25:e april

NAMNSDAG

Markus:
Mansnamnet Markus eller Marcus är ett bibliskt namn, och namnet på en av evangelisterna. Exakt vad Markus betyder är oklart; möjligtvis är det bildat av namnet på den romerska guden Mars.

VIP födda den 25:e april

Några andra som också är födda den 25:e april

1874 – 1937 Guglielmo Marconi,
 Italiensk uppfinnare och fysiker. Han anses rätt ofta som "radions uppfinnare", och fick Nobels fysikpris 1909.

1946 – Talia Shire,
 Amerikansk skådespelare. Hon är mest känd för sin roll som Adrian i filmerna om Rocky, men slog igenom i Gudfadern.

Några i musikens värld som är födda den 25:e april

1923 – 1992 Albert King,
 Amerikansk gitarrist och sångare inom 
bluesgenren. Han, Freddie King och B.B. King brukar kallas "The Three Kings of electric blues guitar".

1945 – Stu Cook,
 Amerikansk musiker. Han är mest känd för att ha varit basist i det amerikanska rockbandet Creedence Clearwater Revival.

1964 – Andy Bell,
 Brittisk sångare. Han är sedan 1985 medlem i synthpopduon Erasure till-sammans med Vince Clarke.

Några kända personer som avled den 25:e april

1744 Anders Celsius dog 42 år gammal till följd av tuberkulos. Han var en svensk vetenskapsman och astronom. Han är idag mest känd för Celsiusskalan, den hundragradiga termometerskalan.

1995 Ginger Rogers dog 83 år gammal av en hjärtattack. Hon var en amerikansk skådespelare och dansare. Hon är mest känd som Fred Astaires dansande partner i tio musikalfilmer från 1930- och 1940-talet.

2002 Lisa Lopes dog 30 år gammal i en bilolycka i Honduras vid en film-inspelning. Hon var en amerikansk rappare, låtskrivare och skådespelare. Hon var medlem i den amerikanska R&B-gruppen TLC, som hon var med och bildade 1991.

2007 – Alan Ball dog 61 år gammal av en hjärtattack. Han var en engelsk fotbolls-spelare och tränare som firade sin storhetstid under 1960- och 70-talen. han var den yngste medlemmen i truppen som blev världsmästare 1966.

Today in history 25:e april

Några händelser som inträffat den 25:e april

1859
 

FÖRSTA SPADTAGET TILL SUEZKANALEN TAS.


  Över fyra år efter att beslut om bygget har fattats tas det första spadtaget på en kanal mellan Medelhavet och Röda havet. Kanalen, som blir 169 kilometer lång, tar tio år att bygga och ägs till att börja med av ett fransk-egyptiskt bolag, men så småningom börjar britterna köpa aktier i det och 1882 tar Storbritannien kontrollen över kanalområdet och behåller den till 1952.

1928
 

LOCKHART SÄTTER REKORD MEN DÖR.


   Racerföraren Frank Lockhart omkommer vid ett världsrekordförsök på Daytona Beach i USA, efter att ha nått rekordfarten 375 kilometer i timmen.

1945
 

EN KONFERENS INLEDS SOM MYNNAR UT I ATT FN BILDAS.


  En konferens inleds i San Francisco på amerikanska västkusten, vilken kommer att pågå till 26 juni. Under denna förhandlar delegater från 50 länder fram ett fördrag, enligt vilket man ska upprätta en internationell, fredsbevarande organisation, för att i framtiden undvika ett så förödande krig, som det slutande andra världskriget har varit. Organisationen, som kommer att kallas Förenta nationerna (FN), grundas officiellt den 24 oktober samma år, då en majoritet av de undertecknande länderna ratificerar fördraget.