21:a april

NAMNSDAG

Anneli:
Kvinnonamnet Anneli eller Annelie är en smekform av Anna från Finland, ungefär "Lilla Anna". Anna betyder 'nåd' eller 'den benådade'.
 

Annika:
Kvinnonamnet Annika, Annica eller Annicka kommer från lågtyska Anneke och Anneken, som är diminutiva former av Anna, det vill säga ungefär "lilla Anna".

VIP födda den 21:a april

Några andra som också är födda den 21:a april

1922 – 1987 Alistair MacLean,
 Brittisk (skotsk) författare. Han skrev aventyrsromaner som Kanonerna på Navarone, Fruktan är mitt vapen och Örnnästet.

1958 – Andie MacDowell,
 Amerikansk skådespelare och fotomodell. Hon är mest känd för sina huvudroller i filmerna Fyra bröllop och en begravning och Gifta på låtsas.

Några i musikens värld som är födda den 21:a april

1959 – Robert Smith,
 Engelsk musiker, sångare och låtskrivare. Han är den ledande frontmannen och låtskrivaren i det brittiska bandet The Cure.

1962 – Göran Fritzson,
 Svensk klaviaturspelare. Han var medlem i det svenska popbandet Gyllene Tider.

Några kända personer som avled den 21:a april

1918 Manfred von Richthofen dog 25 år gammal då hans flygplan blev nedskjutet av luftvärn i luftstrid mot brittiskt flyg. Han var en tysk friherre och jaktpilot. Han kallades ofta för Röde baronen, eftersom han flög en rödmålad Fokker Dr.I.

2011 Annalisa Ericson dog 97 år gammal av naturliga omständigheter. Hon var en svensk skådespelare, dansös och revyartist. Hon var ett av de stora affischnamnen inom svensk film under flera decennier, främst 1930-, 1940- och 1950-talen

2016 Prince Rogers Nelson dog 57 år gammal av en oavsiktlig överdos av det smärtstillande medlet Fentanyl. Hon var en amerikansk sångare, musiker och låtskrivare. Hans musik var en blandning av pop, soul, funk, R&B, jazz och rock, senare känt som The Minneapolis Sound.

Today in history 21:a april

Några händelser som inträffat den 21:a april

1734
 

GALLEHUSHORNEN HITTAS.


  Den danske bonden Jerk Lassen hittar ett guldhorn från järnåldern, när han håller på att gräva vid Gallehus, norr om Møgeltønder på Sønderjylland. Ett liknande horn har funnits i närheten nära ett sekel tidigare (1639) och de kommer därmed att kallas Gallehushornen. De räknas som danska nationalklenoder, men blir 1802 stulna och nersmälta av en guldsmed. Efter andra världskriget lyckas man, utefter avteckningar av hornen, gjuta två kopior, som numera är utställda på Nationalmuseet i Köpenhamn.

1918
 

RÖDE BARONEN SKJUTS NER OCH DÖR.


   Den tyske stridsflygaren Manfred von Richthofen, som efter sina stora framgångar i första världskrigets luftstrider och sitt rödmålade flygplan har blivit känd som Röde baronen, blir nedskjuten och dödad i en luftstrid mot brittiskt flyg. Kaptenen Arthur ”Roy” Brown tar åt sig äran av att ha skjutit ner britternas nemesis och får som belöning ett Victoriakors, ett eget flygplan och 5 000 pund, men numera anser historikerna, att det troligtvis var australiern Cedric Popkin som från marken sköt ner Richthofen.

1960
 

BRASILIENS NYA HUVUDSTAD BRASILIA INVIGS.


  Brasiliens nya huvudstad Brasília invigs efter en byggtid på 3,5 år. Redan i slutet av 1800-talet har man haft planer på att ersätta den befintliga huvudstaden Rio de Janeiro med en ny inåt landet, men det är först i slutet av 1950-talet, som byggplanerna har fått konkret form