1930: Världens första VM-final i fotboll.
1966: England vinner VM-finalen på ett än idag omdiskuterat mål.

Hope, Radostin, Jürgen, Leif, Arnór.

DAGENS TRÖJA

Då det inte spelades några matcher av större värde igår så blir jag idag historisk i mitt tröjval. Lite längre ner i texterna över dagen kan Ni läsa om det stora som hände idag. Det var från 1930. Då blev Uruguay världens första världsmästare i fotboll.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 29:e JULI 2019

Över 30 grader och sol. Då åstadkommer man inte mycket. Efter söndagens regn så passade jag ändå på att klippa gräsmattan. Sedan var det bara att ta det lugnt resten av dagen. Det var inga stora kamper i fotbollsvärlden, men Allsvenskan hade två kamper i 17:e omgången. Det är ju som vanligt omgångar i Allsvenskan lite hit och dit och hur som helst. Vissa lag har spelat 18 och vissa kom igår upp i 17 matcher. Kalmar FF har radat upp förluster på de senaste och såg ut att gå en ljus kväll till mötes i Borås. Med tre minuter kvar av kampen mot Elfsborg ledde smålänningarna med 1-0. Då domaren blåste slutsignalen stod det 2-1 till Elfsborg.

Den matchen bekom mig inte så mycket. Jag letade upp Helsingborgs IF mot Örebro SK på fulstream. Då det är så mycket urgamla och urusla regler i fotboll så retar jag mig så mycket på detta att jag kan bara följa en halvlek. Då valde jag andra halvlek. För några veckor sedan hade HIF varit i Örebro och vunnit med 1-0. Då andra halvlek startade igår ledde Örebro med 3-1. Alla tre ÖSK-målen gjorda av Carlos Strandberg. Han tillhör ju egentligen MFF och då undrar man varför de lånar ut en målskytt när Malmö inte verkar ha någon som kan göra mål? 34 minuter fick Carlos vara med innan han byttes ut mot en annan gammal MFFare; Agon Mehmeti.

Men åter till andra halvlek. Jag som håller på Helsingborgs IF måste tyvärr säga att det var en av de sämsta halvlekar jag sett av laget. De passade och passade och passade bollen, men kom aldrig till något avslut. Statistiken påstod att HIF hade ett skott på mål i andra halvlek, men det missade jag. Däremot hade HIF fyra skott mot sig på mål. Alla fyra gick in. Örebro vann med 4-1. Det betyder att samtidigt som HIF inte hade någon riktig målchans (utom målet i första) så hade de ett av de uslaste försvaren, eller åtminstone en usel målvakt som inte tog ett enda skott. Nej, målvakten som inte ens platsade som reservmålvakt i Manchester United, Anders Lindegaard, var väl inte det bästa som HIF kunde kasta ut pengar på!

Henke lovordas, men om han leder sitt lag på det vis som de spelade igår så kanske han inte blir så långvarig. Sedan kan man tycka att det är spelarna som ska göra jobbet på planen. Därför kan det många gånger vara töntigt att sparka tränaren. Östers IF som ligger sist i Superettan och bara vunnit en enda match gjorde som så många klubbar gör. De sparkade tränaren Christian Järdler. Det ska bli intressant att se om laget kommer att börja vinna de kommande matcherna för att nya personer blir ansvariga tränare. Jag kan tänka att det kan komma lite nya idéer och inspiration, men om man kör en Smart Automobile (Smartcar) i ett Formel 1-lopp så kvittar det vilken förare man sätter bakom ratten. Bilen lär inte vinna något lopp ändå.

FOTBOLLSHISTORIA från den 30:e juli.

1930 VM-final nummer ett.

Italien, Sverige, Nederländerna, Spanien och Uruguay valde alla att ansöka om arrangemanget för det första VM i fotboll. Uruguay blev arrangörslandet efter att alla andra länder dragit tillbaka sin ansökan. Tanken var att det skulle spelas fyra grupper om fyra lag i varje. Av de 16 lagen kom nio från Amerika. Det var svårt att få Europeiska lag att ställa upp. Det var en kostsam och lång båtresa för att ta sig till Sydamerika. 14 dagar innan VM skulle starta hade inget Europeiskt lag tackat ja. Men till sist var fyra lag, Frankrike, Belgien, Rumänien och Jugoslavien på plats.

Den 13:e juli spelades de första matcherna och idag 1930 var det final på Estadio Centenario i Montevideo. Det hade inte spelats någon bronsmatch så förlorarna i semifinalerna fick dela på denna ära. Det var USA och Jugoslavien. Värdlandet Uruguay mötte grannen Argentina och lyckan i det lilla Uruguay var fullständig då de hade blivit de första världsmästarna i fotboll när slutresultatet blev 4-2, men Argentina hade ledningen i paus med 2-1.

1966 England – Västtyskland i VM-final.

Äntligen hade England fått stå som värd för ett VM. Nu skulle engelsmännen visa att de var fotbollens hemland. De vann sin grupp efter segrar över Mexiko och Frankrike med 2-0. De hade startat mot Uruguay med en mållös match. I kvarten eliminerades Argentina med 1-0 och i semifinalen släppte de in sitt första mål, men det behövdes en skyttekung, Eusebio för att göra målet. Bobby Charlton gjorde två och Portugal fick spela match om tredje pris, som de vann över Sovjetunionen.

I dagens final 1966 hade 98 000 personer samlats på Wembley för att se England ta sin första världsmästartitel. Västtysklands Helmut Haller gjorde första målet, men England kom tillbaka och Geoff Hurst kvitterade sex minuter senare. Då Martin Peters gav England ledningen i 78:e minuten trodde alla att VM-bucklan var hemma, men i matchens sista minut lyckades Wolfgang Weber kvittera och efter 90 minuter stod det 2-2.

I förlängningens elfte minut drog Geoff Hurst på ett skott som prickade ribban och studsade ner på mållinjen. Den schweiziske domaren Gottfried Dienst var tvungen att konferera med den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov. Tofiq hävdade att bollen hade varit inne i mål och England ledde med 3-2. Än idag kan ingen säga om bollen var inne eller inte. Tyskarna tryckte på för ännu en kvittering. Detta resulterade i att Geoff Hurst kunde springa igenom ett tunt försvar och göra sitt tredje mål. Detta är han ensam om i en VM-final. England blev världsmästare och har numera en stjärna på sin landslagströja.

1981 "Rocky" i fotbollsfilm.

Den 9:e augusti 1941 spelades en fotbollsmatch i Kiev mellan ryska krigsfångar och ett lag av nazisternas Luftwaffe. Det blev 5-3 till ryssarna. Löst baserat på denna händelse gjordes en krigs-fotbollsfilm som hade premiär idag 1981. Filmen handlade om en planerad flykt från ett krigsfångläger under en fotbollsmatch mellan nazisterna och allierade fotbollsspelande krigsfångar. Filmen hette ”Escape to Victory” eller på svenska ”Den sista matchen”. Den regisserades av John Huston, med Sylvester Stallone, Max von Sydow och Michael Caine i huvudrollerna. De skådespelande och fotbollsspelande krigsfångarna var många kända fotbollsspelare. I rollerna sågs bland annat Pelé, Bobby Moore och Osvaldo Ardiles.

1996 Shearer kommer hem.

Newcastle hade fött upp en liten kille vid namn Alan Shearer. Han skulle slå målrekord i Premier League, men då han startade spela fotboll så var det så långt ifrån hans hemtrakter han kunde komma. Han startade i Southampton. 1992 bar det norröver till Blackburn Rovers och idag 1996 slängde Newcastle upp rekordsumman för en fotbollsspelare. Dryga 180 miljoner kronor. 303 matcher blev det för hans hemstads lag och på dessa gjorde han 148 mål. Totalt kom han upp i 283 mål under sin karriär i klubblag. Sedan gjorde han även 43 mål i landslaget.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e juli.