• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 5:e maj 2021

Dagbok
Maj månad
Fotboll

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/5:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/5:
Raúl, Yossi, Bosse.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 4/5 2021.

DAGBOK

Ugnsbakad lax med gurksås & tomatsalsa Ugnsbakad lax med gurksås & tomatsalsa

Tisdagar är vid denna tid på året heliga för golf på Söderslätt med Koko-gänget. Fast inte så heliga för mig att jag tvunget måste åka dit. Speciellt inte om det regnar. Och det ska det göra i stort sett hela veckan. Det gjorde det igår och trots att gubbarna träffades på klubben i alla fall så tyckte jag att det verkade onödigt då man bara fick samlas fyra och fyra runt ett bord. Alltså blev det inte nytt rekord i poäng för året. Det var i och för sig tur då hustrun kände av sin migrän. Den kunde hon vila ut då jag fixade med min hemsida och vaktade sovande hundar.
 

För det var ett sådant väder ute som man inte ville köra ut hundar i. Därav uttrycket att det var ett riktigt hundväder. Fast under ett litet uppehåll fick de ändå sin dagliga promenad. Jag tänkte skriva att jag också fick min dagliga promenad till ICA. Den är givetvis inte daglig, men jag saknade lite till veckans middagar som behövdes inköpas. Lagom till tiden då hundarna skulle ha sin middag hade jag gårdagens middag klar. Tisdag är det fisk som gäller. Det finns i vanlig ordning en bild på måltiden: ”Ugnsbakad lax med gurksås & tomatsalsa”.
 

Då dottern jobbade sent på tisdagar så blev det kvällspromenad med hundarna som fick dagens andra promenad. Det blev nattning av resten av familjen innan jag skulle se på Champions League semifinal mellan Manchester United och Paris Saint-Germain. Men innan den så avslutade jag serien: ”The Last Man on Earth”. Jag brukar alltid avsluta dagarna med något avsnitt ur en komedi-serie. De är ju endast 20 minuter. Efter jag sett klart Two and a Half Men så hittade jag The Last Man on Earth. En serie på fyra säsonger som handlar om en överlevande från en virusepidemi som utrotat hela jordens befolkning. Efterhand som serien fortgår dyker det upp fler överlevande tills det blir en liten grupp på sju personer. Ibland är gruppen fler, men de dör oftast efter något avsnitt. Will Ferrell och Jack Black finns med, men i samma stund de dyker upp i serien så dör de av hjärtattack och skjuten. Kändisar utan talroll. Alla inblandade hade trott att det skulle bli en femte säsong, men strax efter att sista avsnittet i säsong fyra sänts meddelade Fox att serien skulle läggas ner. Alltså slutar allt i en cliffhanger som inte får ett svar.

MAJ MÅNAD

Mina tankar om nyheter i gårdagens tidning hoppar jag. Istället tänkte jag hitta lite fakta om den månad vi gått in i sedan i lördags. Maj månad. Namnet kommer från latinets Maius. Månaden var ursprungligen var helgad åt den romerske guden Jupiter (Jupiter Maius). Jupiter är romarnas store gud, motsvarande Zeus i grekisk mytologi. Fast detta är ju inget vi går och tänker över.
 

I Sverige tänkte man mer på att våren gjorde sitt antåg och att det började grönska. Därför kallade man maj för blomstermånad i de södra delarna och lövmånad i de norra delarna. Ur detta kom substantivet maj som betyder gröna löv och gröna kvistar. Verbet maja betydde att man pryder något med grönt eller klär det med löv. Därav majstång även om den kläs i juni.
 

Lite händelser som normalt sett inträffar i månaden maj (då inte coronan stoppar) är Eurovision Song Contest, Elitloppet på Solvalla och fotbollsfinalerna i Champions League och Europa League. Sedan så firar Norge sin nationaldag den syttene mai. Det är den mest firade nationaldagen av alla de nordiska länderna. Den minst firade måste vara Danmarks, då de är det enda landet på jorden, tillsammans med Storbritannien, som inte har någon nationaldag. En annan intressant kuriosa om maj är att det är det enda månaden på året som startar på en egen veckodag. I år var första maj en lördag och ingen annan av de elva månaderna startar i år på en lördag. Det spelar ingen roll om det är skottår eller ej. Maj har sin egen veckodag att starta på.

FOTBOLL

Givetvis var dagens stora match Manchester City mot Paris Saint-Germain, men innan dess så meddelades det att Roma har gjort klart med en ny tränare från hösten till 2024. Jose Mourinho. Ursäkta mig, men jag tror absolut INTE att Mourinho kommer att vara kvar i Rom till 2024. Gissningsvis kommer han att sparkas redan kommande säsong.
 

Semifinalen i Champions League, andra matchen mellan favoriten Manchester City och PSG spelades på en nyskrapad Etihad Stadium i Manchester. Snö och hagel täckte planen. Detta var matchens största sensation. Att City skulle vinna och för första gången ta sig till Champions Leaguefinal var ingen överraskning. Det stod ju redan 2-1 till City och detta spädde de på till 4-1 sammanlagt. Det var aldrig något snack. Hemmalaget var överlägset och vann rättvist med 2-0. Tyvärr stod inte PSG-spelarna ut med förnedringen utan tjurade ihop så att matchen blev ganska grinig och det blev sex varningar och en utvisning. PSG var tvungna att vinna om de skulle ta sig vidare. Då är det märkligt att de inte lyckades få ett enda skott på mål.
 

Så första lag i finalerna i de Europeiska cuperna är engelskt. Det gör att jag måste hålla på Real Madrid i kvällens andra semifinal. I annat fall skulle det bli en final mellan två lag från samma land och trots att jag intresserar mig mest för engelsk ligafotboll så vill jag inte ha en final mellan Manchester City och Chelsea. Så därför håller jag tummarna för att Real Madrid ska hålla undan med sin 2-1-ledning och ta sig till final.

IDAG: ONSDAGEN DEN 5/5 2021.

TEMADAGAR:
Internationella barnmorskedagen
Internationella kebabdagen
Internationella handhygiendagen

Sedan 1951 firas den Internationella Barnmorskedagen den 5 maj för att uppmärksamma det livsviktiga arbete som barnmorskor världen runt utför. Tillsammans med International Confederation of Midwifes (ICM) och samarbetsorganisationer uppmärksammas dagen i över 50 länder. Barnmorskor tillhör den yrkesgrupp som tar hand om blivande föräldrar och har en central roll inom sjukvården. De är oersättliga och bidrar till såväl ökat fysiskt som psykiskt välmående genom sitt ovärderliga stöd till föräldrar.
 
Kebab (även kebap, kabob eller kabab; från persiskans kabāb) är en maträtt från Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien innehållande bitar av kött, fisk, eller grönsaker rostade eller grillade på spett.
Kebaben har olika nationella temadagar, men den
internationella kebabdagen är den 5:e maj.
 
Idag är det
internationella handhygiendagen, vilket är en dag som är värd att uppmärksammas under tider som dessa när virus härjar och påverkar vardagen för samtliga människor. Dagen är instiftat av Världshälsoorganisationen, WHO, och ämnar, som namnet antyder, att uppmärksamma hur viktigt handhygienen är. God handhygien är ofta vårat främsta vapen i att förhindra spridning av virusinfektioner, och nu då hela världen påverkas av coronaviruset covid-19 så är det kanske mer aktuellt än någonsin att påpeka hur viktigt god handhygien är.
För mig verkar det lite tokigt att fira detta en speciell dag. Handhygiendagen bör vara alla dagar året runt.

NAMNSDAGAR:
Gotthard och Erhard

Namnsdagar för den 5:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Gotthard, efter en biskop i tyska Hildesheim på 1000-talet.
1901–1985 – Gotthard
1986–1992 – Gotthard, Gotthild (utgått) och Gotty (utgått)
1993–2000 – Vivianne (nu 20 feb.) och Vivan (utgått)
Från 2001 – Gotthard och Erhard

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E MAJ.

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.

Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E MAJ.

1992 Furiani katastrofen

Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E MAJ.

1998 Bocas första seger i rekordet

Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 5:E MAJ.

Raúl JIMÉNEZ blir 30 år

Raúl Alonso JIMÉNEZ Rodríguez är född 1991 i Tepeji, Hidalgo i Mexiko.
Afallare
13 U- och 86 A-landskamper för Mexiko (2012-).

Klubbar som spelare:
América (2008–14)
Atlético Madrid (2014–15),
Benfica (2015–19),
Wolverhampton Wanderers (2018–19 lån),
Wolverhampton Wanderers (2019–).

Han var med och tog OS-guld i herrfotbollsturneringen vid OS 2012 i London.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 5:E MAJ.

Yossi BENAYOUN blir 41 år

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-19),
Beitar Jerusalem (2019).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 5:E MAJ.

Bo LARSSON blir 77 år

Bo Göran "Bosse" LARSSON är född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 A-landskamper för Sverige (1964-78).

Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).

Han räknas som Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv