• Boris dagliga blogg

Fredagen den 27:e januari 2023

NAMNSDAG:
Göta
Göte

TEMADAGAR:
Förintelsens minnesdag 
Hemtjänstens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
National Geographic Day
Chocolate Cake Day
Fun At Work Day

RUBRIKER.

Stark middag.
En gammal elevs systers son på besök.
Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27/1:
2002: Dyrt mynt.
2011: Blackpool får böta för att de inte använt sina bästa spelare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27/1:
Karim EL AHMADI, 
AHN Jung-Hwan, 
Per RØNTVED.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE JANUARI 2023.

Stark middag.
 

Då var vi över halva vecka fyra. Det betydde att sista rätten från veckans matlåda skulle konstrueras. ”Yan jian-fläsk” hade man döpt den rätten till. Fläsk var för att det var karré som man skulle andända. Fint hackad var det enda som var jobbet ed rätten. Riset fixade sig själv medan jag rörde i ingefära, vitlök och röd paprika. Smaken skulle komma genom att man tillsatte gochujang. Det är en koreansk Chilipasta som var något starkare än man skulle önska av en maträtt. Jag klarade av att äta den och tyckte om de, men hustrun tyckte det var något för starkt och hundarna fick stå över och fick ris och resten av den kyckling jag stekte upp igår. Det var de jättenöjda med.

En gammal elevs systers son på besök.
 

Sedan var det åter en väntan på att det skulle komma en gäst till kvällen. Det är en speciell historia runt denna gäst. Då jag jobbade på Blankebäcksskolan i Oxie så berättade jag var jag bodde i Malmö och bjöd jag in vem som ville att komma och hälsa på mig. Det gjorde en liten pojke som gick i den klass jag hade. Han gick då i fyran. Vi blev så småningom bekanta med hela hans familj. Åren gick och hela vår familj var både med på pojkens bröllop och hans storasysters bröllop. Systern fick en son, och nu är det han som kommer och hälsar på oss ibland. Han är nu 23 år och kom efter jobbet igår för att vara med på bullafton och snacka lite. Då tandläkardottern har ledig fredag idag så blev kvällen nästan tio innan gästen åkte hem.

Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1.
 

Då var det dags för oss att avsluta vår serie av Harry Potter-filmer. Fast det är inte riktigt sant då den sjunde och sista boken blev till Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1 och Del 2. Den sista får vi se senare. Filmen kändes lite som en final i någon idrottstävling där man bara får se första halvlek. Den slutar ju mitt i historien för att knytas samman i slutet. Vi ser filmerna då dottern valt att läsa böckerna och då hon nu läst ut hela serien så skulle vi se de avslutande filmerna. Fast vi kom på att historien hade gjort ett så stort skutt att ingen av oss kom ihåg scenerna från förra filmen då professor Dumbledore dör. Då kom vi på att vi nog missat film nummer sex ”Harry Potter och halvblodsprinsen”. Alltså får vi gå tillbaka ett steg till nästa film innan vi ser avslutningen på hela filmserien.

IDAG: FREDAGEN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Göta, Göte
 

Namnsdagar den 27:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Krysostomus (till minne av en grekisk kyrkofader, som i slutet av 300-talet blev patriark av Konstantinopel;  utgått)
1901–1985 – Göte
1986–1992 – Göte, Götar (utgått) och Jöns (utgått)
1993–2000 – Göta och Göte
Från 2001 – Göta och Göte

TEMADAGAR:

Förintelsens minnesdag
 

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

 
Hemtjänstens dag
 

Hemtjänstens dag är en ganska ny temadag i vår kalender, cirka fem år gammal. Initiativet kommer från Kiruna, där Anne Kotavuopio Jatko vill lyfta fram och hylla Hemtjänstens arbete över hela landet.

TEMADAGAR:

Självklart är International Holocaust Remembrance Day den största internationella temadagen i dag, men det finns några trevliga minnesdagar också som:


National Geographic Day

National Geographic Magazines startade 1888 och har kommit ut månadsvis sedan dess. Men National Geographic är numera inte bara en månadstidning utan även TV-kanal och så mycket mer. Fast dagen i dag är tänkt att ära tidningen.


Chocolate Cake Day

Vem vil inte fira Chokladtårtans Dag? Egentligen är det den nederländske kemisten Coenraad Johannes van Houten som man kan tacka för detta. Han löste problemet med att få cacaobönan att bli choklad som inte smakade beskt utan att den gick att äta. 


Fun At Work Day

Egentligen borde det vara självklart att varje dag skulle vara Roligt-på-jobbet-dagen. Fast det vet alla att det inte alltid är. Så varför inte slå två flugor i en smäll och fira Chokladtårtans Dag på jobbet så kanske även denna temadag löser sig till det bästa.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI.

2002: FA-cup med utvisning.
 

2002 vann Arsenal FA-cupen. Men det är kanske matchen som spelades idag 2002 i 16-delsfinalen mot Liverpool som blev mest ihågkommen efteråt. Inte för resultatet som blev 1-0 utan för utvisningarna. Dennis Bergkamp gjorde en ful stämpling som missade, men efter konfrontation med den assisterande domaren så visades Bergkamp ut. Detta retade upp hemapubliken så pass att de började kasta in mynt efter domaren. De missade men träffade Jamie Carragher. Upphetsad över detta tilltag från publiken kastade Jamie tillbaka myntet upp på läktaren. För detta fick Jamie Carragher rött kort. Dessutom blev det polisanmälan som resulterade i böter på 40 000 pund plus att straffet från FA blev tre matchers avstängning. Så ett litet mynt kan alltså vara mycket värt.

2011: Domen 25 000 pund i böter.
 

Blackpool fick idag 2011 böta £25,000. Detta för en match de spelade den 10:e november året innan. Matchen spelades mot Aston Villa och manager Ian Holloway hade inte plockat ut det bästa laget. Han hade på spelschemat matcher mot West Ham och Wolverhampton som väntade och ansåg att Blackpool kunde slå dessa lag. Därför lät han sina bästa spelare vila mot Villa. Ian förklarade det med att: ”Vi har fyra matcher i tolv dagar och killarna jag har spelat med varje vecka kämpar för att hålla sig på högsta nivå.”

Det blev förlust med 2-3, men i de två följande matcherna tog de fyra poäng. Ett genidrag tyckte man i Blackpool, men inte i Premier League som bötfällde Blackpool för att: ”ha ställt upp med ett försvagat lag i en ligamatch!” Tyvärr för Blackpool så blev de till sist 19:e lag och det blev nedflyttning i alla fall, plus 25 000 pund fattigare i kassan.

Skulle samma regelverk gällt idag så hade många av lagen i Premier League råkat ut för massor av böter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJUNDE JANUARI.

Karim EL AHMADI blir 38 år.
 

Karim EL AHMADI Aroussi är född 1985 i Enschede, Nederländerna.
Mittfältare
8 U-landskamper för Nederländerna och 5 U- och 66 A-landskamper för Marocko (2008-19).

Klubbar som spelare:
UDI Enschede (1995-99),
Twente (1999-2008).
Feyenoord (2008–12),
Al Ahli (2011 lån),
Aston Villa (2012–14),
Feyenoord igen (2014–18),
Al-Ittihad (2018–22).

Han har spelat U-landslagsfotboll för Nederländerna men valde att representera Marocko vid U-20 VM i Nederländerna 2005. Senast 2018 var han med i Marockos landslagstrupp.

AHN Jung-Hwan blir 47 år.
 

AHN Jung-Hwan är född 1976 i Paju, Sydkorea
Anfallare
4 U- och 71 A-landskamper för Sydkorea (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Busan I'Park (1998-2002),
Perugia (2000-02 lån),
Shimizu S-Pulse (2002-03),
Yokohama F. Marinos (2004-05),
Metz (2005-06),
Duisburg (2006),
Suwon Bluewings (2007-08),
Busan I'Park igen (2008),
Dalian Shide (2009-11).

2000-02 var han utlånad till Perugia och var på gång med kontrakt, men så gjorde han ett Golden Goal i VM 2002 då Sydkorea slog ut Italien och då fick han sparken från sin italienska klubb. Klubben bad visserligen senare om ursäkt och ville ha tillbaka Ahn, men det gick han inte med på.

Per RØNTVED blir 74 år.
 

Per Christian RØNTVED är född 1949 i Frederiksberg, Danmark
Försvarare
3 U- och 75 A-landskamper för Danmark (1970-82).

Klubbar som spelare:
Brønshøj BK (1967-72),
Werder Bremen (1972-79),
Randers Freja (1979-83),
Hvidovre IF (1983).

En fortsatt tänkt fotbollskarriär i USA stoppades plötsligt i juni 1984 , då Per Røntved drabbades av en hjärnblödning som gjorde honom lam på ena sidan. Efter att han återhämtat sig har han varit inblandad i många klubbars styrelser. Han har bl a jobbat som teknisk rådgivare åt Swazilands landslag.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv