• Boris dagliga blogg

Måndagen den 29:e maj 2017.

Varför har inte vi Banks Holiday?
Blackpool på väg upp.
Till åttondelar i U-20 VM.
Svensk fotboll.
Roma drog längsta strået efter Juventus då Serie A avslutades.


GÅRDAGENS SKVALLER:
Wayne Rooney, Diego Costa, Michael Carrick.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1963: Bobby Moore yngsta Engelska lagkaptenen.
1985: Heyselkatastrofen där det spelades en fotbollsmatch trots allt???
2006: Oberoende landslag inleder sitt VM i Hamburg.
FÖDD IDAG:

Roberto, Alpay, Andrej.
DAGENS TRÖJA

Varför har inte vi Banks Holiday?


England håller på att avsluta säsongen. Det räcker inte som förr med att FA-cupfinalen är spelad. Numera spelas ett antal kvalmatcher på Wembley. Den viktigaste går idag mellan Reading och Huddersfield. Det är typiskt att många matcher i Europa går mitt i natten som i Italien och Spanien, men i England spelas det ofta mitt på dagen. Det råkar vara helgdag i Storbritannien; Banks Holiday. Alltså spelas matchen klockan fyra. Lång dag på jobbet gör att jag missar sista Engelska fotbollsmatchen denna säsong.
 

Blackpool på väg upp.


Däremot kunde jag följa Blackpool då de tog sig upp i League One genom att besegra Exeter på Wembley med 2-1. Blackpool är ju ett gammalt klassiskt engelskt fotbollslag med bl a Stanley Matthews i laget på 1950-talet. Sedan lyckades de göra en säsong i Premier League 2010/11. Därefter rasade de på fem år ner till sista proffsdivisionen. League Two, som är division fyra. I år slutade de sjua. Tre lag går upp direkt och ett av lagen fyra till sju har chansen att ta sig till League One genom kval. Den var denna sista kvalmatch på Wembley som gick av stapeln igår, och sjuan Blackpool vann över femman Exeter med 2-1. Ska klättringen till toppen starta igen?
 

Till åttondelar i U-20 VM.


Min koll på U-20 VM i Sydkorea gör att jag kan berätta att gruppspelet avslutades igår och åttondelsfinalerna som spelas tisdag till torsdag är klara. Den enda stora överraskningen med tanke på lag som redan är utslagna är att Argentina spelat klart. Matcherna i åtondelarna är: Tisdag: Sydkorea-Portugal, Venezuela-Japan. Onsdag: Uruguay-Saudiarabien, Zambia-Tyskland, England-Costa Rica och på torsdag: USA-Nya Zeeland, Frankrike-Italien, Mexiko-Senegal.
 

Svensk fotboll.


Lagen som skulle ta upp jakten på Norrköping och Malmö FF var snälla mot topplagen och valde att spela oavgjort. Som jag brukar säga så förlorade alla fyra lagen två poäng var. Hammarby-Jönköping 2-2 och IFK Göteborg-IF Elfsborg 1-1. Toppen mot botten i Superettan betydde att Gefle mötte Brommapojkarna och helt programenligt vann Brommapojkarna borta med 3-1. Trelleborgs Salif Camara-Jonsson har ju sprutat in mål, men fick nöja sig med endast ett i storsegern med 4-1 över Öster.
 

Roma drog längsta strået efter Juventus då Serie A avslutades.


Sedan så spelade Italien Serie A de resterande matcherna i sista omgången. Här handlade det om några få saker som var oklara. Skulle Roma eller Napoli ta direktplatsen till Champions League. Roma låg bäst till, men såg ut att spela bort andraplatsen genom att bara få 2-2 mot Genova. Men ett mål i slutminuten tog segern till Roma med 3-2. Då kvittade det att Napoli vann i Genua mot det andra laget från staden Sampdoria med 4-2. I botten handlade det om Crotone eller Empoli skulle följa Palermo och Pescara ner i Serie B. Men denna kamp avgjordes mitt i natten en söndagkväll, så den kampen skiter jag fullständigt i.

GÅRDAGENS SKVALLER

Stoke betalar 500 miljoner för Rooney?


Enligt uppgifter är Stoke sugna på att plocka in Wayne Rooney från Manchester United.
Det är oklart vad som händer med Wayne Rooney, som har två år kvar på kontraktet med Manchester United.
Nu rapporterar Daily Mirror att det kan bli en flytt till en annan Premier League-klubb för den engelske anfallaren.
Stoke är nämligen redo att erbjuda 45 miljoner pund, motsvarande 500 miljoner kronor, för hans tjänster.
Affären finansieras till stor del av huvudsponsorn Bet365, ett bettingbolag vars ordförande Peter Coates samtidigt är ordförande för Stoke.
Daily Mirror skriver vidare att Everton hoppas att Rooney ska flytta hem till de blå, dock med en veckolön på mindre än hans nuvarande 300 000 pund.
Everton är dock medvetna om att lukrativa anbud från Kina finns, men förhoppningen är att hjärtat ska spela en avgörande roll när Rooney fattar sitt beslut.

Diego Costa: "Jag lämnar bara Chelsea för Atletico Madrid"


Efter finalförlusten slog Diego Costa fast att det bara finns en klubb som kan få honom att flytta från Chelsea, nämligen Atletico Madrid.
I går förlorade Chelsea FA-cupfinalen mot Arsenal med 2-1 och efter matchen uttalade sig Diego Costa.
Anfallarens framtid i den blå Londonklubben är oviss och han sa så här enligt Daily Mirror:
– Jag lämnar bara Chelsea för Atletico Madrid. Annars stannar jag här. Andra klubbar intresserar mig inte.
Samtidigt skriver Daily Mail att Bertrand Traore, utlånad från Chelsea till Ajax den gångna säsongen, kan hamna i Tyskland eller Frankrike.
Både Schalke 04 och Lyon ska nämligen vara sugna på anfallarens tjänster.
Chelsea uppges vilja ha minst 17,5 miljoner pund för att släppa Traore.
UPPDATERING 15.50: Goal.com uppger att Atletico Madrid är redo att sikta in sig på Diego Costa.
Först måste dock spanjorerna få sitt transferförbud hävt innan det kan bli tal om en affär.

Carrick förlänger med Manchester United


Via sin officiella hemsida meddelar Manchester United att Michael Carrick har tecknat ett nytt avtal.
Michael Carrick, 35, kom till Manchester United sommaren 2006.
Nu meddelar klubben via sin officiella hemsida att han blir kvar ytterligare en säsong.
Carrick har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till juni 2018.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1963 Moore yngst.
1985 Heyselstadion-katastrofen.
2006 FIFI VM inleds

1963 Bobby Moore, yngste kaptenen

 
Idag 1963 spelade England landskamp mot Tjeckoslovakien. Det blev seger med 4-2. En av spelarna var West Hams centerback Bobby Moore. Han var 22 år och 47 dagar gammal. Då de två ordinarie lagkaptenerna av olika skäl inte kunde delta utsåg manager Alf Ramsey Bobby Moore till lagkapten. Han blev Englands yngste A-lagskapten genom tiderna. Året därpå blev han ordinarie lagkapten och var det till sin sista och 108:e landskamp. Då hade han hunnit leda sitt England till en världsmästartitel 1966.

Bobby Moore 1963

1985 Heyselstadion-katastrofen

 
Idag 1985 spelade Liverpool och Juventus final i Mästarcupen på Heyselstadion i Bryssel. Matchen slutade 1-0 till Juventus, men det är det nästan ingen som kommer ihåg. Otroligt nog så spelades matchen, något den aldrig borde ha gjorts. Under uppladdningen statades bråk mellan de olika supportrarnas sektioner. Juventuspubliken trycktes tillbaka av Liverpool-huliganer. Den nedgångna stadion i Bryssel höll inte för trycket och då en del av läktarkanten rasade omkom 39 människor och 600 skadas. Liverpool-gruppen hölls som ansvariga och som straff bannlystes alla engelska lag från alla Europeiska cuper på obestämd tid. Den brittiska fotbollsorganisationen FA stängde efter katastrofen av sina egna lag från europaspel i fem år, vilket många hävdar endast var en åtgärd ämnad att undkomma ännu hårdare bestraffning från den europeiska organisationen UEFA. Det mest otroliga var trots allt att man valde spela matchen två timmar försenad.

2006 FIFI VM i Hamburg

 
Idag 2006 inleddes FIFI Wild Cup på Millerntor-Stadion i Hamburg. Matchen gick mellan Republic of St. Pauli och Gibraltar och slutade 1-1. FIFI (Federation of International Football Independents) var en utbrytargrupp där lag som inte kvalificerat sig till medlemskap i FIFA var med. De sex lagen i turneringen var Republic of St. Pauli, som helt enkelt var klubblaget St Pauli, Gibraltar, Zanzibar, Tibet, Grönland och Turkiska Republiken på norra Cypern. Finalen spelades den 3:e juni mellan Turkiska Republiken på norra Cypern och Zanzibar. Den slutade 0-0 och Turkiska Republiken på norra Cypern vann med 4-1 på straffar. Alla matcher spelades på St Paulis hemmaarena Millerntor-Stadion i Hamburg.

FÖDDA IDAG

47 år Roberto DI MATTEO född 1970 i Schaffhausen, Schweiz.
Mittfältare
34 landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
1988-91 Schaffhausen,
1991-92 Zürich,
1992-93 Aarau,
1993-96 Lazio,
1996-2002 Chelsea.  

Lag som tränare:
2008-09 Milton Keynes Dons,
2009-11 West Bromwich Albion,
2011-12 Chelsea (ass. tränare),
2012 Chelsea,
2014-15 Schalke 04,
2016 Aston Villa.

44 år Alpay ÖZALAN född 1973 i Izmir, Turkiet.
Försvarare
19 U- och 90 A-landskamper för Turkiet.

Klubbar som spelare:
1992-93 Altay,
1993-99 Beşiktaş,
1999-2000 Fenerbahçe,
2000-03 Aston Villa,
2004 Incheon United,
2004-05 Urawa Red Diamonds,
2005-07 Köln.

Lag som tränare:
2016-17 Eskişehirspor.

36 år Andrej ARSJAVIN född 1981 i Sankt Petersburg, Sovjetunionen
Anfallare
9 U- och 75 A-landskamper för Ryssland.

Klubbar som spelare:
1999-2009 Zenit St. Petersburg,
2009-13 Arsenal,
2012 Zenit St. Petersburg (lån),
2013-15 Zenit St. Petersburg,
2015-16 Kuban Krasnodar,
2016- Kairat.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln