• Boris dagliga blogg

Fredagen den 5:e oktober 2018

Inte ens storlagen tar Europa League på riktigt allvar.
Det är något visst med svenska klubblag mot turkiska.
Kim, vad i helvete säger du?
Vindheim matchvinnare.

Endast en grupp är riktigt jämn efter två omgångar.

FOTBOLLSHISTORIA:
1946: Newcastle United slår målrekord.
1973: Mario Kempes debuterar i ligan.

FÖDDA IDAG:
Kevin, Kenwyne.

DAGENS TRÖJA
NEWCASTLE UNITEDs förstatröja 2012/13

Jag bestämde mig tidigt för denna tröja. Hade jag väntat till klockan elva så kunde det blivit en MFF-tröja för segern över Besiktas. Nu har jag rankat Engelska Premier League Cup fö U-23 lag lika intressant som Europa League. För i Premier League Cup vann Newcastle med 2-1 över Notts County. Då det inte är så vanligt att Newcastle vinner denna säsong så passar jag på att ta en svartvit tröja när de äntligen tar en seger.

Inte ens storlagen tar Europa League på riktigt allvar.


Det var en stor Europa Leaguekväll igår. Sedan har jag ju alltid ifrågasatt turneringen och kallar den ite för stor. Jag satte en storseger till Chelsea som ett enkelst tips, över MOL Vidi. Ungrarna som slog ut Malmö FF på mål på bortaplanregeln. De ökte dit i sista kvalomgången mot grekisja AEK. Nu var gamla Videoton på Stamford Bridge. Istället för storseger för Chelsea så nöjde de sig med 1-0. Fast om man tittar på laguppställningen så var det ett reservlag Chelsea ställde upp med. Detta bör vara nog med bevis för att Europa League inte ens tas på riktigt allvar av de deltagande lagen.
 

Det är något visst med svenska klubblag mot turkiska.


Det spelades många matcher, men givetvis var matchen mellan Malmö FF och Besiktas den som tilldrog sig störst intresse i Sverige. Bestktas som ligger trea i turkiska ligan hade en mängd gamla storstjärnor från hela världen i laget, men många satt på reservbänken. Fast det trodde sig Basiktas ha råd med då de ligger i topp i en liga som rankas tia i Europa. De mötte ett lag på fjärde plats i en liga som rankas nummer 23 i Europa. Så visst var det lite underskattning och ett vilt kämpande MFF som gjorde att det slutade 2-0. Fast med tanke på att Östersund slog ut Galatasaray i kvalet förra året så kanske svenska lag har en fördel mot turkiska lag.
 

Kim, vad i helvete säger du?


Matchen gick på TV 9 och där höll idioten Kim Källström på att förstöra allt vad jag anser fotboll ska gå ut på då han i början försvarar en tröjdragning från en MFFspelare, genom att påstå att det var väldigt bra gjort att dra i tröjan på sin motståndare innan bollen hade hunnit fram till den position där de befann sig. Då fick han en fördel och domaren hinner aldrig se det. Som avslutning påpekade Kim att detta var en taktisk tröjdragning. Vad fan är det han vill ha sagt? Att det är OK att fuska bara domaren inte ser det! Jag hoppas verkligen att alla blivande killar som satt framför TV-apparaterna inte hörde på kommentatorerna. Ett annat litet misstag gjorde kommentatorerna ockå då de kallade arenan för Swedbank Stadion. Samarbetet med Swedbank har inte funnits i år så rätt namn är helt enkelt Malmö Stadion eller Malmö Nya Stadion.
 

Vindheim matchvinnare.


Fast åter till matchen så var det ett helt annat Malmö FF än det lag som var i Genk för fjorton dagar sedan. Då var Genk kallat ett av Europas bästa klubblag. Vad är då norska Sarpsborg som igår slog Genk med 3-1. Malmö vann med 2-0 och det är väl inte fel att lyfta fram Andreas Vindheim som matchhjälte trots att han inte gjorde något mål. Det första var ett inlägg som touchade Caner Erkin och gick i en båge mot mål. Där stod Loris Karius som stuckit ifrån Liverpool efter fiaskot i Champions Leaguefinalen. Nu gjorde han en ny tabbe och lät bollen gå över honom in i mål. Tvåan var en straff som Rosenberg satte mitt i målet, men det var Vindheim som blivit fälld och det var otursgubben Erkin var som drog ner honom.
 

Endast en grupp är riktigt jämn efter två omgångar.


Det betyder att gruppen efter två omgångar är den enda som är riktigt jämn. Alla lag har tre poäng och alla lag har noll i målskillnad. Sarpsborg 4-4, Bestktas och Genk 3-3 och Malmö FF 2-2. Två av de nordiska lagen spelar i samma grupp. Norges andra representant Rosenborg har startat uselt och ligger sist i sin grupp. Det blev en ny förlust hemma igår med 1-3 mot Leipzig. Döremot går det bättre för danmarks bidrag. FC Köpenhamn vann igår borta mot Bordeaux med 2-1. Det betyder att de leder sin grupp på samma poäng som tvåan Zenit St Petersburg.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e oktober

1946 Newcastle sätter rekord

Säsongen 1946-47 spelades första ligorna i England efter andra världskriget. Idag 1946 var det dags för nionde omgången. Det gick bra för Newcastle United. Visserligen låg de i andra divisionen. Men idag tog de sin största seger någonsin i historien. Det var Newport County som åkte på pumpen rejält. 13-0 blev både Newcastles största seger och Newports största nederlag i historien.

1973 Mario Kempes första match.

Nitton år gammal gjorde idag 1973 den argentinske anfallaren Mario Kempes sin första professionella match i Instituto de Córdoba. Det blev seger med 1-0. Trots att Kempes inte gjorde det avgörande målet fick han fortsätta som anfallare. Han kom att räknas som en av Argentinas bästa fotbollsspelare genom tiderna. Karriären slutade på 506 klubbmatcher och 283 mål i Sydamerika och Europa och i landslaget blev det 20 mål på 43 matcher. Höjdpunkten på den personliga karriären var VM-guldet på hemmaplan 1978. Med sina sex mål vann han även skytteligan.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 5:e oktober

31 år Kevin MIRALLAS född 1987 i Liège, Belgien
Anfallare
48 U- och 56 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Standard Liège (1999-2004),
Lille (2004-08),
Saint-Étienne (2008-10),
Olympiakos (2010-12),
Everton (2012- ),
Olympiakos (2018 lån),
Fiorentina (2018- lån).

34 år Kenwyne JONES född 1984 i Point Fortin, Trinidad och Tobago.
Anfallare
82 landskamper för Trinidad och Tobago.
Klubbar som spelare:
Joe Public (2002),
W Connection (2002-04),
Southampton (2004-07),
Sheffield Wednesday (2004-05 lån),
Stoke City (2005 lån),
Sunderland (2007-10),
Stoke City igen (2010-14),
Cardiff City (2014-16),
Bournemouth (2015 lån),
Al Jazira (2016 lån),
Atlanta United (2016-17),
Central F.C. (2016 lån)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln