• Boris dagliga blogg

Måndagen den 17:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Positiv-negativ-positiv.  Söndagsmiddag.  Liverpoolvinst och Benitezförlust.  Elfenbenskusten bjöd på 2-2.  Inception var inte alls så dum.


NAMNSDAG: Anton och Tony
TEMADAGAR: Martin Luther King-dagen och Blue Monday

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/1:
1920: Enda serieomgången i England helt utan hemmaförluster.
1948: Publikrekordet i Engelska ligan sätts.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/1:
Héctor
MORENO, Álvaro ARBELOA, Cuauhtémoc BLANCO.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 16/1 2022.

Positiv-negativ-positiv.
 

Det är mycket med sjukdomar just nu. En intressant covidtest som jag läste om i tidningen var en notis om handbolls-EM. Den danske målvakten Jannick Green testades positiv och fick stanna hemma, men man förväntade sig att han skulle bli coronafrisk och han fanns fortfarande med i truppen. Då han genomgick ett test som visade att han var coronanegativ åkte han ner till det danska laget i Ungern. Innan han fick ansluta till truppens anläggning gjorde ett nytt test för att vara på den säkra sidan och vips… Nu var han positiv igen och har satts i karantän.

Söndagsmiddag.
 

Jag vet inte om det handlar om covid-19 i Malmö, men det skulle inte bli någon hundpromenad för mig igår då äldsta dottern skulle ta båda hundarna med sig till Pildammsparken där hon hade stämt träff med ett antal vänner till henne. Under förmiddagen fick hon meddelande från alla vännerna att de var tvungna att ställa in då alla hade blivit sjuka var och en på sitt håll. Detta gjorde att jag fick min promenad i alla fall, men vi tog en lite kortare och gick till vår närmsta hundrastgård i stället. Detta gjorde att jag hann laga en tidig söndagsmiddag på sista rätten från förra veckans City Gross familjekasse. Det blev ”Schnitzel med mos & vintersallad”. Allt enligt receptet…nästan. Till vegetarianerna i familjen blev det panerade quoenfiléer som fick skivas på längden för att få schnitzeltjocklek. Dessutom lade jag även till en brunsås och lingonsylt. Skinkschnitzel blev det ganska mycket över och det var två personer i Jönköping glada över. Yngsta dottern och hennes belgare tog tacksamt emot schnitzlarna. Sedan får de göra tillbehören som de vill.

Liverpoolvinst och Benitezförlust.
 

På grund av sjukdomarna som gjorde att hundarna och äldsta dottern var hemma, så blev det middag i god tid och jag kunde ägna eftermiddagen åt två fotbollsmatcher. Först var det Premier League och Liverpool mot Brentford. Trots att Liverpool tillåtit sina två bästa spelare att vara med i sina landslag i afrikanska mästerskapen så var jag aldrig tvivlande om att Liverpool skulle vinna. Det blev dessutom betydligt lättare än laget tänkt då Brentford var på ett riktigt givmilt humör och i stort sett bjöd på alla tre målen. Samtidigt som Liverpool vann med 3-0 meddelades att det andra Liverpoollaget Everton beslutat att sparka sin tränare. Lite märkligt var det då Everton kontrakterade Rafael Benitez som ju är oerhört populär hos största rivalen Liverpool FC efter att han var manager då Liverpool gjorde sin historiska vändning i Champions Leaguefinalen 2005 och hämtade upp 0-3 till 3-3 för att sedan vinna på straffar. I och för sig ansåg jag inte Benitez vara en bra manager ens då han var i Liverpool så efter att bara vunnit en match av de 14 senaste och dessutom förlorat med 2-1 till Norwich som många redan ansett avsågade så får Benitez ta sitt pick och pack och alla pengar som det brutna kontraktet ger och leta efter ett nytt jobb.

Elfenbenskusten bjöd på 2-2.
 

Andra matchen var från de Afrikanska mästerskapen. Elfenbenskusten mot Sierra Leone. Faktum är ju att de flesta spelarna i de olika landslagen finns i alla lag från de Europeiska ligorna. Elfenbenskusten får ses som de stora favoriterna i matchen men jag fick en känsla av Watford då jag såg deras målchanser. Bra spelat fram till straffområdet, men sedan spreds skotten hit och dit. Efter en missad straff kunde Sebastien Haller från Ajax göra 1-0 på en passning av Wilfried Zaha från Crystal Palace. I andra halvlek kunde Musa Noah Kamara från Sohan från Oman, kvittera. Det dröjde inte många minuter innan Elfenbenskusten hade tagit ledningen igen genom Nicolas Pepe från Arsenal. Tre minuters tillägg blev mer då en skada i övertiden gjorde matchen än längre. Då inträffade en dråplig situation när Elfenbenskustens målvakt skulle rädda en hörna och istället gjorde en volt, tappade bollen till en anfallare som passade den in framför mål där Alhaji Kamara från danska Randers också fastnade i gräsmattan med liggande kunde fösa bollen i mål till slutresultatet 2-2. Med tanke på vilka lag Sierra Leones målgörare spelar i kontra Elfenbenskustens målgörare så fattar alla att 2-2 var något av en sensation.

Inception var inte alls så dum.
 

Jag lyckades även se på kvällens TV-tablå och då visade det sig att femman visade filmen ”Inception” från 2010. Det var den film som jag hört mycket underligt om och därför aldrig sett. När jag kollade upp filmen på IMDb så visade det sig att den hade fått betyget 8,8 som är ganska högt. Alltså kollade jag upp om någon av alla filmkanaler jag kan streama hade filmen. Den fanns på ett par ställen så jag kollade den på HBO Max. Visst var den speciell, men faktum är att då man väl kom in i den så var det ganska spännande och jag får nog tillstå att det var ett bra val att avsluta veckan på.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 17/1 2022.

NAMNSDAG:

Anton och Tony
 

Namnsdagar den 17:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Antonius (till minne av det europeiska eremitväsendets fader, som dog 356;  utgått)
1901–1985 – Anton
1986–1992 – Anton, Anja (utgått) och Antonia (nu 17 oktober)
1993–2000 – Anton och Tony
Från 2001 – Anton och Tony

 
TEMADAGAR:

Martin Luther King-dagen
 

Martin Luther King-dagen firas till minne av Martin Luther King i över 100 länder. I USA är den nationell helgdag sedan 1986 och firas varje år den tredje måndagen i januari (15 - 21 januari). Omedelbart efter mordet på Martin Luther King startades arbetet för att få en hyllningsdag. Martin Luther Kings födelsedag är den 15 januari och tredje måndagen i januari valdes för att det är i anslutning till födelsedagen. Musikern Stevie Wonder skrev låten Happy Birthday som en del av kampanjen och en namninsamling med sex miljoner namn lades fram. År 1976 togs det upp till lagförslag och 1983 skrevs protokollet på som lagstadgade dagen som nationell hyllningsdag. Den firades första gången 1986 och år 2000 hade alla stater infört den. I Sverige delas från och med 2005 ett Martin Luther King-pris ut till en person som verkat i hans anda.
 

Blue Monday
 

Blue monday. Julmyset är över, det är mörkt och kallt, maten är uppäten, ungarna har tröttnat på leksakerna, pengarna är slut, vabruari (då man är hemma för att passa sjukt barn) har antagligen tjuvstartat, nyårslöftena är redan brutna och jobbet har rivstartat för att möta den vikande konjunkturen. Tredje måndagen i januari är Blue Monday. Det är den brittiske psykologen Cliff Arnall som har kommit fram till detta, bland annat på grund av ovan nämnda orsaker. Han har ett ytterst intrikat sätt att komma fram till detta baserat på ekonomi, motivationsnivå och dagar till jul. Cliff har gjort offentlig avbön i brittiska tidningar för att ha tagit denna deppiga dag till nya bottennivåer genom att mynta uttrycket ”Blue Monday”.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E JANUARI.

1920 Ingen bortaseger.
 

Idag 1920 spelades det en märklig omgång i engelska ligan som aldrig har upprepats. Alla hemmalag blev obesegrade denna dag. Visserligen var det bara två divisioner i ligan och både ettan och tvåan bestod av 22 lag. Två matcher var inställda. Dessa lag spelade FA-cup. Det blev hemmasegrar i dessa matcher också.

Det spelades alltså 20 matcher totalt. I division ett blev det åtta hemmasegrar och två oavgjorda och i tvåan nio hemmavinster och bara en oavgjord.

1948 Publikrekordet sattes på Maine Road.
 

Idag 1948 sätter Manchester United ett ligarekord som fortfarande står sig. Aldrig förr eller senare har så många åskådare sett en engelsk ligamatch. 83 260 personer hade kommit för att se United och Arsenal spela 1-1. Tyvärr så hade Old Trafford skadats så pass under andra världskriget att Manchester United spelade sina hemmamatcher på värste rivalen Manchester Citys hemmaarena. Det var alltså på Maine Road rekordet sattes.

Den 3:e mars 1934 var det visserligen 84 569 åskådare på Maine Road, med det är publikrekordet i en FA-cupmatch som inte gällde finalen. Manchester City vann kvartsfinalmatchen över Stoke City med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E JANUARI.

Héctor MORENO blir 34 år.
 

Héctor Alfredo MORENO Herrera är född 1988 i Culiacán, Mexiko.
Försvarare
10 U- och 119 A-landskamper för Mexiko (2005-).

Klubbar som spelare:
UNAM Pumas (2006–07),
AZ Alkmaar (2008–11),
Espanyol (2011–15),
PSV Eindhoven (2015–17),
Roma (2017–18),
Real Sociedad (2018-19),
Al-Gharafa (2019-21),
Monterrey (2021-).

Moreno var med i Mexikos U-17 lag som vann VM 2005 i Peru. han ahr också varit med i Mexikos A-landslag i VM 2010, 2014 och 2018.

Álvaro ARBELOA blir 39 år.
 

Álvaro ARBELOA Coca är född 1983 i Salamanca, Spanien.
Försvarare
6 U- och 56 A-landskamper för Spanien (2001-13).

Klubbar som spelare:
Zaragoza (1995-2001)
Real Madrid (2001-06),
Deportivo La Coruna (2006-07),
Liverpool (2006-09),
Real Madrid igen (2009-16),
West Ham (2016-17)

Han var med och vann EM 2008 och VM 2010. Under EM 2012 var han ordinarie högerback och lyckades kontrollera Spaniens försvarsspel tillsammans med Sergio Ramos, Gerard Pique och Jordi Alba, då de endast släppte in ett mål under hela turneringen, (bortsett från straffsparkarna mot Portugal) och till sist gick hela vägen, och vann mästerskapet.

Cuauhtémoc BLANCO blir 49 år.
 

Cuauhtémoc BLANCO Bravo är född 1973 i Mexico City, Mexico.
Mittfältare, anfallare
120 A-landskamper för Mexiko (1995-2014).

Klubbar som spelare:
América (1992–2007),
Necaxa (lån 1997–98),
Veracruz (lån 2004),
Chicago Fire (2007–09),
Santos Laguna (lån 2008),
Veracruz (2010),
Irapuato (2010–11),
Dorados (2012–13),
BUAP (2013–14),
Puebla (2014–2015),
América igen (2016).

Blanco är den enda mexikanska fotbollsspelaren som vunnit ett pris i en större internationell FIFA-turnering, då han vann Bola de Prata (Silverbollen) och Guldskon efter Fifa Confederations Cup år 1999.
Han jobbar numera som politiker i Mexiko och är Guvernör i den mexikanska delstaten Morelos.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA NY VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln