• Boris dagliga blogg

Lördagen den 7:e maj 2022

Jag har tillfällig lösningen till passkrisen.
EU har öppen arbetsmarknad, i helvete heller!
Kass i golf, men bra på Ticket to Ride och engelsk kvalfotboll.
NAMNSDAG
Carina och Carita

TEMADAGAR:
Gratis serietidningsdagen
Nakna trädgårdsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/5:
1986: Bukarest mästare över Barcelona.
2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/5:
Sydney LEROUX, Norman WHITESIDE.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 6/5 2022.

Jag har tillfällig lösningen till passkrisen.
 

Polisens oförmåga att kunna ordna fram passtider fortsätter och nu skyller man på att Det är svårt att få levererat materialet till passböckerna. Då har man sänkt priset för nationella Id-korten från 400 kr till 100 kr och så ska man kunna använda dessa att åka inom EU och Schengen. Frågan är bara hur lång väntetid det är för att få ett Id-kort. Jag har en mycket enklare lösning.

Under pandemin så kunde alla som var vaccinerade komma in på vissa ställen och åka till vissa länder om de hade en QR-kod som visade att de var vaccinerade. Varför inte skicka en liknande kod till alla dem vars pass är utgånget och som genom bank-Id har legitimerat sig och fått en tid till ett nytt pass. Sedan så skulle denna kod kunna läsas av vid de olika tullstationerna och tillsammans med det gamla utgångna passet gälla tills man fått sitt nya pass. Väldigt enkelt med den teknik som vi besitter idag, men tyvärr kanske för enkelt. Myndigheter brukar ju älska att krångla till det.

EU har öppen arbetsmarknad, i helvete heller!
 

På tal om detta så har jag ytterligare ett skrämmande exempel inom min egen familj på hur vansinnigt vårt land förhåller sig till människor från EU-länder som vill bosätta sig i Sverige och skaffa ett jobb. Min yngsta dotter bor tillsammans med det jag kallar för belgaren. Detta för att han är från Belgien och flyttade hit till Sverige för ett år sedan. Jag har tagit upp detta med att han inte kan få ett arbete, då han måste ha ett svenskt bankkonto som lönen ska sättas in på. De svenska bankerna kan inte tillåta honom att öppna ett bankkonto om han inte har ett svenskt personnummer. Han kan bara få ett tillfälligt svenskt personnummer som inte är giltigt för att öppna ett bankkonto. Ett riktigt svenskt personnummer kan han bara få om han har ett fast jobb, som han då inte kan få om han inte har… osv.

Nu har han fått ett tillfälligt jobb på Bring som han går till varje dag mellan fem och tolv på kvällen. Bra. Då borde allt lösa sig. Vad som hänt är att hans lön står kvar på företaget han jobbar på. Arbetsgivaren har också försökt hjälpa honom med att få ett konto som lönen kan sättas in på. Men det är kört. En lösning var att lönen skulle kunna sättas in på dotterns konto genom fullmakt, men se det var totalt omöjligt och olagligt. Dottern tog en hel dags ledigt för att hjälpa till med att ringa myndigheter, medan belgaren själv besökte skattekontoret och tre banker i Jönköping. Ljuset i mörkret var att det skulle kanske kunna lösa sig, men då får de vänta tills det blir hans tur. Just nu är den väntetiden arton månader.

Vad i helvete hände med det fantastiska att vara medlem av EU och att man hade rätt att jobba utanför sina egna landsgränser. Det svenska samhället vill alltså inte ha in några utlänningar på arbetsmarknaden utan om man kommer till Sverige från ett annat land så ska man absolut leva på socialbidrag.

Kass i golf, men bra på Ticket to Ride och engelsk kvalfotboll.
 

Skulle jag haft golfspel som yrke så hade nog inte steget till socialbidrag varit så långt. Då det var seriespel på golfklubben i torsdags så spelades Veterangolfen igår. Jag gick tillsammans med segraren, men själv blir jag bara sämre och sämre. Snart är jag tillbaka där jag startade en gång i tiden. Visst har åldern i viss mån tagit ut sin rätt då det gäller att man inte slår så långt längre, men att man har börjat göra dubbelt så många puttar som vanligt finns det ingen förklaring på. Vinna finns inte att tänka på. Mina nya mål är bara att inte komma sist. Det lyckade jag faktiskt med igår trots allt. Av de trettio som var med så kom jag på plats 24. Så sex personer bakom mig kanske jag ska satsa på att bli sju till nästa vecka.

Dottern som bor hemma hade förslag på att vi skulle ta en omgång av Ticket to Ride Germany. Här är jag betydligt vassare än på golf. Det blev en enkel seger för min del. Fast om jag tänker efter så hade jag bara en som var sämre än mig.

Sedan fanns det ett antal fotbollsmatcher att beskåda, som det finns varje kväll. Igår såg jag andra halvlek av Sunderland mot Sheffield Wednesday. Detta är två klassiska engelska lag och matchen kunde varit en gammal Tipsextramatch. Nu ligger båda lagen i tredje ligan som kallas League One. Den är färdigspelad och Wigan och Rotherham blev etta och tvåa och spelar i League Championship till hösten. Men de ska ha ytterligare ett lag med sig upp, och det ska hämtas bland de som blev trea till sexa. I förrgår spelade trean Milton Keanes mot sexan Wycombe och Wycombe vann lite sensationellt med 2-0 och har chans att ta sig till final med direkt kvalificering om de spelar minst oavgjort hemma. I så fall ligger Sunderland bäst till att bli motståndare då de vann med 1-0 igår. Men det är ju egentligen bara halvtid i dessa kvalmatcher. På måndag möts de igen i Sheffield.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 7:E MAJ.

NAMNSDAG:

Carina och Carita
 

Namnsdagar för den 6:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Stanislaus en polsk biskop i Kraków på 1000-talet, som blev mördad vid sin egen kyrka
1901–1985 – Gustava 
1986–1992 – Gustava (utgått) Gullvi (utgått) och Gullbritt (utgått)
1993–2000 – Lilian (nu 6 september)och Lilly (nu 6 september)
Från 2001 – Carina och Carita

TEMADAGAR:

Gratis serietidningsdagen
Nakna trädgårdsdagen

 

Gratis serietidningsdagen (Free Comic Book Day) skapades 2002 av Joe Field som ägde en serietidningsbutik, Flying Colors Comics i Concord i Kalifornien. Han upptäckte att filmer med seriefigurer gjorde att även intresset för seriemagasinen hade börjat öka igen. Dagen som bestämdes var första lördagen i maj.

"Dagen för nakenarbete i trädgården", World naked gardening day, äger rum första lördagen i maj varje år. Det ett samarbetsprojekt som startades 2005 av brittiska naturister. World Naked Gardening Day.
"Även om dagen är skapad av nudister som jobbar för ett hälsosamt godkännande av den mänskliga kroppen, är dagen tänkt att vara rolig, lättsam och icke-politisk", skriver de.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E MAJ.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona.
 

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.
 

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.
 

Bild: Klicka för att se straffsparkarna.

2003 Arsenal vinner.
 

Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.
 

Bild: Klicka för sammandrag av 6-1 matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E MAJ.

Sydney LEROUX blir 32 år.
 

Sydney Rae LEROUX är född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada. 
Anfallare
2 U-landskamper för Kanada (2004) 39 U och 77 A-landskamper för USA (2011-17).

Klubbar som spelare:
Coquitlam City Wild (2002–04),
Sereno FC (2004–08),
UCLA Bruins (2008–11),
Vancouver Whitecaps (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Boston Breakers (2013),
Seattle Reign FC (2014),
Western New York Flash (2015),
FC Kansas City (2016–17),
Orlando Pride (2018–).

Hon tog OS-guld i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

Norman WHITESIDE blir 57 år.
 

Norman WHITESIDE född 1965 i Belfast, Nordirand. 
Mittfältare/Anfallare
8 skollag, 1 U och 38 A-landskamper för Nordirland (1982-89).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-89), 
Everton (1989-91).

År 1982 slog Whiteside Pelés rekord som yngste VM-spelare I fotbolls-VM 1982 i Spanien, då var han 17 år och en månad.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv