16:e juni

NAMNSDAG

Axel:
Axel eller Aksel är ett mansnamn, en dansk form av det hebreiska namnet Absalom som betyder 'fadern är fred'.
 

Axelina:
Kvinnonamnet Axelina är den feminina formen av Axel som är en nordisk form av det hebreiska namnet Absalon. Namnet betyder fadern är välgång.

VIP födda den 16:e juni

Några andra som också är födda den 16:e juni

1967 – Jürgen Klopp,
Tysk fotbollstränare, tidigare fotbollsspelare. 2008 till 2015 tränade han Borussia Dortmund och 2015 till 2024 Liverpool.

1956 – Annika Dopping, 
Svensk programledare i TV med eget produktionsbolag och kommunikationsbyrå.

1956 – Staffan Dopping, 
Svensk kommunikationskonsult och tidigare programledare i TV och radio.

Några i musikens värld som är födda den 16:e juni

1939 – Billy "Crash" Craddock,
A
merikansk countrysångare som vunnit popularitet på 1970-talet med en rad av countrymusik hits: 9 av dessa är number one hits.

1941 – 2022 Lamont Dozier,
Amerikansk låtskrivare, musikproducent och sångare. Han var medlem i den framgångsrika låtskrivartrion Holland-Dozier-Holland.   ¤  Fish ain't bittin'

Några kända personer som avled den 16:e juni

1977  Wernher von Braun dog 65 år gammal av bukspottkörtelcancer. Han var en tysk-amerikansk raketforskare och brukar kallas "rymdens besegrare".

2012  Nils ”Mora-Nisse” Karlsson dog 94 år gammal av naturliga omständigheter. Han var en svensk längdskidåkare. Han startade i Vasaloppet vid tio tillfällen, och segrade vid nio av dem.

Today in history 16:e juni

Några händelser som inträffat den 16:e juni

1943
 

SANDÖBRON INVIGS.


  Den svenske kungen Gustaf V inviger Sandöbron i Ångermanland, vilken ersätter den sista färjeförbindelsen på vägen mellan Stockholm och Haparanda. Bron har tagit flera år att bygga och är mest känd för att 18 arbetare omkom när gjutformen för brospannet kollapsade den 31 augusti 1939 – en nyhet som försvann i den stora nyheten om andra världskrigets utbrott dagen därpå.

1963
 

VALENTINA TERESJKOVA BLIR FÖRSTA KVINNAN I RYMDEN.


  Ryska Valentina Teresjkova blir den första kvinnan som genomför en rymdfärd, vilken tar tre dagar, efter att ha blivit utvald bland över fyrahundra sökande. Eftersom hon endast har blivit hedersmedlem i det sovjetiska flygvapnet blir hon också den första civilisten i rymden. Det dröjer emellertid sedan 19 år, innan en kvinna på nytt kommer ut i rymden (ryska Svetlana Savitskaja genomför en rymdfärd i augusti 1982), även om det vid Teresjkovas färd finns planer på att fortsätta låta kvinnor bege sig ut i rymden, framförallt för att man vill samla data om hur kvinnokroppen hanterar vistelsen i rymden, i jämförelse med manskroppen.

1976

 

SOWETOUPPRORET UTANFÖR JOHANNESBURG.


  Omkring 20 000 svarta högskolestudenter i Sydafrika inleder protester mot den sydafrikanska regeringens rasåtskillnadspolitik apartheid, där den tändande gnistan till protesterna är det faktum att språket afrikaans har blivit infört som undervisningsspråk för svarta på universiteten. Då protesterna inleds i staden Soweto utanför Johannesburg blir protesterna kända som Sowetoupproret, men de sker över hela landet. När polisen öppnar eld mot demonstranterna i Soweto dödas minst 176 personer, men dödssiffran kan vara så hög som uppemot 600–700 personer. När händelsen blir känd över världen blir den fördömd av FN:s säkerhetsråd genom Resolution 392 och idag är 16 juni allmän helgdag i Sydafrika, till minne av upproret.