• Boris dagliga blogg

Måndagen den 22:a juni 2020

Golf, Kalmarförberedelse och fotbollsspelare bevisar bristen i sitt yrke.

FOTBOLLSHISTORIA:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FÖDDA:
Miroslav.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM SÖNDAGEN DEN 21/6 2020

Golf, Kalmarförberedelse och fotbollsspelare bevisar bristen i sitt yrke.


Gårdagen inleddes supertidigt. Faktiskt så tidigt att inte ens ”alltid-golfaren” Micke Falk ville ge sig upp. Han hade dock bokat in sig i Fridas och min boll, men det var för att ansluta på hål tio lite i klockan nio. Då hade vi spelat första halvan. Tävlingen igår mellan dottern och mig kan jag tyvärr inte berätta om. Micke tyckte nämligen att jag skröt alldeles för mycket i min blogg. Men med 36 poäng var jag nöjd. Det är var man ska ha för att gå på sitt handikapp. Förra året betydde det att man stod kvar på sitt handikapp. I år så blir det sänkning. Jag gick ner 0,4 poäng. Med på golfrundan var även vår hund Rhiann och hustrun.
 

Eftermiddagen blev det till att vila på och förbereda resan till Kalmar. Jag ska nämligen tillbringa veckan med ickegolfande dottern Ebba. Det blev middag, Potatisgratäng med kassler och sedan en del packningsprocedurer. Allt detta innebar att Premier League var i lördags för min del. Matcherna igår hade jag inte möjlighet att se. Micke sa innan han lämnade oss på golfbanan att på kvällen skulle han se det fantastiska Merseyside-derbyt. Matchen mellan Liverpool-lagen Everton och Liverpool. Då befann jag mig på E-22:an. Uppe i Kalmar så kollade jag givetvis upp hur denna ”stormatch” avlöpt. 9-10 i målchanser och 3-3 i skott på mål. 0-0 gör att jag kände det helt OK att jag missat matchen.
 

Under tiden jag packade så hörde jag Erik Niva analysera att det har varit ganska usel fotboll vi bjudits på då Premier League återstartat. Många matcher har varit 0-0 i paus och några har slutat utan mål alls. Det har sin enkla förklaring enligt mig. Då en ny säsong börjar är kvalitén betydligt bättre. Detta beroende på att alla lag spelar ett antal träningsmatcher och träningsturneringar. Nu har lagen efter 100 dagar utan en match i benen placerats in på en plan utan publik och väntas prestera. Vad vi ser är ett bevis på att fotbollsspelare inte är särskilt duktiga idrottsmän, då de inte klarar av sitt yrke. Min golfdotter som jobbar som tandläkare på folktandvården har tvingats ifrån sitt jobb och ska komma tillbaka i augusti då Hyllie Folktandvård öppnar för fullt. Jag lovar att hon kommer att klara av sitt yrke bättre är vad fotbollsspelarna kan. Då menar jag givetvis att hon kommer att kunna laga tänder utan några större svårigheter trots att hon varit borta längre från sitt yrke än vad de miljonavlönade fotbollsspelarna varit.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1974 Öst mot väst
 

Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1986 Maradona är Gud (tror han)
 

Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1994 Fotboll kan gälla livet
 

USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 22:a juni.

Miroslav KADLEC blir 56 år

Miroslav KADLEC är född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 26 för Tjeckien (1987-97).

Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Han har två Bundesligatitlar och en andra plats i EM 1996 på meritlistan.

DAGENS ORD

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080 BASERAT PÅ DAGENS TRÖJA.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv