särskilt verklighetstrogna.
 
Åkarp - Burlöv som Berlin då muren fanns.

Sedan så var det ju måndag och veckohandling som gäller för min del. Det innebär att jag har någon kilometer att köra för att komma från Päronvägen till Burlöv Center. Fast det gäller inte riktigt. Sträckan i maj månad är drygt en mil lång. Det beror på att man inte kan köra Kronetorpsvägen under järnvägen. Den är av någon anledning helt avstängd under maj månad. Att ta sig över järnvägen via Alnarpsvägen i Åkarp har lyckats sedan de nya järnvägsspåren vid Åkarps station tog i bruk. Från den 2 maj så är den vägen åter stängd. Så om det är meningen att bilförare ska vara miljövänliga och inte köra så långa sträckor, så gäller inte detta om man ska ta sig över järnvägen i Åkarp. För där är det som det var i Berlin då muren mellan öst och väst fanns.

IDAG! TISDAG 7 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Carina          Carita

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Stanislaus en polsk biskop i Kraków på 1000-talet, som blev mördad vid sin egen kyrka
1901–1985 – Gustava 
1986–1992 – Gustava (utgått) Gullvi (utgått) och Gullbritt (utgått)
1993–2000 – Lilian (nu 6 september)och Lilly (nu 6 september)
Från 2001 – Carina och Carita

TEMADAG:
Internationella astmadagen

Astmadagen är en årlig händelse som inträffar i början på maj runt om i världen med syfte att öka medvetenhet, vård och stöd kring astma. Astmadagen inträffar den 2 maj 2023 och i år lanseras astmafilmen som uppmärksammar utmaningarna med att leva med astma men också lösningar när man möter en sjukvård som fungerar. Alla ska orka andas och ha ett friskt liv.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 MAJ.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona.

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.
 

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.
 

2003 Arsenal vinner.

Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 MAJ.

Sydney LEROUX blir 34 år.

Sydney Rae LEROUX är född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada. 
Anfallare
2 U-landskamper för Kanada (2004) 39 U och 77 A-landskamper för USA (2011-17).

Klubbar som spelare:
Coquitlam City Wild (2002–04),
Sereno FC (2004–08),
UCLA Bruins (2008–11),
Vancouver Whitecaps (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign FC (2014),
Western New York Flash (2015),
FC Kansas City (2016–17),
Orlando Pride (2018–22),
Angel City FC (2022-),

Hon tog OS-guld i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

Norman WHITESIDE blir 59 år.

Norman WHITESIDE född 1965 i Belfast, Nordirand. 
Mittfältare/Anfallare
8 skollag, 1 U och 38 A-landskamper för Nordirland (1982-89).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-89), 
Everton (1989-91).

År 1982 slog Whiteside Pelés rekord som yngste VM-spelare I fotbolls-VM 1982 i Spanien, då var han 17 år och en månad.

DAGENS MATCHTRÖJA 7 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv