• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 19:e juli 2018

Några få intressanta matcher i Champions League andra kvalomgång.
Bury är lika bra som Liverpool och Everton.
Varför inte flygande byten i träningsmatcherna?
Har Mitra Kukar ett damlag?
Manchester Uniteds nya förstatröja 2018/19

Juventus nya tredjetröja 2018/19

FOTBOLLSHISTORIA:
1900: Brasiliens första fotbollsklubb bildas.
1908: Nederländernas fjärde fotbollsklubb grundas.
1966: Nordkorea står för en av VMs största sensationer.
2009: Världens mesta landslagsmålgörare gör sitt 100:e mål.
2009: Sydamerikas yngste ligaspelare debuterar.

FÖDDA IDAG:
Ebbe, Rene.

DAGENS TRÖJA
TYSKLANDs förstatröja i EM i Schweiz/Österrike 2008

Efter att inte haft råd att vara med i första VM och uteslutits från VM 1950 (efter kriget), så gjorde Tyskland sitt sämsta VM någonsin av de övriga 19 mästerskap de varit med i. De delade plats 22 med Serbien. Detta land har jag ingen tröja från, och även lag nummer 24 Tunisien tvingas jag hoppa över. Alltså är det Tysklands tur idag.

Några få intressanta matcher i Champions League andra kvalomgång.

 
Då första kvalomgången till Champions League lottades, så blev även andra omgången lottad då vissa lag gick in där. Ett av dessa lag som direktkvalade till omgång två är de rumäska mästarna CFR Cluj. Det är dessa som Malmö FF kommer att möta nästa vecka. Det innebär att den matchen är ingressant. En annan match i denna omgång är de norska mästarna Rosenborg som kommer att möta de skotska mästarna Celtic. Detta är också en av de jämna och intressanta matcherna. Sedan kommer det även att spelas två kvalmatcher som innehåller lag som inte vann i sitt land. Dessa kvalande lag spelar en egen serie där de inte möter mästarna från ”småländerna” i Europa. Alltså kan PAOK mot Basel och Ajax mot Sturm Gratz vara spännande. Det låter lite som om dessa lag ska vara större än de i mästarnas serie.
 

Bury är lika bra som Liverpool och Everton.

 
Ville man titta på fotboll igår så finns det ju matcher varje dag. Jag såg faktiskt slutet av träningsmatchen, eller vad man nu ska kalladet, mellan division trelaget Bury och Everton. Lite berodde det på att det var lite intressant att se vilket lag som är bäst i Liverpool just nu. Liverpool FC var ju i Bury för en vecka sedan och spelade 0-0. Jag fick inget svar på min fråga med Bury som indikator. De klarade oavgjort även mot Everton. 1-1 slutade det och i Bury kom Sam Allardyce in i slutet. Men det var inte Evertons tränare förra säsongen som blivit sur över att han sparkades från Everton och nu tänkte hämnas genom att spela för Bury. Denne Sam är barnbarn till ”Big Sam”. En ful fällning hann han med under de tio minuter han spelade.
 

Varför inte flygande byten i träningsmatcherna?

 
Jag står fast vid att dessa träningsmatcher är en parodi på fotboll och ska jag se någon mer i sommar så får det bli första halvlek. I andra byter oftast båda laget ut hela truppen mot inhoppare. Det jäkliga med detta är att fjärde domaren hela tiden ska stå med sin förbannade elektroniska tavla och visa vilket nummer som går ut och vilket som ska komma in. Om man nu har specialregler som säger att man kan byta ut elva man under en match kunde man hellre ha en specialregel som säger att man har flygande byten. Då skulle även utbytta spelare kunna komma in igen och allt skulle flyta på betydligt bättre och vara mer publikvänligt. Detta fungerar ju i andra bolllagsporter.
 

Har Mitra Kukar ett damlag?

 
Jag måste bara dra ett resultat från den indonesiska förstaligan i fotboll. De spelar som i Sverige en säsong som sträcker sin under ett kalenderår. Igår avverkande man den sextonde omgången av 34. Laget på fjortonde plats besegrade Sriwijaya (Idn) med hela 3-0. Sriwijaya (Idn) ligger fortfarande kvar på femte plats så resultatet var en sensation. Fast namnet på laget som vann är kanske en större sensation. Namnet är kanske helt OK i Indonesien, men det hade knappast gått att kalla ett lag för detta i Sverige. Vad laget heter? Mitra Kukar. Man undrar om de har ett damlag, och vad heter de?
 

Manchester Uniteds nya förstatröja 2018/19

 
Manchester Uniteds nya förstatröja har ju läckt sedan tidigare, men nu har tröjan offentliggjorts och förklaringar varför den ser ut som den gör har delgivits. Tröjan ska var ett jubileum inför att det var 140 år sedan som ursprungsklubben bildades. Det var då män vid järnvägen i Newton Heath som var upphovet till det som 1902 blev Manchester United. De svarta ränderna längst ner på tröjan ska symbolisera järnvägen. Vid svarta shorts så är det OK, fast om det blir vita shorts kanske det inte blir riktigt som det var tänkt. Men jag tycker om när förra säsongens tröja skiljer lite från kommande. Så därför är det en helt OK tröja.

Juventus nya tredjetröja 2018/19

 
Denna stålgrå tredjetröja har ett mönster så att den nästan liknar en rustning. Det är väl det som också är Adidas och Juventus tanke. Bilder på denna lite speciella, men helt OK tröja, visas både som denna framifrån och bakifrån. Och man visar ofta upp ryggen på alla nya Juventuströjor. Där står det 7 RONALDO på alla. Många har redan Juventus som favorit på att vinna Champions League. Tredjetröjan brukar ju vara populär att använda då man spelar Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e juli.

1900 Brasiliens första riktiga fotbollsklubb bildas

 
Charles William Miller anses vara den brasilianska fotbollens fader. Han föddes i São Paulo, son till en skotsk järnvägsingenjör. Under en resa tillbaks till England (hans mor kom från England) gick han på skola i Southampton och spelade fotboll där. Då han 1894 återvände till São Paulo hade han med sig några fotbollar och en regelbok. Han fick många klubbar i staden intresserade av fotboll, men i huvudsak ägnade se sig åt friidrott och cricket.
 

Men på ett annat ställe hade fotbollen spritt sig och i sydöstra delen i staden Rio Grande bildade idag 1900 tysken Christian Moritz Minnemann, som firade sin 25-årsdag med några vänner, Brasiliens första riktiga fotbollsklubb; Sport Club Rio Grande. Det var 22 medlemmar i klubben och första året delade de upp sig i två lag och spelade lokala matcher. Klubben har aldrig blivit någon av de stora i Brasilien, men främsta meriten är trots detta ett Campeonato Gaúcho-mästerskap från 1936. Så heter ligan de spelar i. På grund av att klubben bildades idag så är även Brasiliens fotbolls-nationaldag den 19:e juli.

1908 Nederländernas fjärde fotbollsklubb bildas.

 
På en pub i stadsdelen Feijenoord i Rotterdam bildades idag en fotbollsklubb som blev den fjärde i Nederländerna. Klubbens namn blev Wilhelmina. Detta namn hade klubben i ett år innan man ändrade det till Hillesluise Football Club. Efter ytterligare ett år hette man RVV Celeritas. 1912 tog man namnet SC Feijenoord. Det var nu man antog dagens matchställ med en tröja delad i rött och vitt med svarta shorts. Stavningen ändrades så sent som 1973 då j:et blev ett y. Klubben är en av Nederländernas vinstrikaste med 14 mästerskap, 11 cuptitlar. 2 UEFA-cuptitlar och Champions Leaguemästare 1970.

1966 en av VMs större sensationer

 
VM i England gick in i slutfasen i gruppspelet. I grupp 4 skulle Italien idag 1966 ta sig vidare in i slutspelet och kvartsfinalerna genom att enkelt vinna över fotbolls-U-landet Nordkorena. Problemet var bara att detta ville inte nordkoreanerna. De stretade emot och då slutsignalen gick hade de lyckats hålla nollan och dessutom hade Pak Doo-ik lyckats göra det som blev segermålet. Italien fick åka hem och Nordkorea fick möta en annan sensation i detta VM, Portugal. Det blev en match där Nordkoreanerna chockade och tog ledningen med 3-0 innan Eusebio och hans portugiser till sist kunde vinna med 5-3.

2009 hundrade målet av Wambach.

 
Under ledning av Pia Sundhage spelade USAs damer en träningslandskamp mot Kanada idag 2009. Efter en mållös första halvlek lyckades USA göra ett mål i andra. Målet gjordes av den speciella målskytten Abby Wambach. Det var hennes mål nummer 100 i landslaget. Hon debuterade 2001 och spelade sin sista landskamp 2015. Hon har rekordet i snabbhet att nå 100 mål, på bara nio år. Hon gjorde 255 landskamper och 184 mål. 184 mål är rekord av alla spelare i hela världen damer som herrar.

2009 Mauricio Baldivieso hoppar in i Bolivianska ligan.

 
Liga de Fútbol Profesional Boliviano som är detsamma som Bolivianska proffsligan i fotboll spelades idag 2009 en match mellan Club Aurora och La Paz som slutade 1-1. Det unika i matchen var att managern Julio César Baldivieso hade kallat sin egen son Mauricio Baldivieso till matchen och han fick hoppa in mot slutet. Mauricio skrev då Sydamerikansk historia genom att vara den yngste spelaren någonsin som spelat i någon av de sydamerikanska ligorna. Mauricio skulle fylla 13 år tre dagar efter dagens match.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e juli.

46 år Ebbe SAND född 1972 i Ålborg, Danmark
Anfallare
66 landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Hadsund BK (1977-92),
Brøndby IF (1992-99),
Schalke 04 (1999-2006).
Lag som tränare:
Silkeborg IF (2006-07),
Danmarks landslag (2008-14 anfallstränare),
Schalke 04 (2015- sportdirektör)

65 år Rene HOUSEMAN född 1953 i La Banda, Argentina
Mittfältare
55 landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
Defensores de Belgrano (1971-73),
Huracán (1973.80),
River Plate (1981),
Colo-Colo (1982),
Amazulu (1983),
Independiente (1984),
Excursionistas (1985).
Världsmästare 1978

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv