• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 4:e februari 2020

Super Bowl (historia, halftime show, finallagen och matchen.)
Löddeligan i bowling.


FOTBOLLSHISTORIA:
1899: Tyska fotbollsklubben Werder Bremen bildas.
1937: Stoke sätter målrekord i en match.

FÖDDA:
Alexia, Mathew, Benno.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN MÅNDAGEN DEN 3/2 2020

Super Bowl (historia, halftime show, finallagen och matchen.)


Det var inte mycket fotboll igår om man frågar en europé. Däremot så instämmer inte en amerikan. För där var det den största fotbollsmatchen för året. Eller football som de säger over there. Det var den 54:e Super Bowlfinalen. Det låter som om det skulle ha spelats Amerikansk fotboll i mer är 54 år och det har det också. Sedan 1920-talet har det spelats proffsliga, eller proffsligor i USA. Det startade med American Professional Football Association (APFA). Sedan blev det ganska snabbt National Football League (NFL). 1960 fick NFL en konkurrentliga som kallades American Football League (AFL).
 

1966 var det dags för det som alla fotbollsfans väntat på, en final mellan de bästa klubbarna i NFL och AFL och Super Bowl var född. 1966 spelades alltså Super Bowl 1. Finalen gick mellan Green Bay Packers och Kansas City Chiefs. 35-10 slutade den. 1970 slogs ligorna ihop men än i dag är NFL uppdelat i två conferences, National Football Conference (NFC) och American Football Conference (AFC). Bägge conferences har sitt eget slutspel och vinnarna där möts fortfarande i Super Bowl som årligen är den största idrottshändelsen i USA.
 

I år var det dags för Kansas City Chiefs som mötte San Francisco 49ers. 49ers är ett klassiskt lag som grundades i San Francisco den 4:e juni 1946. Laget hade sin storhetsperiod på 1980-talet. Från 1981 till 1994 vann de sin fem Super Bowlmästerskap. Deras stora stjärna under alla finalerna på 1980-talet var Qarterbacken Joe Montana. Då 49ers tog sitt senaste mästerskap 1994 spelade Montana faktiskt i Kansas City Chiefs. Det laget har en lite mer brokig historia. De grundades 1952 i Texas, och spelarna i laget köptes in från konkursmässiga New York Yanks, som i sin tur hade bildats 1944 som Boston Yanks. Nu kom laget att heta Dallas Texans. De spelade fram till 1963 i Dallas. Det årets såldes klubben och flyttade till Kansas City. Laget var med i den första Super Bowl 1966, och har ett mästerskap. Det kom 1969. Fast det var bara sant till finalen igår natt startade. Då den var över hade Kansas City Chiefs skaffat sig två mästerskap.
 

Jodå, jag kollade hela finalen. Det var det många mer än jag som gjorde. Trots att de flesta tittarna ser för att de är intresserade av American Football så finns det faktiskt ännu fler tittare under halvtidspausen. Då är det Super Bowl halftime show. Halvtidsvilan är dubbelt så lång som normalt. Allt detta bara för att innerplan ska byggas upp till en fantastisk scen där diverse artister engageras varje år. Trots att det numera är världsartister så har de inget betalt för att ställa upp. De får se det som gratis reklam för artisterna istället. Från början var det olika ” Marching bands” som underhöll, men på 1970-talet var det hyllningar till olika jazzlegender och 1972 var bl a Ella Fitzgerald på innerplan. 1991 började det bli shower då riktigt stora startade att ställa upp. Det året var det New Kids on the Block. Året därpå, Gloria Esterfan och 1993 Michael Jackson. I och med hans framträdande så kunde Super Bowl halftimeshow få i stort sett vilken artist de villa att ställa upp. Igår var det Jennifer Lopez, Shakira, Bad Bunny, J Balvin, och Emme Maribel Muñiz som stod för en grandios show. Sedan är det upp till vara och en att tycka vad man vill om musikstilen.
 

Detta och alla sponsorer som ska in under matchens alla uppehåll gör att en match som spelas i fyra kvartar alltså varar en timme. Man har inte riktigt effektiv speltid utan det finns en massa regler för när matchklockan ska stannas och då tiden ska fortsätta att gå, men man har till skillnad till vanlig fotboll en regel som säger när en match är slut och den tiden kan även spelare och publik följa. Halv ett drog spelet igång och nästan fyra timmar senare var kampen över. Det var en underhållande och spännande match. Efter första kvarten ledde Kansas med 7-3. I halvtid stod det 10-10. Tredje kvarten var San Franciscos och de hade ledningen med 20-10. Men sedan visade Kansas City varför de var värdiga mästare 2020. De gjorde allt rätt offensivt och defensivt. 49ers kom ingenstans och då de misslyckades så var det Kansas som gick framåt och gjorde Touch down efter Touch down. Då timmen var spelad stod det 31-20 på poängtavlan och Kansas hade tagit sitt andra mästerskap.
 

Löddeligan i bowling.


Då jag skulle köra yngsta dottern till sitt tåg i Hyllie klockan kvart över fem så satt jag kvar uppe och väntade på henne. Efter avlämning, hemkomst och lite koll i morgonens tidning så tog jag lite sömn. Resten av dagen var det lite inköp till veckans matchlåda och att hämta själva lådan. Sedan blev det en tur till Lödde bowlinghall där det var seriematch i ”Löddeligans” tredje omgång. Jag ska väl inte påstå att vi, Krister och jag, var speciellt lysande, men vi hade tur som hade motståndare som igår var sämre än oss. Det var bara en av oss fyra som hade en serie som var godkänd. Det var glädjande nog min sista på 173 poäng. Den tog oss till seger och efter tre vinster av tre så leder vi tabellen i Division tre.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e februari.

1899 Werder Bremen bildas

Idag 1899 träffades 16 studenter i Bremen för att bilda stadens första fotbollsklubb. Från början hette de Fußballverein Werder. Klubbnamnet Werder kommer från beteckningen för en typ av landområde som blivit översvämmat av vatten och klubbens hemvist är alldeles vid floden Weser. 1920 bytte de namn till dagens, SV Werder Bremen. Fyra år senare flyttade de in på sin hemmaarena Weserstadion, som byggts om många gånger sedan dess.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e februari.

1937 Stoke tar storseger

Idag 1937 var det omspel på Victoria Ground i Stoke mellan Stoke City och West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång. Historien liknar mycket den om Tottenham från igår. I första matchen hade det blivit 2-2 och då båda lagen låg i högsta serien förväntades en spännande match. Men Stokes två stjärnspelare Stanley Matthews och Freddie Steele ville annat. De såg till att Stoke tog sin största seger genom tiderna och det är också West Bromwich största förlust. 10-3 slutade det.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Alexia PUTELLAS blir 26 år

Alexia PUTELLAS Segura är född 1994 i
Mollet del Vallés, Katalonien, Spanien
Mittfältare
20 U- och 66 A-landskamper för Spanien, samt 3 landskamper för Katalonien.

Klubbar som spelare:
Sabadell (2001–05),
Barcelona (2005–06),
Espanyol (2006–11),
Levante (2011–12),
Barcelona igen (2012–).

Hon har blivit U-17 världsmästare två gånger och ligamästare med Barcelona tre gånger.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Mathew LECKIE blir 29 år

Mathew Allan LECKIE är född 1991 i Melbourne, Victoria, Australien
Anfallare
13 U- och 63 A-landskamper för Australien.

Klubbar som spelare:
Bulleen Lions (2007–09),
Adelaide United (2009–11),
Borussia Mönchengladbach (2011–13),
FSV Frankfurt (2012–13 lån),
FSV Frankfurt (2013–14),
FC Ingolstadt 04 (2014–17),
Hertha BSC (2017–).

Då Australiens landslag spelar i Asiatiska fotbollsvärlden så kan Leckie titulera sig Asiatisk mästare då Australien vann detta mästerskap 2015.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Benno MAGNUSSON blir 67 år

Lars Benno MAGNUSSON är född 1953 i Ålem, Kalmar län, Småland.
Mittfältare
14 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Blomstermåla IK (Moderklubb),
Åtvidabergs FF (1969-73),
Kaiserslautern (1974),
Hertha Berlin (1974-76),
Åtvidabergs FF igen (1976),
Kalmar FF (1977-84),
Jenny BK (1985-86).

Han har vunnit två SM-guld med Åtvidabergs FF och deltagit i VM 1974. Benno är yngre bror till före detta fotbollsproffset Roger Magnusson som också kom upp i 14 landskamper.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv