• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 31:a maj 2023

NAMNSDAG:
Petronella
Pernilla

TEMADAG:
Internationella dagen mot tobak

RUBRIKER.


Dålig golfdag vad gäller mitt spel.
Fisktisdag och första säsongen av Frankie klar.
Fotbollssäsongen snart slut, men tröjinventeringen fortsätter.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 31/5:
1961: Första Mästarcupfinalen utan Real Madrid.
1970: VM i Mexiko öppnas med en mållös match.
1972: Ajax andra Mästarcupsseger i rad.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 31/5:
Marco REUS, 
Antti NIEMI.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TRETTIONDE MAJ 2023.

Dålig golfdag vad gäller mitt spel.
 

Tisdag, då vet alla att Koko-gubbarna har samling på Söderslätts golfklubb vid halvniotiden. Så ock igår. Alla sju friska var på plats. Alla skulle spela från rött. Det är där som damer och över 75 år ska ha sin utslagsplats. Fast även om man normalt spelar från gult så kan man välja den kortare varianten från rött om man vill. Det blir inte riktigt lika många slag man får dra av då. Jag var den enda som spelade från gult. Det har jag beslutat att jag gör på tisdagar. På torsdagar sällar jag mig till gänget och spelar från rött.

Det blev en strålande inledning på första hålet. Efter två slag var jag på greenen. Tanken är att man puttar fram och sedan i och får fyra slag och gör par. Men jag sa bara att inledningen med de två första slagen var bra. Sedan puttade jag fram och fram och fram innan jag fick i bolluslingen. Sex slag och så var den dagen förstörd. Än mer skedde det på andra hålet då jag gav upp efter att två bollar försvann. Lite upprättelse fick jag då jag med fyra perfekta slag fick i bollen på hål 14. Det är ett par fem hål så det betyder att jag gjorde en birdie. 30 poäng var att klara skamgränsen, men jag var sämst i vår boll bestående av tre personer.

Fisktisdag och första säsongen av Frankie klar.
 

Sedan gjorde jag något jag kan betydligt bättre. Handla på ICA Maxi och sedan åka hem med varorna och tillaga en middag. City Gross Familjekasse innehåller fem middagar, men vi köper den som bara har tre middagar. Denna vecka var fiskrätten borttagen, men receptet finns med så då det var tisdag beslöt vi att jag köpte det som behövdes och så lagade jag ”Panerad fisk med rostad morotskräm”. Den där morotskrämen var pricken över i-et. Då jag dessutom hade kokt nypotatis till fisken så blev det riktig fest. Det tyckte framförallt hundarna.

Det blev Kvällsstundens korsord som jag löste igår innan det blev kvällspromenad med hundarna och sista avsnittet av säsong ett av Frankie Drakes Mysteries. Avsnittet var en återblick på hur Frankie och Trudy möttes och hur de kom att öppna sin detektivbyrå i Toronto 1918.

Fotbollssäsongen snart slut, men tröjinventeringen fortsätter.
 

Fotbollssäsongen lider mot sitt slut och det är inte så mycket att se fram emot under sommaren. Därför gäller det att hitta lite krystade turneringar, matcher eller andra historiska händelser som jag kan koppla till vilken fotbollströja jag ska välja att ha på mig.

Då mina tröjor nästan är inventerade så passade jag på att räkna ihop de jag kollat upp. Då visade det sig att jag fick det till 714 tröjor, men det blir fler då jag inte räknat med duppletter och de barntröjor jag köpte i London till mina döttrar då de var små. Så antalet lär stiga utan att jag har köpt några nya tröjor. Fast samlingen kommer även att utökas med kommande nya inköp.

IDAG! ONSDAGEN DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Petronella
Pernilla

 

Namnsdagar för den 31:a maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petronella (till minne av aposteln Petrus dotter med detta namn).
1901–1985 – Isabella 
1986–1992 – Isabella, Iris (nu 10 februari) och Isa 
1993–2000 – Isabella (nu 30 oktober) och Isa (utgått)
Från 2001 – Petronella och Pernilla

TEMADAG:

Internationella dagen mot tobak
 

Den 31 maj är det den internationella dagen mot tobak (World No Tobacco Day). Dagen är ett initiativ från World Health Organization (WHO) men som uppmärksammas av privatpersoner, sjukhus och andra institutioner, ideella organisationer och andra hälsofrämjare. Huvudsyftet med dagen är att belysa hur tobakskonsumtion påverkar både rökare och de som exponeras mot tobaksrök med dödliga sjukdomar såsom cancer, samt för tidig död. Varje år har sitt eget tema. Dagen infördes 1988.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ.

1961 Benficas första.
 

Idag 1972 spelades Mästarcupfinalen på De Kuip i Rotterdam inför 61 354 åskådare. Finalen gick mellan Europas bästa lag för tillfället; de försvarsstarka Inter och anfallsglada Ajax. Som väl var vann anfallsfotbollen. Ajax stod som segrare med 2-0. Detta hade de i mångt och mycket världens då bästa spelade att tacka för. Båda målen gjordes av Johann Cruyff.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1970 Mexiko-Sovjet.
 

Idag 1970 öppnades VM i Mexiko med att värdlandet mötte Sovjet. Matchen slutade 0-0. Mycket påstods det bero på FIFAs ide om att så många matcher som möjligt skulle gå på bästa sändningstid i Europa. Alltså startade denna och många matcher klockan 12:00. Det var fruktansvärt varmt då och det var en fördel för lag som var vana vid varma temperaturer. Sovjet var storfavoriter, men mexikanarna påstods tåla värmen bättre, därför blev det bara 0-0. Om det var så eller inte kan inte bevisas. Däremot skedde två världsnyheter i matchen. För det första gjordes det allra första tekniska spelarbytet. Tidigare var byten bara tillåtna vid skada. Det allra första gula kortet visades i matchen. Varningar hade förekommit tidigare, men det var första gången som ”kortsystemet” användes.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av premiärmatchen.

1972 Ajax andra i rad.


Idag 1972 spelades Mästarcupfinalen på De Kuip i Rotterdam inför 61 354 åskådare. Finalen gick mellan Europas bästa lag för tillfället; de försvarsstarka Inter och anfallsglada Ajax. Som väl var vann anfallsfotbollen. Ajax stod som segrare med 2-0. Detta hade de i mångt och mycket världens då bästa spelade att tacka för. Båda målen gjordes av Johann Cruyff.

 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ.

Marco REUS blir 34 år.
 

Marco REUS är född 1989 i Dortmund, Tyskland.
Mittfältare
2 U- och 48 A-landskamper för Tyskland (2009-).

Klubbar som spelare:
Post SV Dortmund (1994–96),
Borussia Dortmund (1996–2006),
Rot Weiss Ahlen (2006–09)
Borussia Mönchengladbach (2009–12)
Borussia Dortmund (2012–)

Antti NIEMI blir 51 år.
 

Antti Mikko NIEMI är född 1972 i Vanda, Finland.
Målvakt
67 A-landskamper för Finland (1992-2007).

Klubbar som spelare:
OLS (1989),
Rauman Pallo (1990),
HJK (1991-95),
FC Köpenhamn (1995-97),
Glasgow Rangers (1997-99),
Charlton Athletic (1999 lån),
Heart of Midlothian  (1999-2002),
Southampton (2002-06),
Fulham (2006-08),
Portsmouth (2009-10).  

Lag som tränare:
Finland (2010-14 målvaktstränare),
HJK (2013-14 målvaktstränare),
Brighton (2014).

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TRETTIOFÖRSTA MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv