• Boris dagliga blogg

Måndagen den 20:e januari 2020

Strålande söndag.
Burnley överraskade.
Märkligt VAR-beslut underkände 2-0.

Tröjbestraffning i fotboll har ingen effekt alls!
Norge bäst i andra EM-gruppspelet? Sverige är i alla fall sämst!


FOTBOLLSHISTORIA:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.

FÖDDA:
Owen, Lubos.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN SÖNDAGEN DEN 19:e JANUARI 2020

Strålande söndag.


Lite överraskande var det igår en alldeles strålande solig söndag. Den var som gjord för uteverksamhet. Trots att vi bara hade en tillräckligt frisk hund för en långpromenad så var vi tre vuxna ur familjen som följde med på den hundrunda som vi kallar ”stallarundan”. Sedan smakade det gott med en fika då vi kom hem. Då middagen med kycklinglår och potatis skulle tillagas i ugnen så förberedde jag den. Rätten sköter sig själv, men det krävdes lite förarbete som fixades innan jag tog hand om gårdagens sporthändelser.
 

Burnley överraskade.


Det var en kombination av EM-handboll och Premier League. Första fotbollsmatchen var kanske inte den mest intressanta då det var bottenlaget Burnley som tog emot topplaget Leicester. Alltså tittade jag lite halvhjärtat på det och passade på att äta middagen i slutet av den matchen. Då jag kollade resultatet så visade det sig att Leicester inte alls fortsatte speeda på och utöka sin ledning från första halvlek med 1-0. Burnley kom tillbaka och gjorde helt överraskande både 1-1 och 2-1. Ännu fler tappade poäng av topplag under omgång 23.
 

Märkligt VAR-beslut underkände 2-0.


Liverpool mot Manchester United avslutade omgång 23 och skulle den matchen slutat som resten av omgångens topplag, med tappad poäng, så skulle Manchester United kunna göra som de gjorde då dessa två lag möttes den 20:e oktober 2019. Då förlorade nämligen Liverpool de enda poäng som de tappat denna säsong. 1-1 blev det då. Igår var det aldrig något snack. Liverpool tog ledningen med både 1-0. 2-0 och 3-0. Problemet var att det finns VAR. 1-0 var ett helt regelrätt mål. Det som kunde blivit 3-0 var helt riktigt offside. Men 2-0 var en märkligt VAR-koll som gick långt tillbaka i situationen som skulle kunnat vara en frispark. Det var det inte, men det tyckte tydligen VAR-domare Paul Tierny. Än en gång så blir jag mer och mer tveksam till VAR. Det fungerar inte som en rättvisepelare utan är fortfarande mycket bedömning, och tyvärr så finns det olika sätt att se på detta.
 

Tröjbestraffning i fotboll har ingen effekt alls!


En fullt och fast klar regel är att om man sliter av sig tröjan under matchen så är det en varning och gult kort. Därför anser jag en fotbollsspelare som gör detta som en komplett idiot. Varför ska man vanära sin klubb genom att slita av sig den symbol som är en av de finaste för den klubben man spelar i. Andra kan göra en målgest genom att ta om klubbmärket på tröjan och kyssa det. Detta är den totala motsatsen till att slita av sig tröjan. Att jag tar upp detta beror på att Mohamed Salah gjorde ett fantastiskt fint 2-0 på övertid, men då han slet av sig tröja så sjönk han oerhört i min aktning för honom som fotbollsspelare. Liverpool vann fullt rättvist med 2-0 och är än mer mästare än de var före omgången. Trots att de endast spelat 22 matcher och Manchester City (tvåan) spelat 23 matcher så leder Liverpool med 16 poäng.
 

Norge bäst i andra EM-gruppspelet? Sverige är i alla fall sämst!


Handbollsmässing så såg jag lite av Island och Portugal. Portugiserna lekte tydligen av sig mot Sverige för mot Island förlorade de. 28-25 slutade det. Nästa överraskning var att Slovenien som hade full poäng och skulle kunna fortsätta med detta i mötet med Ungern inte klarade av att vinna. Ungern vann den matchen med 29-28. Sedan var det Sverige, som kanske är det sämsta laget i andra gruppspelet, som mötte Norge, som av många anses som det bästa laget i andra gruppspelet. Då har jag räknat in Wien-gruppen också. Hade Sverige vunnit över Norge så hade Malmögruppen varit oerhört jämn. Nu vann givetvis Norge, men jag ska inte klanka ner på svenskarna. De gjorde en av sina bättre insatser, samtidigt som Norge gjorde en något sämre insats än de brukar. Att bara förlora med 23-20 är ju ganska hyfsat, även om Sverige ligger sist på noll poäng och är körda i EM. Fast att bara göra 20 mål måste ses som totalunderkänt.  

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1974 första söndagsmatcherna i England

Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.

Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1983 Garrincha dör

Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) som var hans artistnamn som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1985 debut för Maldini

Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans a-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e januari.

Owen HARGREAVES blir 39 år

Owen Lee HARGREAVES är född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

Hargreaves far har spelat för Bolton Wanderers, och hans äldsta bror har spelat för Kanadas juniorlandslag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e januari.

Lubos KUBIK blir 56 år

Lubos KUBIK är född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien.

Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   

Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv