• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e september 2020

Svenskar och eget ansvar: Hahaha! Tvåa i golfen, åldersvärldsrekord, MFF överlägsna.

FOTBOLLSHISTORIA:
1963 Tom Finney avslutar karriären för andra gången.
2010: FAR Rabats målvakt Khalid Askri hamnar på YouTube för andra gången på två veckor.

FÖDDA:
Siphiwe, Ronnie, Karl-Heinz.

DAGENS TRÖJA.

Av alla lag som deltog i diverse kvalspel och cuper så ställde i varje fall MFF upp med sitt bästa lag och det räckte långt. 5-0 vann de med över Lokomotiv Zagreb och då MFF är vidare så passar en ljusblå tröja bra idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 24/9 2020.

Svenskar och eget ansvar: Hahaha! Tvåa i golfen, åldersvärldsrekord, MFF överlägsna.


Innan gårdagens golf så hann jag ögna igenom tidningen. Jag fastnade som så ofta vid Covid-19. Många länder inför nya restriktioner då smittspridningen har börjar öka igen. Rådet blir att var extra försiktiga och använda munskydd eller hålla sig inne. Sverige är fantastiskt för här verkar det som om det inte fanns någon smitta alls. Besöksförbudet på sjukhus slopas och även om det finns politiker som anser att man inte ska åka på nöjesresor till Köpenhamn så säger Smittskydd Skåne att detta är inget de kan ställa upp på. Det är upp till var och en att ta sitt eget ansvar i den frågan. En god tanke, men fruktansvärd fel. Svenskar klarar inte av att ta eget ansvar!
 

Själv begav jag mig till golfbanan. Där känns det inte som om man trängs precis. Avstånden hålls och fortfarande finns inga krattor i bunkrarna och flaggan får inte plockas ur. Allt detta är bestämt på grund av smittorisken och inget som var golfare själv får ta ansvar för. Igår var det Veterangolf. En tävling som Söderslätts GK har varje torsdag. Jag måste säga att jag är helnöjd med mitt spel. Jag kom tvåa på 69 slag. Det var givetvis netto. Bruttoresultatet var 81 slag, och även det måste jag vara nöjd med.
 

Hemma igen så tänkte jag på morgonens tidning och upptäckte att japanen Kazuyoshi Miura hade spelat en match i japanska fotbollsligan. Detta gjorde att han satte ytterligare ett världsrekord. 2017 var han 50 år och gjorde mål. Detta mål innebar att han blev äldst i världen att göra mål i en stor liga. Han match i år gör honom till äldste ligaspelaren i världen med sina 53 år. Frågan är om han får göra fler matcher, men själv är han övertygad att spela toppfotboll i ytterligare sju år. Han har nämligen tänkt pensionera sig vid 60.
 

Sedan hade Sydsvenskan två hela uppslag med och om Malmö FF. Det kunde bara betyda att de skulle spela match igår. De hade hemmamatch i kvalet till Europa League mot Lokomotiv Zagreb. Enkelmöte och MFF hade turen att få hemmamatch. Fast spelar de som igår så hade de även vunnit borta. Zagreb var tama och MFF hungriga. 5-0 var nästan i underkant. Nu blir det ytterligare en kvalmatch innan Sverige kan få ett lag i Europa Leagues huvudturnering. Även den matchen har MFF hemma och motståndarna kommer att bli spanska Granada.
 

Sverige hade chansen att få ytterligare ett lag till sista kvalomgången, men Djurgården klarade inte av CFR Cluj som vann i Stockholm med 1-0. Norska Bodö var i Milano och fick en hedrande förlust med 3-2 mot Milan. Annars var det några nordiska lag som följde MFF till sista kvalomgången; Rosenborg och FC Köpenhamn. De tre matcherna i engelska ligacupen var enbart framgångar för Premier Leaguelag. De ställde alla upp med en B-lagsbetonad elva med både Aston Villa och Liverpool vann klart, medan Manchester City målmässigt hade det lite kärvare mot Bournemouth. Fast det blev en odiskutabelt seger med 2-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e september.

1963 Finney avslutar sin karriär två gånger.

Den 76-faldige engelske landslagsmannen Tom Finney skrev kontrakt med Preston Noth End strax före utbrottet av Andra Världskriget. Detta gjorde att hans debut dröjde i sex år. 1946 gjorde han sin första match för sin klubb. Det blev 433 matcher och 187 mål för samma klubb innan han 1960 lade av med fotboll, trodde han. En gammal kompis George Eastham hade tagit över managersysslan för de regerande irländska mästarna Distillery FC. De mötte idag 1963 Benfica i Mästarcupen. George saknade lite folk och kontaktade Finney. Då det pappervägen var löst så spelade alltså Tom Finney sin absolut sista match idag. Så förutom alla matcher i Preston blev det en i Distillery FC. Första matchen slutade 3-3. I returen, då Finney hade slutat igen, vann portugiserna med 5-0.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e september.

2010 FAR Rabats målvakt gör det igen.
 

Att en målvakt gör en tabbe som seglar upp på YouTube en gång kan väl hända, men FAR Rabats målvakt Khalid Askri klarade av två stycken på femton dagar. För drygt två veckor sedan spelades en cupmatch mot Maghreb Fez. Det blev straffar och en av dessa trodde sig Khalid ha räddat. Då han firade skruvade sig bollen långsamt i mål och Maghreb Fez vann med 7-6. Idag 2010 var det dags igen. Khalid Askri tog emot en nedåtbröstning från en medspelare. Han behöll bollen på fötterna, eller nästan, för en motståndare hann fram och slog bollen i tomt mål. Khalid slet av sig tröja och handskar och lämnade arenan. Många trodde han gjort sin sista match, men han kom tillbaks och spelade fram till 2018 då han avslutade karriären i i marockanska ligan och Olympique Khouribga. Han gjorde även tre landskamper för Marocko 2013.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e september.

Siphiwe TSHABALALA blir 36 år

Lawrence Siphiwe TSHABALALA är född 1984 i Soweto, Sydafrika
Mittfältare, anfallare
91 A-landskamper för Sydafrika (2006-).

Klubbar som spelare:
Phiri Arsenal (1991–94),
Phiri Movers (1994–97),
Kaizer Chiefs (1997–2002),
Moroka Swallows (2002–03),
Alexandra United (2003–04),
Free State Stars (2004–07),
Kaizer Chiefs igen (2007–18),
BB Erzurumspor (2018–19).

 

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e september.

Ronnie WHELAN blir 59 år

Ronald Andrew "Ronnie" WHELAN är född 1961 i Dublin, Irland
Mittfältare
1 U-, 1 B- och 53 A-landskamper för Irland (1981-95).

Klubbar som spelare:
Home Farm (1973-79),
Liverpool (1979-94),
Southend United (1994-96).  
Lag som tränare:
Southend United (1995-97 spelande),
Panionios (1998-99),
Olympiakos Nicosia (2000-02), 
Apollon Limassol (2002).

Sina titlar tog han under perioden i Liverpool. Det blev sex ligamästerskap, två FA-cupvinster, tre ligacupsegrar och ett Champions League, eller Mästarcupstitel som det hette då 1994.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e september.

Karl-Heinz RUMMENIGGE blir 65 år

Karl-Heinz RUMMENIGGE född 1955 i Lippstadt, Västtyskland
Anfallare
1 B- och 95 A-landskamper för Västtyskland (1975-86).

Klubbar som spelare:
Borussia Lippstadt (1963-74),
Bayern München (1974-84),
Inter (1984-87),
Servette (1987-89).

Han vann EM 1980 och blev då även utsedd till Europas bästa fotbollsspelare.
Han är för närvarande ordförande i Bayer München.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv