• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 5:e juni 2024

NAMNSDAG:
Bo.

TEMADAG:

Världsmiljödagen,
Alla vänners dag,
Barfotadagen,
Int. dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Ganska bra golfdag.
Bortom Paradiset.
Sweden Rock.
Svensk seger satt hårt åt.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/6:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Italien.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/6:
Yossi BENAYOUN, 
Marc RIEPER.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 4 JUNI 2024.

Ganska bra golfdag.

Redan tio över åtta hade Koko-boyz sin starttid igår. En har fallit ifrån och en ny eventuell medlem kom till. Vi blev två trebollar. Den jag spelade i gick först och hamnade ganska långt före de andra tre. Trots detta vann vår sedvanlige vinnare som kom i andrabollen, de första nio hålen på ett resultat tre bättre än sitt handikapp. Själv spelade jag som en kratta, men det lossnade på de sista nio där jag bl a gjorde två birdies. Trots detta var jag inte ensam om att ha tre slag bättre än mitt handikapp på de sista nio. Men då jag har lägst handikapp så är det detta som avgör vem som räknas som segrare. Dessutom spelade jag ifatt mig själv så att jag slutade på 35 poäng. Även om det var ett under idealresultatet så blev det en handikappssänkning från 16,9 till 16,6.
 
Bortom Paradiset.

Hemma på Päronvägen 1 blev det så mycket i fika att det tjänstgjorde som gårdagens middag. Dottern hade tagit ut semester och vid halvfyratiden åkte hon och dem inneboende upp mot Sunne i Värmland. Där ska de närvara på en av dotterns alla gudbarns studentfestligheter. Själv kunde jag ta det lugnt och vänta på kvällsrundan med hundarna. Därefter tänkte hustrun och jag se två avsnitt av ”Bortom Paradiset”. Det är andra säsongen av en spin off på Mord i Paradiset. Kommissarie Humphrey Goodman är tillbaka i England tillsammans med sin fästmö Martha Lloyd. De bor i hennes hemtrakter i Devon där Humphrey blivit chef på polisstationen. Intressant med serien är att det inte är mord i varje avsnitt utan det kan handla om stölder eller andra mysterier. Om det var mord i det andra avsnittet vi så vet vi inte. Vi hann nämligen inte titta klart då vi fick sent besök från Västerås.
 
Sweden Rock.

Det handlar om vänner som hustrun skaffade från sin skoltid. Denna klasskamrat till henne är gift och har en dotter. Hon är i sin tur också gift och det var hennes man och deras äldsta son som kom för att sova över. Jodå, denne son är också en av dotterns gudbarn. Han är så stor att han ska starta nian till hösten och är omåttligt intresserad av hårdrock. Han och hans far ska besöka Sweden Rock som börjar idag. De har fyrdagarsbiljet och åker till Blekinge och tillbaka varje dag. På lördag ska dottern vara tillbaka och då ska hon och jag följa med för att bl a lyssna till och se Darkness, Bruce Dickinson, Hammerfall, Alice Cooper och många fler.
 
Svensk seger satt hårt åt.

Sedan spelades det ju fotboll. Både sådan som gällde något och sådana landskamper som endast var träning. Det är en sådan träningslandskamp inför EM mellan Portugal och Finland som jag valt dagens matchtröja ifrån. Portugal vann med 4-2. Landskamper som gällde något handlade om EM-kval och då var det Europas damlandslag som var i farten. Jag vet inte hur mycket fart det egentligen var mellan Sverige och Irland? En sak visades tydligt och det är att det är stor skillnad mellan herr- och damfotboll. Då tänker jag inte bara på själva spelet utan även på domslut där frisparkar delades ut lite godtyckligt och där det inte fanns någon fördelsregel. Lagen möttes i Irland för inte så länge sedan och då blev det 3-0 till Sverige. Igår såg det länge ut att bli 0-0 innan en hörna i 84:e minuten nästan gick direkt i mål. Det räckte till den viktiga seger och de tre poäng som landslaget tog. I samma grupp spelar Frankrike och England och här slutade det lite överraskande 2-1 till England. Irland är sist på noll poäng, men i toppen är det jämnt. Nio poäng till Frankrike och sju var till Sverige och England. För tillfället är Sverige tvåa med ett mål större målskillnad än England. Sverige har Frankrike och England kvar att möta och har allt i egna händer, eller fötter.

IDAG! ONSDAG 5 JUNI 2024

NAMNSDAG:
Bo

Namnsdagar för den 5:e juni i kronologisk ordning:

Före 1901 – Bonifatius
1901–1985 – Bo
1986–1992 – Bo, Bodil och Boel
1993–2000 – Bo och Boris
Från 2001 – Bo

TEMADAG:
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske

Den 5 juni är Internationella dagen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (Illegal, Unreported, Unregulated Fishing, IUU). Syftet med dagen är att uppmärksamma de hot som IUU-fisket innebär för en hållbar förvaltning av världens fiskeresurser och de insatser som görs för att bekämpa sådant fiske. Även här har FN med ett finger då man instiftade denna dag 2017, för att uppmärksammas första gången 2018.

TEMADAG:
Världsmiljödagen

Världsmiljödagen är en temadag som firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar.

TEMADAG:
Alla vänners dag

Alla Vänners Dag är en festdag då man går in för att knyta nya vänskapsband. Att låta gamla vänner blir andras nya bekantskaper. Samtidigt finner man nya vänner bland andras gamla bekanta.

TEMADAG:
Barfotadagen

Barfotadagen handlar om att sommaren är kommen och att man ska ta av strumpor och skor och gå barfota. Det brukar även anordnas tävlingar här och där i landet om att springa barfota.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5 JUNI

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.
 

1968: Tredje EM spelades i Italien.

Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 5 JUNI

Yossi BENAYOUN blir 43 år.

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–19),
Beitar Jerusalem (2019).

Yossi är Israels meste landslagsspelare med sina 102 A-landskamper.

Marc RIEPER blir 56 år.

Marc Jensen RIEPER är född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark (1988-98).

Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).

Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Efter avslutningen på sin karriär har Marc Rieper bland annat varit assisterande tränare i sin barndomsklubb AGF, där han numera ingår i styrelsen. Han äger och driver även ett hotell i Århus.

DAGENS MATCHTRÖJA 5 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FINFIN ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv