21:a december

NAMNSDAG

Tomas:
Tomas eller Thomas är ett förnamn och mansnamn, som också används som efternamn, speciellt i engelsktalande länder. Det baseras på det grekiska Θωμᾶς (Thōmas) som i sin tur hämtats från arameiskans ord för tvilling – תאומא (te'oma). På hebreiska heter ordet för tvilling תאום (tə'ōm).

VIP födda den 21:a december

Några andra som också är födda den 21:a december

1919 – 2004 Ove Sprogøe,
 Dansk skådespelare. Han blev mycket populär som den hetsige Egon Olsen i filmerna om Olsen-banden.

1954 – Chris Evert,
 Amerikansk tennisspelare. Hon rankades som nummer ett 1975-77 och 1980-81, totalt 262 veckor, vilket i statistiken innebär en tredjeplats.

1957 – Ray Romano,
 Amerikansk skådespelare. Han är framförallt känd som huvudrolls-innehavare i TV-serien Alla älskar Raymond.

1970 – Stefan Lövgren,
 Svensk handbollsspelare. Han blev dessutom utsedd till Årets handbolls-spelare i Sverige tre gånger och fick tillsammans med handbollslandslaget motta Bragdguldet efter EM-guldet 1998.

1979 – Tuva Novotny,
 Svensk skådespelerska, sångerska och regissör. År 2013 var hon Puck Ekstedt i filmatiseringar av Maria Langs deckare.

1980 – 2011 Stefan Liv,
 Svensk ishockeymålvakt. Han omkom i en flygplansolycka tillsammans med de flesta av sina lagkamrater i det ryska hockeylaget Lokomotiv Jaroslavl.

Några fler i musikens värld som är födda den 21:a december

1946 – 1998 Carl Wilson,
 Amerikansk musiker, gitarrist och sångare. Han var med i The Beach Boys, till-sammans med bl a sina två bröder Dennis och Brian.

1971 – Brett Scallions,
 Amerikansk musiker, gitarrist, sångare och textförfattare i och till post-grunge bandet Fuel.

Några kända personer som avled den 21:a december

1907 Klara Hitler dog 47 år gammal i sviterna av bröstcancer. Hon var en österrikisk kökspiga som Alois Hitler gjorde med barn. Klara Pölzl som hon hette då gifte sig med Alois och barner kallade de Adolf. Hon var alltså Adolf Hitlers mor.

1945 George S. Patton dog 60 år gammal i sviterna av en bilolycka den 9:e december 1945. Han var en amerikansk militär och general. Han deltog i många avgörande slag i bl a Afrika och Italien under Andra vårldskriget.

1992 Albert King dog 69 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk gitarrist och sångare inom bluesgenren. Han var vänsterhänt men spelade på högersträngade gitarrer. Han var en av Stevie Ray Vaughans absolut största influenser.

2004 Lennart Bernadotte dog 95 år gammal av ålder och i sviter av sitt lung-emfysem. Han var en svensk prins men blev frntagen denna titel 1932 då han gifte sig med en borgerlig. Han ärvde slotten Mainau på en ö i Bodensjön och levde där tills han dog.

2012 Jarl Borssén dog 75 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en svensk skådespelare och komiker. Som historieberättare framträdde han i TV-program som Pratmakarna och Har du hört den förut?

2013 Björn J:son Lindh dog 69 år gammal i sviterna av en hjärntumör. Han var en svensk pianist, flöjtist, arrangör, kompositör och konstnär. Han arbetade inom så skilda musikstilar som jazz, klassiskt, fusion, rock, progg och etno.

Today in history 21:a december

Några händelser som inträffat den 21:a december

1898
 

RADIUM UPPTÄCKS.


 Marie och Pierre Curie upptäcker radium. Radium bildas som en sönderfallsprodukt av uran och finns därför i uranmalmer som pechblände. I ett ton pechblände finns cirka 0,5 g radium; världens produktion av radium är ungefär 30 g per år.

1988
 

LOCKERBIEKATASTROFEN.


  Libyska terrorister spränger ett plan ovanför Lockerbie, i Skottland, och dödar 270 personer (se Lockerbieattentatet).

1991
 

OSS BILDAS.


  Oberoende staters samvälde skapas efter Sovjetunionens upplösning. Armenien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Kirgizistan, Moldavien, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan, var med i OSS och räknades retroaktivt som grundande medlemmar vid sidan av Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Därmed hade organisationen elva medlemsstater.