• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 26:e juli 2022

Första dagen i Svendborg, Chelsea Detectives och Armand Duplantis.

NATIONALDAGAR:
Kuba, Liberia och Maldiverna

NAMNSDAG
Jasmine och Jesper

TEMADAGAR:
Bellmandagen och Esperantodagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/7:
1887: Blackpool FC bildas.
1948: Efter 12 års uppehåll är det nypremiär för OS-fotboll.
2009: Välgörenhetsmatch för Sir Bobby Robsons cancerfond.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/7:
MAICON, Pável PARDO, Andrea FORTUNATO.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 25:E JULI 2022.

Första dagen i Svendborg, Chelsea Detectives och Armand Duplantis.

Då vi hamnat i passköer så finns det inga chanser att detta år åka utomlands. Men så kom vi på att Danmark är ju inte något hinder. Alltså beslöt äldsta dottern, hustrun och jag att vi skulle ta veckan till att besöka den stad på Fyn som dottern jobbat och bott i i nästan två år. Svendborg. Då dottern bodde hela sin tid på samma Bed & breakfast så hade både hon och vi i familjen blivit god vän med ägaren Niels. Det betydde att trots att han hade många gäster under sommaren så fanns det ledigt rum till oss.

Klockan nio gav vi oss hemifrån och lämnade tre hundar kvar hos yngsta dottern och hennes belgare. Det skulle nog kunna fungera även om jag kan tänka att Rhiann kommer att anse att allt är fel då varken jag eller hustrun finns i huset då hon ska sova. Yngsta dottern har lovat sända bilder så att jag slipper göra stopp i Dagens Rhiann. På tal om stopp så blev det några sådana på vägen. Vid första stora bron tvingades vi till en station som kunde ge informatioon och möjligen hjälpa oss. Vi hade nämligen några bro-bizz. Problemet var att båda var avregistrerade. Det ena var så gammalt att det var helt utgånget och kunde slängas. Till det andra fick vi en lapp som gav instruktioner hur man fick att fungera igen. På vår vidare färd genom Själland ombesörjde dottern detta och vi såg med spänning fram emot hur det skulle gå vid Stora Bältsbron.

Då det var ganska mycket semestertrafik så gick det trots allt ganska smärtfritt på vägen mot Korsör. Ett litet problem var att trots att barnen är ganska gamla så får man aldrig glömma att påminna dem om att gå på toaletten. Dottern skulle kunna klara sig tills vi kommit över Bältbron. Då skulle vi stanna och ta en paus på Knudshoved. MEN… En mill före bron var det totalstopp. Ibland kom man framåt i några kilometer i timmen. Det var ganska tröstlöst, och tråkigt. Sedan kan man tänka hur det är för en som är kissnödig. Efter en timme kom vi till en avfart där det låg ett McDonalds. Jag stannade i bilen och skojade om att det säkert var lång kö även till toaletten. Det visade sig vara sant, men med hot om ”emergency” så fick dottern faktiskt gå före alla andra.

Med några kilometer kvar till bron så hade vi ytterligare en timme innan vi var framme. Då det öppnade upp sig till alla betalstationer så var det de två som man skulle betala med kort som det var kö på. Med bro-bizz var det bara att åka igenom. Om vårt kort fungerade vet jag inte riktigt. Vi var precis efter en stor långtradare så bommen stannade uppe länge och då hann även vi igenom. Det blev inget stopp på Knudshoved, men vi körde av vid Nyborg och tog landsväg 163 tvärs över ner mot Svendborg.

Vid tvåtiden var vi framme i staden. Hustrun som varit här några gånger förundrades över att jag hittade så lätt. Det gjorde även dottern som trots allt hade bott här i två år. Då snirklat runt till den parkering som jag ansåg var närmast till det matställe vi skulle till så hade vi två timmars gratis parkering. Det gjorde att vi kunde inta en kombinerad lunch och middag på Mauritz. För mig blev det
Cæsar Bowl
Paneret sprød kylling, hjertesalat, syltede cherrytomater, æblerøget peber bacon, Grana Padono flager, cæsardressing og sprøde hjemmelavede croutoner. Serveret m. økologisk fuldkornsbolle og Dansk smør.


Och till efterrätt MILKSHAKE, Passion och en Caramel Macchiato. Sedan stod jag mig resten av dagen endast med lite snacks till kvällen.


Dottern tyckte vi skulle lämna hustrun på rummet och åka och spela minigolf. Nu var klockan fyra och dottern och hustrun var bortbjudna till någon av dotterns gamla arbetskamrater vid sextiden. Alltså tyckte jag vi kunde gå ut och handla snacks och ta det lite lugnt innan de skulle åka. Just runt hörnet låg det nämligen en Spar-butik. På väg dit skojade jag om att den kanske hade stängt igen. Mina skämt om kisseköer och stängda närbutiker visade sig vara sanna. Fast några hundra meter ner på gatan visste vi att det skulle ligga en Netto-butik, och den fanns kvar. Jag var inte så förtjust i denna butik, men det blev inhandlad några frukter och dricka. På väg ut fick jag syn på att tvärs över gatan fanns det en stor Sparbutik. Det visade sig att den igenstängda hade flyttat ett par hundra meter längre ner för gatan. Alltså kunde vi inhandla frukostbullar till idag.

Då jag blev ensam på rummet så hade jag tänkt att bege mig ut en liten runda, men först skulle jag kolla upp TVn. Den lyckades jag ställa in så att den HDMI kabel jag hade med mig kunde få TVn att visa de program jag hittade på datorn. Då jag inte lyckats få in danska kanaler hemma i Malmö eller ens kunna se DR Play så letade jag upp detta och i Svendborg fungerade det. Jag hittade en serie kallad ”Chelsea Detective”. ”The Wages of Sin” var namnet på avsnitt ett. Här spelade Al Weaver rollen som en av skurkarna. Det var intressant att se honom i en annan roll är som den homosexuelle prästen Leonard Finch i Grantchester.

Halvelva hade rummet blivit fullt av de som skulle bo här. De gjorde sig i ordning och gick till sängs. Festen var över och jag kunde avsluta med att reflektera över den bragd som Armand Duplantis utförde i Eugene, Oregon, USA. Han inte bara blev en solklar världsmästare i stavhopp, han passade även på att slå världsrekord med att ta sig över 6 meter och 21 centimeter. Något mer osvenskt än Armand finns inte. Han går som favorit till mästerskap efter mästerskap och han vinner. Det är inte vanligt bland svenskar. Ta OS vinnaren och storfavoriten i diskus Daniel Ståhl; Han uppför sig svenskt och lyckades inte ens ta en medalj utan slutade fyra.

IDAG; TISDAGEN DEN 26:E JULI 2022.

NATIONALDAGAR:
Kuba, Liberia och Maldiverna

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Kuba
Kubas nationaldag firas till minne av kubanska revolutionen som ägde rum 26 juli 1953. Egentligen var detta ett misslyckat anfall mot Moncada-kasernen utanför Santiago, och en rad rebeller under ledning av den unge advokaten Fidel Castro fängslades eller avrättades. Då Castro kom till makten 1959 mindes man starten till revolutionen och gjorde den 26 juli till nationaldag. Denna dag 1853 föddes även José Julián Martí Pérez, kallad "El Apóstol" (Aposteln). Han har kommit att ses som en kubansk nationalhjälte, och understryker ytterligare att dagen passar som nationaldag.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Liberia
 
Liberia uppmärksammar den 26 juli som nationaldag till minne av att landet blev självständig republik denna dag år 1847. American Colonization Society hade för avsikt att ge frigivna slavar i USA en fristad i Afrika. De skeppade över slavarna till det som kom att kallas Liberia Ett passande namn. ACS var en förening som 1847 var nära att gå i konkurs. Då gav de Liberia egen självständighet. Det gjorde att Liberia är Afrikas nästäldsta självständiga nation efter Egypten.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Maldiverna
 
Maldiverna är en östat i norra Indiska oceanen. De firar nationaldag den 26 juli till minne av att landet denna dag år 1965 blev självständigt från Storbritannien. Maldiverna har stått under portugisiskt, nederländskt och brittiskt inflytande. Efter 1500-talet fick landet styra sig själva under en lång rad sultaner och sultanor. 1887 blev Maldiverna ett brittiskt protektorat vilket det var fram till 1965 då landet blev självständigt.

NAMNSDAG
Jasmine och Jesper

Namnsdagar för den 26:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Anna (nu 9 december)
1680–1752 – Martha 
1753–1829 – Märta (nu 11 maj)
1830–1900 – Martha (nu 27 juli som Marta)
1901–1985 – Jesper
1986–1992 – Jesper, Jessika  och Jessie (utgått)
1993–2000 – Jesper och Jessika (nu 6 juli)
2001–2014 – Jesper
Från 2015 – Jesper och Jasmine

TEMADAGAR:
Bellmandagen och Esperantodagen

Bellmandagen
 
Bellmansdagen är en svensk temadag som firas årligen den 26 juli. Det är dagen då en minnesfest för Carl Michael Bellman hölls 1829 vid nuvarande Bellmansro på Djurgården i Stockholm i samband med invigningen av Bellmansbysten på platsen på initiativ av Sällskapet Par Bricole.
 
Esperantodagen
 
Esperanto är ett språk skapat av den judisk-polske ögonläkaren Ludwig Zamenhof. Tanken var att detta skulle kunna bli ett världsspråk. Alla som dyrkar esperanto har två temadagar. En är Zamenhofs födelsedag den 15 december. Att man även firar den 26 juli beror på att det var detta datum 1887 som den första boken tryckt på esperanto, Unua Libro, kom ut.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E JULI 2022.

1887 Victoria blir Blackpool.

Victoria FC hette en fotbollsklubb som bildades 1877. Den fanns i nio år innan den skulle läggas ner. Då dök en annan lokal klubb Blackpool St John’s upp som också hade problem. Eldsjälar från dessa två klubbar samlades idag på puben Stanley Arms där de grundade den nya fotbollsklubben Blackpool FC som skulle bli lite mer långvarig. De var med att bilda Lancashire League 1888. Den hittills största framgången kom 1953 då Blackpool vann FA-cupen. De hade då legendaren Stanley Matthews i laget.

1948 nypremiär för OS-fotbollen.

Sverige olympiska mästare i fotboll 1948. Sverige olympiska mästare i fotboll 1948.
Andra världskriget satte stopp för mycket fotboll. Idag 1948 var det dags för den första stora fotbollsturneringen på tolv år. I OS hade de deltagande länderna på denna tid med spelare som inte föll för något åldersstreck, å andra sidan skulle alla vara amatörer, men det var trots detta en stor turnering. Dagens nypremiärmatcher var Luxemburg – Afghanistan 6-0 och Nederländerna – Irland 3-1. Turneringen avslutades den 13:e augusti då Danmark tog brons genom seger över Storbritannien med 5-3 och finalen såg Sveriges båda Gunnar: Gren med två mål och Nordahl med ett, till att vinna över Jugoslavien. 3-1.

2009 välgörenhetsmatch.

Bobbys sista match. länk Bobbys sista match. länk
På St James´ Park i Newcastle spelades idag en välgörenhetsmatch mellan större delen av lagen från England och Västtyskland som möttes i VM 1990. Den gången vann Västtyskland på straffar. Det var Sir Bobby Robsons sista match som engelsk förbundskapten. Då Bobby drabbats av cancer och öppnat en fond i sitt namn för cancerforskningen så gick alla pengar från dagens match till denna fond. Dagens match såg ut att sluta som för tio år sedan. Tyskarna tog ledningen med 2-0, men engelsmännen kom tillbaka och kvitterade. I slutet fick de en straff som Alan Shearer satte i mål till seger med 3-2. På läktaren satt Bobby Robson. Det blev hans sista match i livet. Fem dagar senare avled han av sin cancersjukdom.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E JULI 2022.

MAICON blir 41 år.

MAICON Douglas Sisenando är född 1981 i Novo Hamburgo, Rio Grande do Sul, Brasilien
Försvarare 
4 U- och 76 A-landskamper för Brasilien (2001-14).

Klubbar som spelare:
Grêmio (1995-99)
Criciúma (1999–2000),
Cruzeiro (2000-04),
Monaco 2004-06),
Inter (2006-12),
Manchester City  (2012-13),
Roma (2013-16),
Avaí (2017)
Criciúma (2019),
Villa Nova (2020),
Sona (2021),
Tre Penne (2021).

Pável PARDO blir 46 år.

Pável PARDO Segura är född 1976 i Guadalajara, Jalisco, Mexiko
Mittfältare 
146 A-landskamper för Mexiko (1996-2009).

Klubbar som spelare:
Atlas (1987–98),
Tecos (1998–99),
América (1999–2006),
VfB Stuttgart (2006–09),
América (2009–11),
Chicago Fire (2011–12).

Han spelade i Copa América 1997, 1999 och 2004 och i fotbolls-VM 1998 och VM 2006.

Andrea FORTUNATO blev 23 år.

Andrea FORTUNATO var född 1971 i Salerno, Italien och dog den 25:e april 1995 i Palemo, Italien. Dödsorsak var blodcancer (leukemi).
Försvarare 
1 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Como (1982–91),
Pisa (1991–92),
Genoa (1992–93),
Juventus (1993–95).

Han var en av Italiens lovande, nya stora försvarare som tyvärr bara blev 23 år.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 26:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv