1979: Death slår engelskt rekord i att hålla nollan.
2012: Fabrice Olinga blir den yngste målskytten i Spanska ligan.

Bryan RUIZ, Dimitris SALPINGIDIS, Patrik ANDERSSON, Gianni RIVERA, Just FONTAINE.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 17:E AUGUSTI 2022.

Hustruns feber höll i sig, och i kombination med lite snuva och hosta så beslöt vi att använda den sista Covid-testen vi hade kvar. Positivt. Ja, jag menar att resultatet visade positivt och alltså har hustrun efter tre vaccineringar och en gång haft sjukdomen nu har fått den igen för andra gången. I och för sig hade hon inte tänkt att gå på Malmö-festivalen, men det var lite andra aktiviteter inplanerade som får ställas in detta veckoslut. Alla restriktioner med resten av familjen som skulle isolera sig har ju släpps så vi sin ännu är friska kan spela golf eller gå till Folktandvården om man jobbar där. Fast igår tog vi det lugnt. Värmen gjorde också att det var bra att ta det lugnt. Åtminstone tyckte hundarna det. Middag, kaffe och lite deckarläsning var vad jag kunde orka med.

Sedan försvann de unga och tog hundarna med sig. De skulle till en vän som också har hund och då Coronan brutit ut igen så tyckte de att det kunde vara bra att de träffades utomhus. Så där fick hundarna sin långpromenad medan jag fick hålla till godo med den covidsjuke och sista avsnittet som är inspelat av Mord i Paradiset. Det handlade om ett mord bland schackspelare så nu är även den sporten dödlig. Om det nu kallas sport?

Men sport blev det. Jag skulle försöka hitta en fulstream av League Championshipmatchen mellan West Bromwich och Cardiff. Detta för att jag håller på Cardiff. Matchen slutade 0-0 och där kan det vara talat nog om den matchen. Statistiken sa att det var 5-0 i skott på mål, men dessa skott måste jag ha missat. Det var något av det sämsta jag sett av fotboll på länge och även kommentatorerna tyckte att 0-0 var ett fullt rättvist resultat. Om jag hade kunnat ändra på reglerna så skulle det inte delats ut ett poäng var till lagen. Mitt regelförslag är att oavgjort ska ge ett poäng var, men 0-0 ska rendera i att inga poäng alls delas ut.

Sverige och Lettland möttes i ganska rimlig tid i junior-VM kvartsfinal. Jag lyckades se då Sverige gjorde 1-0. Sedan återkom jag efter fotbollen och då var andra perioden just över och Lettland hade kvitterat så att det stod 1-1 då tredje perioden startade. Lettland får nästan betecknas som en blåbärsnation i detta VM, men har presterat fina matcher. Då de fick ett matchstraff och Sverige hade fem minuter med en man mer så trodde jag att matchen skulle avgöras. Fast det var ett gaska uselt powerplay och istället för avgörande så gick Lettland stärkta ur denna utvisning. Men i mitten av perioden kom Sveriges segermål och med 2-1 är småkronorna i semifinal och har två matcher kvar.

IDAG; TORSDAGEN DEN 18:E AUGUSTI 2022.

NAMNSDAG:

Namnsdagar för den 18:e augusti i kronologisk ordning:

Före 1901 – Agapetus (till minne av en romersk martyr från 200-talet)
1901–1985 – Helena
1986–1992 – Helena, Helen (utgått) och Helny (nu 11 september)
1993–2000 – Helena (nu 31 juli) och Lena
Från 2001 – Lena och Ellen

TEMADAG:

Fram till 1998 var premiären för surströmming lagstadgad till den tredje torsdagen i augusti enligt Livsmedelsverkets kungörelse om fiskvaror. Anledningen var att myndigheterna ville kontrollera att fisken inte var för dåligt jäst eller omogen innan den gick ut till handel. Numera finns det ingen lag som bestämmer när surströmmingspremiären ska infalla men många tillverkare förhåller sig fortfarande till den gamla traditionen om den tredje torsdagen i augusti. Så istället för surströmmingspremiär kallas det numera  Surströmmingens dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E AUGUSTI 2022.

1979 ”Döden” får ge sig.

Döden är inte så dramatiskt som det låter, utan en målvakt vid namn Steve Death. Han stod i Reading och det laget var nya i division tre i engelska ligan. I dagens premiärmatch 1979 mot Bradford släppte Death in två mål i 2-2 matchen. Då han släppte in första målet hade han hållit nollan i 1 103 minuter i sträck. Detta var engelskt rekord tills det slogs 2009 av Manchester United's Edwin Van Der Sar. Hans nya rekord slutade på 1 311 minuter utan att släppa in något mål.

2012 spanskt rekord.

Film: Se målet Film: Se målet
Manuel Pellegrini som var manager för Malaga hade problem inför säsongen 2012-13. Klubben hade sålt spelare som Santi Cazorla och Salomón Rondón. Dessutom hade Ruud van Nistlerooy slutat inför säsongstarten. I första matchen mot Celta Vigo valde Pellegrini att i andra halvlek byta in Fabrice Olinga. Det blev succé då han gjorde matchens enda mål. Med detta mål blev han den yngste målskytten i Spanska högstaligan. Olinga var 16 år och 98 dagar. Fast han var inget underbarn. Nu, 24 år gammal har han faktiskt gjort ytterligare sex mål för sin nuvarande klubb, belgiska Royal Excel Mouscron. Dessutom har han petat in ett landslagsmål för Kamerun.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E AUGUSTI 2022.

Bryan RUIZ blir 37 år.

Bryan Jafet RUIZ González är född 1985 i San José, Costa Rica.
Mittfältare.
144 A-landskamper för Costa Rica (2005-).

Dimitris SALPINGIDIS blir 41 år.

Dimitris SALPINGIDIS är född 1981 i Thessaloniki, Grekland.
Anfallare.
3 U- och 82 A-landskamper för Grekland (2004-14).