• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 2:a februari 2023

NAMNSDAG:
Ingen
(Kyndelsmässodagen)

TEMADAGAR:
Murmeldjursdagen
Internationella våtmarksdagen
Internationella tvillingdagen
Smoothiens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Brown Dog Day
Crepe Day
Optimist Day
World Play Your Ukulele Day
Tater Tot Day

RUBRIKER.

Vellingeblomman och fika.
Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker.
Alla mot alla säsong 9.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/2:
1946: Kevin O'Flanagan spelar landskamp.
2007: Fotbollskravaller dödar Filippo Raciti.
2009: Äntligen får Wenger köpa Arshavin.
2013: Speciella målgörare för Hartlepool.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/2:
Ivan PERIŠIĆ, 
Gerard PIQUÉ, 
Maxi RODRIGUEZ, 
Faye WHITE.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN FÖRSTA FEBRUARI 2023.

Vellingeblomman och fika.
 

Efter morgonrundan med hundarna så placerade de sig i bilen och så åkte vi ner till Vellingeblomman. Där skulle två saker avklaras. Vi tog allihop en sen frukost eller tidig lunch om man så vill. Det var vi alla nöjda med, och mest nöjd var nog våra båda hundar som kan beställa en smarrig skål med godbitar. Andra uppgiften var även huvudorsaken till besöket. Då yngsta dottern fyller år denna månad och då hon var på Vellingeblomman före jul såg en skulptur. Den önskade hon sig till sitt nya hus. Då det fanns två varianter så blev det många sms med bilder och funderingar innan hon till sist valde den figur som finns på bilden här intill.

Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker.
 

Sedan så blev det sedvanlig eftermiddag med City Gross vid spisen. Man kan ju laga middagarna i vilken ordning man vill. Vi hade valt ”Vietnamesisk kotlett med nudelsallad & limepicklade grönsaker”. Det låter åter igen betydligt mer komplicerat än vad det var. Köttvarianten hade strimlad kotlett och vegetarvarianten hade Oumph som är en råvara gjord på sojabönor. Lite rödlök, chili, vitlök, soja, vatten och socker så hade man rätten som serverades med äggnudlar. De så kallade grönsakerna var rödlök och morot som fick limezest och limesaft med lite socker över sig. Även här blev alla nöjda med middagen.

Alla mot alla säsong 9.
 

Än en gång så försvann livefotbollen för att vi skulle se avsnitt tre och fyra i serien ”Sherwood”. Två mord och en ”spion” ska hittas. Av vad jag kan förstå så vet vi redan vilka de båda mördarna är och spionen gav sig till känna i slutet av avsnitt fyra. Det finns två avsnitt kvar och det är inte riktigt samma upplägg som Columbo där man ju alltid visste vem som var mördaren och sedan funderade på hur Columbo skulle kunna klura ut ett bevis. Fast trots detta så måste vi bara se de sista två avsnitten av Sherwood så att man kan bedöma om det är så bra som en fotterapeut en gång påstod.

Då jag upptäckte att femman visade Alla mot alla och att jag inte kände igen reprisen, förstod jag att det var säsong nio som startat. Alltså blev det två avsnitt innan jag kollade fotbollsresultat. Andra semifinalens andra möte mellan Manchester United och Nottingham hade slutat. Det blev 2-0 vilken var samma resultat som i första matchen. Alltså kommer de två United Manchester och Newcastle att mötas i finalen på Wembley den 26:e februari.

IDAG: TORSDAGEN DEN ANDRA FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Ingen
 

Den svenska almanackan har sju dagar som inte har någon namnsdag. Nyårsdagen, Kyndelsmässodagen, Skottdagen, Marie bebådelsedag, Johannes Döparens dag, Allhelgonadagen och Juldagen. Idag infaller en av dessa dagar. Före 1901 kallades dagen Marie kyrkogångsdag, med detta ändrades till Kyndelsmässodagen, som man då tyckte lät modernare??? Denna nya benämning på dagens datum åsyftar den dag 40 dagar efter Jesu födelse (25 december) då hans mor Maria bar fram honom i templet. Kyndel är ett gammalt ord för brinnande ljus (jämför engelska candle), och här åsyftas att man tände många ljus denna dag.
 

Namnsdagar den 2:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Marie kyrkogångsdag
1901–1985 – Kyndelsmässodagen
1986–1992 – Kyndelsmässodagen
1993–2000 – Kyndelsmässodagen, Mia (utgått) och Marja (utgått)
Från 2001 – Kyndelsmässodagen

TEMADAGAR:

Groundhog Day, Murmeldjursdagen.
 

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor.
 
Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada. Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen.

 
Internationella våtmarksdagen.
 

Internationella våtmarksdagen. Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.

 
Internationella tvillingdagen.
 

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Att vara tvilling är väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

 
Smoothiens dag.
 

Smoothiens dag den 2/2 startade på initiativ av ”En sockersmart skola” 2015, ett projekt som Susanna driver som en del i att hjälpa barn och unga att få en hälsosam start i livet. Här handlar det om att sprida kunskap och alternativ till socker.

Klicka på bilden för att höra Over the rainbow med Israel "IZ" Kamakawiwo'ole Klicka på bilden för att höra Over the rainbow med Israel "IZ" Kamakawiwo'ole

Även idag tänkte jag slå ett slag för lite intressanta amerikanska och internationella temadagar. Givetvis finns Groundhog Day med här. Man firar även igelkottens dag.

Brown Dog Day. Bruna hundars dag passar oss väldigt bra då Rhiann är en av de bruna hundas som finna med på listan. Alltså en brun Engelsk Cocker Spanien. Så hon får en extra dag idag.
 

Crepe Day. Crêpesens dag är en sådag trevlig dag som har med mat att göra. Crêpes är alltid gott och kan vara värt att fira. 
 

Optimist Day. I dagens eländiga samkälle med inflation och tråkigheter så är det perfekt att ändra sig och vara optimist om än för endast en dag. Denna dag startades 2019 i Kroatien.
 

World Play Your Ukulele Day. Ukulele startade på 1870-talet på Hawaii. Sedan 1971 har man haft ukulele festivaler där varje år. 1990 slog instrumentet stort över världen då Israel Kamakawiwo’ole släppte sin singel "Over the rainbow". Sp fram med ukulelen och spela en liten trudelutt idag. Jodå, vi har ett par av detta instrument hemma hos oss.
 

Tater Tot Day. Här är ytterligare en matdag. Tater Tot är en populår amerikansk rätt som kan liknar vid kroketter. ater tots är riven potatis som formas till små cylindrar och friteras, ofta serverad som tillbehör. Namnet "tater tot" är ett registrerat varumärke som tillhör det amerikanska frysvaruföretaget Ore-Ida, men används ofta som en generisk term. "Tater" är en förkortning för potatis.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN ANDRA FEBRUARI.

1946 O'Flanagan spelar i Nordirlands ladslag.
 

Idag 1946 spelade Kevin O'Flanagan en landskamp för Nordirland mot Skottland i Belfast. Kevin tillhörde Arsenal där han gjorde 14 ligamatcher och 2 FA-cupmatcher och gjorde två mal. Det låter inte som världens största fotbollsprestation, men då ska man tänka på att Kevin var amatör och jobbade egentigen som läkare. Han gick under smeknamnet "The Flying Doc". Att han var noga med att förbli amatör berodde delvis på att han kunde syssla med andra idrotter också. Han var duktig friidrottare. Kevin hade även spelat en landskamp en vecka tidigare. Då spelade han för Irlands landslag när de mötte Frankrike. Men det var inte fotboll utan rugby.

2007 Kravaller på Sicilien.
 

Idag 2007 var det derby i södra Italien mellan Catania och Palermo. Redan efter en halv timme uppstod oroligheter då Palermo tog ledningen. Då matchen fortsatte kvitterade Catania, men till slut hade Palermo gjort ytterligare ett mål.

Detta och en del av den redan rivaliserande stämningen som fanns gjorde att det blev kravaller efter matchen. Under dessa skadades polismannen Filippo Raciti (bilden) så allvarligt att han avled. För att reda ut och ta reda på problemen samt hedra Raciti så ställdes all fotboll in kommande vecka.

2009 Arshavin till Arsenal.
 

Idag 2009 blev det äntligen klart att Wenger till sist fick sin favoritspelare, ryssen Andrei Arshavin som inte fått flytta från Zenit St. Petersburg. Men budet på 15 miljoner pund fick ryssarna att ändra sig. Nu skulle det visa sig att den normalt så talangfulle anfallaren inte alls visade vad han kunde utom då han kom till Liverpool och Anfield.

Där var enda arena han kunde göra mål på. Redan i vårens match gjorde han alla fyra Arsenalmål i 4-4 matchen. Kanske skulle Liverpool fixat honom till sin trupp då han trivdes så bra på Anfield. Efter fyra säsonger återvände han till Zenit, och då hade han varit utlånad till sin hemmaklubb under en säsong.

2013 "Hartleypoole" vinner.
 

League One, alltså tredje divisionen i England spelade idag 2013, och en match var den mellan Hartlepool United och Notts County. Matchen slutade 2-1 och egentligen var det inget speciellt med det om det inte varit för målgörarna. Hartlepools målgörare var Peter Hartley och James Poole. Passande att Hartley och Poole stod bakom segern för Hartlepool.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN ANDRA FEBRUARI.

Ivan PERIŠIĆ blir 34 år.
 

Ivan PERIŠIĆ är född 1989 i Split, Jugoslavien
Mittfältare
17 U- och 123 A-landskamper för Kroatien (2005-).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (2000–06),
Sochaux (2006–09)
Roeselare (2009 lån),
Club Brügge (2009–11),
Borussia Dortmund (2011–13),
VfL Wolfsburg (2013–15),
Inter (2015–22),
Bayern München (2019-20 lån),
Tottenham (2022-).

Då Ivan besviken förlorat VM-finalen mot Frankrike 2018 så kunde han lämna Ryssland med ett rekord i detta VM. Han sprang sammanlagt 72,5 kilometer vilket var längst av alla spelarna i hela VM.

Gerard PIQUÉ blir 36 år.
 

Gerard PIQUÉ Bernabéu är född 1987 i Barcelona, Spanien
Försvarare
40 U- och 102 A-landskamper för Spanien och 10 för Katalonien (2002-18).

Klubbar som spelare:
FC Barcelona (1997-2004),
Manchester United (2004-08),
Real Zaragoza (lån 2006-07)
Barcelona igen (2008-22).

Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.
Pique är tillsammans med Samuel Eto'o, Marcel Desailly, Paulo Sousa och Cristiano Ronaldo de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar.
Han har sönerna Milan och Sasha tillsammans med artisten Shakira, som för övrigt också fyller år idag, men hon blir 46. De två var gifta 2011-2022.

Maxi RODRIGUEZ blir 42 år.
 

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRIGUEZ är född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare
7 U- och 56 A-landskamper för Argentina (2001-14).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2002),
Real Oviedo (lån 2001),
Espanyol (2002-05),
Atletico Madrid (2005-10),
Liverpool (2010-12),
Newell's Old Boys igen (2012-17),
Peñarol (2017-19),
Newell's Old Boys (2019-21).

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Trots en lång fotbollskarriär så har han bara en större titen och den kom 2012 då han blev Ligacupmästare med Liverpool.

Faye WHITE blir 45 år.
 

Faye Deborah WHITE är född 1978 i Horley, England
Försvarare
90 A-landskamper för England (1997-2012)

Klubbar som spelare:
Horsham Ladies (1990-96),
Arsenal Ladies (1996-2013),
Ottawa Fury (lån 2007).

2007 fick hon Member of the Order of the British Empire (MBE) för sina insatser i den Engelska fotbollen och 2015 invaldes hon i English Football Hall of Fame.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv