13:e maj

NAMNSDAG

Linnea:
Linnea eller Linnéa är ett kvinnonamn som kommer från Carl von Linnés släktnamn, och är namnet på en växt uppkallad efter honom. Linnés släktnamn kommer i sin tur från en gammal lind som stod vid hans fädernegård.

Linn:
Kvinnonamnet "Linn" tros ha ett grekiskt ursprung och betyda "liten" eller den "lille". Linn är även beskrivet i koranen som "ett heligt träd" i paradiset, och kan därför även ses som ett muslimskt namn. 

VIP födda den 13:e maj

Några andra som också är födda den 13:e maj

1983 –  Yaya Touré
Ivoriansk fotbollsspelare som spelar förManchester City FC. Han är mittfältare och har en äldre bror som också spelat för klubben men är nu i Liverpool FC, backen Kolo Touré.

1986 –  Robert Pattinson
Brittisk skådespelare, fotomodell och musiker. Han är bl a känd för rollen som Cedric Diggory i Harry Potter och den flammande bägaren.

1993 –  Romelu Lukaku
Belgisk fotbollsspelare som spelar för den engelska klubben Chelsea FC och det belgiska landslaget.

Några i musikens värld som är födda den 13:e maj

1933 –  Carl Anton Axelsson
Svensk viskompositör, sångtextförfattare, konstnär och artist. Åren 1965–1995 presenterade han sommarunderhållning i Vitabergsparken.

1941 – 1959  Ritchie Valens
Amerikansk rocksångare. Han omkom i en flygkrasch tillsammans med Buddy Holly, J.P. "The Big Bopper" Richardson och planets pilot Roger Peterson. ¤ Come on Let's go

1943 –  Mary Wells
Amerikansk sångerska. Hon var den första av Motowns artister som hade en topp 10-hit på Billboardlistan. ¤ My Guy

1986 –  Alexander Rybak
Norsk musiker och kompositör. 2009 vann han ESC med hans egen Fairytale, på 387 poäng vilket är rekord ¤ Roll With The Wind

Några kända personer som avled den 13:e maj

1930  Fridtjof Nansen dog 68 år gammal i cancer. Han var en norsk upptäcktsresande, oceanograf, zoolog och diplomat. 1893 seglade Fridtjof Nansen med skeppet Fram norrut till Arktis.

1961  Gary Cooper dog 60 år gammal i cancer. Han var en amerikansk skådespelare. Han erhöll under sin karriär tre Oscarstatyetter, varav den tredje var ett s.k. hederspris.

1972  Dan Blocker dog 43 år gammal av lungemboli (blodpropp i lungan). Han var en amerikansk skådespelare. Han blev mest känd som mellanbrodern Hoss i TV-serien Bröderna Cartwright (originaltitel: Bonanza).

2012  Donald ”Duck” Dunn dog 70 år gammal i sömnen under en turné i Japan. Han var en amerikansk musiker, producent och låtskrivare. Han var mest känd som basist i Blues Brothers och Booker T. and the MG's.

2019  Doris Day dog 97 år gammal till följd av ålder och en lunginflammtion. Hon var en amerikansk jazz- och populärsångerska samt skådespelare. 

Today in history 13:e maj

Några händelser som inträffat den 13:e maj

1909
FÖRSTA GIRO D´ITALIA STARTAR
 

Den första upplagan av det italienska cykelloppet Giro d’Italia inleds och pågår till den 30 maj. Start och mål är i den norditalienska staden Milano och sträckan på åtta etapper är 245 mil, den hittills kortaste sträckan i tävlingens historia. Samtliga 127 deltagare är italienare, med undantag av 4 fransmän, varav 49 stycken tar sig runt hela sträckan. Den professionelle tävlingscyklisten Luigi Ganna blir den förste vinnaren och det dröjer till 1951, innan tävlingen vinns av en icke-italienare.

1917
JUNGFRU MARIA I FATIMA
 

De tre katolska barnen Lúcia dos Santos samt Jacinta och Francisco Marto i den portugisiska staden Fátima säger sig ha fått den första av sex uppenbarelser av Jungfru Maria, som sedan uppenbarar sig den trettonde dagen i månaden under de följande sex månaderna. Då katolska kyrkan erkänner uppenbarelserna som mirakler firas Jungfru Maria varje år denna dag som Vår Fru av Fátima.

1940
CHURCHILL "BLOD, SVETT OCH TÅRAR"
 

Tre dagar efter sitt tillträde som brittisk premiärminister håller Winston Churchill det första av tre sedermera berömda tal till det brittiska underhuset under slaget om Frankrike under andra världskriget. I talet, som handlar om den rådande krigssituationen, förklarar han, att han, för att man ska kunna vinna kriget, inte kan erbjuda något annat till det brittiska folket än ”blod, slit, tårar och svett” (engelska: ”blood, toil, tears and sweat”). Även om uttrycket myntades första gången 1849 av den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi är det Churchill, som har gjort det mest berömt, även om hans citat sedermera har förvanskats till ”blod, svett och tårar” (engelska: ”blood, sweat and tears”).

1943
ANDRA VÄRLDSKRIGETS STRIDER I NORDAFRIKA AVSLUTAS
 

Den tyska Afrikakåren och de italienska trupperna kapitulerar under general Erwin Rommels ledning till de allierade brittisk-amerikanska trupperna, ledda av Bernard Montgomery. Därmed är andra världskrigets strider i Nordafrika över och två månader senare kan de allierade inleda invasionen av Italien, genom att landstiga på Sicilien.

1981
PÅVEN JOHANNES PAULUS II UTSÄTTS FÖR MORDFÖRSÖK
 

Påven Johannes Paulus II blir på Petersplatsen i Vatikanstaten utsatt för ett mordförsök av turkiske Mehmet Ali Ağca. Påven räddas till livet, trots svåra inre skador, och anser själv, att han blir räddad av Vår Fru av Fátima, eftersom mordförsöket sker på hennes festdag. Mehmet Ali Ağca grips omedelbart och döms till livstids fängelse i Italien, men påven besöker honom i fängelset och förlåter honom 1983 och 2000 blir han benådad och utvisad till Turkiet.