• Boris dagliga blogg

Söndagen den 12:e maj 2019

Soligt men kyligt.
Kval utan tramsiga bortamålsregeln.
Lika liten chans för Dortmund som Liverpool.
Ska HIF åka ut?
Tre nya tröjor.


FOTBOLLSHISTORIA:
1976: Bayern München blir andra laget i historien som tar tre Champions Leaguetitlar på raken.
1979: Klassisk FA-cupfinal, kallad "fem-minutersfinalen"..
1985: Hellas Verona, med Preben Elkjaer, tar sitt enda italienska mästerskap (hittills).

FÖDDA:
Marcelo, Alan.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 11:e MAJ 2019

Soligt men kyligt.


Det var en solig och till synes fin dag igår, men det var en aning kyligt. Åtninstone om man är ute under dagen. Nej, det var inte golf. Hundpromenad, lite hjälp i trädgården, men mest läsning i boken ”Vi mot er”. Premier League spelar sista omgången idag så för min del skulle intresset ligga på kvalet till Premier League.
 

Kval utan tramsiga bortamålsregeln.


Kvalet handlade om första mötet i semifinalerna. Det innebär att det bara är halvtid efter gårdagens två matcher. Den första var ett Birmingham-derby där tabellfemman Aston Villa mötte fyran West Bromwich. Den matchen spelades då jag satt på altanen. Aston Villa vann med 2-1. Andra semifinalen spelades i Derby där tabellsexan mötte trean Leeds United. Den matchen tittade jag på då den gick mellan kvart över sex till åtta. Det var en match mellan två lite övertända lag med en hel del oro. Bortalaget Leeds lyckades ta ledningen och oron och frustrationen från hemmalaget gick ut över domare Craig Pawson som dömde straff till hemmalaget, men som ändrade domslutet efter samspråk med den assisterande domaren. Visserligen ett rätt beslut, men ändå… Returerna spelas på tisdag och onsdag, och här gäller inte den fjantiga bortamålsregeln. Är det oavgjort sammanlagt så blir det förlängning och straffar.
 

Lika liten chans för Dortmund som Liverpool.


Bundesliga spelade nästsista omgången och spänningen, eller vad man ska kalla det för, står i om Borussia Dortmund ska komma ifatt bayern München. Igår spelade Leipzig 0-0 med Bayern och Dortmund vann med 3-2 över Düsseldorf. Det skiljer två poäng i tabellen till Bayerns fördel och jag ger Dortmund lika stor chans att ta sig förbi som Liverpool har i Premier League att kunna passera Manchester City. Alltså ingen!
 

Ska HIF åka ut?


Allsvenskan är inne i omgång åtta och här hade jag hoppats på Helsingborgs IF, då det är det Allsvenska lag som jag följt mest sedan barnsben. Nu visar det sig att HIF är totalt urusla att spela på bortaplan. De mötte Kalmar igår och smålänningarna vann med 1-0. Fyra bortamöten har HIF och de ligger sist i bortatabellen med fyra förluster. Hemma har de två vinster och två oavgjorda, men de ligger farligt nära nedflyttningsstrecket. Det kan bli tufft för Skånes andralag.
 

Tre nya tröjor.


Jag har tre nya tröjor att presentera. I bokstavsordning så är nederländska Ajax först ut. Det är också den tröja som är lättast att presentera. Här sker inte mycket. Den ser likadan ut år efter år och blir på så sätt ganska tråkig och ointressant. Nästa är Borussia Dortsmunds nya förstatröja. Här är det normalt sett ganska stor skillnad på varje ny tröja som dyker upp. Tyvärr är jag även lite besviken på denna tröja då den är helt gul med ett för lite mönster i svart på axlarna. Slutligen så har Leicester City visat upp sin nya förstatröja. Inte heller här har det hänt så mycket, men man har plockat fram lite kvadrater som ett lite fråckt mönster på framsidan. Jag håller denna tröja som bäst av de tre.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:e MAJ

1976 Bayern Münchens tredje seger i rad

Idag 1976 spelades Champions Leaguefinalen, eller mästarcupsfinalen som den hette då, på Hampden Park i Glasgow. Lagen som möttes var Bayern München och St Etienne. Det blev en målfattig tillställning. Enda målet kom i 57:e minuten av Franz Roth. Detta innebar att Bayern tog sitt tredje mästerskap i rad. Detta har bara ett lag lyckats med tidigare. Det var Real Madrid. Fast de tog fem på raken 1956 till 1960. Det fanns faktiskt ett lag i Europa som vann en match mot Bayern München i denna turnering. Det var Malmö FF som vann med 1-0 hemma i åttondelen, men det blev förlust 0-2 borta.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:e MAJ

1979 en av alla klassiska FA-cup finaler
 

Idag 1979 hade 99 000 personer samlats på Wembley för att se FA-cup finalen mellan Arsenal och Manchester United. Många i publiken missade ”fem-minuters-finalen” som den kom att kallas. Arsenal började i perfekt stil och tog ledningen i första halvlek med 2-0. Detta var även resultatet då fyra minuter återstod och det var nu som en hel del av åskådarna lämnade för att hinna först till bilar, bussar och tunnelbana. Gordon McQueen passade på att reducera och Sammy McIlroy kvitterade med två minuter kvar. Då alla väntade på förlängningen lyckades Arsenals Alan Sunderland nå ett inlägg som gick över Manchester Uniteds målvakt, och raka in bollen i öppet mål. Slutresultat 3-2 till Arsenal.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:e MAJ

1985 Hellas Verona mästare

Idag 1985 vann Hellas Verona sitt första och enda Serie A mästerskap i Italienska ligan. I sista omgången mötte de Atalanta. Seger gav bara två poäng och då Verona ledde med fyra poäng före Torino och två omgångar kvar räckte ett oavgjort resultat idag. Atalanta hade ledningen med 1-0, men Verona hade den målfarlige dansken Preben Elkjær. Han lyckades i 51:a minuten dra in en volley och mästerskapet var i Verona.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:e MAJ

MARCELO blir 31 år

MARCELO Vieira da Silva Júnior är född 1988 i Rio de Janeiro, Brasilien
Försvarare
19 U- och 58 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Fluminense (2001-06),
Real Madrid (2007-).

År 2012 blev han uttagen som vänsterback i årets startelva som varje år utses av Fifa.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:e MAJ

Alan BALL blev 61 år

Alan James BALL Jr. var född 1945 i Farnworth, Lancashire, England, och dog den 25:e april 2007 i Warsash, Hampshire, England av en hjärtattack.
Mittfältare
72 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Bolton Wanderers (1960–61),
Ashton United (1961–62),
Blackpool (1962–66),
Everton (1966–71),
Arsenal (1971–76),
Hellenic (1976 lån),
Southampton (1976– 80),
Philadelphia Fury (1978–79 lån),
Vancouver Whitecaps (1979– 80),
Blackpool igen (1980–81),
Southampton (1981–83),
Floreat Athena (1982 lån),
Eastern AA (1982–83),
Bristol Rovers (1983).

Lag som tränare:
Philadelphia Fury (1978 spelande),
Blackpool (1980–81 spelande),
Portsmouth (1984–89),
Stoke City (1989–91),
Exeter City (1991–94),
Southampton (1994–95),
Manchester City (1995–96),
Portsmouth (1998–99).

Världsmästare 1966.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln