• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 26:e maj 2020

Ingen matlåda, Bad Boys for life och Liverpool - Atletico Madrid 2-3 och 41 personer döda.

FOTBOLLSHISTORIA:
1982 Aston Villa, Champions Leaguemästare.
1989 dramatik i engelska ligan då Arsenal slår Liverpool.
1999 Uniteds mirakelvändning.

FÖDDA:
Lindsey, Razvan, Luca, Matt.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM MÅNDAGEN DEN 25/5 2020

Måndag är inte alltid så upplyftande dagar. Igår hade vi ingen utflykt på gång. Det enda jag skulle göra var att åka till City Gross och hämta veckans matlåda. Men det var en sådan måndag… Inte ens matlådebeställningen från förra veckan hade registrerats. Så då vi inte fick någon kod att hämta ut kollade dottern i Kalmar upp detta och meddelade att jag kunde stanna hemma. Tidigare på dagen hade jag kunnat sitta ute på altanen och avsluta Rolf och Cilla Börjlinds femte bok i serien om Olivia, Tom och Mette. Det var en deckare som jag gillar. Olika historier med huvudpersonerna vävs ihop till slutet och det blir bra betyg från mig.

På kvällen blev det filmtime igen. Då vi snöat in oss på Will Smiths filmer och sett de två första Bad Boys-filmerna så avslutade vi den serien med trean ”Bad Boys for life”. Visst var det mycket skjutande och biljakter, men det var något mindre än i tvåan. Det var humor i vanlig ordning mellan huvudrollsinnehavarna Mike och Marcus, men även det lite mindre. Filmen var lite mörkare än de tre första och det hade gjorts ett försök att få handlingen att vara lite djupare. Dock var det ingen Oscarskandidat, utan det fick ses som ytterligare en actionkomedi som man kunde fördriva två timmar med.

Gårdagens fotboll kommer från en artikel i Sydsvenskan och handlar om den sista matchen med publik innan corona stängde ner alla arenor. Den matchen gick i England, Liverpool, Anfield. Det var en missräkning för de regerande Champions Leaguemästarna Liverpool som åkte ut mot spanska Atletico Madrid med 2-3, sammanlagt 2-4. På matchen den 11:e mars fanns 52 267 åskådare varav 3 000 hade åkt till Liverpool från Spanien. Matchen kan ses som en av de större fotbollskatastroferna då man med analyser av all data som finna att tillgå har räknat ut att minst 41 personer ur publiken har avlidit då de blivit smittade under matchen med Covid 19. Så publik på idrottsevenemang kommer kanske inte att tillåtas under 2020?

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e maj.

1982 Villas största seger

Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.

1989 Arsenal avgör i sista matchen

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern i ligan. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.

1999 Uniteds mirakelvändning

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera men Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e maj.

Lindsey HORAN blir 26 år

Lindsey Michelle HORAN är född 1994 i Golden, Colorado, USA
Mittfältare/Anfallare
41 U- och 86 A-landskamper för USA (2013-).

Klubbar som spelare:
Colorado Rush (2005–12),
Paris Saint-Germain (2012–16),
Portland Thorns FC (2016–).

Till skillnad från många andra damspelare har hon inte spelat i något svenskt lag. Med tanke på hennes efternamn är det kanske tur.

Razvan RAT blir 39 år

Razvan Dincă RAT är född 1981 i Piatra-Olt, Rumänien.
Försvarare
16 U- och 113 A-landskamper för Rumänien (2002-16).