• Boris dagliga blogg

Lördagen den 29:e juni 2019

Det blev lite "jobb" idag, men så fick jag lite med hem också.
HIFs första bortaseger.
Vanans makt är stor. Brasilien occh Argentina i ena semifinalen även om motståndarna var bättre.
Värdlandet ute mot världsmästarna.

Olika regler från match till match???

FOTBOLLSHISTORIA:
1950 USA vinner över England, vilket fortfarande ränkas som större senstion än då Island vann.
1958 Sverige spelar sin hittills enda VM-final, men Brasilien vinner.
1986 Argentina däremot vinner VM hemma. 3-2 i finalen över Västtyskland.

FÖDDA:
Emil, Putte.

DAGENS TRÖJA

Idag hoppar jag över landslag och koncentrerar mig på Allsvenskan. Då det inte är varje dag som mitt svenska lag Helsingborgs IF vinner så gäller det att passa på. Då Allsvenskan startade om efter tre veckor så lyckades HIF ta sin första bortaseger för denna säsong. 1-0 uppe i Örebro. Då blir det denna tio år gamla röda tröja.

DAGENS BLOGG OM FREDAGEN DEN 28:e JUNI 2019

Det blev lite "jobb" idag, men så fick jag lite med hem också.


Från 30 grader till 17 och upp till nära 30 igen på tre dagar. Ur led är inte bara tiden för Öresundstågen utan även temperaturen. Kan man skylla detta på meteorologerna? Troligtvis inte. Men det var hett att veckohandla, cykla till biblioteket och hämta familjens beställda böcker, stanna till på Triangeln och köpa några deckare och besöka XXL Sport. Där blev det ett par nya golfskor. Innan jag lämnade köpcentret hade jag även med mig kaffebönor med apelsinsmak. Hemma igen passade jag på att klippa gräset och laga middag. Igår så gick tågen med mina döttrar som de skulle, men hade Ebba tagit nästa tåg enligt tidtabellen så hade hon fastnat i Hässleholm även denna fredagen. Say no more!
 

HIFs första bortaseger.


Fotbollsallsvenskan spelade en match och det var ett glädjande slutresultat i den matchen för mig. Helsingborgs IF var i Örebro och mötte stadens stolthet. Hem till Skåne åkte mitt lag HIF med tre poäng. 1-0 räckte och det var lagets tredje seger som räckte till att ta sig över nedflyttningsstrecket. Frågan är hur mycket Henke betyder för det resultatet?
 

Vanans makt är stor. Brasilien occh Argentina i ena semifinalen även om motståndarna var bättre.


Sedan spelades tre kvartsfinaler. En i dam-VM och två i Copa America. Brasilien tog sig till semifinal redan natten till igår. De är ju värdland och har stor press på sig. Det märktes då de bara fick 0-0 mot Paraguay och detta trots att Brasilien var en man mer sedan minut 58. Det krävdes straffar och inte förrän i sista omgången avgjorde Brasilien då Gabriel Jesus gjorde mål och Paraguays Derlis Gonzalez missade sin. Brasilien är alltså i semifinal. Där får de möta segraren av den andra kvarten mellan Venezuela och Argentina. Vanans makt är stor. Jag så andra halvlek och Venezuela dominerade bollinnehavet stort. Trots detta lyckades de inte få in ett enda mål. Argentina som hade 1-0 från första halvlek stack upp en gång i andra. Det räckte för att de skulle få in 2-0. Det blir alltså Brasilien mot Argentina i ena semifinalen. På förhand hade detta kunnat kallas den moraliska finalen, men med de insatser de båda nationerna svarat för hittills så är jag väldigt besviken på spelet de har presterat.
 

Värdlandet ute mot världsmästarna.
 

På tal om vanans makt så var det något som också gällde i VM-matchen mellan Frankrike och USA. Även här såg jag andra halvlek, och även här ledde de på pappret bättre laget med 1-0. Frankrike hade det mesta av spelet i andra halvlek, men det var USA som stack upp och gjorde 2-0. Visserligen lyckades Frankrike reducera till 2-1, men längre än så kom de inte. USA möter alltså England i ena semifinalen.
 

Olika regler från match till match???


En märklig sak som inträffade var att en amerikanska fick bollen skjuten upp på armen i straffområdet från en och en halv meters håll så var det ingenting. Exakt samma sak inträffade häromdagen då Nederländerna gjorde samma sak på en japanska. Denna händelse VAR-granskades och det blev straff och varning. Igår var det de regerande världsmästarna USA som råkade ut för detta och då var det inte ens lönt att granskas. Detta bevisar två saker. Fotbollen har inga tydliga regler. Eller så bevisar det att det är lättare att sätta dit lite svagare lag än de som är betydligt mer etablerade. Åter igen förstår jag att folk som inte är så intresserade i fotboll har svårt att hänga med i hur reglerna fungerar. För jag som hängt med inom fotbollen i över 50 år fattar ibland ingenting.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e juni.

1950 USA slår England.

Brasilien var värd för det fjärde VM i fotboll och det första efter andra världskriget. Hur man än räknar så var fotbollens ursprungsland (åtminstone det land där de första reglerna skrevs ner och där de första landslaget bildades) England alltid lite favoriter och förlorade inte förrän långt fram i mästerskapen. Det är därför dagens match går till världshistorien som en av de största skrällarna i VM. Det fotbollsmässigt lilla USA med amatörspelare, besegrade England med 1-0. Trots att Island slog ut England från EM 2016 så är det bara den näst största motgången för England. Den största är dagens förlust 1950.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e juni.

1958 Sverige i VM-final.
 

På Råsundastadion i Solna spelades idag 1958 VM-finalen i fotboll. Sverige var värd och hade slagit ut Västtyskland i semifinalen och ställdes nu mot Brasilien. Efter fyra minuter hade Nisse Liedholm gett Sverige ledningen med 1-0. I fem minuter var Sverige världsmästare innan Vava kvitterade. Sedan trollade Pelé och Garrincha bort svenskarna och Brasilien tog sitt första VM. De är ett av två lag som bröt in trend i VM. Nämligen att sydamerikanska lag vinner VM i Amerika och europeiska lag vinner VM i Europa. Tyskland lyckades också bryta detta 2014.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e juni.

1986 Argentina – Västtyskland i VM-final.
 

Aztekastadion i Mexico City stod idag 1986 som värd för den trettonde VM-finalen. Det fanns 114 600 personer som fick se en spännande och målrik match. José Luis Brown gav Argentina ledningen i första halvlek. Tvåan kom i början av andra och Argentinas supportrar sjöng om sitt andra världsmästerskap, men blev tysta nio minuter före slut då tyskarna både hade reducerat och kvitterat. I 84:e minuten vrålade argentinarna ut sin glädje igen då Jorge Burruchaga gjorde det mål som visade sig skulle bli avgörande. Trots sitt fusk med ”Guds hand” mot England förklarades Diego Maradona som hjälte och kunde lyfta VM-pokalen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e juni.

Emil HALLFREÐSSON blir 35 år

Emil HALLFREÐSSON är född 1984 i Reykjavik, Island.
Mittfältare
24 U- och 68 A-landskamper för Island.

Klubbar som spelare:
FH (2002-04),
Tottenham (2005-07),
Malmö FF (2006 lån),
Lyn (2007),
Reggina (2007-11),
Barnsley (2009-10 lån),
Hellas Verona (2010-11 lån),
Hellas Verona (2011-16),
Udinese (2016-18),
Frosinone (2018-19),
Udinese (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e juni.

Putte KOCK blev 78 år

Jonas Rudolf Eriksson ”Putte” KOCK var född 1901 i Nacka, och dog den 31:a oktober 1979 i Stockholm.
Anfallare
37 landskamper för Sverige.

Klubb som spelare:
1918-28 AIK och tvingades sedan sluta spela pga en meniskskada som man inte kunde operera på den tiden.
1926 US Suisse (lån)

Lag som tränare:
AIK och Djurgården.
Han var även lagledare för Sveriges landslag och som sådan hjälpe han fram Sverige till guld i OS 1948, brons i VM 1950 samt brons i OS 1952.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln