• Boris dagliga blogg

Fredagen den 7:e maj 2021

Dagbok
TIDNINGEN (Kvällsstunden)
SPORT (SHL och Europa League)

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/5:
1986: Bukarest mästare över Barcelona.
2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/5:
Sydney, Norman.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 6/5 2021.

DAGBOK

Då tandläkardottern jobbar till tolv varannan torsdag och det var en sådan torsdag igår så hade vi tänkt åka på utflykt under eftermiddagen till Körsbärsdalen utanför Veberöd. Tyvärr så är det med sådana utflykter som med golf. Det ska vara behagligt. Då tänkte vi på vädret. Hade det inte varit för grönskan som startat utomhus, så kunde det lika gärna varit en vinterdag. Vind, regn och kyla var som en typisk skånsk vinterdag. Alltså ställdes utflykten in.
 
Istället så kunde jag fixa middag till dess att alla i familjen var lediga vid ettiden. Då det bara är jag som äter kött så hade jag även en vegansk falukorv i ugnen så att familjelådans recept på ”Ugnsbakad falukorv med mos & picklade rädisor” gick att äta av alla. Moset utökade jag med att även koka broccoli bland potatisen. Och sedan lade jag i vanlig ordning till lite extra sallad. Efter middagen ägnade jag i övrigt åt veckotidningen Kvällsstunden. Det blev löst korsord och läst en del artiklar. Dessa kommer jag in på under nästa rubrik.

TIDNINGEN (Kvällsstunden)

Då det var det vanliga med covid och tveksamheter om en del av alla möjliga vaccin i den vanliga dagstidningen så passade jag på att gå igenom veckans Kvällsstunden. Där fastnade jag för fyra artiklar då jag löst de två stora korsorden. Den första handlade om Walter Scott. 1820 kom hans mest kända roman ut. Det var en historisk äventyrsroman som aldrig någonsin tidigare skrivits. Ivanhoe heter boken. Med den så kallades skotten Scott för Den historiska romanens fader.
 

Veckans nöjesprofil var Betty Hutton (1921-2007) , en amerikansk skådespelerska som mest är känd för huvudrollen i filmatiseringen av ”Annie get your gun” från 1950. Hennes liv var som så många andra skådisar från Hollywood, ganska kaotiskt 2007 dog hon alldeles ensam där ingen av hennes tre döttrar kom till begravningen. Sedan fanns det en artikel om andra världskriget och de händelser dör svenska städer, båtar och flygplan bombades med ett par tusen svenskar som fick sätta livet till.
 

Sportprofilen handlade likt nöjesprofilen om en gammal idrottsman som levde mellan 1910 och 1979. Det handlade om Giuseppe Meazza som var så stor i Italien att ingen satte sit upp mot honom då han väl slog igenom i Inter. Han spelade på slutet även i Milan som hade skrattat år honom då han som liten och klen 14-åring försökte börja spela i Milan då detta var hans favoritklubb. Men han ratades och då testade Inter att värva honom. De till och med stöttade den fattiga familjen med kött och andra produkter så att lille Giuseppe skulle växa till sig. Det gjorde han och han blev världsmästare både 1934 och 1938. Att han inte blivit så omtalad som han borde beror på att hans storhetstid var innan TV kom in i bilden. Men han har hedrats genom Inters och Milans hemmaarena som ligger i området San Siro och även hade detta namn döptes om i mars 1980 till Giuseppe Meazza stadion. Dock blev den fattiga uppväxten något som gjorde att Giuseppe hade svårt att klara av då han fick mycket pengar genom fotbollen och framförallt reklam. Sprit och prostituerade var ett vardagligt inslag i Meazzas liv, och ibland även före matcher. Men han var så stor att ingen sa något till honom.

SPORT (SHL och Europa League)

Gårdagens liveidrott hämtade jag givetvis från TV4 och Catena Arena i Ängelholm. Av alla lag så tror jag att Rögle BK ligger mig varmast om hjärtat. Det var det lag jag i min ungdom följde både hemma och på bortamatcher. Nu så är de i sin första SM-final i ishockey. Två jämna matcher i Växjö har slutat med förluster och nu var det tredje finalmatchen. För att få finalspelet att bli lite spännande var Rögle tvingade att vinna. De var riktigt tända och ägde i stort sett hela matchen. Det var egentligen aldrig något snack. Med 5-1 igår så kom de närmre Växjö i matcher och ligger bara under med 2-1. På lördag har de nästa match, även den hemma.
 

Trots att jag håller på Rögle så kan jag tycka att det är en aning fusk att de som enda lag kan ha cirka 300 personer på läktaren. Det är restaurangbestämmelser och då fyller man upp restaurangen och har lite av den verksamheten på läktaren. Igår gav det inte så mycket då restaurangreglerna säger att man stänger klockan 20:00 och 20:30 ska det vara utrymt. Alltså fanns det bara publik en halvtimme igår, men på lördag inleds matchen kvart över tre och då lär det bli hemmatryck på Catena Arena, och det är inte helt rättvist.
 

Rättvist var det väl att finalen på Stadion Miejski i Gdansk i Polen den 26:e maj går mellan Manchester United och Sevilla. Det kan ju vara så att jag förväxlade Chelseas och Arsenals matcher mot spanskt motstånd då jag påstod att det blivit 2-1 i första matchen. Det var Sevilla som vann med 2-1 över Arsenal i första semifinalen. Jag tyckte nog att returen i den matchen var mer intressant än Roma mot Manchester United som ju redan var avgjort med 6-2 i första matchen. Nu hade den TV-kanal som de flesta kan se valt att visa Roma mot Manchester United. Visserligen blev det fem mål, 3-2 till Roma och 8-5 sammanlagt till United som är ena laget i finalen. Arsenal hade en del vassa chanser och 1-0 hade räckt för att ta sig till final. En del märkliga byten och direktiv från Arsenalledningen med Arteta i spetsen gjorde att de aldrig lyckades göra något mål. 0-0 gör att Sevilla är andra laget i final. Det blir åtminstone inte två lag från samma land i final när man ska göra upp om vem som ska bli det sjuttonde bästa laget i Europa.

IDAG: FREDAGEN DEN 7/5 2021.

TEMADAGAR:
Internationella tubadagen
Byxfria dagen
Grillens dag

Internationella tubadagen firas första fredagen i maj och arrangerades första gången 1979 av Joel Day en amerikansk high school elev, han studerade sedan på Millersville university och tog med sig traditionen dit och därifrån har det spridit sig över världen.
 

Byxfria dagen sägs ha sitt ursprung från ett spex i en tunnelbanevagn i New York 2002 som blev vida känt när videon för evenemanget kom ut på Youtube. Spexet i tunnelbanan gjordes av en grupp kallad ”Impro Everywhere”, ett New York-baserat spexkollektiv vars syfte är att skapa ”kaos och glädje” i offentliga miljöer. Sedan rörelsen skapades 2001 har deras event spridits, främst genom sociala medier, och blivit mycket omtalade. Det kräver att man bara bär underkläder på nedre delen av kroppen, och ”firas” första fredagen i maj.
 
Den första fredagen efter 1:a maj är det
grillens dag. Dagen instiftades av Svenska Grillfrämjandet 2016. Då är det meningen att grillen ska fram och årets första grillfest ska starta. Därav att dagen alltid ska firas en fredag.

NAMNSDAGAR:
Carina och Carita

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Stanislaus en polsk biskop i Kraków på 1000-talet, som blev mördad vid sin egen kyrka
1901–1985 – Gustava (utgått)
1986–1992 – Gustava, Gullvi (utgått) och Gullbritt (utgått)
1993–2000 – Lilian och Lilly (båda nu den 6 september)
Från 2001 – Carina och Carita

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E MAJ.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.
 

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E MAJ.

2003 Arsenal vinner

Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 7:E MAJ.

Sydney LEROUX blir 31 år

Sydney Rae LEROUX Dwyer är född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada. 
Anfallare
2 U-landskamper för Kanada (2004) 39 U och 77 A-landskamper för USA (2011-17).

Klubbar som spelare:
Coquitlam City Wild (2002–04),
Sereno FC (2004–08),
UCLA Bruins (2008–11),
Vancouver Whitecaps (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign FC (2014),
Western New York Flash (2015),
FC Kansas City (2016–17),
Orlando Pride (2018–).

Hon tog OS-guld i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 7:E MAJ.

Norman WHITESIDE blir 56 år

Norman WHITESIDE född 1965 i Belfast, Nordirand. 
Mittfältare/Anfallare
8 skollag, 1 U och 38 A-landskamper för Nordirland (1982-89).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-89), 
Everton (1989-91).

År 1982 slog Whiteside Pelés rekord som yngste VM-spelare I fotbolls-VM 1982 i Spanien, då var han 17 år och en månad.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv