• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 19:e september 2023

NAMNSDAG:
Fredrika.

NATIONALDAG
Saint Kitts och Nevis.

TEMADAG:
Internationella piratdagen.
Messmörets dag.
Världsdagen för aortadissektion..

RUBRIKER.
Måndag igen och Premier League igen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/9:
1926 San Siro Stadion invigs.
2012 Sista kampen med Pia.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/9:
Diego REYES, 
David SEAMAN.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN 18 SEPTEMBER 2023.

Måndag igen och Premier League igen.
 

Så var det måndag igen, men som tur är så är vi pensionärer som finns hemma för att passa hundarna. De tar vi på promenad och sedan får de lite smakprov från vår sena frukost. Det är lite som en dansk frokost. För nästsista gången åkte jag att handla hos City Gross. Att det inte blir handlat i den butiken mer än en vecka till beror på att deras Familjekassar med färdiga middagsingredienser bara kommer att säljas en vecka till. Sedan går den utmärkta idén om middagar i veckan i graven. Killen som lämnade ut kartongen påstod att det berodde på inflationen att de skulle sluta med matkassar. Då priset skulle vara tvunget att stiga med drygt 200 kronor så ansåg City Gross att folk inte skulle beställa fler middagspaket och beslöt alltså att ställa in. Men det vet i faen. De gör reklam för att de utvecklas och följer med i tiden och gör så att var och en själv ska välja sin matkasse från ett stort antal recept. Det skulle i så fall betyda att de som har tid, ork och nöje av att sitta och välja middagar också skulle drabbas av inflationen och då faller ju förklaringen som jag fick av den City Gross anställde igår.

Hur som helst så valde jag ut ”Spaghetti med bacon- och purjofräs” (RECEPT). Det var en rätt som alla blev nöjda med. Framför allt hundarna som slickade rent både sina skålar och min middagstallrik. Det sista var så klart efter att jag var klar med middagen. Vi åt i vanlig ordning ute på trädäcket och där inledde jag även kaffet och min Lennart Brohed-bok. Men det blev inte så mycket då det började stänka från himmelen. Då hundarna skulle på sin rallylydnadskurs så ställde Rhiann in på grund av regnet. Dottern och Lillen åkte iväg. De blev nog inte så blöta för då Rhiann och jag tog kvällspromenaden så var det uppehållsväder.

Alla mot alla kollade jag när veckan öppnade med nya säsongens nionde avsnitt. Det var en jämn match som avgjordes i delen Under Pressure. Det är inte första gången. Det kanske hade varit mer spännande om man lagt detta moment som det sista i varje möte. Kvart i nio blev det äntligen match från Premier Leagues femte omgång. Hela denna omgången var ju i mitt liv utbytt mot irländsk musik. Som tur var avslutades omgång fem med en måndagsmatch. Nottingham mot Burnley smäller kanske inte så högt, men det gör det för mig. Två sådana lag har mer fartfylld och chansartad fotboll. Visserligen består den också av många missar, men de två målen var väldigt snygga. Tyvärr för mitt tröjvals skull så fick jag inga tips då det slutade 1-1. I och för sig skulle jag kunna haft Burnleys tröja. Det vann ju inte, men de tog sitt första poäng i säsongens Premier League.

IDAG! TISDAG 19 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Fredrika

 

Namnsdagar för den 19:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1794 – Januarius (till minne av en biskop i Beneventum under antiken) och Ingemar (nu 3 juni)
1794–1900 – Fredrika
1901–1985 – Fredrika
1986–1992 – Fredrika, Frej (nu 23 januari) och Freja (nu 23 januari)
1993–2000 – Fredrika och Carita (nu 7 maj)
Från 2001 – Fredrika

NATIONALDAG:

Saint Kitts och Nevis

 

Saint Kitts och Nevis (Saint Christopher och Nevis) är en stat i Västindien, Nordamerika, bestående av två vulkaniska öar, Saint Kitts (168 km²) och Nevis (93 km²)
Christofer Columbus kom till Saint Kitts år 1493, ön beboddes då av kariber. Britter bosatte sig på öarna 1623 och 1967 fick öarna självstyre.
Saint Kitts och Nevis självständighet från Storbritannien erkändes den 19 september 1983.

 

Till flagga och nationalsång

TEMADAGAR:

Internationella piratdagen

 Den internationella piratdagen uppkom av en slump när de två vännerna John och Mark spelade squash den 6 juni 1995. Anledningen till att de spelade squash var mest för skojs skull och aningen ur ett hälsoperspektiv.
Under matchens gång började vännerna plötsligt kasta ur sig piratfraser när de slog till bollen med sina rackets. Allting startade med ett ”Arrr!” och ingen av dem vet än idag vem av vännerna som började. Det ena ledde till det andra och i slutet av matchen talade de enbart till varandra som pirater. Då den 6 juni redan var förknippad med D-dagen behövde de komma på ett nytt datum för högtiden – ett datum som inte redan firades av något annat. Mark kom att tänka på dagen då hans ex-fru fyllde år; den 19 september och detta fick bli den nya dagen för högtiden.

 
Messmörets dag

 Messmöret har tillverkats av Fjällbrynt i Östersund sedan 1939 och sedan dess har receptet och smaken varit den samma. Den finns framför allt i två varianter: getmessmör med getmjölk som bas och messmör med komjölk som bas.

 
Världsdagen för aortadissektion

 Föreningens årsdag har blivit världsdagen för sjukdomen aortadissektion. Aortic Dissection Awareness Day – September 19. Föreningen är sedan 2021 medlemsorganisation i Riksförbundet HjärtLung. Aortadissektion är ett akut och livshotande tillstånd där kroppspulsåderns innersta lager går sönder. Blodet tränger då ut i ett mellanlager vilket gör att aortan sväller och får man inte akut vård kan kroppspulsådern brista. Diagnosen är ofta svår att ställa och symptomen misstas ofta för hjärtinfarkt, kärlkramp eller liknande. Sjukdomen är så ovanlig att bara trettio personer på en miljon drabbas.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19 SEPTEMBER.

1926 San Siro Stadion invigs.
 

San Siro är ett distrikt i Milano. 1925 kom man på iden att bygga en fotbollsarena som Milan kunde spela sina hemmamatcher på. Platsen valdes då det redan fanns en hästkapplöpningsbana i området. Då skulle San Siro bli ett sportområde med ”alla” idrotter som behövdes; hästsport och fotboll. Arenan kallades från början ”Nuovo Stadio Calcistico San Siro”, San Siros nya Fotbollsstadion. Öppningsmatchen var givetvis mellan stadens två storheter Milan och Inter. Inter vann med 6-3.
 
1935 såldes stadion till staden Milano. Milan spelade kvar, men Inter fick inte San Siro till sin hemmaarena förrän 1947. Fortfarande används namnet San Siro även om många ombyggnader gjorts och efter renoveringen 1980 förärade man arenan till en stjärna som spelade i båda klubbarna på 1930-talet. Giuseppe Meazza hette han och det är det nya namnet på den arena som invigdes idag 1926.

2012 Sista kampen med Pia.
 

USAs damlag vann idag 2012 en vänskapsmatch med 6-2 över Australien. Matchen var den sista som ingick i USAs tour som OS-mästare. Det speciella var att det var Pia Sundhages sista match som coach för USA:s damlandslag. Hon tillträdde som chefstränare i november 2007, då hade hennes internationella erfarenhet inskränkt sig till att ha varit hjälptränare för Kinas damer. Under sin sejour i USA blev det 91 segrar, 10 oavgjorda och bara sex förluster. Det blev två OS-guld och ett VM-silver för Pia och USA:s damlag.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 19 SEPTEMBER.

Diego REYES blir 31 år.
 

Diego Antonio REYES Rosales är född 1992 i Mexiko City, Mexoko
Försvarare
23 U-, 65 A-landskamper för Mexiko (2009-19).

Klubbar som spelare:
América (2006–13),
Porto (2013–18),
Real Sociedad (205-16 lån),
Espanyol (2016-17 lån),
Fenerbahçe (2018–19),
Leganés (2019 lån),
Tigres UANL (2019–).

Han var med i Mexikos herrlandslag i fotboll som tog OS-guld 2012 i London.

David SEAMAN blir 60 år.
 

David Andrew SEAMAN är född 1963 i Rotherham, West Riding of Yorkshire, England.
Målvakt
10 U-, 6 B- och 75 A-landskamper för England (1984-2002).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1973–82),
Peterborough United (1982–84),
Birmingham City (1984–86),
Queens Park Rangers (1986–90),
Arsenal (1990–2003),
Manchester City (2003–04).

Han blev också känd genom sin hästsvans. Den blev så intressant att då David beslöt att klippa av den så visades detta 2005 live i TV. Alla titlar har han tagit i Arsenal. Det blev tre ligamästerskap och fyra FA-cupvinster. 1994 blev han också Cupvinnarcup-mästare.

DAGENS MATCHTRÖJA 19 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv