• Boris dagliga blogg

Måndagen den 2:a december 2019

Kalenderöppning med te och kaffe, eller fotbollströja.
En match var ett säkert kryss.
Freddie gav inte Arsenal någon seger.
Det är mycket VAR som bestämmer utgången.
FA-cupen tar snart med de bästa lagen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1907: Fotbollsspelarnas första "fackförening" bildas.
2010: Mystiskt då kommande VM-värdar avslöjas.

FÖDDA:
Danijel, David.

DAGENS LUCKA

I åretsjulkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut viklet laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 2 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 1.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN SÖNDAGEN DEN 1:a DECEMBER 2019

Kalenderöppning med te och kaffe, eller fotbollströja.


Den Första Advent och den Första december infaller inte så ofta men 2019 var det ett faktum. Fast det betydde inte så mycket för oss. Vi kunde betrakta ruinerna av pepparkakshusbaket från i förrgår. Lite av en katastrof. Annars var det en fin dag då alla våra kalendrar skulle öppnas. I present har jag fått ett par kalendrar med lite mer exklusiv choklad och lakrits. Dessutom har vi i familjen ett antal tekalendrar och en kaffekalender. Det blir mycket fikapauser fram till jul. Sedan har jag ju min egenhändigt påhittade kalender på denna bloggsida där man inte kan vinna något, men om man är intresserad av klubb- eller landslagströjor så kan man testa sig själv om man vet vilket lag, hemma-, borta- eller tredjetröja och vilket år den användes. Rätt svar kommer i nästa dags lucka.
 

En match var ett säkert kryss.


Rätt svar om matcherna jag såg på igår var oavgjort. Fyra matcher i Premier League avslutade fjortonde omgången och alla slutade oavgjort, nästan. Först ut var laget X, alltså Wolverhampton som nu spelade sin åttonde oavgjorda match. De mötte Sheffield United som spelade sin tredjeoavgjorda i rad. Alltså ett helt naturligt slutresultat. 1-1.
 

Freddie gav inte Arsenal någon seger.


Den andra matchen klockan tre var Fredrik Ljungbergs debut som ensam ansvarig för Arsenal. De var i Norwich för att möra bottenlaget Norwich. Normalt sett så borde Arsenal vinna. Men… Norwich har hemma slagit Manchester City med 3-2 bara för att några omgångar senare förlora till Watford, som då vann sin hittills enda seger. Den där kicken som ett lag kan prestera då man bytt tränare syntes inget alls av. Norwich hade ledningen två gånger och Arsenal fick en straff som de fick lägga om tills det blev mål. Detta med VAR gör att man vid i stort sett varje straff kan bevisa att målvakten varit utanför mållinjen eller att någon utespelare varit i straffområdet innan han fick. Alltså bör det i stort sett vara omöjligt att missa en straff med VAR. Varken laget eller Freddie bevisade att han kommer att stanna som tränare.
 

Det är mycket VAR som bestämmer utgången.


De sena matcherna var mellan Manchester United och Aston Villa. Normalt sett en glasklar Unitedseger, men nu är inte de gamla topp-fyra eller topp-sex lagen i topp längre. Alltså kunde Aston Villa lämna Old Trafford med en poäng 2-2. Även i den andra sena matchen var det en solklar favorit i tabelltvåan Leicester City som mötte ett Everton som är helt under isen. Fast det verkade som om alla firade första advent och inte gjorde det det genom att spela en sprudlande fotboll. Däremot var Everton bättre än de brukar och Leicester sämre. Efter att lagens skyttekungar Richarlison och Jamie Vardy gjort varsitt mål så såg det ut att sluta 1-1. Det hade det också gjort om inte Djibril Sidibe hade fjantat sig och på övertid legat ner och låtsades vara skadad. Hade han stått upp som en man så hade matchen varit slut efter 93 minuter. Nu tvingades domaren lägga till ytterligare tid för denna ”skada” och då rann Kelechi Iheanacho igenom och såg till att matchen slutade 2-1. Målet var lite kontroversiellt då linjemannen vinkade för offside, men de nya reglerna säger att man ska spela tills domaren blåser. Han blåste för målet som vid VAR koll visade sig vara riktigt.
 

FA-cupen tar snart med de bästa lagen.


Med tanke på mitt tröjval så var det även FA-cup igår. Det var 64-delsfinaler eller second round proper som man kallar det i England. Nästa omgång i denna världens äldsta fotbollsturnering kommer även att innehålla lag från League Championship och Premier League. Det är i början av nästa år som den ”riktiga” FA-cupen startar. Men Blackpools seger igår med 3-1 över division sex laget Maidstone United gör att jag valde ut dagens tröja efter den matchen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a december.

1907 spelarnas förening bildas i Manchester

Charlie Roberts och Billy Meredith var två Manchester Unitedspelare som idag 1907 hade samlat ett antal spelare och tränare på Imperial Hotel i Manchester. Syftet var att bilda en förening för professionella fotbollsspelare. Det lyckades och världens första spelarförening hade grundats, Professional Footballers' Association. Förutom ett antal regler för spelarnas rättigheter beslöts också att maxlönen en spelare skulle hunna få var 4 pund i veckan. Lönen steg efter hand, men ända fram till 1960 hade man ett tak på vad en fotbollsspelare i England fick ha som maxinkomst.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a december.

2010 FIFA beslutar var kommande VM ska hållas.

FIFA hade idag 2010 ett möte om vilka länder som skulle stå värdar för kommande världsmästerskap för herrar i fotboll. 2018 var det många om budet; Belgien/Nederländerna, Spanien/Portugal, England och Ryssland. Något överraskande vann Ryssland. Den stora skrällen kom då även 2022 års värdar presenterades; Qatar. Alla var nog så chockade att ingen hann protestera direkt, men efteråt har man kommit på att spelarna kommer att spela i en medeltemperatur av 43 graders hetta, Landet har mycket märkliga mänskliga regler mot homosexuella och invandrare. Detta var början till alla utredningar som gjorts av de representanter i FIFA och frågan är om Qatar får behålla sitt VM och i så fall när på året det ska spelas.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a december.

Danijel PRANJIC blir 38 år

Danijel PRANJIC är född 1981 i Našice, Jugoslavien (Kroatien)
Försvarare/Mittfältare
15 U- och 58 A-landskamper för Kroatien.

Klubbar som spelare:
NAŠK (1998-2000),
Papuk, (2000-01),
Belišće (2001-02),
Osijek (2002-04),
Dinamo Zagreb (2004-05),
Heerenveen (2005-09),
Bayern München (2009-12)
Sporting CP (2012-13),
Celta de Vigo (lån 2013)
Panathinaikos (2013-16),
Koper (2016-17),
Anorthosis (2017-19),
Ayia Napa (2019-).

MERITER:
Heerenveen
KNVB Cup: 2008–09
Bayern München
Bundesliga: 2009–10
DFB-Pokal: 2009–10
DFL-Supercup: 2010
UEFA Champions League Tvåa: 2009–10, 2011–12
Panathinaikos
Greek Cup: 2014

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a december.

David BATTY blir 51 år

David BATTY är född 1968 i Leeds, England
Mittfältare
7 U-, 5 B- och 42 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Leeds United (1980-93),
Blackburn Rovers (1993-96),
Newcastle United (1996-98),
Leeds United igen (1998-2004).

Bland meriterna är han Engelska mästare i fotboll med Leeds säsongen 1991/1992 samt med Blackburn säsongen 1994/1995.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv