• Boris dagliga blogg

Måndagen den 25:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Enbart fotboll i ung ålder förstör mer än den gör nytta!   Rögle lever än, bandträning, Everton bedrövliga, Sexsekundersreglen??? 

NAMNSDAG
Markus

TEMADAG:
Världsmalariadagen 
Mamatummy Day 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/4:
1953: Debut för Jack Charlton.
2007: Alan Ball lämnar in.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/4:
Raphaël VARANE, Johan CRUIJFF.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 24/4 2022.

Enbart fotboll i ung ålder förstör mer än den gör nytta!
 

Jag är Boris Herbertsson bara för att min far hette Herbert. Även min syster har hetat Herbertsson innan hon gifte sig. Alltså är jag och Pär Herbertsson inte släkt. Jag är inte släkt med någon annan Herbertsson. Men Pär och jag har exakt samma åsikt om idrott och fotboll. Det är bara det att Pär Herbertsson har en vetenskapligt grund för sina åsikter, eller fakta. Pär Herbertsson är överläkare på ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund. Han har jobbat för många elitlag som läkare, bl a Malmö FF. Att jag tar upp hans namn är för att tidningen hade ett uppslag där Pär konstaterar att det inträffar nästan en lårskada i varje Allsvensk fotbollsmatch. Dessa har ersatt stukningar och är betydligt alvarligare att läka.

Orsaken är att all träning inför en sport är alldeles för ensidig och sliter på kroppen. Det skulle kunna lösas till viss del om man börjar specialisera sig på exempelvis fotbollen i femton sextonårsåldern. Men klubbar och föräldrar tvingar bara att redan tidigt hålla på med samma idrott. Hade man sysslat med lite olika aktiviteter fram till sexton årsåldern så hade många utslitningsskador kunnat förebyggas. Tyvärr skapar fotbollsklubbarna en typ av idrottsinvalider som tvingar till sig barnen vid alldeles för ung ålder.

Rögle lever än, bandträning, Everton bedrövliga, Sexsekundersreglen???
 

Vi, jag och min äldsta dotter hade bandträning klockan fyra och väntade in denna tid. Då jag ringde för att hämta de andra två gubbarna så påstod de att vi fått meddelande om att det var tiden mellan sju och tio som var den enda som hade gått att boka. Lite rörigt blev det, men å andra sidan så kunde jag se klart den femte semifinalen i SHL mellan Rögle och Färjestad. Rögle var tvungna att vinna för att inte bli utslagna. Hemma i Ängelholm visade de vem som var bäst. Det blev seger med 5-1. Alltså en reducering till 2-3 i matcher. Nytt möte i morgon och Rögle måste vinna de två kvarvarande matcherna.

Jag hann även med att se första halvlek av Liverpoolderbyt mellan Liverpool och Everton. Men den halvleken var bedrövlig att se. Inte ett enda skott på mål och trots att Liverpool hade mest av spelet fick de inte ut något av det. Men Everton var sorgliga att se. De fördröjde spelet hela tiden. Clownen Richarlison låg ner så många gånger att spelare och domare till sist struntade i honom och lät honom ligga. Till sist blev det någon avblåsning och då kom sjukvårdare in och blåste liv i honom igen och så fortsatte han var med i spelet under bu-rop från hemmapubliken. Evertons målvakt Pickford lade sig ner på planen varje gång han hade hand om bollen. Det tog honom över tjugo sekunder varje gång att släppa den i spel igen.

Jag kollade överallt bland fotbollsregler och alla så att målvakten får hålla i bollen i sex sekunder. Sexsekundersregeln finns alltså kvar och jag ställer mig än en gång mycket frågande till sporten fotboll för att den inte har några regler och har den regler så struntar man i att använda sig av dem. Hos Studiefrämjandet där vi spelade våra låtar kunde jag kolla upp att Liverpool skärpt sig till andra halvlek och kunde vinna med 2-0. De hänger alltså på Manchester City och är fortfarande ett poäng från serieledning. Everton gör ingen vidare reklam för sig och som deras lag och spel ser ut nu så är det ingen förlust för Premier League om de åker ur. Burnley passade nämligen på att ta sig över nedflyttningsstrecket med  segern över Wolverhampton med 1-0 och ligger två poäng bättre än Everton.

IDAG: MÅNDAGEN DEN DEN 25:E APRIL.

NAMNSDAG:

Markus
 

Namnsdagar den 25:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Markus (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Markus
1986–1992 – Markus, Marika (nu 22 oktober) och Mark
1993–2000 – Markus och Mark (utgått)
Från 2001 – Markus

TEMADAG:

Världsmalariadagen
 

Den 25 april år 2000 hölls ett afrikanskt toppmöte i Abuja, Nigeria sammankallat av WHO/Roll Back Malaria med syfte att uppmärksamma den oerhörda sjukdomsbörda som malaria utgör i de afrikanska länderna samt mobilisera politiskt stöd och diskutera innovativa sätt att begränsa epidemin. Mötet utmynnade i Abujadeklarationen som skrevs under av 44 afrikanska länder. Som påminnelse av Abuja-konferensen, anordnades ett år senare den 25 april 2001 den första African Malaria Day. I maj 2007 antog Världshälsoorganisationens (WHO) högsta beslutande organ världshälsoförsamlingen (WHA) en resolution om att en "Världsmalariadag" ska uppmärksammas varje år för att ge ökad kunskap och förståelse för malaria och sprida information om pågående intensifierade aktiviteter för att bekämpa och förebygga malaria.

TEMADAG:

Mamatummy Day
 

MamaTummy Day är en dag som infaller 25 april, varje år. Dagen handlar om att uppmärksamma de problem som kvinnor kan drabbas av under en graviditet och förlossning.  I Sverige riskerar 40 000 kvinnor varje år att få bestående problem med magen och över 25 000 kvinnor riskerar att få problem med inkontinens. 2014 instiftades denna dag av den legitimerade naprapaten Katarina Woxnerud.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E APRIL.

1953: Premiär för Jack Charlton i Leeds.
 

Leeds United mötte idag 1953 Doncaster Rovers hemma  i den sista matchen för säsongen i Division 2. Matchen slutade 1-1, men det mest historiska var att en ung kille vid namn Jack Charlton fick chansen att debutera i Leeds. 1973 spelade han sin sista match för Leeds och hade då slagit ett rekord som gäller än idag. Nämligen att han gjort 629 matcher för Leeds United. Under tiden hade han även blivit världsmästare med England 1966. Men om vi går tillbaka till hans debut som tuff försvarare så frågade Jack innan han gick ut på planen, vad han förväntades göra. Manager Raich Carter svarade: "Gå in och fixa så att vi får se hur snabbt deras center kan halta!"
Jack avled 85 år gammal den 10:e juli 2020.

2007: Alan Ball har spelat klart.
 

Alan Ball var den yngste spelaren i den engelska fotbollstrupp som vann VM på hemmaplan 1966. Han var en rödhårig och ettrig mittfältare med precisa passningar i Everton under senare hälften av 1960-talet. Då han själv slutade som aktiv var han tränare i många av de klubbar han en gång spelat i. Idag 2007 jobbade han i sin egen trädgård med att bränna gammalt skräp då han drabbades av en hjärtattack och dog endast 61 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E APRIL.

Raphaël VARANE blir 29 år.
 

Raphaël Xavier VARANE är född 1993 i Lille, Frankrike
Försvarare,
18 U- och 85 A-landskamper för Frankrike (2010-).

Klubbar som spelare:
Hellemmes (2000–02),
Lens (2002–11),
Real Madrid (2011–21),
Manchester United (2021-).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Johan CRUIJFF blev 68 år.
 

Hendrik Johannes "Johan" CRUIJFF (Cruyff) var född 1947 i Amsterdam, Nederländerna.
Mittfältare/Anfallare,
48 A-landskamper för Nederländerna (1966-77).

Klubbar som spelare:
Ajax (1959-73),
Barcelona (1973-78),
Los Angeles Aztecs (1979-80),
Washington Diplomats (1980-81),
Levante (1981),
Ajax igen (1981-83),
Feyenoord (1983-84 ).  

Lag som tränare:
Ajax (1985-88),
Barcelona (1988-96),
Kataloniens landslag (2009-13).

Tillsammans med Västtysklands Franz Beckenbauer var han 1970-talets största fotbollsstjärna.
Den 24:e mars 2016 avled Johan av cancer som startade i lungorna men hade spritt sig bl a till hjärnan. Han hade varit storrökare sedan ung ålder och trots att han slutade röka 1991 då han genomgick en by-pass-operation så hade rökningen satt sig på lungorna så att det indirekt blev hans död.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv