• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 10:e april 2024

NAMNSDAG:
Ingvar
Ingvor.

TEMADAG:
Bulle med bullens-dag
Internationella syskondagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Vädret det bästa med gårdagens golf.
Skillnad på vrist och wrist.
Sveriges damer har svårt att göra mål.
HIF obesegrat efter två matcher.
Oavgjort i de två första kvartarna i Champions League.
Rögle - Växjö står 3-0 i matcher.​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10/4:
1886: Blackburn var senaste laget att vinna FA-cupen tre gånger i rad.
1897: Äldsta italienska fotbollsklubben Genoa bildas.
1999: Michael Jackson på Craven Cottage.
2007: Manchester United vs Roma 7-1.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 10/4:
Sadio MANÉ, 
Vincent KOMPANY, 
Andreas ANDERSSON, 
ROBERTO CARLOS.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 9 APRIL 2024.

Vädret det bästa med gårdagens golf.


De senaste fem åren har jag inte behövt gratulera min mor som var född den 9:e april. Hon skulle fyllt 97 år men blev ”bara” 92. Fast det är ju en aktningsvärd ålder ändå. Själv ska jag bli 70 i år, men det är inget jag tänker på om det inte varit för att jag spelar golf. Där har man olika favörer ju äldre man blir. 70 år är en sådan gräns då man får lite kortare avstånd till det lilla hålet som bollen ska ner i. Igår var första tisdagsrundan med Koko-boyz och då ett gäng är över 75 så har de ännu närmare till hålet. Dessa tre fick gå tillsammans och vi tre som blev över beslöt att spela från herr-tee, gult trots att en normalt spelar från röd tee och jag borde vara på blå tee. Den tredje lille gossen spelar normalt gult då han bara är 67 år än så länge. Det bästa med golfrundan igår var att vädret var nästan sommarlikt. Banan var däremot ganska vattensjuk och vårt spel var också lite sjukt så här tidigt på säsongen. Trots detta så lyckades jag vinna de sista nio hålen. Vi var tre som hade samma resultat, men då jag hade bäst handikapp så säger golfreglerna att detta avgör vem som vinner.
 

Skillnad på vrist och wrist.


Då jag kom hem var frågan hur mina vrister tagit ”skada” av golfrundan. Normalt så har det tagit en dag innan jag kunnat gå normalt igen. Därför passade jag på att köpa två vristskydd att ha under de arton hålen på golfbanan. Det visade sig hjälpa väldigt bra. Jag startade på apoteket och undrade om de hade vristskydd? Jodå, sa expediten och plockade fram ett antal handledsskydd. Då jag förklarade att wrist, som det stod på förpackningen var engelska och betydde handled. Jag tog till ankelskydd i stället och då fattade hon. Men de hade bara ett och det var i storlek S. Team Sportia var där jag köpte mitt knäskydd då jag skadade detta i höstas. De hade även vristskydd och de visade sig ha den effekt jag hoppats på.
 

Sveriges damer har svårt att göra mål.


”Ugnsbakad currytorsk” kunde jag tillaga utan att ha några fotledskrämpor. Middagen blev succé och efter denna streamade vi kvällens avsnitt av Trädgårdstider. Att vi såg detta tidigt berodde på att jag hade ett antal sportsändningar att följa från klockan sju. Det enda jag inte tittade på var damernas EM-kval och lika bra var det. Sverige förlorade hemma mot Frankrike med 0-1. Det verkar som om damerna fallit in i vad herrarna hade problem med i slutet av Jannes period. Nämligen oförmågan att kunna göra mål.
 

HIF obesegrat efter två matcher.


Helsingborgs IF har ju visat att de kan göra mål. Efter gårdagens match, deras andra i Superettan så har de gjort fyra mål. Visserligen har hälften av målen varit på straff. Det v ar det inte igår. På Olympia tog HIF emot Brage. Båda lagen vann premiären. Igår blev det oavgjort, 1-1. Det var faktiskt en riktigt trevlig och chansrik match, även om inte HIF vann.
 

Oavgjort i de två första kvartarna i Champions League.


På tal om att inte vinna så var det kvartsfinaler, första matchen i Champions League. Där var det inte heller någon som vann. Englands två bästa lag just nu spelade båda oavgjort. Arsenal hemma mot Bayern München och Manchester City nere i Madrid mot Real. Man skulle ju kunna tänka sig fyra försiktiga lag som mest skulle känna på sin motståndare inför returmötena nästa vecka. Men det blev sammanlagt tio mål. 2-2 för Arsenal och 3-3 i Madrid. Där såg jag de tre sista målen och det var tre riktiga pärlor. Returerna kan bli intressanta och dessa kanske är lättare att följa.
 

Rögle - Växjö står 3-0 i matcher.


Att jag inte kunde följa dem fullt ut igår berodde på att jag såg match nummer tre i semifinalmötet mellan Rögle och Växjö. Ett Rögle fyllt av självförtroende tog ledningen i andra perioden med 2-0. Sedan började de slarva och Växjö kunde ta över. Det var väl inte helt orättvist att de lyckades kvittera till 2-2 då det var drygt fyra minuter kvar av matchen. Då det var dags för förlängning så väntade jag bara på att Rögles framgångar skulle ta slut. Trots många chanser att avgöra matchen så lyckades inte Växjö med detta i fjärde perioden. Avgörandet kom i femte perioden. Efter 3:34 slog Lucas Ekestahl-Jonsson en puck ner mot sargen. Den träffade en Växjöspelare och studsade otagbart in i mål. Alltså ännu en Röglevinst. 3-0 i matcher har hittills aldrig något lag vänt till seger med 4-3, så det ser lovande ut för Rögle att kunna ta sig till final i SHL 2024.

IDAG! ONSDAG 10 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Ingvar          Ingvor

Namnsdagar den 10:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Hezekiel (till minne av en profet i Gamla testamentet; utgått)
1901–1985 – Ingvar
1986–1992 – Ingvar, Ingvald (utgått) och Ingvor
1993–2000 – Ingvar och Ingvor
Från 2001 – Ingvar och Ingvor

TEMADAG:
Bulle med bullens-dag

Bulle med bulle-dagen har Daniel Glantz Persson som upphovsman. 2012 kom han på idén att den 10:e april ska vara Bulle med bulle-dagen. Bulle med bulle är helt enkelt en chokladboll intryckt i en vanlig fralla. Idén har spritt sig över hela världen.

TEMADAG:
Internationella syskondagen

Syskondagen började firas i USA 1998 och har sedan dess spridit sig till fler andra länder. Syskonrelationen är ofta livslång till skillnad från de relationer vi har med våra föräldrar, vänner och partners. Det är inte helt okomplicerat att ha syskon och relationen kan rymma både avundsjuka och svartsjuka, men också kärlek.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10 APRIL.

1886 Blackburn tar tre FA-cuper i rad.

Blackburn Rovers 1886. Blackburn Rovers 1886.

Idag 1886 spelades FA-cup finalen mellan Blackburn Rovers och West Bromwich Albions. De hade mötts den 3:e april i en mållös final. I omspelet idag vann Blackburn med 2-0 och tog därmed sin tredje raka seger i FA-cupen. Tre segrar i rad hade också Wanderers 1875 – 1878. Efter detta har inget lag lyckats vinna tre finaler på raken. Detta var Blackburn det senaste (sista) laget att lyckas med.

1897 Genoa bildas.

Genoa Cricket and Football Club 1897. Genoa Cricket and Football Club 1897.

Idag 1897 bilades Genoa Cricket and Football Club. Det blev den första och därmed äldsta fotbollsklubben I Italien. Redan 1893 hade ett antal britter i Genua bildat Genoa Cricket Club. Det ansågs att detta var den äkta och rena sporten, medan fotboll var något som de lägre stående människorna kunde syssla med. James Richardson Spensley var en engelsk doktor som höll till i Genua och spelade cricket, men hans hjärta brann mer för fotboll. Alltså lyckades han idag få klubben att även starta en fotbollssektion.

1999 Jackson inbjuden till fotbollsmatch.

Tolv år efter denna händelse och två år efter Jacksons död lät Mohamed Al-Fayed sätta upp en staty av Michael Jackson utanför Fulhams hemmaarena Craven Cottage. bara en kort stund efter att Al-Fayed sålt Fulham 2013 togs statyn bort och flyttades till National Football Museum i Manchester. Fast den 6:e mars 2019 togs den bort  även därifrån och finns inte längre till beskådande.

Idag 1999 spelade Fulham hemma mot Wigan i det som då hette League Division 2. Fulham vann med 2-0 och 12 140 betalande åskådare tittade på. Dessutom var det några som inte betalade och som tittade på. Fulhams och varuhuset Harrods ägare Mohamed Al-Fayed hade alltid en gratis plats och idag hade han tagit med sig sin vän "King of Pop", Michael Jackson. 
 

Klicka HÄR för att se Michael Jackson på Craven Cottage.

2007 Manchester krossar Roma.

Den 4:e april tog sig Roma an Manchester United på Olympiastadion i Rom i Champions Leagues kvartsfinal. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget. Idag 2007 spelades returen på Old Trafford. Frågan var om United skulle vända det hela eller om Roma för första gången skulle lyckas vinna på engelsk mark. Det blev en minnesvärd och unik match. De Rossi gjorde ett mål för Roma, men vad hjälpte det då Ronaldo och Carrick gjorde vars två och Smith, Rooney och Evra vars ett. 7-1 slutade tillställningen och Manchester var vidare med totalt 8-3.
 

Klicka HÄR för att se segern.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 10 APRIL.

Sadio MANÉ blir 32 år.

Sadio MANÉ är född 1992 i Sédhiou, Senegal
Anfallare
4 U- och 107 A-landskamper för Senegal (2012-).

Klubbar som spelare:
Génération Foot (2005-11),
Metz (2011–12),
Red Bull Salzburg (2012–14),
Southampton (2014–16),
Liverpool (2016–22),
Bayern München (2022-23),
Al Nassr (2023–).

Den 28 juni 2016 signerade Sadio Mané ett 5-årskontrakt med Liverpool. Mané kostade Liverpool 34 miljoner pund, vilket gjorde honom till den då dyraste afrikanska fotbollsspelaren någonsin.
Han blev Afrikansk mästare med Senegal 2022.

Vincent KOMPANY blir 38 år.

Vincent Jean Mpoy KOMPANY är född 1986 i Uccle, Belgien.
Försvarare
5 U- och 89 A-landskamper för Belgien (2002-19).

Klubbar som spelare:
Anderlecht (1992-2006),
Hamburger SV (2006-08),
Manchester City (2008-19),
Anderlecht (2019-20).

Lag som manager:
Anderlecht (2019 spelande),
Anderlecht (2020-22),
Burnley (2022-).

Kompany har belgisk mor och kongolesisk far. Tyvärr är han mycket skadebenägen. Mellan 2008 till 2016 drabbades han av 34 skador, bland annat 15 muskelskador. 
Säsongen 2011/2012 blev Kompany utsedd till årets man i Premier League.
VM-brons 2018.

Andreas ANDERSSON blir 50 år.

Claes Andreas ANDERSSON är född 1974 i Nacka, Stockholm.
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1996-2003).

Klubbar som spelare:
Hova IF (1979-93),
Tidaholm GOIF (1994),
Degerfors IF (1994-96).
IFK Göteborg (1996-97),
AC Milan (1997-98),
Newcastle United (1998-99),
AIK (1999-2005),
FC Andrea Doria (2010).

Han blev allsvensk skyttekung 1996, och spelade för Sverige i VM 2002.

ROBERTO CARLOS blir 51 år.

ROBERTO CARLOS da Silva Rocha är född 1973 i Garça, São Paulo, Brasilien.
Försvarare
125 A-landskamper för Brasilien (1992-2006).

Klubbar som spelare:
União São João (1991–93),
Atlético Mineiro (1992 lån),
Palmeiras (1993–95),
Inter (1995–96),
Real Madrid (1996–2007),
Fenerbahçe (2007–09),
Corinthians (2010–11),
Anzhi Makhachkala (2011–12),
Delhi Dynamos (2015).

Lag som tränare:
Anzhi Makhachkala (2012 spelande),
Sivasspor (2013–14),
Akhisar Belediyespor (2015),
Delhi Dynamos (2015 spelande).

Roberto Carlos gjorde sin landslagsdebut 1992 och slutade i laget efter VM i Tyskland 2006. Han var med då laget vann guld i fotbolls-VM 2002 och silver 1998.

DAGENS MATCHTRÖJA 10 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln