19:e april

NAMNSDAG

Olaus:
Mansnamnet Olaus är en latinsk form av Olav eller Olof. Tidigare stod det endast Olaus Petri i almanackan den 19 april.

Ola:
Mansnamnet Ola är kortform av Olav som i sin tur är en västnordisk form av Olof. Olof är ett fornnordiskt namn som betyder 'ättling'.

VIP födda den 19:e april

Några andra som också är födda den 19:e april

1917 – 2012 Sven Hassel,
 Dansk författare. Han skrev en rad romaner som han uppgav skildrade hans upplevelser under andra världskriget.

1968 – Ashley Judd,
 Amerikansk skådespelare. Hennes halvsyster Wynonna Judd är en välkänd countrysångarska.

Några i musikens värld som är födda den 19:e april

1943 – Eve Graham,
 Skotsk sångerska som i början på 1970-talet var en av medlemmarna i gruppen The New Seekers.

1943 – Micah Tyler,
 Amerikansk countrysångare och låtskrivare. Han har specialiserat sig på det som kallas kristen countrymusik.

Några kända personer som avled den 19:e april

1632 Sigismund dog 65 år gammal. Han var en kung av Polen smat storfurste av Litauen 1587–1632 och även kung av Sverige 1592–1599. Han var son till Johan III och Katarina Jagellonica, sonson till Gustav Vasa

1709 Israel Kolmodin dog 65 år gammal. Han var en svensk professor, riksdagsman och superintendent. Han är mest ihågkommen som psalmist. Mest känd för att ha skrivit psalmen Den blomstertid nu kommer.

1882 Charles Darwin dog 73 år gammal i en hjärtinfarkt. Han var en brittisk biolog, zoolog, geolog, teolog och forskare som upptäckte och framlade övertygande belägg för att alla arter av liv har utvecklats över tiden från ett gemensamt ursprung genom den process som han kallade naturligt urval.

1992 Benny Hill dog 68 år gammal i en hjärtinfarkt, men hittades i sin TV-fåtölj fyra dagar senare. Han var en brittisk komiker, skådespelare och sångare är mest känd för sitt TV-program The Benny Hill Show.

2011 Grete Waitz dog 57 år gammal i cancer. Hon var en norsk friidrottare, terränglöpare och förgrundsgestalt för kvinnor på de längre distanserna. Hon vann New York Maraton nio gånger och var världsrekordhållare på 3000 meter.

2012 Levon Helm dog 68 år gammal i sviterna av strupcancer. Han var en amerikansk rockmusiker som var trummis och sångare i det kanadensiska bandet The Band.

2021 Jim Steinman dog 73 år gammal av njursvikt. Han var en amerikansk musiker, kompositör och musikproducent. Han var förmodligen mest känd som låtskrivare åt Meat Loaf.

Today in history 19:e april

Några händelser som inträffat den 19:e april

1956
 

GRACE KELLY BLIR FURSTINNA.


  Då den amerikanska skådespelaren Grace Kelly och furst Rainier III av Monaco gifter sig blir hon furstinna av Monaco. De får tre barn, men 1982 omkommer hon i en bilolycka.

1987
 

SIMPSON VISAS FÖR FÖRSTA GÅNGEN.


   Matt Groenings tecknade seriefigurer familjen Simpson visas för första gången i amerikansk tv som kortfilmsinslag i The Tracey Ullman Show. Inslagen får sedermera namnet The Simpsons shorts, för att skilja dem från den egna tv-serien, som har premiär två år senare och görs än idag (2022).

1995
 

BOMBDÅDET I OKLAHOMA CITY.


  168 personer omkommer när Timothy McVeigh parkerar en skåpbil med sprängmedel framför regeringsbyggnaden Alfred P. Murrah Federal Building i Oklahomas huvudstad Oklahoma City och strax efter klockan nio på morgonen spränger den i luften. McVeigh döms sedermera till döden för dådet och avrättas 2001.